Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ciorbă de porc: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

Gospodarii știu că odată cu tăierea porcului de Ignat se dă startul unei serii de preparate pe bază de carne de porc, gustoase și apetisante, din care să se înfrupte toți pofticioșii de Sărbători. Caltaboș, lebăr, cârnați de casă, sarmale, carne de porc la borcan sau ceafă de porc la cuptor sunt delicii pe care cei dragi le așteaptă la masa de Crăciun și nu numai!

Și asta nu este tot! Carnea de porc stă și la baza uneia dintre cele mai populare rețete de ciorbă tradiționale românești – ciorba de purcel. Orice iubitor de preparate din carne de porc o va degusta cu plăcere, indiferent de rețeta specifică fiecărei zone. Gustoasă, sățioasă, colorată, acrită cu oțet, borș, suc de lămâie sau zeamă de varză, dreasă cu smântână sau cu ou, ciorba de porc își găsește locul atât la mesele obișnuite, cât și la cele festive.

Vrei să prepari și tu o gustoasă ciorbă de porc după rețeta țărănească? Parcurge articolul următor și descoperă pașii de preparare ai unei ciorbe de porc ardelenești, alături de câteva recomandări pentru un gust deosebit!


Ingrediente pentru ciorba ardelenească de porc


Magazinul Profi te așteaptă cu toate ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara cea mai bună ciorbă țărănească de porc din zona Ardealului. Iată ce trebuie să cumperi din gama de produse de la Profi pentru o ciorbă de porc făcută ca la mama acasă:

  • 600 g de carne de porc (pulpă sau spată de porc fără os) din gama Ferma din deal;
  • 80 g de orez din gama Proxi;
  • 2 morcovi;
  • 2 cepe;
  • 1 păstârnac;
  • 1 rădăcină de pătrunjel;
  • 200 g de țelină;
  • 2 ardei grași;
  • 250 ml de smântână;
  • 1 lingură rasă de amidon;
  • 1 legătură de tarhon proaspăt tocat;
  • oțet, după gust;
  • sare și piper.

Gama Proaspete de la noi te așteaptă în noul Profi cu cele mai gustoase legume românești de la fermieri care duc mai departe tradiția produselor naturale, crescute în România. Vor fi numai bune pentru o ciorbă de porc, gustoasă, apetisantă și plină de legume. Desigur, poți pune în ciorba de porc și cartofi, dacă vrei să îmbunătățești această rețetă ardelenească.

Strecurare zeama

Cum se prepară ciorba de porc după rețeta ardelenească


Acum, că toate ingredientele sunt pe blatul tău de bucătărie, nu mai rămâne decât să-ți pui șorțul și să te apuci de bucătărit.


Pregătirea ingredientelor pentru ciorbă


Pentru început, spală și taie carnea de porc în cuburi. Într-o oală largă, în care ai aproximativ 2,5 litri de apă rece, pune carnea de porc la fiert circa 45 de minute. Nu uita să îndepărtezi constant spuma care se formează la suprafață. Cât timp fierbe carnea, poți curăța, spăla și toca mărunt toate legumele și rădăcinoasele.

Încinge ulei într-o tigaie, adaugă ceapa tocată, ardeiul și rădăcinoasele. Călește legumele la foc mic timp de 15 minute, amestecând din când în când. Ingredientele sunt gata atunci când ceapa devine translucidă și restul legumelor și leguminoaselor se înmoaie.

Într-o oală mai mică, separat, fierbe și orezul. Odată ce s-a fiert, scurge-l și clătește-l cu apă călduță. Acum, că ai toate ingredientele pregătite pentru ciorba de porc, treci la următoarea etapă!


Cum se fierbe ciorba de porc?


Când carnea este pe jumătate fiartă, adaugă în oală și legumele călite. Asezonează totul cu sare și cu piper și lasă ciorba de porc pe foc până când toate ingredientele sunt fierte. Lasă ciorba să clocotească la foc mic, odată ce a dat în clocot din nou.

Amestecă separat smântâna cu o linguriță de amidon. Adaugă apoi treptat, cu un polonic, supă fierbinte peste smântână, amestecând continuu. Ulterior, toarnă delicat amestecul de smântână în ciorba de legume cu bucăți de porc, timp în care vei continua să amesteci.

Adaugă apoi tarhonul tocat, acrește ciorba cu oțet după gust, potrivește de sare și piper, apoi mai lasă ciorba țărănească de porc la foc mic pentru încă 5-10 minute. Dacă ai în bucătărie un pic de oțet în care ai conservat tarhon, îl poți folosi ca să acrești ciorba, pentru un gust mai aromat.

După cele 10 minute, ia oala de pe foc și adaugă orezul fiert în ciorbă. Amestecă și lasă oala acoperită cel puțin 10 minute, în așa fel încât să se întrepătrundă toate aromele. Servește apoi ciorba de porc ardelenească alături de felii proaspete de pâine de casă și ardei iute.

Recomandări pentru o apetisantă ciorbă țărănească de porc

Așa cum te-am obișnuit aici, pe blogul nostru de rețete delicioase, îți vom oferi și câteva sfaturi și recomandări pentru o ciorbă ca la carte. Iată sugestiile noastre pentru această rețetă de ciorbă de porc țărănească din Ardeal:

  • Folosește pe cât se poate carne de porc fără os, indiferent că este pulpă, spată sau cotlet. Le poți dezosa chiar tu, preparând ulterior o gustoasă ciorbă de oase de porc. Dacă folosești, în schimb, carne cu os, este ideal să strecori foarte bine supa de carne pentru a obține o ciorbă mai limpede.
  • Dacă dorești un gust apetisant al ciorbei, îți recomandăm să folosești și carne afumată de porc, indiferent că sunt bucăți de șuncă sau costițe afumate.
  • Dacă vrei să pui și cartofi în ciorba de porc, adaugă-i atunci când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
  • Călești legumele înainte de a le adăuga în ciorbă? Atunci, este indicat să le adaugi la final, căci ele sunt deja tratate termic și nu au nevoie de un timp mare de fierbere.
  • Poți înlocui oțetul cu borș, zeamă de varză, corcodușe sau prune verzi.
  • Dacă dorești un gust mai aromat al ciorbei de porc, o poți aromatiza cu leuștean, pătrunjel sau tarhon. Știi deja din rețeta de mai sus că tarhonul se potrivește de minune cu o ciorbă dreasă cu smântână.

Dacă ți-am făcut poftă de ciorbă de porc, acum, știi ce ai de făcut pentru a-i bucura pe cei dragi cu o „zamă“ fierbinte și aromată. Și mai poți face un lucru: poți descărca aplicația Profi, fiindcă așa vei prinde cele mai bune promoții la produsele de care ai nevoie pentru rețeta de ciorbă de porc! Și dacă tot veni vorba despre acest preparat, vei găsi pe blogul Profi și câteva rețete de ciorbă de văcuță, la fel de populare în rândul românilor și nu numai!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Drob de miel: o rețetă tradițională pe care să o pregătești pentru masa de Paște

28 martie 2023

Așa cum știm cu toții, Sărbătorile Pascale sunt de neconceput fără preparatele tradiționale din carne de miel, fără pască cu împletituri din aluat, ouă roșii și cozonac. Pe lângă friptura de miel la cuptor, drobul de miel este de departe vedeta mesei de Paște. Acest aperitiv tradițional face deliciul meselor de Paște ale românilor și […]

Citește mai mult

Ciorbă de lobodă: o rețetă tradițională pas cu pas

16 martie 2023

Noi, cei de la Profi, ne declarăm fani ai tuturor rețetelor de ciorbă. Așa că după ce am pregătit împreună ciorbă de văcuță, rețete simple și gustoase de ciorbă de pui, o ciorbă de perișoare tradițională și o ciorbă de porc ca la mama acasă, astăzi vom continua seria de rețete de ciorbă cu o delicioasă […]

Citește mai mult

Ghiveci de legume cu orez: O rețetă simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Fie că este anotimpul cald, fie că este vremea postului, ghiveciul de legume cu orez după rețeta sârbească este un adevărat deliciu culinar. Dacă te întrebi ce este ghiveciul de legume, află că acesta este, în fapt, o tocană de legume bogată în vitamine și nutrienți ce poate fi servită ca atare, sau drept garnitură […]

Citește mai mult

Stufat de miel: rețeta tradițională pas cu pas

28 martie 2023

Într-un top al celor mai iubite feluri de mâncare de primăvară se află și stufatul de miel. Nici nu credem că există familie care să nu aibă pe masa de Paște și o tavă de stufat de miel, după rețeta tradițională. Această mâncare înăbușită, pregătită fie pe plită, fie la cuptor, în vase bine închise, […]

Citește mai mult

BURGER DE PORC

22 mai 2023

Într-o tigaie încinsă punem o bucată de unt. Adăugam apoi ceapa tăiată rondele și, atunci când aceasta capătă o culoare frumoasă, arămie, asezonăm aceste rondele cu un pic de sare, iar apoi scoatem ceapa astfel caramelizată pe o farfurie. Curățăm tigaia și punem 10ml de ulei de măsline. În momentul in care uleiul este încins, […]

Citește mai mult

Cum prepari corect pieptul de rață și 3 cele mai apreciate rețete

11 iulie 2024

Pieptul de rață este considerat o delicatesă în multe bucătării din întreaga lume. Cu textura sa unică și gustul bogat, prepararea corectă a pieptului de rață poate transforma o masă obișnuită într-un adevărat festin culinar. Dacă îți dorești să prepari și tu acest deliciu pentru o cină deosebită, ți-am pregătit în continuare câteva din cele […]

Citește mai mult

Paste cu ton: 3 rețete practice și gustoase

16 februarie 2023

Iubim pastele! Și cu siguranță te-am convins deja pentru iubirea pe care o avem față de aceste preparate ale bucătăriei italiene atunci când am gătit împreună cele mai delicioase rețete de paste carbonara. În egală măsură iubim și peștele, așa că astăzi ne-am propus să te impresionăm cu câteva rețete simple și gustoase de paste […]

Citește mai mult

Ciorbă de varză pentru sezonul rece: Rețetă pentru a-ți încălzi sufletul

17 noiembrie 2023

Când temperaturile scad, nimic nu încălzește mai bine decât o mâncare caldă, preparată în propria bucătărie. Fie că vorbim despre o ciorbă de pui gustoasă sau o ciorbă de văcuță tradițională, fiecare în parte reprezintă un deliciu în zilele reci de sezon. Și mai știm o rețetă de ciorbă care te va încânta în această perioadă: ciorba de varză […]

Citește mai mult

Varză călită: o rețetă tradițională și ușor de preparat

18 ianuarie 2023

Știm că au trecut de mult sărbătorile de iarnă și mai știm că încă ai rămas cu gândul la acele sarmale în foi de varză, apetisante și gustoase, care au făcut deliciul meselor în familie până nu demult. Ce ai spune, însă, dacă am renunța puțin la carnea de porc și am înlocui varza murată […]

Citește mai mult

Mușchiuleț de porc la cuptor: 5 secrete pentru a obține o friptură fragedă

16 februarie 2023

Nu știm care sunt preferințele tale în materie de carne, dar nouă ne place tare mult carnea de porc. Nu degeaba am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai diverse rețete pe bază de carne de porc: de la scăriță de porc și ceafă de porc, până la tochitură de purcel și ciorbă de porc […]

Citește mai mult