Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Tipuri de bere: Caracteristici, diferențe și recomandări

Știai că berea este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume? Cu o istorie care datează încă din vremea Mesopotamiei Antice, berea a reușit să treacă testul timpului și să se păstreze în topul băuturilor preferate ale consumatorilor, indiferent că vorbim despre bărbați sau femei. Tocmai datorită acestei popularități de care se bucură la nivel mondial, în ultimii ani, au apărut pe piață din ce în ce mai multe tipuri de bere, ceea ce pentru mulți dintre iubitorii acestei băuturi poate fi de-a dreptul copleșitor.

Clasificarea tipurilor de bere denotă caracterul și, de multe ori, chiar și originea acestei băuturi, ingredientele folosite, dar și tehnica de fabricare, oferind indicii clare în ceea ce privește gustul, aspectul, culoarea și mirosul berii. Dacă și tu te declari un iubitor al berii, îți vom dezvălui în rândurile următoare principalele tipuri de bere și caracteristicile acestora. Mai mult, avem și câteva recomandări pentru tine, așa că nu te vom mai ține în suspans. Iată ce trebuie să știi despre această băutură populară!

Câte tipuri de bere există?

Aroma, culoarea și textura berii pot diferi în funcție de tipul de fermentație, care poate să fie de joasă sau de înaltă frecvență. Pe baza tipurilor de fermentație, se disting două mari tipuri de bere. Este vorba despre berea Lager, obținută printr-un proces de fermentație joasă, și berea Ale, obținută prin fermentație înaltă. Fiecare dintre aceste tipuri de bere oferă o mulțime de sortimente.

Desigur, există și alte clasificări ale tipurilor de bere, stabilite în funcție de ingredientele folosite în producție sau de anumite caracteristici particulare ale procesului de fabricare al berii, acesta fiind cazul tipurilor de bere hibride. Sortimentele de bere diferă și în funcție de rețeta berarului. De aceea, acum numărul total al tipurilor de bere depășește 50 de sortimente, fiecare având o aromă și un gust diferite.

halbe de bere si biscuiti sarati

Care sunt principalele tipuri de bere?

În prezent, cele mai cunoscute și populare tipuri de bere, așa cum menționam anterior, sunt berea de tip Lager și berea de tip Ale. Cu siguranță, le-ai savurat până acum pe fiecare în parte, nefiind conștient de caracteristicile care le definesc. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt trăsăturile care stau la baza acestor două mari tipuri de bere!

Berea Lager

Berea de tip Lager este o bere blondă, obținută printr-un proces de fermentație joasă, și care are 4-5% alcool. Comparativ cu alte beri, compoziția și spuma sa sunt mai ușoare și este recomandat să fie consumată la o temperatură de 5 grade Celsius. Berea Lager este obținută prin fermentare drojdiei la o temperatură între 5 și 13 grade Celsius în prima săptămână. Ulterior, temperatura va scădea treptat, până ajunge la valori de 0-2 grade Celsius.

Acest tip de bere include mai multe varietăți, de la cele mai populare, deschise la culoare, blonde, la cele brune sau chiar negre. Printre cele mai cunoscute sortimente de bere de tip Lager se numără:

 • Pilsner Lager

Acesta este cel mai cunoscut tip de bere, reprezentând circa două treimi din producția mondială de bere. Berea Lager are o aromă discretă, cu note de hamei și un gust ușor amar, în timp ce berea Pilsner Lager are o aromă mai puternică și este o bere blondă cu reflexe aurii, date de malțul închis la culoare. Aceasta prezintă o concentrație de 4% alcool.

 • Special Lager

n cazul acestui tip de bere, concentrația alcoolică este de aproximativ 5%, în timp ce culoarea este una aurie, cu accente de chihlimbar. Special Lager este caracterizată de un gust bogat de malț și hamei nobil.

 • Extra Lager

Conținutul de alcool al acestui tip de bere variază între 6 și 7%. Berea Extra Lager are o aromă intensă, o culoare aurie cu accente de cupru (datorită malțului prăjit), un gust intens și ușor amărui, o spumă cremoasă și o aromă care persistă în gură după servire.

 • Bock și Black

Aceste tipuri de bere Lager sunt brune și au o concentrație de alcool de 5-6%. Ca și în cazul berii Extra Lager, spuma are o consistență cremoasă, în timp ce aroma este una amăruie și puternică. Berea Bock și Black are un gust mai intens atunci când este servită la temperaturi mai ridicate.

Berea Ale

În cazul berii Ale, procesul de fermentație este unul cu frecvență înaltă. Acesta are loc la temperaturi cuprinse între 14 și 25 de grade Celsius și durează undeva între 3 și 6 zile. Tipurile de bere Ale au un gust mai intens, mai complex și mai bogat în comparație cu berile de tip Lager. Berea Ale este împărțită și ea în câteva sortimente celebre, după cum urmează:

 • India Pale Ale

Acest tip de bere are o nuanță deschisă, în tonuri de arămiu și chihlimbar. Concentrația de alcool măsoară 5-7%, în timp ce aroma sa este una puternică de hamei, iar gustul este amar.

 • Abey

Concentrația de alcool a acestui tip de bere Ale este de 6,5%. Berea Abey are o culoare ușor brună, iar gustul său intens prezintă note fructate de măr sau banană. Această bere Ale este indicat a fi consumată la o temperatură de 6 grade Celsius.

 • Stout

Berea Stout este o bere brună, cu un gust intens și o aromă care duce cu gândul la gustul cafelei. Cea mai populară bere Stout este berea irlandeză Guinness, care se consumă la o temperatură ridicată de 8-10 grade

Celsius.

pahare cu bere blonda si alune

Ce alte tipuri de bere mai există?

În afară de principalele tipuri de bere menționate anterior, mai există, desigur, și alte tipuri, dintre care menționăm berea din grâu, berea de fermentație spontană, berea fără alcool sau populara bere artizanală. Iată care sunt caracteristicile acestor sortimente de bere!

Berea din grâu

Berea din grâu fermentat este o bere blondă, cu o concentrație de alcool care pornește de la 6%. De cele mai multe ori, acest tip de bere are un aspect ușor tulbure, căci se găsește cel mai adesea în varianta de bere nefiltrată. Berea din grâu are o aromă puternică de cereale și se servește la temperatura de 6 grade Celsius.

Berea de fermentație spontană

Spre deosebire de fermentația la frecvență joasă sau înaltă, acest tip de fermentație nu necesită un adaos de drojdie, căci mustul este expus la aer. Berea de fermentație spontană are mai puțin acid și mai puțină spumă.

Berea fără alcool

Multe persoane care nu sunt mari fani ai tipurilor de alcool, cataloghează berea fără alcool drept cea mai bună bere. Acest tip de bere este de fermentație joasă și este obținut prin două metode. Prima metodă presupune oprirea fermentației, iar cea de-a doua vizează îndepărtarea alcoolului. Berea fără alcool are o nuanță aurie și trebuie consumată la o temperatură de 5 grade Celsius.

Berea artizanală

Berea artizanală se numără și ea printre cele mai populare tipuri de bere, mai cu seamă că este fabricată în cantități mici, după metode și rețete tradiționale. Acesta este și motivul pentru care este atât de apreciată de degustătorii care preferă edițiile limitate. Cei pasionați de berea artizanală sau craft beer afirmă că o preferă pentru că nu conține conservanți sau aditivi, are o aromă puternică, mai puțin acid și este produsă prin fermentație naturală.

persoane cu pahare de bere in mana

Tipuri de bere: 5 recomandări

Acum, că ai făcut cunoștință cu principalele tipuri de bere, permite-ne să-ți oferim și câteva recomandări în ceea ce privește sortimentele de bere din gama de produse Profi. Iată cu ce tipuri de bere te pot „răcori” magazinele Profi:

 • sortimente de bere germană, precum Beck’s sau Warsteiner;
 • sortimente de beri românești, precum Ciucaș sau Ursus;
 • sortimente de bere daneză, precum Tuborg;
 • sortimente de bere olandeză, precum Heineken;
 • sortimente de bere fără alcool (vezi oferta la bere fără alcool Tuborg din revista Profi).

Dacă pregătești un grătar alături de prieteni, nu putem vedea un „aliat” mai de nădejde decât o bere răcoritoare. Așa că îți sugerăm să-ți descarci numaidecât aplicația Profi și să PROFIți de cele mai tari promoții săptămânale la sortimentele de bere. Dintre toate tipurile de bere, cu siguranță vei găsi pe rafturile magazinelor Profi berea preferată!

Mai multe idei practice pentru tine

Sărbătoarea Mărțișorului: Origini, legende și obiceiuri

16 februarie 2023

Cu toții visăm deja la acele zile călduroase de primăvară în care să ne bucurăm din plin de o natură trezită la viață și de razele soarelui. Calendaristic vorbind, primăvara începe în ziua de 1 martie, însă pentru români această zi este strâns legată de tradiția oferirii de mărțișoare, un simbol străvechi prin care este […]

Citește mai mult

Povestea Crăciunului: Originea sărbătorii și semnificația sa

07 decembrie 2023

Nici bine nu a venit luna decembrie, că deja ne gândim la aranjarea mesei de Crăciun și la decorarea casei pentru un Crăciun ca-n povești. Și nu este deloc de mirare, dat fiind că sărbătoarea Crăciunului este sinonimă cu sezonul cadourilor, timpul de calitate petrecut alături de familie și prieteni, preparate delicioase și, desigur, Moș Crăciun! Toată veselia din […]

Citește mai mult

Cum să îți realizezi un plan de buget personal: Sfaturi și recomandări utile

18 ianuarie 2024

Suntem convinși că nu de puține ori te-ai întreba cum să-ți gestionezi veniturile într-un mod eficient și cum să-ți organizezi finanțele în așa fel încât să știi exact unde se duce fiecare ban în parte. Fiecare întrebare la care nu găsești răspuns pe plan financiar își are rezolvarea într-un plan de buget personal foarte bine […]

Citește mai mult

Top 5 cocktailuri celebre cu whiskey pe care trebuie să le încerci

16 iunie 2023

Sunt cocktailuri pe care le-ai savurat până acum sau despre care ai aflat din filme de succes sau din cărți, deci nu întâmplător au devenit celebre. Și noi suntem de părere că pentru cele mai populare rețete de cocktailuri alcoolice merită să te joci de-a barmanul acasă. Și nu orice fel de cocktailuri, întrucât am dedicat […]

Citește mai mult

Alimente de origine vegetală: ce poți mânca oricând?

28 martie 2023

Alimentele de origine vegetală sau alimentația plant-based reprezintă o tendință alimentară relativ recentă. Pe fondul popularității dietei low-carb de la sfârșitul anului 2010, alimentația plant-based este o nouă filozofie alimentară, care câștigă din ce în ce mai multă apreciere în prezent și care este susținută de o mulțime de cercetări științifice.  Definiția unei diete bazate […]

Citește mai mult

Lista de cumpărături pentru grătar: Ghid util și recomandări

16 noiembrie 2022

Sezonul grătarelor pare că a ajuns la final odată cu sfârșitul verii, însă avem o veste bună pentru iubitorii preparatelor la grătar: vremea se anunță în continuare la fel de frumoasă! Și la așa zile însorite, cu siguranță, deja te gândești la un grătar apetisant în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Înainte de a […]

Citește mai mult

Dovleacul: Proprietățile nutritive și beneficiile sale pentru sănătate

26 iulie 2023

Descoperă în acest articol secretele dovleacului, un aliment mult prea subestimat, dar cu nenumărate beneficii pentru sănătate! Îți vom dezvălui de ce e important să incluzi acest fruct în dieta ta zilnică și ce minuni poate face datorită conținutului său bogat în vitamine, minerale și fibre. Vei afla cum te poate ajuta la îmbunătățirea sistemului […]

Citește mai mult

Cum să prepari maioneză de casă în doar câțiva pași simpli

09 aprilie 2024

Dacă ar fi să numim câteva preparate gătite cu precădere în bucătăria internațională, cu siguranță unul dintre acestea ar fi maioneza. Această emulsie cremoasă și delicioasă este un ingredient de bază în bucătărie, fiind folosit pentru a îmbogăți gustul și textura celor mai diverse preparate, de la salată de boeuf până la sandvișuri. Chiar dacă rețeta de […]

Citește mai mult

Cum se vopsesc ouăle de Paște? Metode și trucuri pentru o culoare strălucitoare

28 martie 2023

În Săptămâna Mare, fiecare zi are o semnificație specială pentru credincioși. În casă și în grădină gospodarii lucrează intens pentru a aduce la bun sfârșit toate treburile casnice, în timp ce principala activitate a gospodinelor în Joia Mare este reprezentată de vopsirea ouălor de Paște, ca o tradiție moștenită de generații. Așa cum știm cu […]

Citește mai mult

Cum se face un ou poșat perfect: sfaturi și trucuri de care să ții cont

09 aprilie 2024

În căutarea perfecțiunii culinare, oul poșat se situează adesea în topul provocărilor pentru mulți entuziaști ai gătitului. Aparent simplu, dar de fapt o adevărată artă, realizarea unui ou poșat perfect este o dovadă de măiestrie în bucătărie. De la albușul fin și mătăsos, până la gălbenușul cremos și lichid, oul poșat nu este doar un […]

Citește mai mult