Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Povestea Crăciunului: Originea sărbătorii și semnificația sa

Nici bine nu a venit luna decembrie, că deja ne gândim la aranjarea mesei de Crăciun și la decorarea casei pentru un Crăciun ca-n povești. Și nu este deloc de mirare, dat fiind că sărbătoarea Crăciunului este sinonimă cu sezonul cadourilor, timpul de calitate petrecut alături de familie și prieteni, preparate delicioase și, desigur, Moș Crăciun! Toată veselia din jurul Crăciunului este total justificată. Cu toate acestea, Crăciunul este mai mult decât o sărbătoare – este o tradiție profund înrădăcinată în istoria și cultura noastră.

Povestea Crăciunului are strânsă legătură cu Nașterea Domnului Iisus Hristos și are o semnificație profundă din punct de vedere ortodox. Mai mult decât atât, Crăciunul este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor și marchează de peste 2,000 de ani nașterea lui Iisus, fiind celebrat în întreaga lume. Află în continuare ce înseamnă Crăciunul pentru creștini și care este originea acestei sărbători sfinte, pentru a pătrunde în esența poveștii Crăciunului! 

Când este Crăciunul și care este semnificația acestei sărbători?

Crăciunul, una dintre cele mai așteptate și iubite sărbători ale anului, se sărbătorește pe 25 decembrie. Conform istoricilor, data a fost aleasă pentru a coincide cu solstițiul de iarnă, o sărbătoare păgână celebrată în vechime, atunci când ziua este cea mai scurtă și noaptea cea mai lungă. Deși sărbătoarea a fost adoptată de creștini pentru a semnifica nașterea lui Iisus Hristos, data exactă a nașterii Sale nu a fost niciodată precizată. 

Sărbătoarea Crăciunului are o semnificație profundă pentru creștini, fiind momentul în care se celebrează nașterea lui Iisus Hristos, considerat Mântuitorul lumii. În tradiția creștină, nașterea lui Iisus reprezintă venirea Mântuitorului pe Pământ, un moment de reflecție și de reînnoire a credinței pentru mulți creștini. Este un prilej de a ne întoarce cu gândul la valorile fundamentale ale creștinismului, cum ar fi iubirea de aproape, iertarea și mila. 

Crăciunul este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante evenimente religioase ale anului pentru creștinii ortodocși și catolici. Este o zi de sărbătoare în care se celebrează nașterea lui Iisus Hristos, iar acest eveniment este marcat prin rugăciuni, cântece religioase și participarea la slujbele bisericești. În perioada Crăciunului, bisericile sunt pline de credincioși care vin să se roage și să participe la Sfânta Liturghie. 

Mai mult, Crăciunul este și o sărbătoare a iubirii în familie. Acesta este un moment pentru a petrece timp cu familia, a împărtăși bucurie și a dărui cadouri. Tradițiile variază de la o țară la alta, dar în multe locuri este obișnuit ca oamenii să se adune în jurul bradului și să deschidă cadouri de Crăciun împreună. Este o ocazie de a arăta iubire și apreciere celor dragi, de a împărtăși preparate delicioase și de a se bucura împreună de spiritul sărbătorilor.

Nasterea lui Hristos

Originea sărbătorii Crăciunului

Originea sărbătorii Crăciunului este învăluită în mister și secole de tradiții și simboluri care s-au împletit și au evoluat de-a lungul timpului. Celebrarea Crăciunului a început într-adevăr ca o serie de rituri păgâne dedicate solstițiului de iarnă, momentul anului în care ziua este cea mai scurtă și noaptea cea mai lungă. Comunitățile din Europa pre-creștină vedeau solstițiul de iarnă ca un timp pentru a sărbători lumina care urma să vină și speranța reînnoirii. Aceste tradiții au fost apoi încorporate în sărbătorile creștine.

Data de 25 decembrie, în care este sărbătorit acum Crăciunul, a fost adoptată de Biserica Creștină în secolul al IV-lea. Aceasta coincide cu perioada multor sărbători păgâne existente, inclusiv cu Saturnalia romană, o sărbătoare dedicată zeului Saturn. Deși data exactă a nașterii Domnului Iisus Hristos nu este cunoscută, 25 decembrie a fost aleasă pentru a înlocui și a absorbi tradițiile sărbătorilor păgâne, transformându-le într-o sărbătoare creștină.

Pe parcursul secolelor, Crăciunul a evoluat de la o sărbătoare păgână la o tradiție creștină, încorporând diverse elemente ale culturilor și tradițiilor care l-au influențat. Oamenii din întreaga lume sărbătoresc ziua de Crăciun, fiecare adăugând propriul lor amestec unic de tradiții de Crăciun și rituri la sărbătoare.

Simbolurile asociate cu Crăciunul, cum ar fi bradul, steaua de Crăciun, coroanele și darurile, au atât origini păgâne, cât și semnificații creștine. Bradul de Crăciun, de exemplu, a fost inițial un simbol germanic al vieții și renașterii. În creștinism, el a devenit un simbol al vieții veșnice prin Iisus Hristos. La fel, darurile de Crăciun își au originea în obiceiul roman de a oferi cadouri în timpul Saturnaliei, dar a fost transformată de creștini pentru a simboliza darurile aduse de magi la nașterea lui Iisus.

Povestea Crăciunului din perspectivă ortodoxă

Povestea Crăciunului din perspectivă ortodoxă începe cu anunțul Îngerului Gabriel. Conform Bibliei, Îngerul Gabriel a apărut în fața Fecioarei Maria din Nazaret și i-a transmis că va avea un fiu, pe care să-l numească Iisus. Acest moment a avut o importanță crucială în contextul creștinismului ortodox, deoarece a marcat începutul împlinirii promisiunii divine de mântuire a omenirii. 

Următorul episod din poveste îi aduce pe Maria și pe logodnicul său, Iosif, în călătoria spre Betleem. Împăratul roman Augustus a ordonat un recensământ în toată lumea romană, iar din acest motiv, Maria și Iosif, amândoi provenind din casa lui David, au trebuit să meargă la Betleem, orașul lui David. Deși era însărcinată, Maria a înfruntat dificultățile călătoriei, iar călătoria lor a devenit un simbol al ascultării și al credinței în voia divină.

Nașterea lui Iisus a avut loc în condiții umile, într-o iesle, ceea ce a accentuat mesajul de umilință și iubire al creștinismului. În tradiția ortodoxă, ieslea este percepută ca un simbol al smereniei lui Dumnezeu, care a ales să se nască în cele mai umile condiții pentru a ne arăta că adevărata măreție nu constă în bogăție sau putere, ci în iubire și smerenie. Sceneta nașterii Domnului Iisus Hristos este un laitmotiv al poveștii Crăciunului în tradiția ortodoxă. 

În continuare, episodul închinării magilor marchează recunoașterea divinității lui Iisus. Magii din Orient, conduși de o stea strălucitoare, au ajuns la ieslea unde s-a născut Iisus și i-au adus daruri: aur, smirnă și tămâie. Prezența lor și darurile oferite simbolizează recunoașterea universala a domniei lui Iisus, nu doar de către iudei, ci și de către neamuri.

Povestea Crăciunului din perspectivă ortodoxă este o poveste despre umilință, iubire și mântuire. Fiecare episod are semnificațiile sale profunde și contribuie la înțelegerea originii ortodoxe a Crăciunului. În această perioadă a anului, creștinii ortodocși își reînnoiesc angajamentul de a urma calea dragostei și a smereniei arătate de Iisus, sărbătorind nașterea Mântuitorului cu bucurie și recunoștință.

Povestea Crăciunului din perspectivă ortodoxă

Tradițiile și obiceiurile asociate cu sărbătoarea Crăciunului

Crăciunul este o sărbătoare universală, însă modul în care este celebrată variază de la o regiune la alta, în funcție de tradițiile locale și de particularitățile culturale. Tradițiile ortodoxe de Crăciun sunt adânc înrădăcinate în cultura poporului român, Crăciunul la români fiind un motiv de bucurie sufletească. Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri de Crăciun la români! 

Obiceiurile din Ajunul Crăciunului 

Ajunul Crăciunului se sărbătorește pe 24 decembrie, aceasta fiind ultima zi din postul Crăciunului. În Ajun, preoții merg din casă în casă cu icoana pentru a vesti Nașterea Domnului Iisus Hristos. În această zi gospodinele fac curățenie în casă și pregătesc masa de Crăciun, plină de bucate tradiționale, în timp ce copiii merg la colinadat, vestind ziua de Crăciun. 

Împodobirea bradului de Crăciun

Împodobirea bradului de Crăciun este o tradiție universală, cu rădăcini în Germania medievală. În timp, această tradiție s-a răspândit în întreaga lume, însă modul în care fiecare cultură alege să își împodobească bradul poate varia semnificativ. De la ornamentele tradiționale din sticlă, la cele realizate manual sau chiar la variantele mai moderne, cum ar fi bradul împodobit doar cu luminițe, diversitatea este remarcabilă. Într-un articol anterior de pe blog chiar ți-am prezentat o mulțime de idei pentru a decora bradul de Crăciun, așa că te poți inspira de acolo pentru cele mai frumoase decorațiuni! 

Cadourile de Crăciun pentru cei dragi 

Schimbul de cadouri este o altă tradiție comună de Crăciun, cu o istorie bogată. În timp ce în multe culturi cadourile sunt deschise în dimineața de Crăciun, în altele acest lucru se întâmplă în Ajun sau chiar la începutul lunii decembrie. Semnificația acestui obicei depășește simplele aspecte materiale, fiind un simbol al generozității și al gândurilor bune pe care le purtăm celor dragi.

Pregătirea mesei pentru sărbătoarea Crăciunului 

Masa de Crăciun este, de asemenea, un aspect central al sărbătorii. Fiecare cultură are propriile feluri de mâncare tradiționale pe care le prepară pentru această ocazie. În România, de exemplu, sarmalele, cozonacul și carnea de porc sunt nelipsite de pe masa de Crăciun, alături de antreurile festive de Crăciun. De asemenea, pălinca și vinul de casă sunt tipuri de băuturi alcoolice potrivite pentru masa de Crăciun a românilor.

Turta de Craciun

Crăciunul, o sărbătoare cu o istorie bogată și semnificații profunde, este mai mult decât simpla celebrare a nașterii lui Iisus. Este o ocazie de a împărtăși bucurie, dragoste și generozitate, în spiritul tradițiilor și obiceiurilor străvechi. Sperăm că acest articol ți-a oferit cele mai inspirate detalii din povestea Crăciunului și că acum ești pregătit de sărbătoarea Crăciunului într-un mod simbolic și plin de emoție. Profi îți urează Crăciun fericit! 

Mai multe idei practice pentru tine

Cum se face baițul pentru carnea de miel? Sfaturi și recomandări utile

28 martie 2023

Pentru majoritatea românilor, atunci când spui masa de Paște, spui și friptură de miel. Este de prisos să spunem, așadar, că friptura de miel este vedeta mesei de Paște! Până și cei care nu se dau în vânt după acest tip de carne doresc să aibă pe masă cu ocazia Sărbătorilor Pascale bucate tradiționale precum […]

Citește mai mult

Piept de pui la grătar: 5 secrete pentru un pui fraged și aromat

15 noiembrie 2022

Nici nu mai încape vorbă că pieptul de pui este un ingredient preferat de multă lume, datorită conținutului său sărac de grăsimi și a numărului mic de calorii. Imaginează-ți că pieptul de pui are doar 3 grame de grăsime la 100 de grame de carne! În mod evident, cei preocupați de siluetă, dar și de […]

Citește mai mult

Aranjarea mesei de Crăciun: idei de decorațiuni din care să te inspiri

22 decembrie 2022

It’s Christmas time, acea perioadă din an care reunește toată familia, în care suntem într-o continuă goană după cadouri și în care ghirlandele luminoase și globulețele ne încântă privirile. Acea perioadă cu miros de scorțișoară și cozonac cu nucă, în care ne răsfățăm cu cel mai bun vin fiert lângă bradul împodobit, pe fundalul unor […]

Citește mai mult

Tipuri de bere: Caracteristici, diferențe și recomandări

15 noiembrie 2022

Știai că berea este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume? Cu o istorie care datează încă din vremea Mesopotamiei Antice, berea a reușit să treacă testul timpului și să se păstreze în topul băuturilor preferate ale consumatorilor, indiferent că vorbim despre bărbați sau femei. Tocmai datorită acestei popularități de care se bucură […]

Citește mai mult

Cum să prepari maioneză de casă în doar câțiva pași simpli

09 aprilie 2024

Dacă ar fi să numim câteva preparate gătite cu precădere în bucătăria internațională, cu siguranță unul dintre acestea ar fi maioneza. Această emulsie cremoasă și delicioasă este un ingredient de bază în bucătărie, fiind folosit pentru a îmbogăți gustul și textura celor mai diverse preparate, de la salată de boeuf până la sandvișuri. Chiar dacă rețeta de […]

Citește mai mult

Cele mai bune vinuri albe: Sfaturi și recomandări utile

23 noiembrie 2022

Mulți necunoscători ai vinurilor ar putea face greșeala comună de a considera că doar cei care beau vin roșu se distrează. Însă vinul roșu pur și simplu nu poate concura cu „distracția” ce vine odată cu savurarea unui vin alb fabulos. În fond, ce crezi că beau oamenii pe acele iahturi luxoase sau lângă piscină, […]

Citește mai mult

Cum revii la o alimentație echilibrată după perioada sărbătorilor? Sfaturi utile

16 februarie 2023

Au trecut și aceste sărbătorile de iarnă și, ca de fiecare dată, fiecare dintre noi am mâncat mai mult și mai nesănătos decât ne propusesem. Și nu este de condamnat, căci cine ar putea rezista rețetei de ceafă de porc la cuptor sau în fața unui platou de ouă umplute? Cine se poate abține să […]

Citește mai mult

Idei inedite pentru a decora bradul de Crăciun

22 decembrie 2022

Nimic nu aduce bucurie mai mare de sărbători într-un interior decât un brad de Crăciun împodobit, fie că optezi pentru clasicele combinații de culori roșii și verde, alături de lumini sclipitoare sau alegi o temă creativă pentru decorul bradului de Crăciun. Anul acesta îți sugerăm să încurajezi întreaga familie să îmbrățișeze această tradiție de sărbători […]

Citește mai mult

Bagajul de vacanță: Cum îl organizezi și ce produse nu trebuie să-ți lipsească

16 iunie 2023

Suntem siguri că nu de puține ori ți s-a întâmplat să uiți ceva atunci când ai plecat într-o vacanță și că tot de atâtea ori ți-ai propus să nu mai faci greșeala de a pleca fără un anumit obiect. Și cu toate că ți-ai propus, ai uitat, din nou! Dacă te pregătești să evadezi din […]

Citește mai mult

Cum se marinează carnea de porc: Sfaturi utile pentru un gust desăvârșit

15 noiembrie 2022

Alături de frăgezirea mecanică sau saramură, marinata este una dintre cele mai cunoscute metode prin care carnea de porc poate căpăta o textură mai fină și o aromă deosebită, în funcție de ingredientele pe care le folosești. Orice gospodină știe că o friptură de porc făcută ca la carte depinde de mulți factori, iar marinata […]

Citește mai mult