Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum să prepari găluște de griș pufoase: sfaturi și trucuri pentru o textură perfectă

Noi, cei de la Profi, suntem mari amatori de rețete de ciorbă și supă, motiv pentru care te-am încântat pe blog, de-a lungul timpului, cu cele mai variate astfel de preparate tradiționale. De la ciorbă de perișoare până la ciorbă de lobodă, am bifat o serie de rețete de ciorbă, fără a menționa delicioasa supă cu găluște. Pentru a o prepara însă este nevoie să cunoști câteva secrete de preparare a găluștelor pufoase.

Dacă nu ai mai preparat până acum găluște de griș, acum este momentul să cunoști cele mai bune sfaturi și trucuri, în așa fel încât să obții cele mai pufoase găluște din griș. Aceste mici găluști vor adăuga un plus de savoare și textură oricărei supe, așa că te invităm să descoperi în continuare cum să le prepari ca la carte!

Ingrediente pentru rețeta de găluște de griș

Primul pas în prepararea găluștelor de griș este adunarea tuturor ingredientelor necesare. Aceasta este o etapă esențială în orice rețetă, deoarece asigură că ai la îndemână toate elementele necesare pentru prepararea mâncării. Iată de ce ingrediente ai nevoie din gama de produse de la Profi pentru a prepara găluște pufoase după rețeta tradițională:

  • 2 ouă de 70g (cântărite întregi, cu coajă); 
  • 140 g de griș (nu foarte fin); 
  • un praf de sare. 

Din aceste ingrediente vei obține aproximativ 12 găluște de griș mari, perfecte pentru a fi integrate în rețete delicioase precum supa de găluște. Pentru aceasta, însă, va fi nevoie să obții o textură perfectă a găluștelor, aspect pe care-l vom lămuri în rândurile următoare.

Cum prepari găluște de griș pufoase după rețeta tradițională?

Prepararea găluștelor de griș pufoase poate fi o artă, dar cu câteva sfaturi și cunoștințe, oricine poate deveni expert în a prepara aceste pufoșenii. Acum că ai luat din magazinul Profi ingredientele de care ai nevoie, să trecem la treabă!

Prepararea compoziției pentru găluște cu griș 

Începem rețeta cu prepararea compoziției. Așadar, bate bine ouăle întregi cu o furculiță, apoi adaugă treptat grișul. Acesta se adaugă câte puțin și se omogenizează compoziția după fiecare tranșă adăugată. În timpul procesului de adăugare a grișului poți pune în amestec și sarea. 

După ce grișul a fost complet încorporat, lasă amestecul „la odihnit” timp de 10 minute. În acest timp, pasta care este inițial moale și fluidă va deveni legată și mai densă. Acest lucru se întâmplă pentru că grișul absoarbe umiditatea din ou și se umflă.

Fierberea găluștelor din griș 

Următoarea etapă este fierberea găluștelor de griș. Supa în care vor fierbe acestea trebuie să fie fierbinte și să clocotească încet, la foc mic. Cu lingura înmuiată în prealabil în supă se vor scoate forme de găluște și se vor adăuga în supa care fierbe încet. 

Găluștele se fierb pentru circa 10 minute, după care se stinge focul de la aragaz și se mai lasă 10 minute sub capac, în abur. Acum găluștele de griș sunt gata. Acestea au fiert, s-au ridicat la suprafața supei și sunt extrem de pufoase!

Fierberea galustelor de gris pufoase

Sfaturi și trucuri pentru găluște de griș cu textură perfectă

Îți dorești să obții găluște de griș pufoase, cu textură perfectă? Suntem convinși că respectând pașii din rețeta de găluște de griș prezentată anterior vei obține cele mai bune găluște. Pentru a te ajuta și mai mult însă, am adunat în rândurile următoare câteva sfaturi și trucuri utile. Iată de ce să ții cont pentru a prepara găluște pufoase după rețeta clasică!

  • Alege ingrediente de calitate 

Prepararea găluștelor de griș perfecte începe prin alegerea atentă a ingredientelor. Grișul de calitate superioară, preferabil integral este esențial pentru a obține acea textură perfectă și un plus de nutrienți. Ouăle proaspete sunt de asemenea necesare pentru a asigura găluște pufoase, așa că le poți alege cu încredere din gama O&O de la Profi. 

  • Ține cont de cantitățile de ingrediente 

Un alt secret al găluștelor pufoase este prepararea acestora din cantități egale de ou și griș. Tocmai de aceea, pentru rețeta noastră de găluște cu griș am ales 140 g de ou, respectiv 140 g de griș. De asemenea, ține cont ca grișul să aibe o granulație uniformă și să nu fie foarte fin, căci astfel găluștele vor ieși tari, ca cele de făină. 

  • Lasă amestecul pentru găluște să se odihnească 

Un aspect important în prepararea unor găluște pufoase este timpul de odihnă al compoziției. După amestecarea oului cu grișul și sarea, grișul are nevoie de cel puțin 10 minute pentru a începe să se umfle înainte de a forma găluștele. 

  • Fierbe corespunzător găluștele de griș 

Pentru fierberea găluștelor din griș vei avea nevoie de o bază precum supa clară de pui sau chiar o supă de zarzavaturi. Pentru a obține găluște pufoase, supa trebuie să clocotească încet în momentul adăugării găluștelor. De asemenea, acestea nu trebuie fierte mai mult de 10 minute înainte de închiderea focului și se vor găti și sub capac, fără foc, la aburi.

Supa galuste

Erori frecvente în prepararea găluștelor din griș și cum să le eviți

Prepararea găluștelor de griș reprezintă un proces delicat, unde o eroare minimă în proporții sau modul de preparare poate face diferența între un rezultat reușit și unul nesatisfăcător. Iată ce greșeli trebuie să eviți atunci când prepari găluște pentru supă!

  • Utilizarea unei cantități necorespunzătoare de griș 

Este important să respecți proporția corectă de ouă și griș atunci când prepari rețeta de găluști pufoase. O cantitate prea mică de griș poate duce la găluște prea moi, care se dezintegrează în timpul gătitului. Pe de altă parte, prea mult griș poate rezulta în găluște prea tari. 

  • Amestecarea insuficientă a compoziției 

O altă eroare frecventă constă în amestecarea insuficientă a compoziției. Pentru a obține găluște pufoase este esențial să amesteci bine compoziția pentru a elimina eventualele cocoloașe formate de griș. De asemenea, este necesar timpul de odihnă pentru compoziție. 

  • Fierberea găluștelor la o temperatură mică 

Dacă vei adăuga găluștele într-o supă care nu fierbe, atunci găluștele nu vor avea cu siguranță o textură perfectă. În această situație, există toate șansele ca găluștele de griș să se dezintegreze în supă. Ai grijă să le adaugi în supa care deja clocotește!

Fierberea galustelor

Acum că ai învățat să prepari găluște de griș pufoase, ești gata să le adaugi în cea mai gustoasă ciorbă de pui? Sau ce ai spune dacă ai completa cu acestea o delicioase supă de zarzavat? Orice plan ai avea cu aceste găluști, suntem siguri că vei obține o textură perfectă și că vei reuși să transformi supele în adevărate delicii culinare pentru cei dragi!

Mai multe idei practice pentru tine

Prosecco versus șampanie: care sunt diferențele și cum să alegi pentru evenimentele festive?

28 august 2024

Atunci când sărbătoarea bate la ușă, alegerea băuturii potrivite poate face diferența între un eveniment de succes și unul mai puțin reușit. Dacă urmează să organizezi un eveniment festiv, fie că este vorba despre o nuntă, o aniversare sau o petrecere de Revelion, băuturile pe care le servești joacă un rol esențial în crearea atmosferei […]

Citește mai mult

Cum să reduci costurile vieții de zi cu zi: sfaturi și metode eficiente

09 aprilie 2024

Te simți copleșit de creșterea costurilor și cauți modalități eficiente de a economisi bani? Nu trebuie să-ți faci griji, pentru că avem pentru tine cele mai bune sfaturi și metode de a reduce costurile de zi cu zi!  Cheltuielile zilnice pot părea adesea copleșitoare și pot pune presiune asupra bugetului personal. Cu toate acestea, există […]

Citește mai mult

Idei pentru pachetul de prânz la birou

30 iunie 2023

Te-ai săturat să îți cumperi prânzul de la fast-food-uri sau să mănânci aceleași sandvișuri zi de zi la birou? Ei bine, Profi este aici să te ajute să-ți diversifici meniul, să înveți despre importanța unui pachet de prânz variat și echilibrat și să descoperi idei de prânz sănătoase și rapide, în funcție de preferințele tale […]

Citește mai mult

Organizarea unei mese perfecte în aer liber: Sfaturi și recomandări utile

16 noiembrie 2023

Sezonul cald pare că vrea să se prelungească și să ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în natură, iar weekend-urile devin un prilej excelent pentru a organiza mese în aer liber alături de cei dragi. Și vestea bună este că ne putem bucura de timpul petrecut în natură chiar la noi acasă, în […]

Citește mai mult

Cum se decongelează carnea în mod corect? Sfaturi utile și metode

16 martie 2023

Congelarea cărnii este cea mai bună metodă pentru a evita alterarea acesteia, cu atât mai mult dacă este probabil ca aceasta să depășească data de consum în stare proaspătă. Poate ai cumpărat o cantitatea mai mare de carne, poate ai profitat de cele mai bune oferte de la Profi sau poate bunicii ți-au trimis o găină […]

Citește mai mult

Cum poți avea un Crăciun sustenabil: sfaturi și recomandări utile

22 decembrie 2022

Tis’ the season to be jolly, spun cântecele de Crăciun americane și nu le putem contrazice, căci odată cu venirea sărbătorilor de iarnă, totul pare încărcat de veselie și magie. Pentru toți, Crăciunul reprezintă cea mai mare sărbătoare din an, însă ea poate fi cea mai nefastă pentru mediul înconjurător. De la prea multă hârtie […]

Citește mai mult

Ce este bine să mănânci vara? Află ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta ta

30 iunie 2023

În zilele călduroase de vară, organismul nostru este suprasolicitate la maximum, pentru a putea face față căldurii excesive, umidității sau, dimpotrivă, ambientului prea uscat, precum și diferențelor mari de temperatură din interior și exterior. Tocmai de aceea, este important să reconsiderăm anumite obiceiuri alimentare, în așa fel încât să putem susține organismul pentru a rămâne […]

Citește mai mult

Cum se vopsesc ouăle de Paște? Metode și trucuri pentru o culoare strălucitoare

28 martie 2023

În Săptămâna Mare, fiecare zi are o semnificație specială pentru credincioși. În casă și în grădină gospodarii lucrează intens pentru a aduce la bun sfârșit toate treburile casnice, în timp ce principala activitate a gospodinelor în Joia Mare este reprezentată de vopsirea ouălor de Paște, ca o tradiție moștenită de generații. Așa cum știm cu […]

Citește mai mult

Cele mai bune vinuri albe: Sfaturi și recomandări utile

23 noiembrie 2022

Mulți necunoscători ai vinurilor ar putea face greșeala comună de a considera că doar cei care beau vin roșu se distrează. Însă vinul roșu pur și simplu nu poate concura cu „distracția” ce vine odată cu savurarea unui vin alb fabulos. În fond, ce crezi că beau oamenii pe acele iahturi luxoase sau lângă piscină, […]

Citește mai mult

Top 5 cocktailuri celebre cu whiskey pe care trebuie să le încerci

16 iunie 2023

Sunt cocktailuri pe care le-ai savurat până acum sau despre care ai aflat din filme de succes sau din cărți, deci nu întâmplător au devenit celebre. Și noi suntem de părere că pentru cele mai populare rețete de cocktailuri alcoolice merită să te joci de-a barmanul acasă. Și nu orice fel de cocktailuri, întrucât am dedicat […]

Citește mai mult