Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum poți avea un Crăciun sustenabil: sfaturi și recomandări utile

Tis’ the season to be jolly, spun cântecele de Crăciun americane și nu le putem contrazice, căci odată cu venirea sărbătorilor de iarnă, totul pare încărcat de veselie și magie. Pentru toți, Crăciunul reprezintă cea mai mare sărbătoare din an, însă ea poate fi cea mai nefastă pentru mediul înconjurător. De la prea multă hârtie care se folosește pentru cadourile de Crăciun și până la risipa de mâncare, sărbătorile de iarnă vin la pachet cu o serie de urmări negative la nivel ecologic.

Vestea bună este, însă, că există câteva modalități pentru a avea un Crăciun sustenabil și a celebra această sărbătoare ținând cont de ceea ce este benefic pentru mediul înconjurător. Și cum sustenabilitatea a devenit un subiect din ce în ce mai abordat în ultimii ani, Profi se bucură să-ți poată oferi câteva sfaturi și recomandări utile în acest sens. Descoperă în articolul următor cum poți avea un Crăciun mai sustenabil!


Gândește o listă de cumpărături sustenabile de Crăciun


Un Crăciun fără risipă poate suna ca unul destul de greu de obținut, însă cu mici eforturi, este posibil să reduci volumul coșurilor de cumpărături, a felurilor de mâncare pe care le prepari, a decorațiunilor și lista poate continua la infinit. O listă de cumpărături bine organizată este un prim pas în a avea un Crăciun mai sustenabil, așa că îți sugerăm ca înainte de a te îndrepta spre cel mai apropiat magazin Profi pentru a face cumpărături de Crăciun, să ai o listă structurată de cumpărături și să încerci să estimezi corect cantitățile de alimente de care ai nevoie.


Alege un brad de Crăciun mai sustenabil


Atunci când vine vorba de Crăciun, cu toții ne gândim pentru prima dată la brad, așa că dacă dorești să ai un Crăciun sustenabil, îți sugerăm să optezi pentru un brad natural. E posibil să te surprindă, însă achiziționarea unui brad de Crăciun artificial nu este mai ecologică decât utilizarea unui brad natural, decât în situația în care vei folosi ani la rând bradul artificial achiziționat. Acest lucru se datorează faptului că brazii artificiali sunt produși în fabrici din China și sunt adesea realizați din PVC, un tip de plastic ce ar trebui evitat.

Poți achiziționa un brad natural dintr-o pepinieră sau poți opta pentru un brad cu rădăcini, în ghiveci, ceea ce-ți oferă posibilitatea de a-l replanta în grădină sau de a-l transfera într-un ghiveci mai mare pentru anul următor.

Impodobirea bradului


Evită risipa alimentară în perioada sărbătorilor


Știm cu toții că în perioada sărbătorilor au loc o mulțime de mese alături de familie și prieteni și sunt pregătite zeci de rețete de mâncare, de la sarmale în foi de varză, până la antreuri festive și deserturi delicioase. În primul rând, pentru un Crăciun sustenabil este recomandat să cumperi produsele alimentare de la fermieri locali, autentice, pentru o amprentă ecologică mai mică. Și aici îți stau la dispoziție gamele magazinului Profi, respectiv Ferma din deal, Proaspete de la noi și selecția de produse pentru grătar.

În al doilea rând, asigură-te că nu vei face risipă alimentară și că nu vei irosi preparatele rămase după Crăciun. Ți-am povestit într-un articol anterior ce să faci cu mâncarea rămasă după sărbători, așa că te sfătuim să ții cont de sfaturile sustenabile oferite, pentru a te asigura că vei reduce risipa alimentară pe cât posibil.


Optează pentru băuturi organice


Nici de băuturi nu trebuie să uităm, căci sărbătorile nu ar fi niciodată complete fără tipurile de băuturi alcoolice potrivite pentru masa de Crăciun. O altă modalitate prin care poți avea un Crăciun sustenabil în acest an este să încerci băuturi organice. Alcool organic înseamnă că ingredientele folosite pentru prepararea acestora au fost cultivate într-o fermă organică, în așa fel încât să nu existe îngrășăminte sau substanțe chimice. În colecția de vinuri de la Profi vei găsi cele mai bune vinuri obținute din ingrediente naturale, perfecte pentru a însoți cele mai diverse preparate din carne de pe masa de Crăciun.


Folosește decorațiuni de Crăciun sustenabile


O parte importantă a sărbătorilor de iarnă este reprezentată și de decorațiunile pentru Crăciun și, din păcate, există o mulțime de ornamente deloc prietenoase cu mediul. Așadar, pentru un Crăciun sustenabil, îți recomandăm să stai departe de ornamentele din plastic, mai ales că acestea sunt destul de greu de reciclat. În schimb, te sfătuim să iei în considerare ornamente sustenabile, ce utilizează materiale naturale.

De pildă, în gama de produse de la Profi vei găsi decorațiuni din lemn și țesături textile naturale. Aceste tipuri de materiale sunt sustenabile și nu vor face prea mult rău mediului în cazul în care vor ajunge, la un moment dat, într-un depozit pentru deșeuri. De la decorațiuni din lemn pentru brad, până la față de masă și suporturi pentru lumânări, în noul Profi vei găsi toate ornamentele de care ai nevoie pentru un Crăciun sustenabil.

Decoratiuni de brad sustenabile


Orientează-te spre un iluminat sustenabil de Crăciun


În perioada Crăciunului există o mulțime de luminițe aprinse, ceea ce înseamnă o creștere a facturii la energie electrică și un dezavantaj real pentru mediul înconjurător. Pentru a reduce consumul de energie în perioada sărbătorilor de iarnă și pentru a avea un Crăciun mai sustenabil, poți opta pentru instalații pentru brad și pentru locuință eficiente din punct de vedere energetic.


Împachetează cadourile de Crăciun într-un mod sustenabil


Modul în care împachetezi cadourile de Crăciun este, poate, cea mai importantă parte a unui Crăciun sustenabil. Și acest lucru se datorează faptului că multe deșeuri sunt generate în perioada sărbătorilor, din cauza ambalajelor care nu sunt reciclabile. O modalitate excelentă de a reduce deșeurile de ambalaje este reutilizarea acestora. Prin urmare, atunci când primești cadouri frumos învelite în hârtii sau pungi pentru cadouri, refolosește-le pentru a împacheta viitoarele cadouri.

De asemenea, poți opta pentru hârtie artizanală maro, o opțiune mult mai ecologică și îți recomandăm să stai departe de panglicile de plastic, dar și de scotch. Știm că pare aproape imposibil, însă poți alege panglici din sfoară și poți împacheta cadourile cu hârtie împingând faldurile în interior.

Urmează și tu sfaturile și recomandările noastre, pentru a avea un Crăciun care să fie mai atent cu mediul înconjurător. Și cum Profi susține sustenabilitatea, te îndeamnă să-ți descarci aplicația Profi și să profiți de cele mai bune promoții la produse care să te ajute să ai un Crăciun sustenabil în adevăratul sens al cuvântului!