Lista de cumpărături pentru grătar: Ghid util și recomandări
Sezonul grătarelor pare că a ajuns la final odată cu sfârșitul verii, însă avem o veste bună pentru iubitorii preparatelor la grătar: vremea se anunță în continuare la fel de frumoasă! Și la așa zile însorite, cu siguranță, deja te gândești la un grătar apetisant în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Înainte de a plănui următorul weekend la grătar, te vom reține puțin, fiindcă ți-am pregătit o listă completă de cumpărături pentru grătar, sub forma unui ghid cu recomandări.
Ne putem imagina că abia aștepți să ajungi și să petreci la grătar cu cei mai buni prieteni în locul vostru preferat, însă ne dorim să ne asigurăm că nu te vei întoarce din drum și că vei rata distracția din cauză că ai omis câteva elemente indispensabile. Lista de cumpărături pentru grătar din rândurile de mai jos te va ajuta să verifici dacă ai la tine tot ce ai nevoie; hai să o parcurgem împreună, căci și pe noi ne așteaptă friptura la grătar!
Ce trebuie să se regăsească pe lista de cumpărături pentru grătar?
Dacă îți dorești să faci un grătar ca la carte și să te poți bucura de cele mai apetisante preparate alături de prieteni, trebuie să te înarmezi cu puțină răbdare. Lista de cumpărături pentru grătar presupune o pregătire minuțioasă a tuturor elementelor de care ai nevoie. În cele ce urmează, am trecut în revistă tot ce trebuie să se regăsească pe lista de cumpărături. Asigură-te că nu vei omite nimic!
Echipamentul necesar pentru grătar
Indiferent unde faci grătarul, mai puțin dacă este vorba despre propria curte, va trebui să ai cu tine echipamentul necesar pentru grătar, respectiv ustensilele pentru grătar, alături de alte elemente folositoare. Ține cont să le ai pregătite pe toate, pentru a nu fi nevoit să improvizezi la fața locului sau să mergi în căutarea unor magazine specializate în drum spre destinație. Din echipamentul pentru grătar nu trebuie să lipsească:
- grătarul (în cazul în care nu se află deja la locul amenajat);
- un sac de cărbune și lemne;
- hârtia pentru aprins grătarul și un chibrit sau o brichetă;
- bețe pentru frigărui (dacă este cazul);
- peria pentru curățat grătarul;
- mănușa termoizolantă;
- spatula pentru întors carnea;
- un bidon cu apă pentru stins focul de pe grătar;
- unul sau mai mulți saci pentru gunoi;
- prosoapele (pentru a înveli apoi ustensilele de mai sus, ce vor fi calde și murdare).
Echipamentul necesar pentru masă
Dacă ai făcut deja cumpărăturile, cu siguranță, îți va fi mai ușor să parcurgi această listă de cumpărături pentru grătar și vei ști dacă mai este sau nu nevoie să mai adaugi unele elemente. Lista ține de preferințele fiecăruia, așa că poate fi adaptată în funcție de mâncărurile pe care vrei să le servești la grătar și de numărul de persoane prezente. Iată în ce constă echipamentul necesar pentru masă:
- o bucată de șuncă grasă, pe care o vei folosi pentru a șterge grătarul;
- un set cu masă și scaune pliabile;
- față de masă;
- cuțite de dimensiuni mari și medii;
- castroane pentru carne și legume;
- tacâmuri (pot fi și de unică folosință);
- tocător din lemn sau plastic;
- pahare de unică folosință;
- șervețele uscate și umede;
- desfăcător pentru bere și vin (dacă este cazul);
- o sticlă mare de apă pentru situațiile în care ai nevoie să speli ceva la fața locului.
Carnea și legumele pentru grătar
De pe lista de cumpărături pentru grătar nu au cum să lipsească elementele vedetă ale grătarului: carnea și legumele. Și aici totul ține de preferințele fiecăruia în materie de produse pentru grătar. De regulă, carnea de pui și cea de porc sunt primele alese, însă există persoane care preferă carnea de vită sau cea de oaie la grătar. Iată care sunt opțiunile pe care le ai în materie de carne pentru grătar, selectate din gama de produse Profi:
- pulpă de pui dezosată marinată;
- aripi de pui cu piele marinate;
- frigărui de pui;
- piept de pui marinat;
- mix din pulpe de pui;
- cârnați subțiri de porc în intestin de oaie;
- cârnați picanți de porc în intestin de oaie;
- piept de porc cu os marinat;
- ceafă de porc cu os, marinată;
- scăriță de porc marinată;
- frigărui din carne de porc;
- mici din carne de porc;
- mici din amestec de carne de porc și vită;
- cârnați grill din carne de porc;
- vrăbioară de vită;
- cârnați Pleșcoi din carne de oaie;
- hamburger de vită;
- pastramă de oaie.
În magazinele Profi, vei găsi și o gamă variată de legume pe care le poți prepara pe grătar. Totul ține de preferințe, însă nu uita să adaugi și legumele pe lista de cumpărături pentru grătar, căci vor fi garnitura ideală pentru carne!
Condimentele pentru grătar
Aproape la fel de importante ca și legumele sau carnea sunt și condimentele pentru grătar. Aromarea și condimentare cărnii sunt etape importante pentru prepararea celor mai delicioase rețete la grătar, așa că va trebui să adaugi condimentele la loc de cinste pe lista de cumpărături pentru grătar. Sarea, piperul, boiaua, cimbrul, coriandrul, busuiocul, oregano sau rozmarinul sunt doar câteva dintre condimentele care ar trebui să se regăsească pe listă.
Alte alimente indispensabile pentru grătar
Din lista de cumpărături pentru grătar nu trebuie să lipsească nici alte alimente necesare precum pâinea și sosurile, fie că ne referim la ketchup, muștar, maioneză sau alte tipuri de sosuri potrivite pentru carnea la grătar. Ai grijă să le treci și pe acestea pe lista de cumpărături!
Băuturile pentru grătar
Carnea pe grătar se potrivește de minune cu o bere rece sau cu un pahar de vin roșu/alb. Și este minunat, căci la Profi te poți bucura de promoții pe bandă rulantă și la această categorie. Alege-ți berea preferată pe care să o savurezi alături de carnea la grătar, dar și cele mai bune vinuri din gama Profi! Nu uita nici de apă sau sucuri, alte băuturi esențiale pentru grătar. Îți sugerăm să-ți descarci aplicația Profi, dacă vrei să profiți de cele mai bune oferte la băuturi, în fiecare săptămână.
Cum se face un grătar: sfaturi utile pentru un grătar savuros
Acum, că ai lista completă de cumpărături pentru grătar, ne dorim să-ți oferim și o serie de sfaturi utile pentru a pregăti cea mai gustoasă carne la grătar. Ai putea spune că nu este nimic complicat la a face un grătar, însă este oare atât de simplu? Pentru un grătar de nota 10, bucătarii sunt de părere că există câteva reguli importante de care să ții cont. Te invităm să le descoperi și să le pui în practică la următorul grătar cu prietenii. Iată cum se face un grătar:
- Curăță bine grătarul
Începe întotdeauna pregătirea grătarului prin curățarea acestuia. O metodă eficientă este de a presa pe gratiile grătarului o bucată de șuncă foarte grasă, odată ce s-au încins cărbunii și grătarul este aproape pregătit pentru carne.
- Marinează carnea în prealabil
Fie că alegi să gătești pui, porc sau vită, cel mai delicios mod în care poți pregăti carnea este să o marinezi în prealabil. Desigur, poți opta pentru variantele de carne deja marinată din selecția Profi. Dacă nu, ideal ar fi să lași carnea proaspătă să se marineze cu o zi înainte de a o pune pe grătar.
- Taie carnea corespunzător
Este important să „îmblânzești” carnea pentru fripturi la grătar, așa că te sfătuim să o tai în felii subțiri, perpendicular pe lungimea fibrei și să o bați cu ciocanul de bătut carne, în așa fel încât să poți rupe fibrele dure. Astfel, carnea va fi mai ușor de pătruns.
- Stăpânește tactica pentru frigărui
Taie carnea pentru grătar în cubulețe potrivite și plasează între ele legume cât mai suculente, în așa fel încât acestea să-și lase zeama pe bucățile de carne.
- Nu uita de condimentele de bază
Sarea, piperul și boiaua, alături de alimente precum uleiul de măsline, usturoiul verde și sucul de lămâie te pot ajuta să pregătești cele mai bune preparate la grătar. Ai grijă ca acestea să se regăsească pe lista de cumpărături pentru grătar despre care-ți vorbeam anterior.
- Frăgezește și aromează carnea
Un grătar de nota 10 presupune ca friptura la grătar să ți se topească în gură, ceea ce înseamnă că frăgezirea cărnii este o etapă importantă în gătirea acesteia la grătar. Cu siguranță, ai auzit până acum de baiț pentru carne de porc la grătar sau despre frăgezirea cărnii de pui sau a celei de vită. Cât despre aromarea cărnii pentru grătar, o poți face extrem de simplu cu sare, piper și usturoi mărunțit.
- Cunoaște momentul de preparare al micilor și al cărnii de pește
Vrei să prepari mici la grătar? Ei bine, dacă există mici în meniu, trebuie să știi că aceștia se vor pune primii pe grătar, atunci când grătarul este foarte încins. Doar în acest fel se vor frige bine și se vor pătrunde complet. De cealaltă parte, pentru prepararea peștelui la grătar, vei avea nevoie de un grill special. Dacă nu există această posibilitate și ai de pregătit la grătar mai multe tipuri de carne, îți sugerăm să gătești peștele ultimul, atunci când cărbunii grătarului s-au mai domolit.
- Selectează atent legumele pentru grătar
Nu toate legumele sunt perfecte pentru a fi gătite la grătar. Prin urmare, ține cont că legumele recomandate pentru grătar sunt ardeii, dovleceii, vinetele și ceapa.
Recomandări pentru o zi ideală la grătar
Acum, că ți-am dezvăluit tot ce trebuie să conțină lista de cumpărături pentru grătar și ți-am oferit cele mai bune sfaturi pentru un grătar savuros, am pregătit și câteva recomandări pentru a petrece ziua perfectă. Iată ce presupune asta:
Asigură-te că ai lista completă de cumpărături pentru grătar
Nu degeaba ne-am străduit să alcătuim o listă universală de cumpărături pentru grătar, căci ne dorim să iei cu tine toate elementele de care ai nevoie pentru a plănui o zi la ca la carte. Asigură-te, așadar, că ai bifat toate cele menționate în lista de mai sus înainte de a porni la drum!
Trece pe listă și elementele de relaxare la grătar
Suntem de acord, mare parte din farmecul unui grătar este mâncarea. Însă, după ce ați mâncat cele mai bune preparate la grătar, cu siguranță, două-trei ore de relaxare, în care să te bucuri de natură, fără a sta să „păzești” grătarul, sună fabulos. Iată pentru ce elemente de relaxare poți opta:
- pături;
- cărți de joc;
- minge de volei sau set de badminton;
- jocuri de societate;
- o boxă portabilă;
- cărți și reviste.
Ai grijă să ai la tine o trusă pentru orice eventualitate
Precauția este întotdeauna importantă, chiar dacă obiectivul principal al ieșirii la grătar este distracția. Prin urmare, îți recomandăm să iei cu tine la grătar acea trusă „pentru orice eventualitate”, în care să se regăsească:
- trusa de prim-ajutor și extinctorul (pe care le ai deja, probabil, în mașină);
- spray împotriva insectelor;
- cremă de protecție solară;
- șepci, pălării și ochelari de soare;
- o jachetă, un hanorac și o pelerină de ploaie.
Ai bifat toate elementele de pe lista de cumpărături pentru grătar menționate mai sus? Ești gata să pui în aplicare toate sfaturile utile pentru pregătirea grătarului? Ai adăugat în bagaj elementele de relaxare și trusa cu obiecte de care vei avea, poate, nevoie? Atunci ești gata pentru a petrece cea mai frumoasă zi la grătar alături de toți cei dragi. Nu mai rămâne decât să te bucuri de masă și de relaxare!