Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețete de sarmale: 3 rețete tradiționale românești

Sarmalele sunt, poate, cele mai apreciate mâncăruri tradiționale românești și sunt puțini aceia care ar refuza o porție de sarmale gustoase, cu smântână și o mămăliguță alături. Deși rețetele de sarmale sunt considerate tradiționale în țara noastră, aceste preparate își au rădăcinile în Imperiul Otoman, mai cu seamă că termenul de „sarma” provine din turcescul „sarmak” („a înfășura”).

Desigur, de-a lungul timpului, rețetele de sarmale au suferit mici modificări și sunt preparate în mod diferit în fiecare țară. În România, sarmalele se bucură de apreciere în fiecare regiune a țării și sunt considerate preparate „simbol” pentru bucătăria tradițională românească. Și, cum suntem siguri că deja ți-am făcut poftă de sarmale, ți-am pregătit în articolul de astăzi câteva rețete tradiționale din diferite regiuni ale țării. Ești gata să descoperi arta preparării sarmalelor tradiționale? Iată cum îi poți încânta pe cei din familie cu sarmale cu iz tradițional!

1. Rețetă de sarmale moldovenești

Prima este rețeta de sarmale moldovenești preparate cu suflet în regiunea Moldovei. Iată cum poți prepara și tu sarmale în foi de varză murată ca în Moldova!

Ingrediente pentru sarmale

În gama de produse Profi, vei găsi toate ingredientele de care ai nevoie pentru o oală de sarmale moldovenești absolut delicioase. Iată ce trebuie să treci pe lista de la supermarket pentru a prepara sarmale după rețeta moldovenească:

  • 1 kg de carne tocată de porc;
  • 2 morcovi;
  • 4 cepe;
  • 2 ardei grași roșii din gama Proaspete de la noi;
  • 400 g de orez;
  • 2 linguri de bulion de roșii;
  • 2 cești de suc de roșii;
  • 1 l de borș acru;
  • 2-3 verze murate;
  • 8 linguri de ulei;
  • mărar și pătrunjel verde proaspăt;
  • sare, piper și boia, după gust.

Cum se fac sarmalele moldovenești

Pentru început, separă frunzele de varză murată și clătește-le cu apă. Toacă apoi mărunt cepele și călește-le în ulei. Ulterior, adaugă în tigaie și morcovii și ardeii tocaţi mărunt. Când ceapa devine translucidă și morcovul se înmoaie, adaugă în cratiță și bulionul, apoi mai ține-i pe foc doar câteva minute. Dă tigaia apoi de pe foc și lasă legumele călite să se răcească.

Pune într-un castron larg carnea tocată de porc alături de orezul bine spălat în câteva ape. Peste acestea, adaugă ingredientele călite, alături de mărarul și de pătrunjelul verde tocate mărunt, sare, piper și boia. Amestecă bine compoziția pentru sarmale și apoi pune câte o lingură de compoziție în foaia de varză, după care împăturește.

Repetă mișcarea până când toată compoziția s-a terminat.

Pune varză tocată pe fundul oalei în care urmează să fie fierte sarmalele, alături de crenguțe de pătrunjel, mărar și foi de dafin. Apoi, adaugă peste acestea sarmalele în straturi, până când sunt așezate toate în oală. Toarnă peste acestea apă și borș, cât să le cuprindă, apoi sucul de roșii. Pune oala pe foc mic pentru 1-2 ore, iar atunci când lichidul în care fierb sarmalele scade, completează cu apă fierbinte. Gustă sarmalele după prima oră de gătit, apoi verifică ori de câte ori este necesar până consideri că s-au gătit complet. Ești gata să trecem la următoarea rețetă de sarmale de porc?

castron cu sarmale si lingura cu smantana

2. Rețetă de sarmale ardelenești

O altă rețetă tradițională savuroasă de sarmale întâlnim și în zona Ardealului, doar că în cazul acestei rețete se adaugă în compoziție și carne de vită, alături de șuncă afumată, pentru un plus de savoare. Iată cum poți prepara și tu cele mai bune sarmale după rețetele ardelenești!

Ingrediente pentru sarmale

Gama Ferma din deal a magazinului Profi te așteaptă cu cea mai proaspătă carne de porc și de vită pentru rețeta ta de sarmale ardelenești. Iată de ce alte ingrediente vei mai avea nevoie pentru rețeta de sarmale ca în Ardeal:

  • 600 g de carne tocată de porc și vită;
  • 100 g de șuncă afumată;
  • 1 ceapă;
  • 1 ceașcă de orez;
  • 2-3 linguri de ulei;
  • 200 ml de suc de roșii;
  • 1 cană de zeamă de varză murată;
  • 1 varză murată pentru foi;
  • sare, piper boabe și măcinat, boia de ardei iute;
  • cimbru și mărar.

Cum se prepară sarmalele în Ardeal

Așa cum am procedat și la rețeta anterioară, ceapa se va toca mărunt și se va căli în ulei, numai că de data aceasta se va căli alături de orezul bine spălat înainte. Transferă într-un bol larg carnea tocată de porc și de vită, apoi adaugă peste aceasta ceapa și orezul călite, șunca afumată tăiată cubulețe și asezonează cu sare, piper măcinat și boia. Amestecă bine compoziția pentru sarmale ardelenești și las-o deoparte.

Spală bine foile de varză, apoi umple bine foile cu compoziție. Sarmalele tradiționale din Ardeal sunt mari și sățioase, motiv pentru care se va pune mai multă compoziție în foile de varză. Pune apoi într-un vas de lut, de preferat, un strat de varză tocată, alături de mărar tocat mărunt, cimbru și boabe de piper. Așază apoi sarmalele în vas, în straturi, iar când ai terminat de montat vasul se adaugă zeama de varză și apă, cât să acopere sarmalele.

Pune vasul la foc de intensitate medie, urmând ca după primul clocot să dai focul la mic. Sarmalele după rețeta ardelenească se fierb pentru aproximativ două ore, însă fiind atât de mari, s-ar putea să aibă nevoie de mai mult timp pentru a se găti complet. Gustă sarmalele după cele două ore de gătire și îți vei da seama dacă timpul de fierbere se va prelungi sau dacă sunt gata. Aceasta a fost rețeta de sarmale ca-n Ardeal!

farfurie cu sarmale si smantana

3. Rețetă de sarmale oltenești

Și în zona Olteniei se gătesc sarmale cu varză acră absolut gustoase, așa că este musai să încerci și tu să prepari sarmale după rețeta oltenească. Aceste sarmale cu varză murată se gătesc destul de simplu, iar majoritatea ingredientelor le vei recunoaște din rețetele anterioare de sărmăluțe tradiționale.

Ingrediente pentru sarmale

În noul Profi, te vor aștepta cu siguranță cele mai bune produse pentru o rețetă de sarmale autentică oltenească; dacă analizezi revista Profi, cu siguranță le vei găsi pe multe dintre ele la promoție. Iată de ce vei avea nevoie pentru rețeta de sarmale oltenești:

  • 1 kg de carne de porc;
  • 1 varză murată pentru foi;
  • 100 g de orez;
  • 300 g de ceapă tocată mărunt;
  • 200 g de bulion de roșii;
  • 2-3 linguri de ulei;
  • 1 l de zeamă de varză murată;
  • 4-5 crenguțe de cimbru;
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare pentru sarmale oltenești

Așa cum am procedat și la rețetele de sarmale prezentate anterior, ceapa se va căli în ulei până când devine translucidă. Transferă apoi carnea tocată de porc într-un vas larg și pune peste aceasta ceapa călită, alături de orezul spălat bine, sare și piper. Amestecă bine compoziția pentru sarmale, după care spală bine foile de varză murată.

Împăturește pe rând sarmalele oltenești, punând câte o lingură de amestec pentru sarmale în fiecare foaie de varză. Pune apoi la baza unei oale adânci un strat de varză murată tocată și câteva crenguțe de cimbru, apoi așază sarmalele în straturi. Între straturi, pune restul de crenguțe de cimbru, iar peste ultimul strat de sarmale pune bulionul. După ce toate sarmalele sunt așezate, toarnă zeama de varză și apă pentru a acoperi sarmalele. Gătește-le pentru aproximativ 1-2 ore la foc mediu și mic. Rețeta de sarmale oltenești este gata!

farfurie cu sarmale

Sperăm că te-ai convins de faptul că sarmalele nu sunt atât de greu de gătit pe cât credeai și că vei reuși să satisfaci papilele gustative ale tuturor pofticioșilor din familie, mai ales când pe masă se află smântână, ardei iute și mămăliguță aburindă. Dacă vei obișnui să tot gătești rețete de sarmale pentru cei dragi, bine ar fi să-ți descarci și aplicația Profi, întrucât, cu siguranță te vor surprinde promoțiile la ingrediente!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Rețeta perfectă de pachețele de primăvară: delicii crocante cu umpluturi variate

27 martie 2025

Dacă îți dorești o gustare crocantă și plină de savoare, n-ar strica să arunci o privire în cărțile de bucate asiatice. Pe lângă rețeta asiatică de noodles cu pui, s-ar putea să descoperi și pachețelele de primăvară. Aceste delicii asiatice sunt iubite în întreaga lume datorită crustei aurii și umpluturii savuroase, care poate varia în funcție […]

Citește mai mult

Burger de vită făcut în casă: rețete și sfaturi pentru preparare

02 martie 2023

Puține sunt preparatele care ne aduc mai multă bucurie în suflet decât burgerii și pastele. Și cum despre paste ți-am tot vorbit, căci am gătit împreună cele mai delicioase paste carbonara și paste cu ton, astăzi a venit rândul rețetelor de burgeri de casă să fie incluse în meniul pentru masa de prânz sau cină. […]

Citește mai mult

Cum să prepari o mâncare de linte cu legume, perfectă pentru zilele de post

18 noiembrie 2024

Dacă îți dorești o mâncare delicioasă și sănătoasă în zilele de post, o mâncare de linte cu legume poate fi alegerea ideală. Această rețetă nu doar că îți oferă o masă sățioasă și plină de nutrienți, dar este și ușor de preparat. În plus, lintea este o sursă excelentă de proteine vegetale, ceea ce o […]

Citește mai mult

Varză călită: o rețetă tradițională și ușor de preparat

18 ianuarie 2023

Știm că au trecut de mult sărbătorile de iarnă și mai știm că încă ai rămas cu gândul la acele sarmale în foi de varză, apetisante și gustoase, care au făcut deliciul meselor în familie până nu demult. Ce ai spune, însă, dacă am renunța puțin la carnea de porc și am înlocui varza murată […]

Citește mai mult

Rețeta tradițională de chiftele de dovlecei: Gust autentic și textură crocantă

21 august 2023

Rețetele tradiționale, care aduc aminte de casa bunicii, se numără printre preferatele noastre atunci când suntem în pană de idei în bucătărie și ne dorim să simțim din nou arome de mult uitate din copilărie. Chiar de curând ne gândeam că abia așteptăm să apară dovlecii de toamnă, pentru a prepara cea mai gustoasă plăcintă […]

Citește mai mult

Paste cu ton: 3 rețete practice și gustoase

16 februarie 2023

Iubim pastele! Și cu siguranță te-am convins deja pentru iubirea pe care o avem față de aceste preparate ale bucătăriei italiene atunci când am gătit împreună cele mai delicioase rețete de paste carbonara. În egală măsură iubim și peștele, așa că astăzi ne-am propus să te impresionăm cu câteva rețete simple și gustoase de paste […]

Citește mai mult

Rețeta detaliată pentru șnițele din piept de pui pane

20 noiembrie 2023

Carnea de pui a reprezentat întotdeauna pentru noi un ingredient preferat în ceea ce privește meniurile delicioase pentru masa de prânz. Și pentru că iubim pieptul de pui la nebunie, dat fiind numărul redus de calorii al puiului, dar și modalităților simple de preparare, am tot gătit de-a lungul timpului pieptul de pui în fel și […]

Citește mai mult

Rețeta pas cu pas pentru un pui la ceaun delicios

19 august 2024

Îți plac rețetele cu pui? Adori aromele inconfundabile ale rețetelor cu carne de pui gătite la ceaun, pe foc de lemne? Ei bine, astăzi ne-am gândit să preparăm împreună pui la ceaun, o rețetă tradițională absolut savuroasă. Puiul la ceaun este una dintre acele rețete tradiționale care aduc aminte de gustul mâncărurilor gătite în gospodăriile […]

Citește mai mult

Rețeta de ciorbă de burtă: O delicioasă tradiție românească

03 august 2023

Este imposibil să fii pasionat de bucătăria tradițională românească și să nu fi încercat până acum cele mai gustoase și autentice rețete de ciorbă. Fie că vorbim despre tradiționala ciorbă de perișoare, ciorba de porc sau ciorba de văcuță, există ceva magic în aceste preparate, care-i adună pe toți cei dragi la mesele în familie. Exact […]

Citește mai mult

Butter chicken: o rețetă indiană de pui în sos cremos cu unt

14 februarie 2024

Bucătăria indiană este cunoscută în întreaga lume pentru aromele sale bogate și combinațiile de condimente care încântă simțurile. Una dintre cele mai cunoscute și iubite rețete din gastronomia Indiei este butter chicken, un preparat savuros și plin de arome, care te cucerește cu textura sa cremoasă și gustul său bogat.  Așa cum ne știi, suntem […]

Citește mai mult