Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețeta tradițională de tochitură de purcel cu mămăligă

Dacă ar fi să facem un top al celor mai gustoase și mai populare preparate tradiționale românești, atunci cu siguranță tochitura de purcel cu mămăligă s-ar regăsi printre ele. Fiecare regiune a țării are câte o variantă de preparare a rețetei tradiționale de tochitură de porc și toate sunt la fel de gustoase. Tochitura este preparată doar din carne de porc sau cu adaos de organe și cârnați, cu sau fără bulion, cu sau fără ou și brânză, mai mult sau mai puțin picantă, dar musai servită cu o mămăliguță aburindă.

Noi am ales să te încântăm astăzi cu o tochitură moldovenească după rețeta tradițională, cunoscută în portul popular și cu denumirea de Pomana porcului. Odată cu tăierea porcului, gospodarii din zona Moldovei se întrec în prepararea celor mai gustoase tochituri de porc și ar fi păcat să nu aduci și tu aceste savori în bucătăria ta, mai ales acum, în pragul Sărbătorilor de iarnă. Ești gata să prepari cea mai bună tochitură din carne de porc? Descoperă în continuare ingredientele și pașii de preparare!


Ingrediente pentru tochitură de porc după rețeta moldovenească


Din lista de ingrediente pe care ți-o propunem în rândurile următoare, vei obține 3-4 porții de tochitură de porc moldovenească, însă poți adapta cantitățile de ingrediente în funcție de numărul de persoane pentru care pregătești o masă tradițională românească. În plus, magazinul Profi te așteaptă cu cele mai bune produse pentru obținerea unei tochituri de porc savuroase. Dacă nu ai tăiat porcul de Ignat, nu înseamnă că nu poți pregăti o masă în stil tradițional, cu ocazia Sărbătorilor.

Iată ce trebuie să treci pe lista de cumpărături de la supermarket pentru a te bucura alături de cei dragi de cea mai bună tochitură de porc așa cum se face în Moldova:

  • 500 g de carne de porc amestec: pulpă, ceafă, fleică și piept de porc din gama Ferma din deal;
  • 350 g de organe de porc: inimă, limbă, ficat, rinichi;
  • 150 g de cârnați afumați proaspeți;
  • 50 g de untură de porc (1 lingură cu vârf);
  • 200 ml de vin roșu din colecția de vinuri de la Profi;
  • 1 linguriță de cimbru uscat;
  • sare și piper negru măcinat din gama Proxi;
  • ½ căpățână de usturoi din gama Proaspete de la noi.

În plus:

  • mălai pentru mămăligă;
  • ouă pentru ochiuri;
  • 150 g de brânză sfărâmată (telemea sau burduf).

Ingrediente pentru tochitură de porc

Cum se face tochitura moldovenească de porc?


Deja ai cumpărat toate ingredientele din gama de produse de la Profi. Atunci, nu mai rămâne decât să-ți dezvăluim etapele de preparare ale tochiturii de porc moldovenești. Iată cum se prepară tochitura de porc după rețeta moldovenească!

Pregătirea cărnii pentru tochitură

Pentru această rețetă, noi am folosit pulpă de porc și câteva fâșii de piept de porc împănate cu grăsime. Cât despre organe, am folosit pentru tochitura de porc inimă, limbă și ficat de porc. Dacă ai la îndemână toate cărnurile și organele prezentate în lista de ingrediente, cu atât mai bine. Taie carnea de porc în bucățele măricele, căci acestea vor scădea mult la gătit. Ficatul se va tăia și el fâșii.

Despică apoi inima de porc și clătește-o de cheagurile de sânge, apoi tai-o în fâșii. Cât despre limbă, îți sugerăm să o opărești pentru 10 minute în apă clocotită, pentru a îndepărta membrana groasă de pe suprafața acesteia. Taie apoi și limba rondele.

Înăbușirea cărnurilor pentru tochitura moldovenească

Alege o tigaie adâncă cu fundul gros (în cazul în care nu poți prepara tochitura de porc la ceaun, în stil moldovenesc). Pune la topit untura și prăjește mai întâi cărnurile tari, respectiv inima și limba de porc. Sotează-le bine timp de 10 minute, apoi, scoate-le cu o spumieră și lasă-le deoparte într-un bol. Așază în untura rămasă bucățile de carne de porc și rumenește-le pe toate părțile, la foc iute. Când toate bucățile s-au rumenit frumos, adaugă limba și inima de porc și stinge tot amestecul cu vin roșu.

Cât timp se gătește tochitura moldovenească de porc?

Așteaptă până când vaporii de alcool s-au evaporat, în așa fel încât în tigaie să rămână doar aroma vinului. Condimentează tochitura cu sare, piper negru proaspăt măcinat și cimbru uscat. Dat fiind că pulpa de porc are nevoie de circa 60-90 de minute de fierbere pentru a fi moale, redu flacăra de la aragaz, acoperă cratița parțial cu un capac și amestecă ocazional în tigaie pentru ca tochitura de porc să nu se lipească.

După 60 de minute, poți testa carnea de purcel cu furculița ca să vezi daca s-a gătit suficient. Pregătește între timp și cârnații afumați, tăiați rondele, alături de usturoiul curățat și zdrobit. În această etapă, adaugă în tigaie și cârnații, amestecă bine și verifică nivelul de lichid. Dacă este scăzut, poți completa cu 100 ml de apă. Lasă și cârnații să fiarbă pentru 10 minute.

Nu uita de ficat, fiindcă a venit și rândul lui. Pune feliile de ficat crud de porc și lasă-le să se gătească 5 minute la foc iute. Înainte de a stinge focul, adaugă și usturoiul zdrobit și mai lasă tochitura de porc pe foc pentru câteva minute. Deja, vei putea simți aromele grozave pe care le are această tochitură de porc moldovenească! La final, carnea de porc este dezintegrată, organele de porc sunt moi și gustoase, iar cârnații sunt fragezi și aromați.

Tochitura moldovenească de porc

Cum se servește tochitura de porc moldovenească?


În mod tradițional, combinația de tochitură cu mămăligă este cea mai apreciată. Prepară și tu o mămăligă faină și aurie din 250 g de mălai de porumb, 1 litru de apă și un praf de sare. Desigur, o poți lăsa și mai moale, pentru a completa ideal farfuriile cu tochitură de porc. Raportul tochitură de porc – mămăliguță este de 50/50, așa că îți sugerăm să așezi pe jumătate de farfurie tochitura de porc, iar pe cealaltă jumătate mămăliga. Pune și puțin din sosul de la tochitură, fiindcă are un gust excelent.

Prăjește și câte un ou ochi de persoană și așază-l peste mămăligă. Rade pe deasupra puțină brânză telemea și vei obține o minunăție de preparat. Poți scoate de la păstrare și câteva murături la borcan, care se vor potrivi de minune pe masa tradițională. Nu mai rămâne decât să vă înfruptați din aceste bunătăți în stil moldovenesc, în timp ce vinul roșu folosit la gătit poate însoți tochitura de porc și pe masă.

Tochitura de porc moldovenească

Sperăm că vei încerca și tu cât mai curând această tochitură de porc moldovenească alături de mămăliguță, ou și brânză telemea, pentru că este de-a dreptul gustoasă. Și dacă ai și aplicația Profi la îndemână, unde vei putea găsi întotdeauna ingredientele preferate la promoție, ai mai multe motive să-i surprinzi pe cei dragi cu o tochitură cu mămăliguță savuroasă cu iz tradițional!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Paste cu ton: 3 rețete practice și gustoase

16 februarie 2023

Iubim pastele! Și cu siguranță te-am convins deja pentru iubirea pe care o avem față de aceste preparate ale bucătăriei italiene atunci când am gătit împreună cele mai delicioase rețete de paste carbonara. În egală măsură iubim și peștele, așa că astăzi ne-am propus să te impresionăm cu câteva rețete simple și gustoase de paste […]

Citește mai mult

Rețeta tradițională de chiftele de dovlecei: Gust autentic și textură crocantă

21 august 2023

Rețetele tradiționale, care aduc aminte de casa bunicii, se numără printre preferatele noastre atunci când suntem în pană de idei în bucătărie și ne dorim să simțim din nou arome de mult uitate din copilărie. Chiar de curând ne gândeam că abia așteptăm să apară dovlecii de toamnă, pentru a prepara cea mai gustoasă plăcintă […]

Citește mai mult

Paste cu sos roșu

06 ianuarie 2023

Când suntem pe fugă, însă vrem totuși o cină specială, pastele sunt întotdeauna răspunsul, iar dacă bugetul este unul limitat, ofertele PROFI ne vin în ajutor. Ingrediente: Mod de preparare: Începem prin a toca fin ceapa și cei doi căței de usturoi. Într-o tigaie cu pereții mai înalți punem uleiul de măsline și îl dăm […]

Citește mai mult

Ciorbă de pui: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Dacă ar fi să enumeri câteva rețete care să-ți amintească de copilărie, cu siguranță, ciorba de pui se numără printre ele. Fie că vorbim despre ciorba de pui cu legume, fie că ne gândim la ciorba de pui tradițională cu tăieței, rețetele de ciorbe sunt potrivite indiferent de anotimp, la prânz sau la cină și […]

Citește mai mult

Rețete rapide și delicioase cu orez și curry pentru diferite diete

20 noiembrie 2023

Îți plac aromele bucătăriei indiene și rețetele cu orez în egală măsură? Atunci cu siguranță îți poți îmbogăți meniul zilnic cu preparate rapide, sănătoase și gustoase, ce stau la baza unor rețete delicioase cu orez și curry. Știm despre pudra de curry că este un ingredient popular în diverse culturi culinare, iar bucătăria indiană pune […]

Citește mai mult

Ciuperci umplute la cuptor: Un aperitiv elegant pentru o cină specială

16 noiembrie 2023

Găzduirea unei cine speciale poate fi o sarcină plină de provocări, însă cu rețetele potrivite succesul este garantat. Și când spunem rețete potrivite, gândul ne zboră la varietatea de aperitive sofisticate și savuroase, care pot aduce o notă excelentă meselor de sărbătoare și nu numai. Dacă tot a venit vorba de aperitive gustoase, astăzi ne-am propus să […]

Citește mai mult

Rețeta de ciorbă de burtă: O delicioasă tradiție românească

03 august 2023

Este imposibil să fii pasionat de bucătăria tradițională românească și să nu fi încercat până acum cele mai gustoase și autentice rețete de ciorbă. Fie că vorbim despre tradiționala ciorbă de perișoare, ciorba de porc sau ciorba de văcuță, există ceva magic în aceste preparate, care-i adună pe toți cei dragi la mesele în familie. Exact […]

Citește mai mult

Pulpe de pui la cuptor cu arome mediteraneene: Rețete și secrete

16 noiembrie 2023

Iubești bucătăria mediteraneană și ești mereu în căutarea unor noi rețete delicioase pe care să le încerci? Ce ai spune dacă ai combina textura și gustul cărnii de pui cu aromele mediteraneene, pentru obținerea unor preparate absolut delicioase, perfecte pentru acest sezon? Noi credem că este o idee excelentă, mai ales dacă vrei să pregătești […]

Citește mai mult

Love Pizza

07 februarie 2023

Toată lumea iubește pizza, dar atunci când adaugi un pic de dragoste și muuulte oferte PROFI, parcă plăcerea e și mai mare! Ingrediente: Începem prin a intinde aluatul mai subtire în mijloc și mai gros pe margini, și cum ocazia e una specială, îi dăm o formă de inimă pentru a ne arăta dragostea. Pe […]

Citește mai mult

Rețeta clasică de lasagna: Un festin italian de arome și straturi suculente

21 august 2023

Atunci când vine vorba de bucătăria italiană, ideile de rețete delicioase par să nu aibă un început și un sfârșit. Și mai ales atunci când ne referim la rețete de pizza și paste cu un gust desăvârșit! De la celebrele paste carbonara, la cele mai diverse sortimente de pizza, este greu să reușești să-ți pui pofta […]

Citește mai mult