Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețeta clasică de lasagna: Un festin italian de arome și straturi suculente

Atunci când vine vorba de bucătăria italiană, ideile de rețete delicioase par să nu aibă un început și un sfârșit. Și mai ales atunci când ne referim la rețete de pizza și paste cu un gust desăvârșit! De la celebrele paste carbonara, la cele mai diverse sortimente de pizza, este greu să reușești să-ți pui pofta în cui când te gândești la asemenea preparate delicioase. Și astăzi ne dorim să continuăm această călătorie culinară prin Italia și să-ți dezvăluim secretele uneia dintre cele mai cunoscute și iubite mâncăruri italienești – lasagna.

 

Prin urmare, în articolul următor îți vom prezenta una dintre rețetele noastre preferate din bucătăria italiană și anume rețeta de lasagna clasică sau lasagna bolognese, așa cum este ea denumită de italieni. Va rezulta un preparat atât de gustos și de suculent, încât întreaga familie se va îndrăgosti de aromele sale. Învață alături de Profi cum să prepari o lasagna clasică delicioasă în propria bucătărie! 

Lasagna, un simbol al gastronomiei italiene 

Lasagna este un preparat care ocupă o poziție centrală în cultura culinară italiană, reprezentând un adevărat simbol al tradiției și ospitalității italiene. Ea este mult mai mult decât o simplă mâncare, reprezentând un simbol al tradiției și ospitalității italiene. Lasagna este asociată cu mesele în familie și cu momentele de bucurie petrecute alături de cei dragi. 

Ceea ce face lasagna atât de specială sunt caracteristicile unice care o definesc. Aceasta implică utilizarea pastelor proaspete, care sunt stratificate cu sosuri bogate, brânzeturi aromate și carne savuroasă. Combinația acestor ingrediente și modul în care sunt îmbinate în straturi creează un gust complex și savuros. 

Popularitatea lasagnei a depășit granițele Italiei și a devenit cunoscută și iubită la nivel global. Aceasta se datorează apelului său universal și versatilității, care a permis diferitelor culturi să adapteze rețeta în propriul lor stil. În prezent pot fi găsite variante ale rețetei de lasagna în bucătăriile din întreaga lume, fiecare cu propriile ingrediente și tehnici de preparare. 

Lasagna

Ingrediente pentru rețeta clasică de lasagna

Acum că te-am introdus deja în lumea bucătăriei italienești și ți-am descris motivele pentru care lasagna după rețeta clasică este considerată un simbol al Italiei, îți vom prezenta în cele ce urmează lista de ingrediente necesare pentru a prepara lasagna după rețeta clasică italienească. Iată ingredientele de care vei avea nevoie pentru aproximativ 6-8 porții de lasagna: 

Ingrediente pentru sos bolognese 

  • 1 kg de carne de vită tocată din gama Ferma din deal
  • 1 ceapă medie, curățată ș tăiată cubulețe mici;
  • 1 morcov mare, curățat și tăiat cubulețe mici, din gama Proaspete de la noi
  • 1 tulpină de țelină, tăiată cubulețe; 
  • 800 g de roșii la cutie sau roșii proaspete decojite și tăiate cubulețe; 
  • 1-2 frunze de dafin; 
  • Câteva frunze de busuioc proaspăt; 
  • 2 linguri de ulei de măsline; 
  • sare și piper, după gust. 

Ingrediente pentru sos bechamel

  • 40 g de unt din gama Proxi
  • 3 linguri de făină; 
  • 1 litru de lapte; 
  • 1 vârf de cuțit de nucșoară rasă; 
  • sare și piper; 
  • 20 g de parmezan. 

Alte ingrediente pentru lasagna clasică 

  • 16-18 foi pentru lasagna; 
  • 50 g de parmezan ras; 
  • 200 g de mozzarella; 
  • Frunze de busuioc, pentru decor. 

Știm că lista de ingrediente pentru rețeta clasică de lasagna poate părea interminabilă, însă vei găsi toate acestea în noul Profi, așa că poți achiziționa toate ingredientele dintr-un singur supermarket. Și la cele mai bune oferte, dacă îți vei descărca aplicația Profi

Ingrediente pentru lasagna clasică 

Cum se face lasagna: rețeta clasică pas cu pas 

Acum că ai achiziționat deja toate ingredientele pentru rețeta clasică de lasagna din gama de produse de la Profi, îți vom detalia în rândurile următoare pașii de preparare al acestui savuros preparat italienesc. Iată cum se face lasagna după rețeta clasică cu sos Bolognese! 

Prepararea sosului Bolognese pentru lasagna 

Vom începe rețeta de lasagna cu prepararea savurosului sos bolognese. Încinge o cratiță la foc mare și adaugă în ea uleiul de măsline. Ulterior se adaugă în cratiță ceapa, morcovul și țelina tăiate cubulețe, apoi se condimentează cu sare și piper și se călesc legumele pentru 4-5 minute. După aceasta, legumele sotate se scot pe o farfurie. 

În aceeași cratiță se vor mai adăuga 2 linguri de ulei și se va transfera carnea tocată. Călește carnea la foc mare până ce se evaporă toată apa, circa 5-7 minute. Apoi adaugă vinul peste carne și așteaptă până se va evapora lichidul, în aproximativ 10 minute. Adaugă din nou legumele călite în cratiță, toarnă sucul de roșii și 100 mililitri de apă, alături de frunzele de dafin, busuioc, sare și piper. 

Amestecă bine toate ingredientele și adu sosul bolognese la punctul de fierbere, după care micșorează flacăra. Pune capacul cratiței și lasă-l să se coacă pentru aproximativ 1 oră și jumătate, amestecând din când în când. După ce a trecut acest timp, sosul bolognese trebuie să aibă o consistență groasă. Dacă sosul mai are nevoie să se evapore apa, îl mai poți lăsa puțin pe foc, însă fără capac. 

Sosul Bolognese pentru lasagna 

Prepararea sosului Bechamel pentru lasagna 

Odată ce ai încheiat cu prepararea sosului Bolognese pentru rețeta clasică de lasagna, urmează prepararea sosului Bechamel. Poți începe să-l prepari chiar cu 10 minute înainte ca sosul bolognese să fie gata, pentru ca acestea să poată fi finalizate aproape simultan. Încinge la foc mic o cratiță încăpătoare, apoi pune untul să se topească. Când untul s-a topit adaugă făina și amestecă încontinuu, pentru a coace făina. 

Toarnă apoi treptat laptele și amestecă bine cu un tel, pentru a evita formarea cocoloașelor. Lasă sosul pe foc pentru 10-15 minute, amestecând constant. Când sosul a obținut o consistență mai groasă, se vor adăuga în cratiță, pe rând, nucșoara rasă, parmezanul, sarea și piperul. Se amestecă bine și se mai lasă sosul Bechamel pe foc pentru 2-3 minute. 

Asamblarea lasagnei clasice 

Odată ce sosurile pentru rețeta clasică de lasagna au fost pregătite, a venit momentul să începi asamblarea lasagnei. Ia o tavă de copt și întinde la baza tăvii un polonic de sos Bechamel, după care acoperă baza cu 4 foi pentru lasagna. Deasupra foilor de lasagna se va întinde, într-un prim strat, 1/3 din sosul Bolognese, după care se toarnă peste acesta un polonic de sos Bechamel. Se va răzui pe deasupra puțin parmezan. Pentru cel de-al doilea strat se vor pune pe deasupra alte 4 foi de lasagna și se repetă aceeași procedură. 

Pentru al treilea strat se vor folosi alte 4 foi de lasagna și pe toată suprafața acestora se va turna sosul Bolognese rămas, 1 polonic de sos Bechamel și parmezan. Acoperă totul cu alte 4 foi de lasagna și, pentru cel de-al patrulea strat, acoperă totul cu sosul Bechamel rămas. 

Coacerea lasagnei la cuptor

Odată finalizată asamblarea acestui preparat, acoperă tava cu o folie din aluminiu și coace lasagna la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute. Scoate apoi lasagna din cuptor, îndepărtează folia de aluminiu, acoperă totul cu mozzarella tăiată felii și cu parmezan răzuit. Dă din nou tava la cuptor la 180 de grade Celsius cu ventilator pentru alte 20 de minute sau până când lasagna clasică se rumenește frumos pe deasupra. 

Scoate lasagna din cuptor și las-o să se răcorească pentru 20-25 de minute, apoi servește-o cu poftă alături de cei dragi! 

Coacerea lasagnei la cuptor

Rețeta clasică de lasagna poate că nu este cea mai simplă rețetă italienească pe care ai încercat-o până acum, însă cu siguranță timpul petrecut în bucătărie va fi încununat cu laude din partea tuturor pofticioșilor de la masă. Parcurge și tu etapele de preparare ale acestui deliciu din bucătăria italiană și cu siguranță vei obține un deliciu culinar, perfect de servit alături de cel mai bun vin roșu din colecția de vinuri de la Profi!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Risotto cu ciuperci: Un deliciu italienesc

03 iulie 2023

Risotto este un preparat din orez, gătit și amestecat cu supă de legume până când capătă o consistență cremoasă. Istoria și originea risotto-ului sunt strâns legate de cultura gastronomică italiană. Ciupercile joacă un rol important în această rețetă de risotto, aducând arome și texturi specifice. Există o varietate de ciuperci pe care le poți integra […]

Citește mai mult

Rețeta asiatică de noodles cu pui și legume

19 august 2024

Rețetele asiatice sunt cunoscute pentru echilibrul lor perfect între arome și texturi. Dacă și ție îți place bucătăria asiatică, atunci cu siguranță te va fascina să descoperi rețeta autentică de noodles cu pui – o emblemă a culturii gastronomice asiatice.  Noodles cu pui și legume reprezintă cu siguranță un deliciu asiatic, care nu numai că […]

Citește mai mult

Ficăței de pui cu ceapă la tigaie: rețeta pas cu pas

17 ianuarie 2023

Suntem siguri că dacă deja ai parcurs o parte din rețetele noastre de pe blog ai observat că ne plac la nebunie rețetele cu pui, de la frigărui de pui și până la aripioare de pui la cuptor. Ei bine, la fel de apetisante pentru noi sunt și organele de pui, în special ficățeii, așa […]

Citește mai mult

Friptură de miel la cuptor: Secrete pentru a obține o carne fragedă și aromată

28 martie 2023

Pentru mulți dintre români, Sărbătorile Pascale vin cu arome de carne de miel pe lângă clasicele ouă roșii, pască sau drob. Și nu-i putem învinui, fiindcă oricine poate rezista cu greu unor delicatese din carne de miel, cu atât mai mult la mesele festive de sărbătoare. Fiind iubitori de carne de miel, și noi considerăm […]

Citește mai mult

Rețeta clasică de papricaș de porc cu găluște: pași simpli pentru un preparat tradițional

11 decembrie 2024

Bucătăria noastră tradițională este plină de delicii, iar papricașul de porc cu găluște este unul dintre cele mai iubite preparate. Dacă vrei să pregătești un preparat cu influențe ungurești, arome autentice și gusturi bogate, papricașul de porc cu găluște este alegerea perfectă. Noi am mai gătit împreună și papricaș de pui, cu un gust la […]

Citește mai mult

Cum prepari corect pieptul de rață și 3 cele mai apreciate rețete

11 iulie 2024

Pieptul de rață este considerat o delicatesă în multe bucătării din întreaga lume. Cu textura sa unică și gustul bogat, prepararea corectă a pieptului de rață poate transforma o masă obișnuită într-un adevărat festin culinar. Dacă îți dorești să prepari și tu acest deliciu pentru o cină deosebită, ți-am pregătit în continuare câteva din cele […]

Citește mai mult

Ciorbă de miel: Rețeta pas cu pas

28 martie 2023

Nouă ne plac la nebunie rețetele de ciorbă și probabil ai remarcat deja acest lucru de-a lungul timpului, căci am gătit împreună ciorbă de văcuță, rețete simple și gustoase de ciorbă de pui, tradiționala ciorbă de perișoare, dar și ciorbă de porc cu gust apetisant. În articolul de astăzi, continuăm seria acestor rețete cu o […]

Citește mai mult

Păstrăv la cuptor: Rețeta pas cu pas pentru o cină ușoară

03 iulie 2023

Dacă ești în căutarea unei rețete delicioase și ușor de preparat pentru o cină sănătoasă, păstrăvul la cuptor este alegerea perfectă! Află din rândurile de mai jos câteva sfaturi practice pentru alegerea celor mai buni păstrăvi, precum și metode de pregătire și asezonare corecte pentru a obține un gust desăvârșit. Articolul nostru îți oferă și o […]

Citește mai mult

Mâncare de spanac cu usturoi: 3 rețete simple și gustoase

16 martie 2023

Oricând îți dorești o masă de prânz sau o cină simplă, bogată în vitamine și care se prepară extrem de simplu, mâncarea de spanac cu usturoi este răspunsul! Deși de cele mai multe ori mâncarea de spanac este de post, vei observa că va ieși incredibil de cremoasă și de gustoasă. Iar dacă nu ții […]

Citește mai mult

Scăriță de porc: două rețete de preparate fragede și aromate

22 noiembrie 2022

Dacă te declari un fan înrăit al cărnii de porc, atunci, în mod cert, una dintre cele mai dragi preparate pentru tine este scărița de porc gătită în fel și chip la cuptor sau pe grătar, în funcție de preferințe. Pentru cei cărora nu le este prea familiar termenul de scăricică de porc, această piesă […]

Citește mai mult