Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ciorbă de porc: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

Gospodarii știu că odată cu tăierea porcului de Ignat se dă startul unei serii de preparate pe bază de carne de porc, gustoase și apetisante, din care să se înfrupte toți pofticioșii de Sărbători. Caltaboș, lebăr, cârnați de casă, sarmale, carne de porc la borcan sau ceafă de porc la cuptor sunt delicii pe care cei dragi le așteaptă la masa de Crăciun și nu numai!

Și asta nu este tot! Carnea de porc stă și la baza uneia dintre cele mai populare rețete de ciorbă tradiționale românești – ciorba de purcel. Orice iubitor de preparate din carne de porc o va degusta cu plăcere, indiferent de rețeta specifică fiecărei zone. Gustoasă, sățioasă, colorată, acrită cu oțet, borș, suc de lămâie sau zeamă de varză, dreasă cu smântână sau cu ou, ciorba de porc își găsește locul atât la mesele obișnuite, cât și la cele festive.

Vrei să prepari și tu o gustoasă ciorbă de porc după rețeta țărănească? Parcurge articolul următor și descoperă pașii de preparare ai unei ciorbe de porc ardelenești, alături de câteva recomandări pentru un gust deosebit!


Ingrediente pentru ciorba ardelenească de porc


Magazinul Profi te așteaptă cu toate ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara cea mai bună ciorbă țărănească de porc din zona Ardealului. Iată ce trebuie să cumperi din gama de produse de la Profi pentru o ciorbă de porc făcută ca la mama acasă:

  • 600 g de carne de porc (pulpă sau spată de porc fără os) din gama Ferma din deal;
  • 80 g de orez din gama Proxi;
  • 2 morcovi;
  • 2 cepe;
  • 1 păstârnac;
  • 1 rădăcină de pătrunjel;
  • 200 g de țelină;
  • 2 ardei grași;
  • 250 ml de smântână;
  • 1 lingură rasă de amidon;
  • 1 legătură de tarhon proaspăt tocat;
  • oțet, după gust;
  • sare și piper.

Gama Proaspete de la noi te așteaptă în noul Profi cu cele mai gustoase legume românești de la fermieri care duc mai departe tradiția produselor naturale, crescute în România. Vor fi numai bune pentru o ciorbă de porc, gustoasă, apetisantă și plină de legume. Desigur, poți pune în ciorba de porc și cartofi, dacă vrei să îmbunătățești această rețetă ardelenească.

Strecurare zeama

Cum se prepară ciorba de porc după rețeta ardelenească


Acum, că toate ingredientele sunt pe blatul tău de bucătărie, nu mai rămâne decât să-ți pui șorțul și să te apuci de bucătărit.


Pregătirea ingredientelor pentru ciorbă


Pentru început, spală și taie carnea de porc în cuburi. Într-o oală largă, în care ai aproximativ 2,5 litri de apă rece, pune carnea de porc la fiert circa 45 de minute. Nu uita să îndepărtezi constant spuma care se formează la suprafață. Cât timp fierbe carnea, poți curăța, spăla și toca mărunt toate legumele și rădăcinoasele.

Încinge ulei într-o tigaie, adaugă ceapa tocată, ardeiul și rădăcinoasele. Călește legumele la foc mic timp de 15 minute, amestecând din când în când. Ingredientele sunt gata atunci când ceapa devine translucidă și restul legumelor și leguminoaselor se înmoaie.

Într-o oală mai mică, separat, fierbe și orezul. Odată ce s-a fiert, scurge-l și clătește-l cu apă călduță. Acum, că ai toate ingredientele pregătite pentru ciorba de porc, treci la următoarea etapă!


Cum se fierbe ciorba de porc?


Când carnea este pe jumătate fiartă, adaugă în oală și legumele călite. Asezonează totul cu sare și cu piper și lasă ciorba de porc pe foc până când toate ingredientele sunt fierte. Lasă ciorba să clocotească la foc mic, odată ce a dat în clocot din nou.

Amestecă separat smântâna cu o linguriță de amidon. Adaugă apoi treptat, cu un polonic, supă fierbinte peste smântână, amestecând continuu. Ulterior, toarnă delicat amestecul de smântână în ciorba de legume cu bucăți de porc, timp în care vei continua să amesteci.

Adaugă apoi tarhonul tocat, acrește ciorba cu oțet după gust, potrivește de sare și piper, apoi mai lasă ciorba țărănească de porc la foc mic pentru încă 5-10 minute. Dacă ai în bucătărie un pic de oțet în care ai conservat tarhon, îl poți folosi ca să acrești ciorba, pentru un gust mai aromat.

După cele 10 minute, ia oala de pe foc și adaugă orezul fiert în ciorbă. Amestecă și lasă oala acoperită cel puțin 10 minute, în așa fel încât să se întrepătrundă toate aromele. Servește apoi ciorba de porc ardelenească alături de felii proaspete de pâine de casă și ardei iute.

Recomandări pentru o apetisantă ciorbă țărănească de porc

Așa cum te-am obișnuit aici, pe blogul nostru de rețete delicioase, îți vom oferi și câteva sfaturi și recomandări pentru o ciorbă ca la carte. Iată sugestiile noastre pentru această rețetă de ciorbă de porc țărănească din Ardeal:

  • Folosește pe cât se poate carne de porc fără os, indiferent că este pulpă, spată sau cotlet. Le poți dezosa chiar tu, preparând ulterior o gustoasă ciorbă de oase de porc. Dacă folosești, în schimb, carne cu os, este ideal să strecori foarte bine supa de carne pentru a obține o ciorbă mai limpede.
  • Dacă dorești un gust apetisant al ciorbei, îți recomandăm să folosești și carne afumată de porc, indiferent că sunt bucăți de șuncă sau costițe afumate.
  • Dacă vrei să pui și cartofi în ciorba de porc, adaugă-i atunci când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
  • Călești legumele înainte de a le adăuga în ciorbă? Atunci, este indicat să le adaugi la final, căci ele sunt deja tratate termic și nu au nevoie de un timp mare de fierbere.
  • Poți înlocui oțetul cu borș, zeamă de varză, corcodușe sau prune verzi.
  • Dacă dorești un gust mai aromat al ciorbei de porc, o poți aromatiza cu leuștean, pătrunjel sau tarhon. Știi deja din rețeta de mai sus că tarhonul se potrivește de minune cu o ciorbă dreasă cu smântână.

Dacă ți-am făcut poftă de ciorbă de porc, acum, știi ce ai de făcut pentru a-i bucura pe cei dragi cu o „zamă“ fierbinte și aromată. Și mai poți face un lucru: poți descărca aplicația Profi, fiindcă așa vei prinde cele mai bune promoții la produsele de care ai nevoie pentru rețeta de ciorbă de porc! Și dacă tot veni vorba despre acest preparat, vei găsi pe blogul Profi și câteva rețete de ciorbă de văcuță, la fel de populare în rândul românilor și nu numai!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

BURGER DE PORC

22 mai 2023

Într-o tigaie încinsă punem o bucată de unt. Adăugam apoi ceapa tăiată rondele și, atunci când aceasta capătă o culoare frumoasă, arămie, asezonăm aceste rondele cu un pic de sare, iar apoi scoatem ceapa astfel caramelizată pe o farfurie. Curățăm tigaia și punem 10ml de ulei de măsline. În momentul in care uleiul este încins, […]

Citește mai mult

Ardei umpluţi cu orez: O rețetă de post ușor de preparat

22 noiembrie 2022

Ușor, ușor, ne apropiem de postul Crăciunului, așa că nu vedem un moment mai bun de a trece în revistă o rețetă de post cu o savoare fantastică. Este vorba despre rețeta de ardei umpluți cu orez, ciuperci și alte legume delicioase de sezon. Acești ardei umpluți de post sunt extrem de gustoși și de […]

Citește mai mult

Ciorbă de hribi: Rețeta esențială pentru sezonul rece

20 noiembrie 2023

Atunci când vine vorba de preparate care să ne încălzească sufletul în sezonul rece, primele care ne vin în minte sunt ciorbele. Fie că vorbim despre ciorba de văcută, delicioasa ciorbă de pui sau alte câte și mai câte rețete savuroase, acestea sunt mâncăruri nutritive, care reușesc să ne asigure un aport de nutrienți atât de necesar în […]

Citește mai mult

Mâncare de spanac cu usturoi: 3 rețete simple și gustoase

16 martie 2023

Oricând îți dorești o masă de prânz sau o cină simplă, bogată în vitamine și care se prepară extrem de simplu, mâncarea de spanac cu usturoi este răspunsul! Deși de cele mai multe ori mâncarea de spanac este de post, vei observa că va ieși incredibil de cremoasă și de gustoasă. Iar dacă nu ții […]

Citește mai mult

Rețeta de ciorbă de burtă: O delicioasă tradiție românească

03 august 2023

Este imposibil să fii pasionat de bucătăria tradițională românească și să nu fi încercat până acum cele mai gustoase și autentice rețete de ciorbă. Fie că vorbim despre tradiționala ciorbă de perișoare, ciorba de porc sau ciorba de văcuță, există ceva magic în aceste preparate, care-i adună pe toți cei dragi la mesele în familie. Exact […]

Citește mai mult

Rețeta clasică de lasagna: Un festin italian de arome și straturi suculente

21 august 2023

Atunci când vine vorba de bucătăria italiană, ideile de rețete delicioase par să nu aibă un început și un sfârșit. Și mai ales atunci când ne referim la rețete de pizza și paste cu un gust desăvârșit! De la celebrele paste carbonara, la cele mai diverse sortimente de pizza, este greu să reușești să-ți pui pofta […]

Citește mai mult

Păstrăv la cuptor: Rețeta pas cu pas pentru o cină ușoară

03 iulie 2023

Dacă ești în căutarea unei rețete delicioase și ușor de preparat pentru o cină sănătoasă, păstrăvul la cuptor este alegerea perfectă! Află din rândurile de mai jos câteva sfaturi practice pentru alegerea celor mai buni păstrăvi, precum și metode de pregătire și asezonare corecte pentru a obține un gust desăvârșit. Articolul nostru îți oferă și o […]

Citește mai mult

Iahnie de fasole tradițională: Secretele unei rețete autentice pas cu pas

17 noiembrie 2023

Atunci când ne gândim la unele dintre cele mai populare mâncăruri la români, extrem de savuroase în simplitatea lor, iahnia de fasole tradițională ocupă un loc important în topul celor mai preparate rețete din bucătăria românească, cu atât mai mult în sezonul rece. Dacă în anotimpul cald ne delectam cu fasole verde cu usturoi, acum a […]

Citește mai mult

Ceafă de porc: 3 rețete simple și gustoase

23 noiembrie 2022

Îți place mult carnea de porc și dorești să-i încânți pe cei dragi cu preparate cât mai apetisante și gustoase? Ceafa de porc este una dintre cele mai populare opțiuni pentru rețetele pe bază de carne de porc, căci bucățile rumene, fragede și aromate pot fi gătite în atât de multe moduri, fie la cuptor, […]

Citește mai mult

Rețete ciorbă de văcuță: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

31 octombrie 2022

Nu mai este niciun secret: ciorba de văcuță este una dintre preferatele românilor. Ea se prepară foarte simplu, cu bucăți fragede de carne de vită, legume și zarzavaturi de sezon și se acrește după gust, cu suc de roșii sau bulion. Nouă ne place mult ciorba de văcuță cu smântână și ardei iute, alături de […]

Citește mai mult