Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețete ciorbă de văcuță: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

Nu mai este niciun secret: ciorba de văcuță este una dintre preferatele românilor. Ea se prepară foarte simplu, cu bucăți fragede de carne de vită, legume și zarzavaturi de sezon și se acrește după gust, cu suc de roșii sau bulion. Nouă ne place mult ciorba de văcuță cu smântână și ardei iute, alături de câteva felii de pâine de casă, proaspăt scoasă din cuptor.

Vestea bună este că poți prepara ciorbă de văcuță într-o mulțime de moduri, în funcție de preferințele tale: mai dulce sau mai acră, preparată cu borș sau dreasă cu smântână, cu o varietate de legume sau doar câteva. Dacă nu ai mai gătit până acum ciorbă de văcuță pentru cei dragi, avem pentru tine câteva rețete ale acestui preparat care cu siguranță îi vor aduna pe toți în jurul mesei. Află care sunt pașii de preparare ai unei ciorbe de vită, dar și câteva recomandări pentru un gust desăvârșit!

Rețete de ciorbă de văcuță


Așa cum am precizat anterior, ciorba de văcuță poate fi preparată în multe moduri. Drept urmare, ți-am pregătit în rândurile de mai jos câteva dintre cele mai populare rețete de ciorbă de văcuță cu legume, pentru un plus de inspirație în bucătărie. Iată cum se prepară ciorba de vită!


Ciorbă de văcuță după rețeta clasică


Vom găti, pentru început, o ciorbă de văcuță după rețeta tradițională, acrită cu suc de roșii. Ți-am stârnit curiozitatea? Iată cum se face!


Ingrediente


Pe lista de cumpărături de la supermarket, trebuie să adaugi următoarele ingrediente:

  • 650 g de carne de vită din gama Ferma din deal, tăiată cubulețe;
  • 400 ml de suc de roșii;
  • 2 morcovi;
  • 2 cepe medii;
  • 3 cartofi;
  • 1 țelină;
  • 1 ardei gras;
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • 150 g de mazăre boabe;
  • ulei de măsline;
  • sare, după gust.


Cum se prepară ciorba de văcuță clasică?


Începe rețeta de ciorbă de văcuță prin a spăla bine legumele și a le curăța. Taie apoi morcovii rondele, iar ardeiul gras, țelina și cartofii în cubulețe. Ceapa se toacă mărunt. Pune circa 4 litri de apă într-o oală, apoi adaugă carnea de vită tăiată cuburi. Lasă carnea de vită să fiarbă până când se formează la suprafață o spumă pe care o vei îndepărta cu o spumieră. Mai lasă carnea la fiert pentru alte 20-30 de minute, îndepărtând constant spuma de la suprafață.

Când spuma nu se mai formează, adaugă în oală ceapa tocată, rondelele de morcovi și cubulețele de țelină și lasă-le să fiarbă pentru 20-30 de minute. După acest interval de timp, adaugă în supa de văcuță și ardeiul gras, alături de mazăre și cuburile de cartofi, lasându-le să fiarbă 15 minute. Când s-au fiert, adaugă sucul de roșii, puțină sare și ulei de măsline, apoi lasă ciorba de vită să mai fiarbă pentru alt sfert de oră. Când este gata, adaugă pătrunjelul verde tocat și servește cu poftă!

ciorba de vacuta cu legume si patrunjel


Rețetă ciorbă țărănească de văcuță

O altă rețetă de ciorbă de vită pe care ne dorim să o încerci este ciorba țărănească de văcuță, preparată din carne de vită cu os și numeroase legume și zarzavaturi gustoase. Ești gata să prepari o ciorbă ca la carte?


Ingrediente


În gama de produse Profi, vei găsi toate ingredientele de care ai nevoie pentru cea mai bună ciorbă de văcuță după rețeta țărănească. Mai mult, selecția Proaspete de la noi îți va oferi cele mai proaspete și autentice legume românești. Vei avea nevoie de:

  • 1 kg de carne de vită sau vițel, cu os;
  • 1 ceapă mare;
  • 2 morcovi;
  • 2 cartofi medii;
  • 1 rădăcină de păstârnac;
  • 1 ardei gras;
  • 200 g de țelină;
  • 100 g de mazăre;
  • 150 g de fasole verde;
  • 200 g de varză albă;
  • 1 legătură de pătrunjel;
  • 1 legătură de leuștean;
  • 400 ml de bulion de roșii;
  • borș pentru acrit, în funcție de preferințe.


Mod de preparare pentru ciorba țărănească de vită


Pentru început, scoate carnea de pe os, apoi tai-o în bucăți mici. Pune cuburile de carne de vită și oasele la fiert, într-o oală cu apă și sare, pentru aproximativ o oră. În tot acest timp, este recomandat să spumezi ciorba de vită constant, până când zeama rămâne limpede. Ca să-ți dai seama că a fiert suficient, carnea de vită ar trebui să fie moale atunci când o înțepi cu furculița.

În timp ce fierbe carnea, te poți ocupa de legume: spală, curăță și taie morcovii, cartofii, ceapa, rădăcina de păstârnac, țelina și ardeiul gras. Toacă fin și varza albă, apoi scoate oasele din ciorbă. Adaugă legumele tocate în oala în care fierbe carnea, mai puțin cartofii, alături de mazăre și de fasolea verde. Lasă ciorba de văcuță să fiarbă la foc mic, iar când carnea și legumele sunt fierte, adaugă și cartofii pe care trebuie să-i lași să fiarbă timp de 20 de minute.

Adaugă apoi și bulionul de roșii, alături de cantitatea dorită de borș, în funcție de cât de acră îți dorești să fie ciorbița. Las-o să dea în câteva clocote, apoi adaugă sare, după gust. Când e gata, ia oala de pe foc și adaugă pătrunjelul verde și leușteanul, tocate mărunt. Așa-i că a fost simplu să prepari o delicioasă ciorbă de văcuță cu borș după rețeta țărănească?

ciorba taraneasca de vacuta


Ciorbă de văcuță ardelenească


Dacă aveai impresia că ai nevoie de multe ingrediente pentru ciorba țărănească de văcuță, stai numai să vezi lista de ingrediente pentru ciorba de văcuță specifică Ardealului! Nu trebuie să te impacientezi însă! Le vei găsi pe toate în cel mai apropiat magazin Profi!


Ingrediente


Noul Profi te așteaptă cu ingredientele perfecte pentru o ciorbă de văcuță ca în Ardeal. Mai mult, le vei găsi la promoții în revistele Profi, așa că iată ce trebuie să cumperi pentru această rețetă de ciorbă:

  • 500 g de carne de vițel;
  • câteva oase de vițel, pentru gust;
  • 3 morcovi;
  • 1 păstârnac;
  • 1 rădăcină de pătrunjel;
  • ½ rădăcină de țelină;
  • 1 ceapă;
  • 2 cartofi medii;
  • câteva frunze de țelină;
  • 1 legătură de pătrunjel;
  • 1 crenguță de cimbru;
  • 1-2 foi de dafin;
  • 1-2 linguri de ulei de măsline;
  • 200 ml de suc de roșii;
  • sare și piper, după gust;
  • chimen;
  • boia de ardei dulce;
  • 3-4 gălbenușuri de ou;
  • 450 g de smântână cu 20% grăsime din gama Proxi;
  • zeamă de lămâie (opțional).


Cum se prepară ciorba de văcuță ardelenească?


Pune la fiert carnea de vițel, alături de oase, într-o oală cu apă rece, sare și câteva boabe de piper. Lasă carnea să fiarbă timp de 45 de minute, timp în care vei spuma constant ciorba, până când spuma nu se mai formează la suprafață și zeama rămâne limpede. Între timp, poți spăla și curăța legumele și zarzavatul. Odată curățate, taie cartofii, păstârnacul, pătrunjelul și țelina cubulețe, morcovii rondele, iar ceapa o poți toca mărunt.

Adaugă într-o tigaie puțin ulei de măsline și călește morcovii. Atunci când carnea este aproape fiartă, o poți scoate din oală și o poți tăia cubulețe. Strecoara separat supa într-o altă oală, adaugă carnea de vițel și legumele pe care le-ai pregătit. Lasă totul să fiarbă și adaugă pătrunjelul tocat și frunzele de țelină. În timp ce fierbe ciorba, adaugă și crenguța de cimbru, foile de dafin, piper și puțin chimen măcinat. Apoi, presară două linguri de boia de ardei dulce și adaugă sucul de roșii.

Lasă ciorba să fiarbă până când legumele devin moi și mai condimentează cu sare, dacă este nevoie. Când ciorba a fiert, scoate frunzele de țelină și cimbrul, apoi pregătește un amestec din smântână, gălbenușuri și 2 linguri de ciorbă, pentru a drege ciorba de văcuță ardelenească. Mai poți adăuga și puțină zeamă de lămâie în această compoziție, dacă dorești, apoi toarnă totul în ciorbă și amestecă bine. Ciorbița de văcuță ca în Ardeal este gata de servire!

ciorba de vacuta ardeleneasca


Recomandări pentru prepararea unei ciorbe de văcuță cu gust apetisant


La final, pentru a ne asigura că vei obține o ciorbă de văcuță ca în cărțile de bucate, cu o zeamă aromată și o carne fragedă, îți vom oferi câteva recomandări de care să ții cont:

  • Procesul de fierbere al cărnii de vită se va prelungi în funcție de cât de bătrână este carnea de vită. De pildă, ciorba de vițel va fi gata mai repede decât cea de vită.
  • Focul trebuie să fie întotdeauna mic la fierberea ciorbei de vită și trebuie să ai grijă să îndepărtezi toată spuma, pentru o zeamă cât mai limpede.
  • Cea mai potrivită carne pentru ciorba de văcuță este cea cu os, căci oasele oferă o aromă aparte
  • Ciorba de văcuță trebuie să aibă neapărat multe legume, așa că poți adăuga legumele tale preferate, cele mai potrivite fiind încă mazărea, păstăile de fasole și varza albă.
  • Descarcă-ți aplicația Profi și bucură-te în fiecare săptămână de promoții exclusive la ingredientele tale preferate pentru ciorba de văcuță. Mai mult decât atât, vei avea întotdeauna pe blatul de lucru ingrediente proaspete, perfecte pentru o ciorbă de vită gustoasă.
ciorba de vacuta ardei

Dacă ți-am făcut poftă de ciorbă de văcuță, acum ai la îndemână cele mai gustoase rețete pe care le poți încerca pentru o masă gustoasă și sănătoasă oferită familiei. Alături de câteva porții de smântână, câțiva ardei iuți și pâine proaspătă făcută în casă, masa în familie se va transforma într-un adevărat festin culinar!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Iahnie de fasole tradițională: Secretele unei rețete autentice pas cu pas

17 noiembrie 2023

Atunci când ne gândim la unele dintre cele mai populare mâncăruri la români, extrem de savuroase în simplitatea lor, iahnia de fasole tradițională ocupă un loc important în topul celor mai preparate rețete din bucătăria românească, cu atât mai mult în sezonul rece. Dacă în anotimpul cald ne delectam cu fasole verde cu usturoi, acum a […]

Citește mai mult

Sufleu de cartofi: O alegere delicioasă pentru prânz sau cină

20 noiembrie 2023

Cartofii sunt aproape de nelipsit din rețetele de la Profi, fiind un ingredient atât de versatil și de delicios atunci când este gătit corespunzător. Și de asta te-am convins încercând rețetele de cartofi noi la cuptor, dar și preparate ceva mai tradiționale precum tocănița de cartofi după rețeta de post sau rețeta de musaca de cartofi cu carne. Și […]

Citește mai mult

Ciorbă de varză pentru sezonul rece: Rețetă pentru a-ți încălzi sufletul

17 noiembrie 2023

Când temperaturile scad, nimic nu încălzește mai bine decât o mâncare caldă, preparată în propria bucătărie. Fie că vorbim despre o ciorbă de pui gustoasă sau o ciorbă de văcuță tradițională, fiecare în parte reprezintă un deliciu în zilele reci de sezon. Și mai știm o rețetă de ciorbă care te va încânta în această perioadă: ciorba de varză […]

Citește mai mult

Ciorbă de lobodă: o rețetă tradițională pas cu pas

16 martie 2023

Noi, cei de la Profi, ne declarăm fani ai tuturor rețetelor de ciorbă. Așa că după ce am pregătit împreună ciorbă de văcuță, rețete simple și gustoase de ciorbă de pui, o ciorbă de perișoare tradițională și o ciorbă de porc ca la mama acasă, astăzi vom continua seria de rețete de ciorbă cu o delicioasă […]

Citește mai mult

Rețeta clasică de lasagna: Un festin italian de arome și straturi suculente

21 august 2023

Atunci când vine vorba de bucătăria italiană, ideile de rețete delicioase par să nu aibă un început și un sfârșit. Și mai ales atunci când ne referim la rețete de pizza și paste cu un gust desăvârșit! De la celebrele paste carbonara, la cele mai diverse sortimente de pizza, este greu să reușești să-ți pui pofta […]

Citește mai mult

Drob de miel: o rețetă tradițională pe care să o pregătești pentru masa de Paște

28 martie 2023

Așa cum știm cu toții, Sărbătorile Pascale sunt de neconceput fără preparatele tradiționale din carne de miel, fără pască cu împletituri din aluat, ouă roșii și cozonac. Pe lângă friptura de miel la cuptor, drobul de miel este de departe vedeta mesei de Paște. Acest aperitiv tradițional face deliciul meselor de Paște ale românilor și […]

Citește mai mult

Coaste de miel la cuptor: 3 rețete delicioase pentru masa de Paște

28 martie 2023

Sărbătorile de Paște se apropie cu pași repezi, așa că nu este deloc de mirare că toate gospodinele se întrec, care mai de care, în prepararea celor mai gustoase rețete cu carne de miel, fie că vorbim despre ciorbă de miel, drob de miel, stufat de miel sau friptură de miel la cuptor. Acesta este […]

Citește mai mult

Supă de găluște: o rețetă delicioasă din bucătăria românească

11 iulie 2024

Bucătăria românească este bogată în numeroase rețete care au trecut testul timpului, iar supa de găluște este un exemplu perfect. Această supă, delicată și hrănitoare, este ideală pentru zilele reci însă reprezintă și o masă gustoasă și sățioasă în sezonul cald.  Dacă vrei să descoperi o parte din secretele bucătăriei românești, nu rata oportunitatea de […]

Citește mai mult

Ciorbă de burtă falsă cu pleurotus: o alternativă ușoară și sănătoasă

20 decembrie 2024

Dacă ești în căutarea unei variante mai ușoare, sănătoase și la fel de gustoase a faimoasei ciorbe de burtă, ai ajuns unde trebuie. Ciorba de burtă falsă cu pleurotus este alegerea ideală pentru cei care preferă o dietă mai prietenoasă cu organismul, dar nu vor să renunțe la savoarea preparatelor tradiționale.  Această rețetă te surprinde […]

Citește mai mult

Stufat de miel: rețeta tradițională pas cu pas

28 martie 2023

Într-un top al celor mai iubite feluri de mâncare de primăvară se află și stufatul de miel. Nici nu credem că există familie care să nu aibă pe masa de Paște și o tavă de stufat de miel, după rețeta tradițională. Această mâncare înăbușită, pregătită fie pe plită, fie la cuptor, în vase bine închise, […]

Citește mai mult