Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețeta tradițională de tochitură de purcel cu mămăligă

Dacă ar fi să facem un top al celor mai gustoase și mai populare preparate tradiționale românești, atunci cu siguranță tochitura de purcel cu mămăligă s-ar regăsi printre ele. Fiecare regiune a țării are câte o variantă de preparare a rețetei tradiționale de tochitură de porc și toate sunt la fel de gustoase. Tochitura este preparată doar din carne de porc sau cu adaos de organe și cârnați, cu sau fără bulion, cu sau fără ou și brânză, mai mult sau mai puțin picantă, dar musai servită cu o mămăliguță aburindă.

Noi am ales să te încântăm astăzi cu o tochitură moldovenească după rețeta tradițională, cunoscută în portul popular și cu denumirea de Pomana porcului. Odată cu tăierea porcului, gospodarii din zona Moldovei se întrec în prepararea celor mai gustoase tochituri de porc și ar fi păcat să nu aduci și tu aceste savori în bucătăria ta, mai ales acum, în pragul Sărbătorilor de iarnă. Ești gata să prepari cea mai bună tochitură din carne de porc? Descoperă în continuare ingredientele și pașii de preparare!


Ingrediente pentru tochitură de porc după rețeta moldovenească


Din lista de ingrediente pe care ți-o propunem în rândurile următoare, vei obține 3-4 porții de tochitură de porc moldovenească, însă poți adapta cantitățile de ingrediente în funcție de numărul de persoane pentru care pregătești o masă tradițională românească. În plus, magazinul Profi te așteaptă cu cele mai bune produse pentru obținerea unei tochituri de porc savuroase. Dacă nu ai tăiat porcul de Ignat, nu înseamnă că nu poți pregăti o masă în stil tradițional, cu ocazia Sărbătorilor.

Iată ce trebuie să treci pe lista de cumpărături de la supermarket pentru a te bucura alături de cei dragi de cea mai bună tochitură de porc așa cum se face în Moldova:

  • 500 g de carne de porc amestec: pulpă, ceafă, fleică și piept de porc din gama Ferma din deal;
  • 350 g de organe de porc: inimă, limbă, ficat, rinichi;
  • 150 g de cârnați afumați proaspeți;
  • 50 g de untură de porc (1 lingură cu vârf);
  • 200 ml de vin roșu din colecția de vinuri de la Profi;
  • 1 linguriță de cimbru uscat;
  • sare și piper negru măcinat din gama Proxi;
  • ½ căpățână de usturoi din gama Proaspete de la noi.

În plus:

  • mălai pentru mămăligă;
  • ouă pentru ochiuri;
  • 150 g de brânză sfărâmată (telemea sau burduf).

Ingrediente pentru tochitură de porc

Cum se face tochitura moldovenească de porc?


Deja ai cumpărat toate ingredientele din gama de produse de la Profi. Atunci, nu mai rămâne decât să-ți dezvăluim etapele de preparare ale tochiturii de porc moldovenești. Iată cum se prepară tochitura de porc după rețeta moldovenească!

Pregătirea cărnii pentru tochitură

Pentru această rețetă, noi am folosit pulpă de porc și câteva fâșii de piept de porc împănate cu grăsime. Cât despre organe, am folosit pentru tochitura de porc inimă, limbă și ficat de porc. Dacă ai la îndemână toate cărnurile și organele prezentate în lista de ingrediente, cu atât mai bine. Taie carnea de porc în bucățele măricele, căci acestea vor scădea mult la gătit. Ficatul se va tăia și el fâșii.

Despică apoi inima de porc și clătește-o de cheagurile de sânge, apoi tai-o în fâșii. Cât despre limbă, îți sugerăm să o opărești pentru 10 minute în apă clocotită, pentru a îndepărta membrana groasă de pe suprafața acesteia. Taie apoi și limba rondele.

Înăbușirea cărnurilor pentru tochitura moldovenească

Alege o tigaie adâncă cu fundul gros (în cazul în care nu poți prepara tochitura de porc la ceaun, în stil moldovenesc). Pune la topit untura și prăjește mai întâi cărnurile tari, respectiv inima și limba de porc. Sotează-le bine timp de 10 minute, apoi, scoate-le cu o spumieră și lasă-le deoparte într-un bol. Așază în untura rămasă bucățile de carne de porc și rumenește-le pe toate părțile, la foc iute. Când toate bucățile s-au rumenit frumos, adaugă limba și inima de porc și stinge tot amestecul cu vin roșu.

Cât timp se gătește tochitura moldovenească de porc?

Așteaptă până când vaporii de alcool s-au evaporat, în așa fel încât în tigaie să rămână doar aroma vinului. Condimentează tochitura cu sare, piper negru proaspăt măcinat și cimbru uscat. Dat fiind că pulpa de porc are nevoie de circa 60-90 de minute de fierbere pentru a fi moale, redu flacăra de la aragaz, acoperă cratița parțial cu un capac și amestecă ocazional în tigaie pentru ca tochitura de porc să nu se lipească.

După 60 de minute, poți testa carnea de purcel cu furculița ca să vezi daca s-a gătit suficient. Pregătește între timp și cârnații afumați, tăiați rondele, alături de usturoiul curățat și zdrobit. În această etapă, adaugă în tigaie și cârnații, amestecă bine și verifică nivelul de lichid. Dacă este scăzut, poți completa cu 100 ml de apă. Lasă și cârnații să fiarbă pentru 10 minute.

Nu uita de ficat, fiindcă a venit și rândul lui. Pune feliile de ficat crud de porc și lasă-le să se gătească 5 minute la foc iute. Înainte de a stinge focul, adaugă și usturoiul zdrobit și mai lasă tochitura de porc pe foc pentru câteva minute. Deja, vei putea simți aromele grozave pe care le are această tochitură de porc moldovenească! La final, carnea de porc este dezintegrată, organele de porc sunt moi și gustoase, iar cârnații sunt fragezi și aromați.

Tochitura moldovenească de porc

Cum se servește tochitura de porc moldovenească?


În mod tradițional, combinația de tochitură cu mămăligă este cea mai apreciată. Prepară și tu o mămăligă faină și aurie din 250 g de mălai de porumb, 1 litru de apă și un praf de sare. Desigur, o poți lăsa și mai moale, pentru a completa ideal farfuriile cu tochitură de porc. Raportul tochitură de porc – mămăliguță este de 50/50, așa că îți sugerăm să așezi pe jumătate de farfurie tochitura de porc, iar pe cealaltă jumătate mămăliga. Pune și puțin din sosul de la tochitură, fiindcă are un gust excelent.

Prăjește și câte un ou ochi de persoană și așază-l peste mămăligă. Rade pe deasupra puțină brânză telemea și vei obține o minunăție de preparat. Poți scoate de la păstrare și câteva murături la borcan, care se vor potrivi de minune pe masa tradițională. Nu mai rămâne decât să vă înfruptați din aceste bunătăți în stil moldovenesc, în timp ce vinul roșu folosit la gătit poate însoți tochitura de porc și pe masă.

Tochitura de porc moldovenească

Sperăm că vei încerca și tu cât mai curând această tochitură de porc moldovenească alături de mămăliguță, ou și brânză telemea, pentru că este de-a dreptul gustoasă. Și dacă ai și aplicația Profi la îndemână, unde vei putea găsi întotdeauna ingredientele preferate la promoție, ai mai multe motive să-i surprinzi pe cei dragi cu o tochitură cu mămăliguță savuroasă cu iz tradițional!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Cum să faci pui Kung Pao acasă: un deliciu asiatic picant și rapid

23 septembrie 2024

Ești gata să-ți duci papilele gustative într-o călătorie culinară prin Asia? Bucătăria asiatică este o sursă infinită de inspirație pentru cele mai autentice rețete, iar rețeta de noodles cu pui și legume este doar unul dintre aceste delicioase exemple de preparate asiatice. Nu despre noodles cu pui ne dorim să-ți vorbim în continuare, ci despre rețeta de […]

Citește mai mult

Tobă de casă: rețeta tradițională românească

22 decembrie 2022

Cu toții iubim sărbătorile de iarnă, mai ales că, odată cu tăierea porcului de Ignat, în gospodăriile românești se dă startul unui întreg amalgam de rețete tradiționale apetisante, transmise de generații. Nici nu se apropie bine Crăciunul că în bucătării deja miroase a cârnați de casă cu mirodenii, a sarmale în foi de varză și […]

Citește mai mult

Rețete ciorbă de văcuță: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

31 octombrie 2022

Nu mai este niciun secret: ciorba de văcuță este una dintre preferatele românilor. Ea se prepară foarte simplu, cu bucăți fragede de carne de vită, legume și zarzavaturi de sezon și se acrește după gust, cu suc de roșii sau bulion. Nouă ne place mult ciorba de văcuță cu smântână și ardei iute, alături de […]

Citește mai mult

Butter chicken: o rețetă indiană de pui în sos cremos cu unt

14 februarie 2024

Bucătăria indiană este cunoscută în întreaga lume pentru aromele sale bogate și combinațiile de condimente care încântă simțurile. Una dintre cele mai cunoscute și iubite rețete din gastronomia Indiei este butter chicken, un preparat savuros și plin de arome, care te cucerește cu textura sa cremoasă și gustul său bogat.  Așa cum ne știi, suntem […]

Citește mai mult

Conopidă la cuptor: 3 idei de rețete sănătoase și ușor de preparat

16 martie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place conopida! Această legumă gustoasă poate fi gătită într-o mulțime de moduri delicioase și este păcat să nu o introduci în meniul tău. Ce o face atât de fantastică este faptul că este săracă în carbohidrați și grăsimi, dar bogată în vitamine importante pentru organism. Mai […]

Citește mai mult

Ardei umpluţi cu orez: O rețetă de post ușor de preparat

22 noiembrie 2022

Ușor, ușor, ne apropiem de postul Crăciunului, așa că nu vedem un moment mai bun de a trece în revistă o rețetă de post cu o savoare fantastică. Este vorba despre rețeta de ardei umpluți cu orez, ciuperci și alte legume delicioase de sezon. Acești ardei umpluți de post sunt extrem de gustoși și de […]

Citește mai mult

Porchetta: rețeta italiană de friptură din carne de porc umplută cu ierburi aromate

27 martie 2024

Te pasionează gastronomia italiană și ești dornic să-ți îmbogățești cunoștințele culinare? Ei bine, astăzi îți vom face cunoștință cu rețeta de porchetta, o delicioasă specialitate culinară italiană. Această friptură din carne de porc, aromată intens cu ierburi și condimente, este un festin pentru papilele gustative și o bucurie pentru orice iubitor al mâncărurilor cu carne […]

Citește mai mult

Escalop de porc la tigaie: trucuri pentru o carne suculentă și o experiență culinară de neuitat

23 septembrie 2024

Îți place carnea de porc la fel de mult cum ne place și nouă? Atunci cu siguranță te vei bucura să afli că pe lângă clasica friptură de porc, mușchiulețul de porc la cuptor și alte rețete delicioase cu carne de porc postate pe blogul nostru, astăzi venim cu o nouă propunere culinară: escalop de porc la […]

Citește mai mult

Pește la cuptor: idei de rețete simple și gustoase

16 martie 2023

Nu este deloc un secret faptul că peștele este un aliment sănătos, care aduce o mulțime de beneficii organismului. Consumul de pește de calitate, preparat într-un mod sănătos prezintă avantaje semnificative într-o dietă alimentară echilibrată, prin conținutul redus de grăsimi și cantitatea mare de acizi grași esențiali. Trebuie să recunoaștem că în afară de saramura de […]

Citește mai mult

Saramură de pește: Cum se face acest deliciu culinar

28 noiembrie 2022

Populară în multe zone ale țării, însă tradițională în Dobrogea, saramura de pește este unul dintre cele mai savuroase și ușor de preparat delicii culinare. Chiar dacă rețetele diferă de la o regiune la alta, la fel și ingredientele sau tipul de preparare termică a peștelui, saramura combină ideal gustul peștelui proaspăt și savoarea legumelor […]

Citește mai mult