Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Asocierea vinului cu preparatele culinare: reguli de bază

Atunci când vine vorba despre asocierea vinului cu preparatele culinare din meniu, există două categorii de persoane: cele care aleg sortimentele de vin la întâmplare, în funcție de intuiție și preferințele personale, și cele care iau în considerare toate aspectele pentru a alege acel tip de vin adecvat preparatului din farfurie. Nu este nicidecum un secret că, pentru un festin reușit, personalitatea vinului și cea a mâncării trebuie să se completeze reciproc. Mai mult decât atât, asocierea vinului cu mâncarea este un aspect extrem de important pentru o persoană care pune accent pe rafinamentul gustului și arta culinară.

Nu trebuie să fii somelier pentru a alege paharul perfect de vin pentru prânz sau cină și să selectezi soiul de vin în funcție de ce ai în farfurie; este nevoie doar să iubești gustul vinului, să-l pui în valoare și să te bucuri de senzația unei combinații perfecte pentru papilele tale gustative. De pildă, italienii și francezii, popoare cunoscute pentru vinurile pe care le produc, nu concep viața altfel așa că mesele lor sunt acompaniate întotdeauna de un pahar cu vin. Însă cum știm să alegem vinurile în funcție de mâncarea din farfurie? Descoperă în articolul următor care sunt regulile de bază în asocierea vinului cu preparatele culinare!

Principiile asocierii vinului cu preparatele culinare

O mâncare bună va reuși să evidențieze într-un mod armonios calitățile diferitelor tipuri de vinuri și invers. Mulți știm că vinurile roșii sunt potrivite pentru preparatele din carne de vită sau de porc, în timp ce vinurile albe pot fi asociate ideal cu peștele sau carnea albă. Chiar și așa, există anumite preparate care par să-i pună în dificultate până și pe cei mai documentați consumatori de vinuri.

Tocmai de aceea, ți-am pregătit în rândurile de mai jos o serie de principii fundamentale de alegere a vinului în funcție de preparatele servite la masă. Iată ce trebuie să ai în vedere data viitoare când ai invitat la masă oaspeți pe care-ți dorești să-i surprinzi:

– Culoarea

Asocierea vinului cu mâncarea corespunde într-o mare măsură asocierii culorilor. De pildă, vinurile roșii merg cel mai bine cu preparatele din carne roșie (vită, miel, porc, vânat), dar și cu sosuri de culoare închisă.

– Densitatea

Un alt principiu privind asocierea vinului cu mâncarea face referire la densitate. În timp ce vinurile fine pot fi asociate cu preparate culinare cu un gust delicat, pentru mâncărurile cu o consistență mai grea sunt recomandate vinurile mai corpolente.

– Aromele

Aromele sunt întotdeauna importante, motiv pentru care trebuie să existe întotdeauna o complementare între aromele vinului ales și cele ale preparatelor servite la masă.

– Asocierile regionale

De regulă, preparatele culinare tradiționale, specifice anumitor regiuni, vor fi mereu servite alături de vinul specific zonei respective.

Vinul rosu si friptura

Reguli de bază privind asocierea vinului cu preparatele culinare

Acum că ai făcut cunoștință cu cele mai importante principii ale asocierii vinului cu preparatele culinare, ne-am decis să alcătuim o listă și cu regulile de bază privind asortarea sortimentelor de vin cu mâncărurile servite. Vestea bună este că nu trebuie să fii un pasionat de vinuri pentru a alege combinația ideală dintre băutură și mâncare. A ști ce să alegi dintr-o colecție de vinuri chiar nu necesită ani de antrenament, ci doar câteva indicații simple.

A savura vinul și preparatele preferate este întotdeauna o regulă excelentă de urmat. Totuși, atunci când preferi mai multe tipuri de vin, trebuie să știi să-l alegi pe cel potrivit, pentru a pune cu adevărat în valoare aromele unui preparat culinar. De unde să începi? Deși, atunci când vine vorba despre gust și experiență, interpretarea poate fi una subiectivă, cunoașterea unor reguli de bază te va ajuta să asociezi vinul cu preparatele asemenea unui profesionist.

Vinul și preparatele culinare trebuie să se complimenteze reciproc

O regulă de aur în asocierea vinului cu preparatele culinare cere ca mâncarea și vinul să funcționeze ca o echipă, fără ca unul să fie pus în umbră de celălalt. Acesta este și motivul pentru care vinurile ușoare sunt potrivite pentru mâncăruri ușoare, în timp ce vinurile corpolente însoțesc mâncărurile aromate și bogate. De pildă, dacă serviți piept de pui la grătar, ideal ar fi să oferi invitaților un vin învăluit într-o notă de lemn ars, bine structurat.

Vinul alb si pestele

Servirea aceluiași vin pe care l-ai folosit la gătit

Dacă o rețetă culinară are vinul pe lista de ingrediente, tipul de vin pe care l-ai adăugat în mâncare este cel care se va potrivi cel mai bine cu acel preparat. Prin urmare, ce te oprește să nu-l servești și la masă? Este recomandat întotdeauna să gătești cu un vin bun, de calitate, suficient de rafinat pentru a-l oferi invitaților de la masă.

Asocierea vinului cu sosul preparatului

Vinul servit la masă ar trebui să completeze cel mai proeminent element al preparatului culinar, iar dacă mâncarea are sos, probabil această parte a preparatului este în centrul atenției. Așadar, una dintre regulile de bază în asocierea vinului cu preparatele culinare este aceea de a „asorta“ vinul cu sosul, când acesta există. Un sos bogat și cremos trebuie să fie însoțit de un vin pe măsură, în timp ce un sos cu infuzie de citrice poate fi asociat cu unele dintre cele mai bune vinuri albe.

Potrivirea culorii mâncării cu aceea a vinului

Dacă ai analizat cu atenție principiile mai sus menționate privind asocierea vinului cu preparatele culinare, cu siguranță, ai observat și culoarea printre acestea. Ori de câte ori simți că ești în încurcătură și nu știi ce vin să alegi pentru mâncarea din meniu, o regulă importantă este asocierea culorilor vinului și ale preparatelor. De pildă, vinul roșu intens se va potrivi de minune cu un preparat din carne de vită, în timp ce vinurile albe sunt asociate salatelor; la rândul lor, cele arămii sunt alegeri excelente pentru preparatele cu sos pe bază de unt. Un vin rosé va merge bine cu mâncarea „roz”, așa cum este, de pildă, somonul.

Vinul roze si pestele

Alegerea unui vin cu aciditate ridicată pentru un preparat acid

Orice preparat cu un nivel ridicat de aciditate se va potrivi perfect cu un vin cu o aciditate ridicată. Cum recunoști mâncărurile cu un nivel ridicat de aciditate? De exemplu, cele peste care simți nevoia să storci puțină lămâie. Alegând vinul potrivit pentru aceste preparate, nu va mai fi nevoie să folosești zeama de lămâie. Așadar, pentru preparate precum stridiile, de exemplu, poți opta pentru un vin ușor, așa cum este Chardonnay sau Riesling. Le vei găsi pe ambele în magazinele Profi. Dacă dorești să servești o porție de paste cu sos alb, un Sauvignon Blanc va desăvârși gustul acestora!

Asocierea taninurilor din vin cu grăsimile

Dacă te întrebi ce sunt taninurile, află că acestea sunt componentele astringente ale vinului roșu, cele care-i oferă structură. Pentru echilibrarea senzației, taninurile vor avea nevoie de grăsimi. Așadar, pentru preparate mai grase, așa cum este carnea de porc, poți alege un vin bogat în taninuri, care creează o senzație de uscare la nivelul papilelor gustative. Deja cunoști beneficiile vinului roșu, așa că va fi, cu siguranță, cea mai bună alegere pentru o friptură de porc!

Asocierea vinului cu mâncarea după regula roșu-alb

Așa cum am menționat și în principiile de asociere a vinului cu mâncarea menționate la începutul articolului, cu toții am auzit de principala regulă a acestei combinații: vinul roșu se potrivește la carne roșie (de vită, de porc sau de miel), în timp ce vinul alb desăvârșește aromele cărnii albe (pui, curcan, gâscă sau pește). Dacă dorești să încalci, totuși, această regulă, asigură-te că vei asocia, de pildă, carnea de pui cu un vin roșu cu un conținut ridicat de acid și scăzut în taninuri.

Deserturile și mâncarea picantă au nevoie de vinuri dulci

Deserturile se vor potrivi întotdeauna cu vinurile dulci. Chiar dacă poate nu te atrag astfel de sortimente de vinuri, o înghițitură dintr-un vin bogat și dulce, înainte și după ce guști dintr-un desert, va transforma complet aromele ambelor elemente. De cealaltă parte, în cazul mâncărurilor condimentate, este indicat să alegi un vin bogat în alcool și taninuri, dacă dorești ca aroma preparatului să fie una picantă, sau poți opta pentru vinuri dulci și fructate care să atenueze iuțeala.

Abordează asocieri surprinzătoare ale vinului cu preparatele culinare

O regulă importantă este și cea de găsire a unor combinații surprinzătoare între preparate și vinuri. Există o mulțime de asocieri inedite pe care le poți descoperi, cu atât mai mult dacă există un somelier care să te poată îndruma. Un exemplu interesant de asociere a vinului cu preparatele culinare poate fi asortarea unui vin dulceag, care are bule fine, cu o brânză din regiunea Normandiei, de pildă.

Vinul alb si branzeturile

Idei de asociere a vinului cu preparatele culinare

Ținând cont de regulile de asociere ale vinului cu mâncarea menționată anterior, ne-am propus să-ți oferim o doză în plus de inspirație culinară, prin câteva idei de asortare a preparatelor cu vinurile preferate. Iată cum poți asocia vinul într-un mod savuros:

– Pinot Gris, vinul perfect pentru preparatele cu carne de rață

Te întrebi ce vin merge la un piept de rață? Ei bine, dacă servești un piept de rață cu gătire lentă, la cuptor, un pahar de Pinot Gris cu siguranță va ști cum să complimenteze gustul rafinat al preparatului. Îl vei găsi în supermarketul Profi, alături de multe alte sortimente de vinuri internaționale!

– Riesling merge de minune cu o mâncare dulce-picantă asiatică sau indiană

Noul Profi te așteaptă cu cele mai savuroase sortimente de vin Riesling a căror dulceață ușoară va completa perfect aromele picante din preparatele culinare asiatice sau indiene. Asocierea dintre vin și carne nu a fost niciodată mai delicioasă!

– Vinul rosé sec va înnobila întotdeauna preparatele grele, pe bază de brânză

Dacă vrei să afli cu ce se servește vinul rosé, trebuie să știi că preparatele culinare pe bază de brânză se vor potrivi excelent cu un vin rosé sec, căci acesta posedă aciditatea unui vin alb, dar și caracterul fructat al unui vin roșu. În gama de produse de la Profi, vei găsi o mulțime de sortimente de vinuri rosé, perfecte pentru aceste delicii culinare.

– Sauvignon Blanc, alegerea perfectă pentru tartar sau preparate cu sos

Cu ce se combină vinul alb, te-ai putea întreba. Ei bine, dacă servești preparate precum tartar sau mâncăruri pe bază de sosuri albe, în special, un pahar de Sauvignon Blanc va fi o adiție pe măsură. Iar dacă-ți descarci aplicația Profi, ai toate șansele să-l achiziționezi la un preț promoțional!

– Cabernet Sauvignon, fabulos în combinație cu o carne roșie, suculentă

Atunci când vorbim despre asocierea vinului cu preparatele culinare, cu siguranță, te întrebi cu ce merge vinul roșu. Nu putem decât să-ți spunem că aromele unui pahar de Cabernet Sauvignon se vor potrivi perfect cu fripturi de vită, coaste de porc sau miel, cu atât mai mult dacă acestea sunt asezonate cu ierburi.

– Vinul spumant, ideal pentru cele mai diverse gustări

Majoritatea vinurilor spumante seci au un touch subtil de dulceață, iar acest lucru le face să fie revigorante atunci când sunt servite cu alimente sărate. Ce gustări merg cu vinul spumant? În mod cert, gustările sărate! Pe cele dulci le vom asocia cu o șampanie rosé!

Vinul spumant

În urma acestui ghid cuprinzător despre asocierea vinului cu preparatele culinare, suntem siguri că vei ști să faci acum cele mai bune alegeri în materie de asortarea a preparatelor preferate cu sortimente de vinuri care să le completeze și să le desăvârșească aromele. Ține întotdeauna cont de regulile mai sus menționate și savurează orice preparat din plin, alături de cele mai bune tipuri de vinuri!

Mai multe idei practice pentru tine

Cocktailuri cu șampanie pentru o seară strălucitoare de Revelion

07 decembrie 2023

Noaptea dintre ani se apropie cu pași repezi și dacă dorești să-ți impresionezi oaspeții în noaptea de Revelion, cocktailurile spumoase și delicioase nu ar trebui să lipsească din meniul serii. Cu alte cuvinte, lista de cumpărături pentru petrecerea de Revelion ar trebui să includă o mulțime de ingrediente care să poată fi folosite pentru prepararea celor mai […]

Citește mai mult

Ziua Copilului: Top 5 idei de activități în familie

22 mai 2023

Sărbătorirea Zilei Copilului este un moment deosebit în care ne putem petrece timpul cu cei mici și să le oferim experiențe memorabile. Pentru a vă ajuta să planificați o zi specială în familie, îți vom prezenta în continuare un top 5 cu idei de activități care să te inspire.  Cum să organizăm o zi de […]

Citește mai mult

Povestea Crăciunului: Originea sărbătorii și semnificația sa

07 decembrie 2023

Nici bine nu a venit luna decembrie, că deja ne gândim la aranjarea mesei de Crăciun și la decorarea casei pentru un Crăciun ca-n povești. Și nu este deloc de mirare, dat fiind că sărbătoarea Crăciunului este sinonimă cu sezonul cadourilor, timpul de calitate petrecut alături de familie și prieteni, preparate delicioase și, desigur, Moș Crăciun! Toată veselia din […]

Citește mai mult

Cum se decongelează carnea în mod corect? Sfaturi utile și metode

16 martie 2023

Congelarea cărnii este cea mai bună metodă pentru a evita alterarea acesteia, cu atât mai mult dacă este probabil ca aceasta să depășească data de consum în stare proaspătă. Poate ai cumpărat o cantitatea mai mare de carne, poate ai profitat de cele mai bune oferte de la Profi sau poate bunicii ți-au trimis o găină […]

Citește mai mult

Sărbătoarea Mărțișorului: Origini, legende și obiceiuri

16 februarie 2023

Cu toții visăm deja la acele zile călduroase de primăvară în care să ne bucurăm din plin de o natură trezită la viață și de razele soarelui. Calendaristic vorbind, primăvara începe în ziua de 1 martie, însă pentru români această zi este strâns legată de tradiția oferirii de mărțișoare, un simbol străvechi prin care este […]

Citește mai mult

Câte calorii are carnea de pui? Informații despre valorile nutriționale

15 noiembrie 2022

Carnea de pui este o opțiune populară atunci când vine vorba despre consumul de proteine slabe, întrucât conține o cantitate semnificativă într-o singură porție, fără prea multe grăsimi. În plus, carnea de pui poate fi pregătită ușor acasă și este disponibilă în majoritatea restaurantelor. Preparatele din pui pot fi găsite în aproape orice meniu, indiferent […]

Citește mai mult

Piept de pui la grătar: 5 secrete pentru un pui fraged și aromat

15 noiembrie 2022

Nici nu mai încape vorbă că pieptul de pui este un ingredient preferat de multă lume, datorită conținutului său sărac de grăsimi și a numărului mic de calorii. Imaginează-ți că pieptul de pui are doar 3 grame de grăsime la 100 de grame de carne! În mod evident, cei preocupați de siluetă, dar și de […]

Citește mai mult

Idei inedite pentru a decora bradul de Crăciun

22 decembrie 2022

Nimic nu aduce bucurie mai mare de sărbători într-un interior decât un brad de Crăciun împodobit, fie că optezi pentru clasicele combinații de culori roșii și verde, alături de lumini sclipitoare sau alegi o temă creativă pentru decorul bradului de Crăciun. Anul acesta îți sugerăm să încurajezi întreaga familie să îmbrățișeze această tradiție de sărbători […]

Citește mai mult

Idei creative pentru servirea guacamole-ului: Gustări și feluri de mâncare inedite

16 noiembrie 2023

Atunci când vine vorba de gustări și preparate inedite, gastronomia internațională este o sursă infinită de idei de rețete delicioase. O astfel de inspirație culinară ne oferă și bucătăria mexicană, ale cărei delicii sunt savurate în toate colțurile lumii și care încântă orice gurmand prin varietate și gusturi deosebite. Și pentru că ne place să […]

Citește mai mult

Cum să pregătești mămăliga cu brânză la cuptor: Sfaturi și ingrediente necesare

20 noiembrie 2023

\ Este de prisos să-ți spunem că bucătăria românească înglobează cele mai savuroase arome și preparate tradiționale, întrucât suntem siguri că ai „testat” până acum delicii românești cât cuprinde! Noi, cei de la Profi, mereu aducem vorba pe blog despre preparatele tradiționale românești, pe care ne place să le gătim ori de câte ori avem ocazia. […]

Citește mai mult