Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum să prepari găluște de griș pufoase: sfaturi și trucuri pentru o textură perfectă

Noi, cei de la Profi, suntem mari amatori de rețete de ciorbă și supă, motiv pentru care te-am încântat pe blog, de-a lungul timpului, cu cele mai variate astfel de preparate tradiționale. De la ciorbă de perișoare până la ciorbă de lobodă, am bifat o serie de rețete de ciorbă, fără a menționa delicioasa supă cu găluște. Pentru a o prepara însă este nevoie să cunoști câteva secrete de preparare a găluștelor pufoase.

Dacă nu ai mai preparat până acum găluște de griș, acum este momentul să cunoști cele mai bune sfaturi și trucuri, în așa fel încât să obții cele mai pufoase găluște din griș. Aceste mici găluști vor adăuga un plus de savoare și textură oricărei supe, așa că te invităm să descoperi în continuare cum să le prepari ca la carte!

Ingrediente pentru rețeta de găluște de griș

Primul pas în prepararea găluștelor de griș este adunarea tuturor ingredientelor necesare. Aceasta este o etapă esențială în orice rețetă, deoarece asigură că ai la îndemână toate elementele necesare pentru prepararea mâncării. Iată de ce ingrediente ai nevoie din gama de produse de la Profi pentru a prepara găluște pufoase după rețeta tradițională:

  • 2 ouă de 70g (cântărite întregi, cu coajă); 
  • 140 g de griș (nu foarte fin); 
  • un praf de sare. 

Din aceste ingrediente vei obține aproximativ 12 găluște de griș mari, perfecte pentru a fi integrate în rețete delicioase precum supa de găluște. Pentru aceasta, însă, va fi nevoie să obții o textură perfectă a găluștelor, aspect pe care-l vom lămuri în rândurile următoare.

Cum prepari găluște de griș pufoase după rețeta tradițională?

Prepararea găluștelor de griș pufoase poate fi o artă, dar cu câteva sfaturi și cunoștințe, oricine poate deveni expert în a prepara aceste pufoșenii. Acum că ai luat din magazinul Profi ingredientele de care ai nevoie, să trecem la treabă!

Prepararea compoziției pentru găluște cu griș 

Începem rețeta cu prepararea compoziției. Așadar, bate bine ouăle întregi cu o furculiță, apoi adaugă treptat grișul. Acesta se adaugă câte puțin și se omogenizează compoziția după fiecare tranșă adăugată. În timpul procesului de adăugare a grișului poți pune în amestec și sarea. 

După ce grișul a fost complet încorporat, lasă amestecul „la odihnit” timp de 10 minute. În acest timp, pasta care este inițial moale și fluidă va deveni legată și mai densă. Acest lucru se întâmplă pentru că grișul absoarbe umiditatea din ou și se umflă.

Fierberea găluștelor din griș 

Următoarea etapă este fierberea găluștelor de griș. Supa în care vor fierbe acestea trebuie să fie fierbinte și să clocotească încet, la foc mic. Cu lingura înmuiată în prealabil în supă se vor scoate forme de găluște și se vor adăuga în supa care fierbe încet. 

Găluștele se fierb pentru circa 10 minute, după care se stinge focul de la aragaz și se mai lasă 10 minute sub capac, în abur. Acum găluștele de griș sunt gata. Acestea au fiert, s-au ridicat la suprafața supei și sunt extrem de pufoase!

Fierberea galustelor de gris pufoase

Sfaturi și trucuri pentru găluște de griș cu textură perfectă

Îți dorești să obții găluște de griș pufoase, cu textură perfectă? Suntem convinși că respectând pașii din rețeta de găluște de griș prezentată anterior vei obține cele mai bune găluște. Pentru a te ajuta și mai mult însă, am adunat în rândurile următoare câteva sfaturi și trucuri utile. Iată de ce să ții cont pentru a prepara găluște pufoase după rețeta clasică!

  • Alege ingrediente de calitate 

Prepararea găluștelor de griș perfecte începe prin alegerea atentă a ingredientelor. Grișul de calitate superioară, preferabil integral este esențial pentru a obține acea textură perfectă și un plus de nutrienți. Ouăle proaspete sunt de asemenea necesare pentru a asigura găluște pufoase, așa că le poți alege cu încredere din gama O&O de la Profi. 

  • Ține cont de cantitățile de ingrediente 

Un alt secret al găluștelor pufoase este prepararea acestora din cantități egale de ou și griș. Tocmai de aceea, pentru rețeta noastră de găluște cu griș am ales 140 g de ou, respectiv 140 g de griș. De asemenea, ține cont ca grișul să aibe o granulație uniformă și să nu fie foarte fin, căci astfel găluștele vor ieși tari, ca cele de făină. 

  • Lasă amestecul pentru găluște să se odihnească 

Un aspect important în prepararea unor găluște pufoase este timpul de odihnă al compoziției. După amestecarea oului cu grișul și sarea, grișul are nevoie de cel puțin 10 minute pentru a începe să se umfle înainte de a forma găluștele. 

  • Fierbe corespunzător găluștele de griș 

Pentru fierberea găluștelor din griș vei avea nevoie de o bază precum supa clară de pui sau chiar o supă de zarzavaturi. Pentru a obține găluște pufoase, supa trebuie să clocotească încet în momentul adăugării găluștelor. De asemenea, acestea nu trebuie fierte mai mult de 10 minute înainte de închiderea focului și se vor găti și sub capac, fără foc, la aburi.

Supa galuste

Erori frecvente în prepararea găluștelor din griș și cum să le eviți

Prepararea găluștelor de griș reprezintă un proces delicat, unde o eroare minimă în proporții sau modul de preparare poate face diferența între un rezultat reușit și unul nesatisfăcător. Iată ce greșeli trebuie să eviți atunci când prepari găluște pentru supă!

  • Utilizarea unei cantități necorespunzătoare de griș 

Este important să respecți proporția corectă de ouă și griș atunci când prepari rețeta de găluști pufoase. O cantitate prea mică de griș poate duce la găluște prea moi, care se dezintegrează în timpul gătitului. Pe de altă parte, prea mult griș poate rezulta în găluște prea tari. 

  • Amestecarea insuficientă a compoziției 

O altă eroare frecventă constă în amestecarea insuficientă a compoziției. Pentru a obține găluște pufoase este esențial să amesteci bine compoziția pentru a elimina eventualele cocoloașe formate de griș. De asemenea, este necesar timpul de odihnă pentru compoziție. 

  • Fierberea găluștelor la o temperatură mică 

Dacă vei adăuga găluștele într-o supă care nu fierbe, atunci găluștele nu vor avea cu siguranță o textură perfectă. În această situație, există toate șansele ca găluștele de griș să se dezintegreze în supă. Ai grijă să le adaugi în supa care deja clocotește!

Fierberea galustelor

Acum că ai învățat să prepari găluște de griș pufoase, ești gata să le adaugi în cea mai gustoasă ciorbă de pui? Sau ce ai spune dacă ai completa cu acestea o delicioase supă de zarzavat? Orice plan ai avea cu aceste găluști, suntem siguri că vei obține o textură perfectă și că vei reuși să transformi supele în adevărate delicii culinare pentru cei dragi!

Mai multe idei practice pentru tine

Cum se face un ou poșat perfect: sfaturi și trucuri de care să ții cont

09 aprilie 2024

În căutarea perfecțiunii culinare, oul poșat se situează adesea în topul provocărilor pentru mulți entuziaști ai gătitului. Aparent simplu, dar de fapt o adevărată artă, realizarea unui ou poșat perfect este o dovadă de măiestrie în bucătărie. De la albușul fin și mătăsos, până la gălbenușul cremos și lichid, oul poșat nu este doar un […]

Citește mai mult

Cum să gătești corect broccoli: 5 pași simpli pentru a-l face fraged si aromat

26 ianuarie 2024

Unele persoane iubesc această legumă, în timp ce alții nici măcar nu vor să audă de ea. Este vorba despre broccoli, această legumă cruciferă ce se înrudește cu varza, conopida, varza de Bruxelles sau bok choy. Înainte de a refuza o porție de broccoli însă, gândește-te că aceasta este una dintre legumele bogate în fibre. […]

Citește mai mult

Lista de cumpărături pentru grătar: Ghid util și recomandări

16 noiembrie 2022

Sezonul grătarelor pare că a ajuns la final odată cu sfârșitul verii, însă avem o veste bună pentru iubitorii preparatelor la grătar: vremea se anunță în continuare la fel de frumoasă! Și la așa zile însorite, cu siguranță, deja te gândești la un grătar apetisant în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Înainte de a […]

Citește mai mult

Masa perfectă de Valentine’s Day: Idei inedite pentru o cină romantică

14 februarie 2023

O cină romantică la lumina lumânărilor este una dintre cele mai simple, dar fără de cusur, modalități de a petrece timp de calitate în doi indiferent de ocazie. Prilejurile pot fi diverse: Valentine’s Day, Dragobete, o zi de naștere, aniversarea relației sau pur și simplu o seară obișnuită. Acum, că suntem în luna iubirii și […]

Citește mai mult

Alimente de origine vegetală: ce poți mânca oricând?

28 martie 2023

Alimentele de origine vegetală sau alimentația plant-based reprezintă o tendință alimentară relativ recentă. Pe fondul popularității dietei low-carb de la sfârșitul anului 2010, alimentația plant-based este o nouă filozofie alimentară, care câștigă din ce în ce mai multă apreciere în prezent și care este susținută de o mulțime de cercetări științifice.  Definiția unei diete bazate […]

Citește mai mult

Tradiții, obiceiuri și superstiții românești de Paște

19 aprilie 2023

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine. Indiferent de regiunea, Învierea Domnului aduce cu sine tradiții și obiceiuri de Paște dintre cele mai diverse, transmise din generație în generație. Și aici nu vorbim doar despre vopsitul ouălor, despre pască și preparate din carne de miel, ci despre multe alte tradiții care sunt bine […]

Citește mai mult

Alimentația în perioada postului: Sfaturi și recomandări utile

22 noiembrie 2022

Ți se pare dificil să ții post? Ei bine, secretul este următorul: nu trebuie să te raportezi la această perioadă în care renunți la produsele de origine animală ca la una plină de restricții alimentare, ci ca la o alternativă sănătoasă la felul în care ai mâncat până acum. Gândește-te la faptul că vegetarienii au […]

Citește mai mult

Cum să prepari nuggets de pui acasă: sfaturi pentru cea mai delicioasă rețetă

08 aprilie 2024

Într-un top al celor mai îndrăgite preparate din bucătăria americană, rețeta de nuggets de pui cu siguranță se remarcă prin gustul său savuros. Crochetele de pui sunt unul dintre cele mai iubite și apreciate feluri de mâncare pentru copii și adulți deopotrivă. Gustul crocant și suculent al acestor bucăți de carne de pui învăluite în […]

Citește mai mult

Pregătirea mașinii pentru iarnă: 10 accesorii de care ai nevoie

22 decembrie 2022

Chiar dacă încă nu am avut parte de zăpadă până acum, sezonul rece și-a făcut deja simțită prezența, în timp ce temperaturile scăzute fac din ce în ce mai grea plecarea de dimineață cu mașina personală, din cauza parbrizului înghețat. Sezonul rece poate fi destul de dur pentru mașinile noastre, motiv pentru care iarna vehiculele […]

Citește mai mult

Când și cum se plantează răsadurile: Sfaturi și recomandări utile

26 ianuarie 2024

Sunt vesele, sunt colorate și reprezintă un izvor de sănătate. Legumele reprezintă unele dintre cele mai mari binefaceri ale naturii, acestea numărându-se printre cele mai consumate alimente din lume. Fie că locuiești la bloc și ai un balcon în care poți planta în ghivece sau jardiniere, fie că deții o curte oricât de mică, legumele […]

Citește mai mult