Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Povestea Crăciunului: Originea sărbătorii și semnificația sa

Nici bine nu a venit luna decembrie, că deja ne gândim la aranjarea mesei de Crăciun și la decorarea casei pentru un Crăciun ca-n povești. Și nu este deloc de mirare, dat fiind că sărbătoarea Crăciunului este sinonimă cu sezonul cadourilor, timpul de calitate petrecut alături de familie și prieteni, preparate delicioase și, desigur, Moș Crăciun! Toată veselia din jurul Crăciunului este total justificată. Cu toate acestea, Crăciunul este mai mult decât o sărbătoare – este o tradiție profund înrădăcinată în istoria și cultura noastră.

Povestea Crăciunului are strânsă legătură cu Nașterea Domnului Iisus Hristos și are o semnificație profundă din punct de vedere ortodox. Mai mult decât atât, Crăciunul este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor și marchează de peste 2,000 de ani nașterea lui Iisus, fiind celebrat în întreaga lume. Află în continuare ce înseamnă Crăciunul pentru creștini și care este originea acestei sărbători sfinte, pentru a pătrunde în esența poveștii Crăciunului! 

Când este Crăciunul și care este semnificația acestei sărbători?

Crăciunul, una dintre cele mai așteptate și iubite sărbători ale anului, se sărbătorește pe 25 decembrie. Conform istoricilor, data a fost aleasă pentru a coincide cu solstițiul de iarnă, o sărbătoare păgână celebrată în vechime, atunci când ziua este cea mai scurtă și noaptea cea mai lungă. Deși sărbătoarea a fost adoptată de creștini pentru a semnifica nașterea lui Iisus Hristos, data exactă a nașterii Sale nu a fost niciodată precizată. 

Sărbătoarea Crăciunului are o semnificație profundă pentru creștini, fiind momentul în care se celebrează nașterea lui Iisus Hristos, considerat Mântuitorul lumii. În tradiția creștină, nașterea lui Iisus reprezintă venirea Mântuitorului pe Pământ, un moment de reflecție și de reînnoire a credinței pentru mulți creștini. Este un prilej de a ne întoarce cu gândul la valorile fundamentale ale creștinismului, cum ar fi iubirea de aproape, iertarea și mila. 

Crăciunul este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante evenimente religioase ale anului pentru creștinii ortodocși și catolici. Este o zi de sărbătoare în care se celebrează nașterea lui Iisus Hristos, iar acest eveniment este marcat prin rugăciuni, cântece religioase și participarea la slujbele bisericești. În perioada Crăciunului, bisericile sunt pline de credincioși care vin să se roage și să participe la Sfânta Liturghie. 

Mai mult, Crăciunul este și o sărbătoare a iubirii în familie. Acesta este un moment pentru a petrece timp cu familia, a împărtăși bucurie și a dărui cadouri. Tradițiile variază de la o țară la alta, dar în multe locuri este obișnuit ca oamenii să se adune în jurul bradului și să deschidă cadouri de Crăciun împreună. Este o ocazie de a arăta iubire și apreciere celor dragi, de a împărtăși preparate delicioase și de a se bucura împreună de spiritul sărbătorilor.

Nasterea lui Hristos

Originea sărbătorii Crăciunului

Originea sărbătorii Crăciunului este învăluită în mister și secole de tradiții și simboluri care s-au împletit și au evoluat de-a lungul timpului. Celebrarea Crăciunului a început într-adevăr ca o serie de rituri păgâne dedicate solstițiului de iarnă, momentul anului în care ziua este cea mai scurtă și noaptea cea mai lungă. Comunitățile din Europa pre-creștină vedeau solstițiul de iarnă ca un timp pentru a sărbători lumina care urma să vină și speranța reînnoirii. Aceste tradiții au fost apoi încorporate în sărbătorile creștine.

Data de 25 decembrie, în care este sărbătorit acum Crăciunul, a fost adoptată de Biserica Creștină în secolul al IV-lea. Aceasta coincide cu perioada multor sărbători păgâne existente, inclusiv cu Saturnalia romană, o sărbătoare dedicată zeului Saturn. Deși data exactă a nașterii Domnului Iisus Hristos nu este cunoscută, 25 decembrie a fost aleasă pentru a înlocui și a absorbi tradițiile sărbătorilor păgâne, transformându-le într-o sărbătoare creștină.

Pe parcursul secolelor, Crăciunul a evoluat de la o sărbătoare păgână la o tradiție creștină, încorporând diverse elemente ale culturilor și tradițiilor care l-au influențat. Oamenii din întreaga lume sărbătoresc ziua de Crăciun, fiecare adăugând propriul lor amestec unic de tradiții de Crăciun și rituri la sărbătoare.

Simbolurile asociate cu Crăciunul, cum ar fi bradul, steaua de Crăciun, coroanele și darurile, au atât origini păgâne, cât și semnificații creștine. Bradul de Crăciun, de exemplu, a fost inițial un simbol germanic al vieții și renașterii. În creștinism, el a devenit un simbol al vieții veșnice prin Iisus Hristos. La fel, darurile de Crăciun își au originea în obiceiul roman de a oferi cadouri în timpul Saturnaliei, dar a fost transformată de creștini pentru a simboliza darurile aduse de magi la nașterea lui Iisus.

Povestea Crăciunului din perspectivă ortodoxă

Povestea Crăciunului din perspectivă ortodoxă începe cu anunțul Îngerului Gabriel. Conform Bibliei, Îngerul Gabriel a apărut în fața Fecioarei Maria din Nazaret și i-a transmis că va avea un fiu, pe care să-l numească Iisus. Acest moment a avut o importanță crucială în contextul creștinismului ortodox, deoarece a marcat începutul împlinirii promisiunii divine de mântuire a omenirii. 

Următorul episod din poveste îi aduce pe Maria și pe logodnicul său, Iosif, în călătoria spre Betleem. Împăratul roman Augustus a ordonat un recensământ în toată lumea romană, iar din acest motiv, Maria și Iosif, amândoi provenind din casa lui David, au trebuit să meargă la Betleem, orașul lui David. Deși era însărcinată, Maria a înfruntat dificultățile călătoriei, iar călătoria lor a devenit un simbol al ascultării și al credinței în voia divină.

Nașterea lui Iisus a avut loc în condiții umile, într-o iesle, ceea ce a accentuat mesajul de umilință și iubire al creștinismului. În tradiția ortodoxă, ieslea este percepută ca un simbol al smereniei lui Dumnezeu, care a ales să se nască în cele mai umile condiții pentru a ne arăta că adevărata măreție nu constă în bogăție sau putere, ci în iubire și smerenie. Sceneta nașterii Domnului Iisus Hristos este un laitmotiv al poveștii Crăciunului în tradiția ortodoxă. 

În continuare, episodul închinării magilor marchează recunoașterea divinității lui Iisus. Magii din Orient, conduși de o stea strălucitoare, au ajuns la ieslea unde s-a născut Iisus și i-au adus daruri: aur, smirnă și tămâie. Prezența lor și darurile oferite simbolizează recunoașterea universala a domniei lui Iisus, nu doar de către iudei, ci și de către neamuri.

Povestea Crăciunului din perspectivă ortodoxă este o poveste despre umilință, iubire și mântuire. Fiecare episod are semnificațiile sale profunde și contribuie la înțelegerea originii ortodoxe a Crăciunului. În această perioadă a anului, creștinii ortodocși își reînnoiesc angajamentul de a urma calea dragostei și a smereniei arătate de Iisus, sărbătorind nașterea Mântuitorului cu bucurie și recunoștință.

Povestea Crăciunului din perspectivă ortodoxă

Tradițiile și obiceiurile asociate cu sărbătoarea Crăciunului

Crăciunul este o sărbătoare universală, însă modul în care este celebrată variază de la o regiune la alta, în funcție de tradițiile locale și de particularitățile culturale. Tradițiile ortodoxe de Crăciun sunt adânc înrădăcinate în cultura poporului român, Crăciunul la români fiind un motiv de bucurie sufletească. Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri de Crăciun la români! 

Obiceiurile din Ajunul Crăciunului 

Ajunul Crăciunului se sărbătorește pe 24 decembrie, aceasta fiind ultima zi din postul Crăciunului. În Ajun, preoții merg din casă în casă cu icoana pentru a vesti Nașterea Domnului Iisus Hristos. În această zi gospodinele fac curățenie în casă și pregătesc masa de Crăciun, plină de bucate tradiționale, în timp ce copiii merg la colinadat, vestind ziua de Crăciun. 

Împodobirea bradului de Crăciun

Împodobirea bradului de Crăciun este o tradiție universală, cu rădăcini în Germania medievală. În timp, această tradiție s-a răspândit în întreaga lume, însă modul în care fiecare cultură alege să își împodobească bradul poate varia semnificativ. De la ornamentele tradiționale din sticlă, la cele realizate manual sau chiar la variantele mai moderne, cum ar fi bradul împodobit doar cu luminițe, diversitatea este remarcabilă. Într-un articol anterior de pe blog chiar ți-am prezentat o mulțime de idei pentru a decora bradul de Crăciun, așa că te poți inspira de acolo pentru cele mai frumoase decorațiuni! 

Cadourile de Crăciun pentru cei dragi 

Schimbul de cadouri este o altă tradiție comună de Crăciun, cu o istorie bogată. În timp ce în multe culturi cadourile sunt deschise în dimineața de Crăciun, în altele acest lucru se întâmplă în Ajun sau chiar la începutul lunii decembrie. Semnificația acestui obicei depășește simplele aspecte materiale, fiind un simbol al generozității și al gândurilor bune pe care le purtăm celor dragi.

Pregătirea mesei pentru sărbătoarea Crăciunului 

Masa de Crăciun este, de asemenea, un aspect central al sărbătorii. Fiecare cultură are propriile feluri de mâncare tradiționale pe care le prepară pentru această ocazie. În România, de exemplu, sarmalele, cozonacul și carnea de porc sunt nelipsite de pe masa de Crăciun, alături de antreurile festive de Crăciun. De asemenea, pălinca și vinul de casă sunt tipuri de băuturi alcoolice potrivite pentru masa de Crăciun a românilor.

Turta de Craciun

Crăciunul, o sărbătoare cu o istorie bogată și semnificații profunde, este mai mult decât simpla celebrare a nașterii lui Iisus. Este o ocazie de a împărtăși bucurie, dragoste și generozitate, în spiritul tradițiilor și obiceiurilor străvechi. Sperăm că acest articol ți-a oferit cele mai inspirate detalii din povestea Crăciunului și că acum ești pregătit de sărbătoarea Crăciunului într-un mod simbolic și plin de emoție. Profi îți urează Crăciun fericit! 

Mai multe idei practice pentru tine

Ziua Copilului: Top 5 idei de activități în familie

22 mai 2023

Sărbătorirea Zilei Copilului este un moment deosebit în care ne putem petrece timpul cu cei mici și să le oferim experiențe memorabile. Pentru a vă ajuta să planificați o zi specială în familie, îți vom prezenta în continuare un top 5 cu idei de activități care să te inspire.  Cum să organizăm o zi de […]

Citește mai mult

Idei de cadouri pentru 1 martie: cum faci alegerea potrivită?

16 februarie 2023

Prima zi de primăvară este cu adevărat una deosebită, căci luna martie debutează cu o săptămână de adevărat răsfăț pentru doamne și domnișoare, cu atât mai mult cu cât acestora li se oferă din plin tot felul de cadouri atractive și speciale. Ziua de 1 martie este un moment în care ne dorim să surprindem […]

Citește mai mult

Ordinea cărnii la grătar: Ghid cu recomandări și sfaturi utile

15 noiembrie 2022

O știm cu toții, orice român iubește un grătar bine făcut! Fie că facem noi grătarul, fie că ieșim la grătar cu familia și prietenii și altcineva pregătește carnea la grătar, iubim să servim preparate suculente la grătar. Carnea la grătar naște, însă, cele mai diverse întrebări în mintea acelor persoane „nu atât de pricepute” […]

Citește mai mult

Cocktailuri cu șampanie pentru o seară strălucitoare de Revelion

07 decembrie 2023

Noaptea dintre ani se apropie cu pași repezi și dacă dorești să-ți impresionezi oaspeții în noaptea de Revelion, cocktailurile spumoase și delicioase nu ar trebui să lipsească din meniul serii. Cu alte cuvinte, lista de cumpărături pentru petrecerea de Revelion ar trebui să includă o mulțime de ingrediente care să poată fi folosite pentru prepararea celor mai […]

Citește mai mult

Alimentația de primăvară: 10 alimente pe care să le consumi în această perioadă

16 martie 2023

Primăvara începe să-și facă simțită prezența cu pași timizi, deși, calendaristic vorbind, ea este deja aici. Temperaturile cresc și simțim un suflu de energie în aer, iar adesea semnele noului sezon apar cel mai rapid în farfurie. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația noastră de zi cu zi, din motive ce țin […]

Citește mai mult

Idei inedite pentru a decora bradul de Crăciun

22 decembrie 2022

Nimic nu aduce bucurie mai mare de sărbători într-un interior decât un brad de Crăciun împodobit, fie că optezi pentru clasicele combinații de culori roșii și verde, alături de lumini sclipitoare sau alegi o temă creativă pentru decorul bradului de Crăciun. Anul acesta îți sugerăm să încurajezi întreaga familie să îmbrățișeze această tradiție de sărbători […]

Citește mai mult

Aranjarea mesei de Crăciun: idei de decorațiuni din care să te inspiri

22 decembrie 2022

It’s Christmas time, acea perioadă din an care reunește toată familia, în care suntem într-o continuă goană după cadouri și în care ghirlandele luminoase și globulețele ne încântă privirile. Acea perioadă cu miros de scorțișoară și cozonac cu nucă, în care ne răsfățăm cu cel mai bun vin fiert lângă bradul împodobit, pe fundalul unor […]

Citește mai mult

Tradiții, obiceiuri și superstiții românești de Paște

19 aprilie 2023

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine. Indiferent de regiunea, Învierea Domnului aduce cu sine tradiții și obiceiuri de Paște dintre cele mai diverse, transmise din generație în generație. Și aici nu vorbim doar despre vopsitul ouălor, despre pască și preparate din carne de miel, ci despre multe alte tradiții care sunt bine […]

Citește mai mult

Asocierea vinului cu preparatele culinare: reguli de bază

18 ianuarie 2023

Atunci când vine vorba despre asocierea vinului cu preparatele culinare din meniu, există două categorii de persoane: cele care aleg sortimentele de vin la întâmplare, în funcție de intuiție și preferințele personale, și cele care iau în considerare toate aspectele pentru a alege acel tip de vin adecvat preparatului din farfurie. Nu este nicidecum un […]

Citește mai mult

Cele mai bune vinuri albe: Sfaturi și recomandări utile

23 noiembrie 2022

Mulți necunoscători ai vinurilor ar putea face greșeala comună de a considera că doar cei care beau vin roșu se distrează. Însă vinul roșu pur și simplu nu poate concura cu „distracția” ce vine odată cu savurarea unui vin alb fabulos. În fond, ce crezi că beau oamenii pe acele iahturi luxoase sau lângă piscină, […]

Citește mai mult