Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ostropel de pui: o rețetă tradițională simplă și gustoasă

Iubești rețetele cu pui la fel de mult ca și noi? Atunci cu siguranță ai preparat până acum cel puțin o dată frigărui de pui, te-ai delectat cu aripioare de pui la cuptor și ai servit alături de cei dragi un fraged și aromat piept de pui la grătar, printre multe altele. Astăzi ne-am gândit să continuăm seria preparatelor cu carne de pui cu o rețetă tradițională simplă și gustoasă, așa cum o gătea bunica în copilărie: rețeta de ostropel de pui.

Este imposibil să nu tânjești după gustul și aromele ostropelului de pui cu mămăliguță, ce face parte din colecția de rețete de mâncare tradiționale ale românilor. Și chiar dacă în definiția ostropelului nu apar roșiile, noi așa cunoaștem acest preparat: de culoare roșie și cu mult usturoi. Ostropelul de pui este, fără îndoială, o tocăniță delicioasă, pe care ne dorim de ceva vreme să o împărtășim cu tine, aici pe blogul nostru de rețete. Ești gata să prepari cel mai bun ostropel de pui după rețeta tradițională? Iată cum!

Ingrediente pentru ostropel după rețeta tradițională

Îți vom detalia în rândurile imediat următoare lista de ingrediente de care ai nevoie pentru a obține 4 porții de ostropel cu carne de pui. Toate aceste ingrediente le poți achiziționa din gama de produse Profi, multe dintre ele la prețuri promoționale. Iată ce trebuie să cumperi din magazinul Profi pentru ostropel de pui după rețeta originală:

  • 800-900 g de bucăți de pui, precum pulpe, aripi sau piept de pui, cu os și piele, din gama Ferma din deal;
  • 80 g de ceapă (2 cepe medii) din gama Proaspete de la noi;
  • 3 căței de usturoi;
  • 2 linguri de ulei din gama Proxi;
  • 150 ml de supă de pui;
  • 300 g de roșii pasate (proaspete sau din conservă) din gama Grădina bunicii;
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • sare și piper, după gust;
  • 1 frunză de dafin (opțional).

Ingrediente pentru ostropel

Cum se face ostropelul de pui?

Acum că deja ți-ai făcut toate cumpărăturile din noul Profi și le-ai întins pe toate pe blatul de bucătărie, nu mai rămâne decât să dăm startul rețetei de ostropel de pui, extrem de simplă, care nu ar trebui să te țină în bucătărie mai mult de 60-70 de minute. Iată care sunt pașii de preparare ai ostropelului de pui după rețeta simplă!

Pregătirea bucăților de carne de pui pentru ostropel

Dacă te întrebi ce bucăți de carne să folosești pentru ostropelul de pui, îți sugerăm să alegi carnea de pui preferată. Chiar dacă bucătarii nu recomandă, de regulă, prepararea ostropelului din piept de pui, dată fiind lipsa de grăsime a acestei secțiuni, noi suntem de părere că alături de pulpe și aripi rețeta va fi un adevărat succes. Noi am ales pentru această rețetă un pui întreg, l-am toaletat cu atenție și l-am tranșat în așa fel încât să avem bucățile potrivite atât pentru ostropel, cât și pentru supa de pui de care vom avea nevoie ulterior.

Așadar, pentru supă îți recomandăm să păstrezi spatele, gâtul și vârful aripilor, alături de carcasa pieptului, în timp ce pulpele, aripile și pieptul de pui le vei folosi pentru ostropelul de pui. Ți-am povestit deja într-un articol anterior cum să prepari ciorbă de pui, iar supa de pui cu siguranță era una dintre etapele de preparare.

Rumenirea puiului și a legumelor

Odată ce ai ales bucățile de pui pentru ostropel, condimentează-le cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Încinge apoi uleiul într-o cratiță largă și rumenește ușor bucățile de pui pe toate părțile. Scoate apoi bucățile de pui pe o farfurie și păstrează-le deoparte.

Redu apoi focul și adaugă în grăsimea rămasă în cratiță, ceapa tocată alături de jumătate din usturoiul curățat și zdrobit. Călește-le la foc mic, timp de 7-8 minute, picurând din când în când câte o lingură de apă fierbinte, pentru a evita rumenirea cepei.

Gătirea ostropelului de pui

Când ceapa a devenit translucidă, adaugă în cratiță bucățile de pui, alături de sucul scurs în farfurie. Adaugă imediat după acestea și supa de pui fierbinte. Dacă folosești foi de dafin, acesta este momentul să-l adaugi și pe acesta în cratiță. Când supa începe să fiarbă, adaugă în cratiță și tomatele pasate, după care scutură ușor cratița, în așa fel încât totul să devină omogen. Amestecă apoi ușor, întorcând bucățile de pui în sosul din cratiță.

Lasă apoi ostropelul de pui să fiarbă la foc mic, sub capac, până când carnea de pui este bine frăgezită. Suntem de părere că 45 de minute sunt suficiente pentru fierberea ostropelului de pui, însă durata de gătire va depinde, în mod evident, de cât sunt de fragede bucățile de pui folosite. În final, oprește focul și adaugă și restul de usturoi mărunțit, alături de sare și de piper, după gust.

Înainte de servire, presară pe deasupra ostropelului pătrunjel verde proaspăt tocat și servește acest preparat tradițional cu o garnitură potrivită mâncărurilor cu sos. Noi am servit ostropelul de pui cu mămăligă, pentru că suntem de părere că nu există nimic mai potrivit pentru o astfel de mâncărică tradițională.

Gătirea ostropelului de pui

Tips & tricks pentru un ostropel de pui savuros

Așa cum te-am obișnuit, avem și câteva sfaturi de preparare pentru tine, pentru că ne dorim să obții un ostropel de pui ca la carte, cu pui fraged și arome irezistibile. Iată câteva tips & trick utile!

  • Ai grijă să toaletezi întotdeauna puiul înainte de a începe rețeta, căci există toate șansele ca pielea de pui să prezinte fulgi sau tuleie. Poți trece chiar și o torță pe deasupra pielii, pentru a te asigura că puiul nu prezintă nicio urmă de penaj.
  • Chiar dacă se poate folosi și apă pentru rețeta de ostropel de pui, este recomandat să prepari o supă de pui. Gătit cu supă, ostropelul va rezulta mult mai consistent și mai gustos.
  • Ai grija ca ceapa pentru ostropel să nu se rumenească, doar să se înmoaie, motiv pentru care trebuie să o călești la foc mic și să amesteci constant.
  • Dacă odată ce ai adăugat roșiile pasate și supa de pui în cratiță, lichidul nu este suficient încât să acopere puiul complet, îți recomandăm să completezi cu puțină apă fierbinte sau cu mai multă supă de pui.
  • Dacă dorești un sos mai scăzut pentru ostropelul de pui, îți sugerăm ca imediat ce puiul s-a frăgezit, să îndepărtezi capacul și să lași ostropelul să clocotească, până ce scade sosul.
  • Descarcă-ți aplicația Profi pentru a fi întotdeauna la curent cu cele mai bune oferte la ingredientele pentru ostropel de pui sau alte rețete pe care dorești să le încerci în bucătărie.
Tips & tricks pentru un ostropel de pui savuros

Ești gata să încerci și tu rețeta de ostropel de pui? Surprinde-i pe toți din familie cu un preparat tradițional, servit alături de o bere rece, răcoritoare, din gama Codru Imperium de la Profi. Îți garantăm că va fi o asociere pe cinste!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Rețete ciorbă de văcuță: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

31 octombrie 2022

Nu mai este niciun secret: ciorba de văcuță este una dintre preferatele românilor. Ea se prepară foarte simplu, cu bucăți fragede de carne de vită, legume și zarzavaturi de sezon și se acrește după gust, cu suc de roșii sau bulion. Nouă ne place mult ciorba de văcuță cu smântână și ardei iute, alături de […]

Citește mai mult

Ciorbă de pui: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Dacă ar fi să enumeri câteva rețete care să-ți amintească de copilărie, cu siguranță, ciorba de pui se numără printre ele. Fie că vorbim despre ciorba de pui cu legume, fie că ne gândim la ciorba de pui tradițională cu tăieței, rețetele de ciorbe sunt potrivite indiferent de anotimp, la prânz sau la cină și […]

Citește mai mult

Ghiveci de legume cu orez: O rețetă simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Fie că este anotimpul cald, fie că este vremea postului, ghiveciul de legume cu orez după rețeta sârbească este un adevărat deliciu culinar. Dacă te întrebi ce este ghiveciul de legume, află că acesta este, în fapt, o tocană de legume bogată în vitamine și nutrienți ce poate fi servită ca atare, sau drept garnitură […]

Citește mai mult

Rețetă de musaca de cartofi cu carne: Pas cu pas către o delicioasă mâncare tradițională

12 iulie 2023

Ne plac la nebunie rețetele cu cartofi și aromele pe care acestea le răspândesc în bucătărie. Și te-ai convins de asta, căci am gătit împreună cele mai diverse rețete cu cartofi, de la tocăniță de cartofi și până la cartofi noi la cuptor. Însă ce ai spune dacă am combina aromele cartofilor cu gustul inconfundabil al […]

Citește mai mult

Varză călită: o rețetă tradițională și ușor de preparat

18 ianuarie 2023

Știm că au trecut de mult sărbătorile de iarnă și mai știm că încă ai rămas cu gândul la acele sarmale în foi de varză, apetisante și gustoase, care au făcut deliciul meselor în familie până nu demult. Ce ai spune, însă, dacă am renunța puțin la carnea de porc și am înlocui varza murată […]

Citește mai mult

Paste cu ton: 3 rețete practice și gustoase

16 februarie 2023

Iubim pastele! Și cu siguranță te-am convins deja pentru iubirea pe care o avem față de aceste preparate ale bucătăriei italiene atunci când am gătit împreună cele mai delicioase rețete de paste carbonara. În egală măsură iubim și peștele, așa că astăzi ne-am propus să te impresionăm cu câteva rețete simple și gustoase de paste […]

Citește mai mult

Sosuri pentru friptură: 7 rețete aromate și gustoase

28 octombrie 2022

Îți place să gătești și friptura se află în topul preparatelor tale preferate? Atunci, sosurile pentru friptură trebuie să se regăsească și ele pe lista de rețete pentru o diversitate cât mai mare de gusturi și arome în bucătărie. Un sos pentru friptură pregătit ca la carte poate transforma chiar și cea mai banală friptură […]

Citește mai mult

Love Pizza

07 februarie 2023

Toată lumea iubește pizza, dar atunci când adaugi un pic de dragoste și muuulte oferte PROFI, parcă plăcerea e și mai mare! Ingrediente: Începem prin a intinde aluatul mai subtire în mijloc și mai gros pe margini, și cum ocazia e una specială, îi dăm o formă de inimă pentru a ne arăta dragostea. Pe […]

Citește mai mult

Iahnie de fasole tradițională: Secretele unei rețete autentice pas cu pas

17 noiembrie 2023

Atunci când ne gândim la unele dintre cele mai populare mâncăruri la români, extrem de savuroase în simplitatea lor, iahnia de fasole tradițională ocupă un loc important în topul celor mai preparate rețete din bucătăria românească, cu atât mai mult în sezonul rece. Dacă în anotimpul cald ne delectam cu fasole verde cu usturoi, acum a […]

Citește mai mult

Drob de miel: o rețetă tradițională pe care să o pregătești pentru masa de Paște

28 martie 2023

Așa cum știm cu toții, Sărbătorile Pascale sunt de neconceput fără preparatele tradiționale din carne de miel, fără pască cu împletituri din aluat, ouă roșii și cozonac. Pe lângă friptura de miel la cuptor, drobul de miel este de departe vedeta mesei de Paște. Acest aperitiv tradițional face deliciul meselor de Paște ale românilor și […]

Citește mai mult