Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ce să faci cu mâncarea rămasă după Sărbători: Sfaturi și idei sustenabile

În perioada Sărbătorilor de iarnă, dincolo de goana după cadouri, aprovizionarea cu mâncare tinde să ocupe cel mai mult timp. Frigiderele sunt pline cu alimente din supermarketuri, petrecem ore în șir în bucătărie pregătind cele mai gustoase rețete, pentru ca, la finalul Sărbătorilor, să ne dăm seama că ne-a rămas o grămadă de mâncare pe care este foarte posibil să o aruncăm. Astfel, din păcate, fiecare dintre noi contribuie la amploarea fenomenului de risipă alimentară.

Dacă și tu te întrebi ce să faci cu mâncarea rămasă după Sărbători, află că poți opri acest fenomen de risipă alimentară atâta vreme cât vei adopta câteva obiceiuri simple. Există o mulțime de modalități rapide și eficiente de a valorifica preparatele rămase la finalul Sărbătorilor de iarnă. Iată ce poți face pentru a diminua, pe cât se poate, risipa alimentelor!


Folosește în alte rețete mâncarea rămasă după Sărbători


Știai că multe preparate pot fi integrate în alte rețete pe care le poți savura în zilele ce succed Sărbătorilor de iarnă? Avem pentru tine ideile perfecte prin care poți refolosi mâncarea rămasă după Sărbători, în funcție de preparat. Desigur, te poți lăsa ghidat de creativitate și poți crea propriile rețete, pornind de la „resturile” de mâncare. Iată câteva idei sustenabile pentru a evita aruncarea mâncării!

Friptura rămasă poate fi folosită pentru paste sau salate

Ți-au rămas multe bucăți de friptură la finalul Sărbătorilor? Ei bine, friptura rămasă poate fi folosită fără nicio problemă ca ingredient de bază într-o mulțime de rețete. De pildă, ai în frigider, o mulțime de bucăți de ceafă de porc, gătită cu drag pentru cei dragi? Carnea tăiată fâșii sau cubulețe poate fi adăugată în salate delicioase, alături de legumele tale preferate.

De asemenea, carnea de porc poate fi un ingredient excelent pentru sandvișuri, alături de restul ingredientelor folosite. Pentru un gust desăvârșit, poți adăuga pe lângă carne și legume, sosul preferat sau felii de cașcaval. Dacă ți-au rămas bucăți de carne de vită sau de porc, poți face un amestec din acestea pentru câteva porții de paste bolognese. Mărunțește bine carnea cu ajutorul unui cuțit și pune-o în sosul pentru paste.

Preparare spaghete

Pâinea rămasă poate fi transformată în crutoane

Doar pentru că ți-a rămas multă pâine după Sărbători, care deja s-a întărit, nu înseamnă că trebuie să o arunci. Poți tăia în bucăți feliile de pâine și le poți transforma în crutoane pe care să le servești mai apoi la o supă cremă de legume delicioasă. În cazul în care nu dorești să prepari crutoane, poți pune pâinea în blender și o poți transforma în pesmet. Desigur, dacă pâinea prezintă deja urme de mucegai, aceasta nu mai poate fi folosită și va trebui aruncată cât mai repede.

Resturile de legume pot fi utilizate pentru alte rețete gustoase

Ai rămas cu o mulțime de legume fierte sau gratinate? Nu trebuie să le dai la gunoi, ci le poți înveli, mai degrabă, într-o tortilla, alături de bucăți de brânză, sau le poți amesteca în diverse salate, împreună cu bucățele de carne și brânzeturi. Mai mult, le poți pregăti chiar și un sos, cu ingrediente proaspete din magazinul Profi.

Mezelurile pot fi folosite pentru pizza de casă

Este foarte probabil ca platourile de mezeluri pe care le-ai servit la mesele festive de Sărbători să nu fi fost neterminate, iar acum zac prin frigider. Nu le arunca! Folosește-le la alte rețete gustoase. De pildă, dacă ai poftă de o pizza de casă, mezelurile se vor dovedi ideale pentru prepararea ei.

Chiar dacă acest tip de mâncare poate părea atipic, există multe rețete de pizza ce pot fi gătite cu mezelurile rămase de la Sărbători. Și poți denumi în ce fel vrei tu aceste opere culinare!

Rețete de pizza

Resturile de cozonac sunt excelente pentru o budincă

Cozonacul cu nucă este, fără niciun dubiu, cel mai iubit desert de sezon. Și atunci când știi cât efort necesită prepararea acestuia, parcă stai pe gânduri când vine vorba să-l arunci la gunoi. Chiar dacă uscat și întărit, cozonacul nu mai pare la fel de apetisant, îl poți transforma într-un desert reușit, cum ar fi budinca.

Rupe cozonacul în bucăți mai mici și adăuga peste ele un amestec din lapte și ouă bătute. Amestecă totul și dă preparatul la cuptor. Vei obține rapid o prăjitură cu totul specială și nici nu vei arunca din mâncarea rămasă după Sărbători!

Cartofii fierți rămași pot fi folosiți pentru plăcinte

În mâncarea rămasă după Sărbători se numără și cartofii fierți? Nu-i da la coș, ci zdrobește-i și transformă-i într-un piure. Amestecă-i apoi cu ceapă și ouă bătute, alimente alese din gama de produse Profi și dă-i la cuptor pentru a face plăcinte cu cartofi.

De asemenea, cartofii rămași pot fi folosiți pentru rețete de supă. Sotează un praz în puțin unt, adaugă peste el piureul de cartofi și completează cu supă de pui pentru a obține o supă cremă gustoasă. O altă variantă gustoasă sunt crochetele din cartofi pe care le poți obține amestecând piureul de cartofi cu ouă bătute. Dă-le prin pesmet și prăjește-le în tigaie. Poftă bună!

Crochete din cartofi


Depozitează mâncarea rămasă după Sărbători la congelator


O altă soluție sustenabilă pentru mâncarea rămasă în urma Sărbătorilor de iarnă este congelarea acesteia. Există o mulțime de preparate culinare care vor rezista excelent la congelator. De pildă, carnea de pui, carnea de curcan și cea de porc, chiar și gătite, pot fi congelate pentru câteva luni și servite în siguranță, după ce au fost decongelate.

Dacă ți-au rămas după Sărbători legume precum mazăre, ardei, broccoli sau conopidă, le poți pune și pe acestea în pungi ermetice la congelator, urmând să le folosești pentru rețete de supe, ciorbe sau sosuri. Chiar și sarmalele în foi de varză rămase după Sărbători pot fi păstrate în congelator, așa că te vei putea bucura de ele și peste câteva luni.

Depozitare pastai si mazare pentru congelare


Pregătește un alt festin culinar cu mâncarea rămasă de la Sărbători


Cum îți poți lua mai bine la revedere de la Sărbătorile de iarnă decât printr-o masă cu aceleași preparate, servite alături de cei dragi din familie? Mai mult decât atât, cu ocazia acestui festin culinar, vei putea invita la masa și persoanele dragi care nu au putut fi alături de tine în timpul Sărbătorilor și vă puteți bucura împreună de bucate alese, evitând astfel risipa de mâncare.

Dacă preparatele nu sunt suficiente, noul Profi este aici să suplimenteze meniul, însă ai grijă să nu cumperi alimente în exces pentru a nu rămâne din nou cu mâncarea în frigider.


Dăruiește prăjiturile rămase după Sărbători


Dacă mâncarea rămasă după Sărbători constă în deserturi, cu siguranță, acestea nu trebuie aruncate. Dacă ți-au rămas mai multe prăjituri decât membrii familiei ar putea mânca, este cazul să găsești acestor delicii o nouă destinație. De pildă, poți alege să oferi prietenilor și vecinilor deserturile de Crăciun și de Anul Nou, ambalate frumos, cu aer festiv.

De asemenea, poți face o surpriză dulce persoanelor mai puțin norocoase și le poți oferi acestora deserturile rămase după Sărbători. Cu siguranță, se vor bucura să primească astfel de bunătăți! Le poți pregăti chiar punguțe generoase cu dulciuri de tot felul, așa că-ți sugerăm să-ți descarci și aplicația Profi pentru a beneficia de cele mai bune promoții la dulciuri de sezon.

Dulciuri de sarbatori

Cu astfel de idei și sfaturi, cu siguranță, de acum vei ști ce să faci cu mâncarea rămasă după Sărbători, în așa fel încât să nu fie nevoie să faci risipă. Asigură-te, așadar, că fiecare aliment își va găsi o utilitate și că nu va fi aruncat la gunoi. De asemenea, pentru a evita situația în care rămâi cu mâncare în exces, încearcă să nu prepari cantități exagerate doar de dragul Sărbătorilor!

Mai multe idei practice pentru tine

Boboteaza în România: Tradiții și obiceiuri autentice de sărbătoare

07 decembrie 2023

Boboteaza sau Botezul Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine și este celebrată în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Biserica mai numește ziua de Bobotează și „Arătarea Domnului” sau „Epifania”, această sărbătoare fiind menită să amintească evenimentele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Mântuitorul să pășească în viața publică. În fapt, […]

Citește mai mult

Dovleacul: Proprietățile nutritive și beneficiile sale pentru sănătate

26 iulie 2023

Descoperă în acest articol secretele dovleacului, un aliment mult prea subestimat, dar cu nenumărate beneficii pentru sănătate! Îți vom dezvălui de ce e important să incluzi acest fruct în dieta ta zilnică și ce minuni poate face datorită conținutului său bogat în vitamine, minerale și fibre. Vei afla cum te poate ajuta la îmbunătățirea sistemului […]

Citește mai mult

Alimentația de primăvară: 10 alimente pe care să le consumi în această perioadă

16 martie 2023

Primăvara începe să-și facă simțită prezența cu pași timizi, deși, calendaristic vorbind, ea este deja aici. Temperaturile cresc și simțim un suflu de energie în aer, iar adesea semnele noului sezon apar cel mai rapid în farfurie. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația noastră de zi cu zi, din motive ce țin […]

Citește mai mult

Cum să prepari prăjitura Cușma lui Guguță: rețeta pas cu pas

11 iulie 2024

Niciodată nu am zis „nu” vreunui desert și când vei vedea ce surpriză ți-am pregătit în acest articol, cu siguranță și ție îți va veni destul de greu să poți spune pas unui astfel de deliciu. Este vorba despre prăjitura Cușma lui Guguță, unul dintre cele mai iubite deserturi din bucătăria moldovenească.  Cu o istorie […]

Citește mai mult

Idei creative pentru servirea guacamole-ului: Gustări și feluri de mâncare inedite

16 noiembrie 2023

Atunci când vine vorba de gustări și preparate inedite, gastronomia internațională este o sursă infinită de idei de rețete delicioase. O astfel de inspirație culinară ne oferă și bucătăria mexicană, ale cărei delicii sunt savurate în toate colțurile lumii și care încântă orice gurmand prin varietate și gusturi deosebite. Și pentru că ne place să […]

Citește mai mult

Economisirea la cumpărături: cum să găsești cele mai bune oferte și reduceri

09 aprilie 2024

Este adevărat, cumpărăturile sunt o parte inevitabilă a vieții noastre, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să depășim bugetul pentru a ne satisface nevoile sau dorințele. Cu puțină planificare și atenție la detalii, poți economisi bani considerabil și poți profita la maximum de fiecare bănuț cheltuit.  Dacă și tu dorești să pui accentul pe […]

Citește mai mult

Lista de rechizite școlare pentru clasa zero: Ghid complet

18 ianuarie 2023

Să cumperi rechizite pentru prichindelul tău care va începe în curând clasa pregătitoare sau clasa 0, așa cum mai este numită, cu siguranță este un moment plin de emoție, care este posibil să te și deruteze, în egală măsură. Clasa 0 deja reprezintă o nouă etapă în viața micuțului tău preșcolar, așa că poate nu […]

Citește mai mult

Cum se marinează carnea de porc: Sfaturi utile pentru un gust desăvârșit

15 noiembrie 2022

Alături de frăgezirea mecanică sau saramură, marinata este una dintre cele mai cunoscute metode prin care carnea de porc poate căpăta o textură mai fină și o aromă deosebită, în funcție de ingredientele pe care le folosești. Orice gospodină știe că o friptură de porc făcută ca la carte depinde de mulți factori, iar marinata […]

Citește mai mult

Cum să prepari nuggets de pui acasă: sfaturi pentru cea mai delicioasă rețetă

08 aprilie 2024

Într-un top al celor mai îndrăgite preparate din bucătăria americană, rețeta de nuggets de pui cu siguranță se remarcă prin gustul său savuros. Crochetele de pui sunt unul dintre cele mai iubite și apreciate feluri de mâncare pentru copii și adulți deopotrivă. Gustul crocant și suculent al acestor bucăți de carne de pui învăluite în […]

Citește mai mult

Bagajul de vacanță: Cum îl organizezi și ce produse nu trebuie să-ți lipsească

16 iunie 2023

Suntem siguri că nu de puține ori ți s-a întâmplat să uiți ceva atunci când ai plecat într-o vacanță și că tot de atâtea ori ți-ai propus să nu mai faci greșeala de a pleca fără un anumit obiect. Și cu toate că ți-ai propus, ai uitat, din nou! Dacă te pregătești să evadezi din […]

Citește mai mult