

Vino să susții o cauză nobilă și să te bucuri de o sărbătoare autentică, bănățeană!
Credem în gesturile simple care pot susține comunități să se dezvolte și în importanța sprijinirii celor vulnerabili. De aceea, punem suflet într-un festival care îmbină dragostea pentru tradiție și pentru moștenirea culinară locală cu faptele bune. Pentru al doilea an, Festivalul Orezului de la Partoș aduce bucurie bătrânilor care ne ajută în fiecare zi să păstrăm vie tradiția locului și copiilor care se bazează pe ajutorul nostru, al tuturor, pentru a crește armonios.

Savurează bucate cu suflet
Vino să te bucuri alături de noi de un adevărat ospăț cu bunătăți locale, pregătite în tihnă chiar în cadrul festivalului. Ceaunele vor fierbe mocnit fasolea cu ciolan, papricașul bănățean și gulașul delicios, iar pe grătarul cu cărbuni vor sfârâii micii. În plus, rețetele de sarmale și ardei umpluți din Partoș te vor îmbia cu aromele lor delicioase. Nu vor lipsi nici dulciurile autentice.
Banii strânși din vânzarea tuturor bucatelor tradiționale vor fi donați pentru susținerea Centrului de zi „Dar din dar” – Varlaam Almajanu, unde Fundația Semper Agape are grijă ca peste 100 de bătrâni și copii din zonă să primească zilnic o masă caldă.


Tradiție și voie bună
La Partoș te așteaptă o zi plină de voie bună, cu muzică românească și numeroase surprize. Narcisa Suciu și trupa ei te invită la un concert pentru suflet, iar alături de artiștii de muzică folk și ansamblurile populare vei petrece românește. În plus, târgul cu produse vintage și prezentarea de modă caritabile vor contribui la cauza evenimentului.


Istoria cultivării orezului în zona Partoș
în România, istoria cultivării orezului ne poartă în urmă până în anii 1700, în vremea Mariei Terezia. Iar cea mai veche cultură din țara noastră a fost identificată în zona Banatului, chiar la Partoș. Aici, orezul era cultivat asemenea grâului, în parcele ce păreau un adevărat labirint șerpuind pe sute de kilometrii de canale cu apă, inundate în mod natural din râul Bârzava.

