Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ziua femeii: Obiceiuri de 8 Martie

„Vine, vine primăvara,/ Se aşterne-n toată ţara” sună începutul unui cântecel binecunoscut pentru copii. Și odată cu primăvara vine și Ziua Femeii. Pe 8 Martie, se sărbătorește femeia, acest simbol al vieții, al iubirii și al frumuseții spirituale. Și legat de ceea ce se sărbătorește pe 8 Martie, există o serie de obiceiuri, transmise de câteva generații, care au căpătat conotații emoționale și sentimentale.

Semnificația zilei de 8 Martie, Ziua Mamei sau Ziua Femeii, este una profundă, cu implicație istorică și socială, cu atât mai mult cu cât sărbătoarea a pornit de la lupta americancelor pentru emancipare. Multe țări sărbătoresc în această zi și mama, drept simbol etern al vieții și al iubirii. Și dacă tot se apropie cu pași repezi primăvara, te invităm să descoperi în articolul de astăzi ce semnificație are 8 Martie dar și care sunt obiceiurile de 8 Martie!

8 Martie, Ziua Femeii: Scurtă introducere în istorie

Așa cum menționam în rândurile anterioare, Ziua Femeii are la bază implicații politice și sociale fiindcă totul a pornit de la diversele manifestații privind promovarea egalității între bărbați și femei. Mai exact, în 1908, aproximativ 15. 000 de femei au mărșăluit în New York, cerând să le fie micșorată ziua de lucru, să li se ofere salarii mai bune și dreptul la vot, dar și încetarea exploatării copiilor pentru muncă. Apoi, în 28 februarie 1909, în New York, a fost organizată o zi a femeilor în amintirea mișcării de sindicat desfășurată de acestea cu un an înainte.

Ulterior, în anul 1910, la o întâlnire a organizațiilor socialiste din întreaga lume, activistele Clara Zetkin și Luise Zietz au propus o zi internațională a femeilor, fără a specifica însă o dată anume. Apoi, un an mai târziu, în martie 1911, a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii în Danemarca, Austria, Germania și Elveția, în timp ce americanii au continuat să celebreze Ziua Femeii la sfârșitul lunii februarie, iar rușii în ultima sâmbătă din luna februarie.

Ziua Internațională a Femeii a fost recunoscută în mod oficial mult mai târziu, în anul 1977, de către Națiunile Unite și a fost adoptată, începând de atunci, de multe dintre guvernele țărilor care nici măcar nu știau de existența acestei sărbători. Astăzi, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită la data de 8 Martie pe tot globul.

fata ii dau un cadou si un buchet de flori mamei

Tradiții și obiceiuri de 8 Martie

Așa cum deja am menționat, data de 8 Martie, Ziua Mamei sau Ziua Femeii, are o semnificație simbolică și este marcată de câteva obiceiuri de natură sentimentală. Descoperă în rândurile următoare care sunt tradițiile de 8 Martie, păstrate în multe dintre țările lumii!

Obiceiuri de 8 Martie în România

Până la Revoluția din 1989, Ziua Femeii era cunoscută în România drept Ziua Mamei. Abia după Revoluție, această sărbătoare a revenit la denumirea de Ziua Internațională a Femeii. Cu toate acestea, în țări precum România sau Bulgaria, încă se păstrează obiceiul de 8 Martie de dinaintea căderii regimului comunist, când, de Ziua Mamei, copiii ofereau cadouri mamelor, bunicilor și învățătoarelor.

Și în prezent sunt sărbătorite femeile importante din viața noastră, fie că sunt mame sau iubite, prietene sau colege de serviciu. Există și câteva tradiții asociate cu 8 Martie. De exemplu, potrivit unui obicei, lalele violet sau roșii simbolizând culorile acestei zile sunt oferite cadou. Gingășia femeii și căldura mamei sunt adesea asociate cu începutul blând de primăvară, astfel că tradiția este ca femeile să primească în această zi buchete de flori de sezon: ghiocei, narcise, zambile, dar mai ales lalele, acestea din urmă fiind florile-mascotă ale Zilei Internaționale a Femeii.

Sunt oferite chiar și mărțișoare de 8 Martie, în cele mai deosebite modele și forme, Mărțișorul în sine fiind considerat un simbol al primăverii. Mai mult, de 8 Martie, femeile sunt răsfățate cu tot soiul de cadouri menite să le aducă un zâmbet pe chip cu ocazia primăverii.

barbat ii daruieste un buchet de flori unei fete

Obiceiuri de 8 Martie în întreaga lume

Și la nivel internațional, Ziua Femeii are propriile obiceiuri și tradiții. În Italia, de pildă, bărbații oferă femeilor de 8 Martie mimoze galbene, ideea provenind de la politicianul Teresa Mattei care a ales mimoza în locul unor flori precum lăcrămioarele sau violetele. Aceste flori se oferă în Italia încă din anul 1946, în prezent fiind oferite, alături de acestea, și prăjituri în aceeași culoare. În Portugalia, femeile sărbătoresc seara zile de 8 Martie în oraș.

Femeile din Pakistan sărbătoresc pe 8 Martie obținerea dreptului la vot și învingerea greutăților din punct de vedere cultural și religios. În China, femeile au după-amiaza de 8 Martie liberă, iar soții și colegii de muncă le oferă flori și cadouri simbolice.

În Australia, Ziua Femeii este sărbătorită prin marșuri și conferințe pe teme precum egalitatea de gen și diversitatea în toate industriile. Argentinienii sărbătoresc în prezent ziua de 8 Martie prin proteste față de violența domestică și diferențele dintre bărbați și femei. În Regatul Unit, Ziua Femeii se întinde pe trei zile, în decursul cărora au loc diverse conferințe în care se discută despre provocările timpurilor moderne.

fata cu un buchet de flori in mana

Idei de cadouri de 8 Martie pentru femeile importante din viața ta

Parcă deja se simte în aer cum vine primăvara, debutând cu luna martie, luna în care sărbătorim Ziua Internațională a Femeii. Știi deja ce sărbătorim pe 8 Martie, așa că această dată este ocazia ideală pentru a-ți arăta aprecierea față de doamnele și domnișoarele importante din viața ta cu daruri mai mult sau mai puțin simbolice. Și cum știm că niciodată nu este ușor să alegi cadoul perfect pentru o femeie specială, îți vom oferi câteva idei inspirate de cadouri de 8 Martie, atent selectate din gama de produse de la Profi. Iată cum poți surprinde doamnele și domnișoarele de 8 Martie, Ziua Femeii!

Cadouri de Ziua Femeii pentru mamă

Nu știi ce să-i dai de 8 Martie mamei? Am analizat revistele Profi și am ales pentru tine câteva idei inspirate de cadouri simbolice pentru mama. Iată ce poți alege din noul Profi pentru ea:

  • Un set de căni cu motive florale, ideale pentru a aduce primăvara în bucătăria mamei tale.
  • Un parfum cu miros de flori de primăvară.
  • O felicitare în care să aduni toate sentimentele pe care le nutrești pentru ea în această lună specială.
  • Un buchet de ghiocei alături de unul dintre cele mai simbolice mărțișoare din colecția Profi.
buchet de ghiocei

Cadouri de Ziua Femeii pentru soție

Magazinele Profi te așteaptă și cu cele mai inspirate idei de cadouri de 8 Martie pentru soția ta, așa că te invităm să descoperi în continuare darurile pe care i le poți oferi pentru a celebra Ziua Femeii:

  • Un set de îngrijire personală, un cadou cu care nu poți da niciodată greș atunci când vrei să impresionezi o femeie.
  • Un buchet de flori din gama Profi.
  • Un tort de ciocolată preparat chiar de tine, alături de un vin bun din colecția de vinuri de la Profi.
cadou si buchet de flori

Cadouri de Ziua Femeii pentru iubită

De ce să o surprinzi cu gesturi romantice doar de Ziua Îndrăgostiților? Arată-i iubitei tale cât de mult o apreciezi și de 8 Martie, Ziua Femeii:

  • O cutie de praline de ciocolată, alături de o sticlă de șampanie din gama Profi, pentru un adevărat răsfăț al papilelor gustative.
  • Un accesoriu de decor care să inspire feminitate și gingășie, cu ocazia venirii primăverii, din supermarketul Profi.
  • O experiență culinară deosebită, prin prepararea celei mai delicioase rețete și alegerea unui vin bun. Știi deja despre asocierea vinului cu preparatele culinare, așa că poți organiza o cină romantică pentru iubita ta de Ziua Femeii.
fata deschide un cadou

Ziua Femeii este o ocazie importantă pentru a celebra doamnele și domnișoarele de pretutindeni, fie că este vorba despre bunici, mame, iubite sau soții. Ține și tu cont de tradițiile și obiceiurile de 8 Martie și oferă femeilor importante din viața ta mărțișoare, flori și alte cadouri simbolice și inspirate, pentru a le aduce bucurii în luna lor!