Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ce să faci cu mâncarea rămasă după Sărbători: Sfaturi și idei sustenabile

În perioada Sărbătorilor de iarnă, dincolo de goana după cadouri, aprovizionarea cu mâncare tinde să ocupe cel mai mult timp. Frigiderele sunt pline cu alimente din supermarketuri, petrecem ore în șir în bucătărie pregătind cele mai gustoase rețete, pentru ca, la finalul Sărbătorilor, să ne dăm seama că ne-a rămas o grămadă de mâncare pe care este foarte posibil să o aruncăm. Astfel, din păcate, fiecare dintre noi contribuie la amploarea fenomenului de risipă alimentară.

Dacă și tu te întrebi ce să faci cu mâncarea rămasă după Sărbători, află că poți opri acest fenomen de risipă alimentară atâta vreme cât vei adopta câteva obiceiuri simple. Există o mulțime de modalități rapide și eficiente de a valorifica preparatele rămase la finalul Sărbătorilor de iarnă. Iată ce poți face pentru a diminua, pe cât se poate, risipa alimentelor!


Folosește în alte rețete mâncarea rămasă după Sărbători


Știai că multe preparate pot fi integrate în alte rețete pe care le poți savura în zilele ce succed Sărbătorilor de iarnă? Avem pentru tine ideile perfecte prin care poți refolosi mâncarea rămasă după Sărbători, în funcție de preparat. Desigur, te poți lăsa ghidat de creativitate și poți crea propriile rețete, pornind de la „resturile” de mâncare. Iată câteva idei sustenabile pentru a evita aruncarea mâncării!

Friptura rămasă poate fi folosită pentru paste sau salate

Ți-au rămas multe bucăți de friptură la finalul Sărbătorilor? Ei bine, friptura rămasă poate fi folosită fără nicio problemă ca ingredient de bază într-o mulțime de rețete. De pildă, ai în frigider, o mulțime de bucăți de ceafă de porc, gătită cu drag pentru cei dragi? Carnea tăiată fâșii sau cubulețe poate fi adăugată în salate delicioase, alături de legumele tale preferate.

De asemenea, carnea de porc poate fi un ingredient excelent pentru sandvișuri, alături de restul ingredientelor folosite. Pentru un gust desăvârșit, poți adăuga pe lângă carne și legume, sosul preferat sau felii de cașcaval. Dacă ți-au rămas bucăți de carne de vită sau de porc, poți face un amestec din acestea pentru câteva porții de paste bolognese. Mărunțește bine carnea cu ajutorul unui cuțit și pune-o în sosul pentru paste.

Preparare spaghete

Pâinea rămasă poate fi transformată în crutoane

Doar pentru că ți-a rămas multă pâine după Sărbători, care deja s-a întărit, nu înseamnă că trebuie să o arunci. Poți tăia în bucăți feliile de pâine și le poți transforma în crutoane pe care să le servești mai apoi la o supă cremă de legume delicioasă. În cazul în care nu dorești să prepari crutoane, poți pune pâinea în blender și o poți transforma în pesmet. Desigur, dacă pâinea prezintă deja urme de mucegai, aceasta nu mai poate fi folosită și va trebui aruncată cât mai repede.

Resturile de legume pot fi utilizate pentru alte rețete gustoase

Ai rămas cu o mulțime de legume fierte sau gratinate? Nu trebuie să le dai la gunoi, ci le poți înveli, mai degrabă, într-o tortilla, alături de bucăți de brânză, sau le poți amesteca în diverse salate, împreună cu bucățele de carne și brânzeturi. Mai mult, le poți pregăti chiar și un sos, cu ingrediente proaspete din magazinul Profi.

Mezelurile pot fi folosite pentru pizza de casă

Este foarte probabil ca platourile de mezeluri pe care le-ai servit la mesele festive de Sărbători să nu fi fost neterminate, iar acum zac prin frigider. Nu le arunca! Folosește-le la alte rețete gustoase. De pildă, dacă ai poftă de o pizza de casă, mezelurile se vor dovedi ideale pentru prepararea ei.

Chiar dacă acest tip de mâncare poate părea atipic, există multe rețete de pizza ce pot fi gătite cu mezelurile rămase de la Sărbători. Și poți denumi în ce fel vrei tu aceste opere culinare!

Rețete de pizza

Resturile de cozonac sunt excelente pentru o budincă

Cozonacul cu nucă este, fără niciun dubiu, cel mai iubit desert de sezon. Și atunci când știi cât efort necesită prepararea acestuia, parcă stai pe gânduri când vine vorba să-l arunci la gunoi. Chiar dacă uscat și întărit, cozonacul nu mai pare la fel de apetisant, îl poți transforma într-un desert reușit, cum ar fi budinca.

Rupe cozonacul în bucăți mai mici și adăuga peste ele un amestec din lapte și ouă bătute. Amestecă totul și dă preparatul la cuptor. Vei obține rapid o prăjitură cu totul specială și nici nu vei arunca din mâncarea rămasă după Sărbători!

Cartofii fierți rămași pot fi folosiți pentru plăcinte

În mâncarea rămasă după Sărbători se numără și cartofii fierți? Nu-i da la coș, ci zdrobește-i și transformă-i într-un piure. Amestecă-i apoi cu ceapă și ouă bătute, alimente alese din gama de produse Profi și dă-i la cuptor pentru a face plăcinte cu cartofi.

De asemenea, cartofii rămași pot fi folosiți pentru rețete de supă. Sotează un praz în puțin unt, adaugă peste el piureul de cartofi și completează cu supă de pui pentru a obține o supă cremă gustoasă. O altă variantă gustoasă sunt crochetele din cartofi pe care le poți obține amestecând piureul de cartofi cu ouă bătute. Dă-le prin pesmet și prăjește-le în tigaie. Poftă bună!

Crochete din cartofi


Depozitează mâncarea rămasă după Sărbători la congelator


O altă soluție sustenabilă pentru mâncarea rămasă în urma Sărbătorilor de iarnă este congelarea acesteia. Există o mulțime de preparate culinare care vor rezista excelent la congelator. De pildă, carnea de pui, carnea de curcan și cea de porc, chiar și gătite, pot fi congelate pentru câteva luni și servite în siguranță, după ce au fost decongelate.

Dacă ți-au rămas după Sărbători legume precum mazăre, ardei, broccoli sau conopidă, le poți pune și pe acestea în pungi ermetice la congelator, urmând să le folosești pentru rețete de supe, ciorbe sau sosuri. Chiar și sarmalele în foi de varză rămase după Sărbători pot fi păstrate în congelator, așa că te vei putea bucura de ele și peste câteva luni.

Depozitare pastai si mazare pentru congelare


Pregătește un alt festin culinar cu mâncarea rămasă de la Sărbători


Cum îți poți lua mai bine la revedere de la Sărbătorile de iarnă decât printr-o masă cu aceleași preparate, servite alături de cei dragi din familie? Mai mult decât atât, cu ocazia acestui festin culinar, vei putea invita la masa și persoanele dragi care nu au putut fi alături de tine în timpul Sărbătorilor și vă puteți bucura împreună de bucate alese, evitând astfel risipa de mâncare.

Dacă preparatele nu sunt suficiente, noul Profi este aici să suplimenteze meniul, însă ai grijă să nu cumperi alimente în exces pentru a nu rămâne din nou cu mâncarea în frigider.


Dăruiește prăjiturile rămase după Sărbători


Dacă mâncarea rămasă după Sărbători constă în deserturi, cu siguranță, acestea nu trebuie aruncate. Dacă ți-au rămas mai multe prăjituri decât membrii familiei ar putea mânca, este cazul să găsești acestor delicii o nouă destinație. De pildă, poți alege să oferi prietenilor și vecinilor deserturile de Crăciun și de Anul Nou, ambalate frumos, cu aer festiv.

De asemenea, poți face o surpriză dulce persoanelor mai puțin norocoase și le poți oferi acestora deserturile rămase după Sărbători. Cu siguranță, se vor bucura să primească astfel de bunătăți! Le poți pregăti chiar punguțe generoase cu dulciuri de tot felul, așa că-ți sugerăm să-ți descarci și aplicația Profi pentru a beneficia de cele mai bune promoții la dulciuri de sezon.

Dulciuri de sarbatori

Cu astfel de idei și sfaturi, cu siguranță, de acum vei ști ce să faci cu mâncarea rămasă după Sărbători, în așa fel încât să nu fie nevoie să faci risipă. Asigură-te, așadar, că fiecare aliment își va găsi o utilitate și că nu va fi aruncat la gunoi. De asemenea, pentru a evita situația în care rămâi cu mâncare în exces, încearcă să nu prepari cantități exagerate doar de dragul Sărbătorilor!

Mai multe idei practice pentru tine

Asocierea vinului cu preparatele culinare: reguli de bază

18 ianuarie 2023

Atunci când vine vorba despre asocierea vinului cu preparatele culinare din meniu, există două categorii de persoane: cele care aleg sortimentele de vin la întâmplare, în funcție de intuiție și preferințele personale, și cele care iau în considerare toate aspectele pentru a alege acel tip de vin adecvat preparatului din farfurie. Nu este nicidecum un […]

Citește mai mult

Cum să îți realizezi un plan de buget personal: Sfaturi și recomandări utile

18 ianuarie 2024

Suntem convinși că nu de puține ori te-ai întreba cum să-ți gestionezi veniturile într-un mod eficient și cum să-ți organizezi finanțele în așa fel încât să știi exact unde se duce fiecare ban în parte. Fiecare întrebare la care nu găsești răspuns pe plan financiar își are rezolvarea într-un plan de buget personal foarte bine […]

Citește mai mult

Cum să îți diversifici dieta zilnică cu alimente bogate în fibre: sfaturi și recomandări utile

08 aprilie 2024

Te pregătești să îți schimbi dieta? Vrei să îți îmbunătățești stilul de viață și să te simți mai bine? Ei bine, diversificarea dietei zilnice cu alimente bogate în fibre reprezintă un pas important către îmbunătățirea sănătății și bunăstării generale.  Fibrele alimentare sunt esențiale pentru menținerea sănătății digestive, controlul greutății și reducerea riscului de boli cronice. […]

Citește mai mult

Cum să reciclezi în bucătărie? Sfaturi și recomandări utile

30 iunie 2023

Reciclarea este o practică esențială pentru protejarea mediului înconjurător și conservarea resurselor naturale. Bucătăria este un loc important în care este generată o cantitate semnificativă de deșeuri, însă la fel de bine se poate transforma și într-un spațiu în care poți implementa cu ușurință diverse practici de reciclare. Dacă și tu te întrebi cum să […]

Citește mai mult

Alimentația în perioada postului: Sfaturi și recomandări utile

22 noiembrie 2022

Ți se pare dificil să ții post? Ei bine, secretul este următorul: nu trebuie să te raportezi la această perioadă în care renunți la produsele de origine animală ca la una plină de restricții alimentare, ci ca la o alternativă sănătoasă la felul în care ai mâncat până acum. Gândește-te la faptul că vegetarienii au […]

Citește mai mult

Ce trebuie să conțină un coș de Paște? Sfaturi și recomandări utile

19 aprilie 2023

Paștele este de departe cea mai importantă sărbătoare a Bisericii Ortodoxe. Învierea Domnului este un prilej de bucurie și întâlnire cu toate persoanele dragi din familie, prieteni și cunoscuți. Însă, pe lângă aceste obiceiuri familiale, trebuie să ținem cont și de tradițiile populare ale sărbătorilor pascale, tocmai pentru a-i înțelege cu adevărat sensul.  Un element-cheie […]

Citește mai mult

Curățenia generală: Sfaturi utile, greșeli de evitat și produse recomandate

16 noiembrie 2022

Orice persoană își dorește o locuință curată și ordonată, învăluită într-o atmosferă caldă și primitoare. Curățenia nu este importantă doar din punct de vedere estetic, ci și al sănătății, deoarece acarienii, alergenii, microbii și germenii se înmulțesc rapid într-un mediu plin de praf și mizerie, ceea ce poate duce la afecțiuni grave de sănătate. Pentru […]

Citește mai mult

Cum să prepari cei mai buni mici la gratar? Sfaturi și recomandări utile

22 mai 2023

Dacă ar fi să facem un top al celor mai iubite preparate din carne, cu siguranță clasicii mici la grătar ar ocupa un loc fruntaș în rândul preferințelor românilor. Atunci când vine vorba de carne pe grill, nu știm cum se face, dar parcă nu există acest concept fără mititei sfârâind pe grătar. Suculenți, apetisanți […]

Citește mai mult

Când și cum se plantează răsadurile: Sfaturi și recomandări utile

26 ianuarie 2024

Sunt vesele, sunt colorate și reprezintă un izvor de sănătate. Legumele reprezintă unele dintre cele mai mari binefaceri ale naturii, acestea numărându-se printre cele mai consumate alimente din lume. Fie că locuiești la bloc și ai un balcon în care poți planta în ghivece sau jardiniere, fie că deții o curte oricât de mică, legumele […]

Citește mai mult

Cum se decongelează carnea în mod corect? Sfaturi utile și metode

16 martie 2023

Congelarea cărnii este cea mai bună metodă pentru a evita alterarea acesteia, cu atât mai mult dacă este probabil ca aceasta să depășească data de consum în stare proaspătă. Poate ai cumpărat o cantitatea mai mare de carne, poate ai profitat de cele mai bune oferte de la Profi sau poate bunicii ți-au trimis o găină […]

Citește mai mult