Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Tipuri de bere: Caracteristici, diferențe și recomandări

Știai că berea este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume? Cu o istorie care datează încă din vremea Mesopotamiei Antice, berea a reușit să treacă testul timpului și să se păstreze în topul băuturilor preferate ale consumatorilor, indiferent că vorbim despre bărbați sau femei. Tocmai datorită acestei popularități de care se bucură la nivel mondial, în ultimii ani, au apărut pe piață din ce în ce mai multe tipuri de bere, ceea ce pentru mulți dintre iubitorii acestei băuturi poate fi de-a dreptul copleșitor.

Clasificarea tipurilor de bere denotă caracterul și, de multe ori, chiar și originea acestei băuturi, ingredientele folosite, dar și tehnica de fabricare, oferind indicii clare în ceea ce privește gustul, aspectul, culoarea și mirosul berii. Dacă și tu te declari un iubitor al berii, îți vom dezvălui în rândurile următoare principalele tipuri de bere și caracteristicile acestora. Mai mult, avem și câteva recomandări pentru tine, așa că nu te vom mai ține în suspans. Iată ce trebuie să știi despre această băutură populară!

Câte tipuri de bere există?

Aroma, culoarea și textura berii pot diferi în funcție de tipul de fermentație, care poate să fie de joasă sau de înaltă frecvență. Pe baza tipurilor de fermentație, se disting două mari tipuri de bere. Este vorba despre berea Lager, obținută printr-un proces de fermentație joasă, și berea Ale, obținută prin fermentație înaltă. Fiecare dintre aceste tipuri de bere oferă o mulțime de sortimente.

Desigur, există și alte clasificări ale tipurilor de bere, stabilite în funcție de ingredientele folosite în producție sau de anumite caracteristici particulare ale procesului de fabricare al berii, acesta fiind cazul tipurilor de bere hibride. Sortimentele de bere diferă și în funcție de rețeta berarului. De aceea, acum numărul total al tipurilor de bere depășește 50 de sortimente, fiecare având o aromă și un gust diferite.

halbe de bere si biscuiti sarati

Care sunt principalele tipuri de bere?

În prezent, cele mai cunoscute și populare tipuri de bere, așa cum menționam anterior, sunt berea de tip Lager și berea de tip Ale. Cu siguranță, le-ai savurat până acum pe fiecare în parte, nefiind conștient de caracteristicile care le definesc. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt trăsăturile care stau la baza acestor două mari tipuri de bere!

Berea Lager

Berea de tip Lager este o bere blondă, obținută printr-un proces de fermentație joasă, și care are 4-5% alcool. Comparativ cu alte beri, compoziția și spuma sa sunt mai ușoare și este recomandat să fie consumată la o temperatură de 5 grade Celsius. Berea Lager este obținută prin fermentare drojdiei la o temperatură între 5 și 13 grade Celsius în prima săptămână. Ulterior, temperatura va scădea treptat, până ajunge la valori de 0-2 grade Celsius.

Acest tip de bere include mai multe varietăți, de la cele mai populare, deschise la culoare, blonde, la cele brune sau chiar negre. Printre cele mai cunoscute sortimente de bere de tip Lager se numără:

  • Pilsner Lager

Acesta este cel mai cunoscut tip de bere, reprezentând circa două treimi din producția mondială de bere. Berea Lager are o aromă discretă, cu note de hamei și un gust ușor amar, în timp ce berea Pilsner Lager are o aromă mai puternică și este o bere blondă cu reflexe aurii, date de malțul închis la culoare. Aceasta prezintă o concentrație de 4% alcool.

  • Special Lager

n cazul acestui tip de bere, concentrația alcoolică este de aproximativ 5%, în timp ce culoarea este una aurie, cu accente de chihlimbar. Special Lager este caracterizată de un gust bogat de malț și hamei nobil.

  • Extra Lager

Conținutul de alcool al acestui tip de bere variază între 6 și 7%. Berea Extra Lager are o aromă intensă, o culoare aurie cu accente de cupru (datorită malțului prăjit), un gust intens și ușor amărui, o spumă cremoasă și o aromă care persistă în gură după servire.

  • Bock și Black

Aceste tipuri de bere Lager sunt brune și au o concentrație de alcool de 5-6%. Ca și în cazul berii Extra Lager, spuma are o consistență cremoasă, în timp ce aroma este una amăruie și puternică. Berea Bock și Black are un gust mai intens atunci când este servită la temperaturi mai ridicate.

Berea Ale

În cazul berii Ale, procesul de fermentație este unul cu frecvență înaltă. Acesta are loc la temperaturi cuprinse între 14 și 25 de grade Celsius și durează undeva între 3 și 6 zile. Tipurile de bere Ale au un gust mai intens, mai complex și mai bogat în comparație cu berile de tip Lager. Berea Ale este împărțită și ea în câteva sortimente celebre, după cum urmează:

  • India Pale Ale

Acest tip de bere are o nuanță deschisă, în tonuri de arămiu și chihlimbar. Concentrația de alcool măsoară 5-7%, în timp ce aroma sa este una puternică de hamei, iar gustul este amar.

  • Abey

Concentrația de alcool a acestui tip de bere Ale este de 6,5%. Berea Abey are o culoare ușor brună, iar gustul său intens prezintă note fructate de măr sau banană. Această bere Ale este indicat a fi consumată la o temperatură de 6 grade Celsius.

  • Stout

Berea Stout este o bere brună, cu un gust intens și o aromă care duce cu gândul la gustul cafelei. Cea mai populară bere Stout este berea irlandeză Guinness, care se consumă la o temperatură ridicată de 8-10 grade

Celsius.

pahare cu bere blonda si alune

Ce alte tipuri de bere mai există?

În afară de principalele tipuri de bere menționate anterior, mai există, desigur, și alte tipuri, dintre care menționăm berea din grâu, berea de fermentație spontană, berea fără alcool sau populara bere artizanală. Iată care sunt caracteristicile acestor sortimente de bere!

Berea din grâu

Berea din grâu fermentat este o bere blondă, cu o concentrație de alcool care pornește de la 6%. De cele mai multe ori, acest tip de bere are un aspect ușor tulbure, căci se găsește cel mai adesea în varianta de bere nefiltrată. Berea din grâu are o aromă puternică de cereale și se servește la temperatura de 6 grade Celsius.

Berea de fermentație spontană

Spre deosebire de fermentația la frecvență joasă sau înaltă, acest tip de fermentație nu necesită un adaos de drojdie, căci mustul este expus la aer. Berea de fermentație spontană are mai puțin acid și mai puțină spumă.

Berea fără alcool

Multe persoane care nu sunt mari fani ai tipurilor de alcool, cataloghează berea fără alcool drept cea mai bună bere. Acest tip de bere este de fermentație joasă și este obținut prin două metode. Prima metodă presupune oprirea fermentației, iar cea de-a doua vizează îndepărtarea alcoolului. Berea fără alcool are o nuanță aurie și trebuie consumată la o temperatură de 5 grade Celsius.

Berea artizanală

Berea artizanală se numără și ea printre cele mai populare tipuri de bere, mai cu seamă că este fabricată în cantități mici, după metode și rețete tradiționale. Acesta este și motivul pentru care este atât de apreciată de degustătorii care preferă edițiile limitate. Cei pasionați de berea artizanală sau craft beer afirmă că o preferă pentru că nu conține conservanți sau aditivi, are o aromă puternică, mai puțin acid și este produsă prin fermentație naturală.

persoane cu pahare de bere in mana

Tipuri de bere: 5 recomandări

Acum, că ai făcut cunoștință cu principalele tipuri de bere, permite-ne să-ți oferim și câteva recomandări în ceea ce privește sortimentele de bere din gama de produse Profi. Iată cu ce tipuri de bere te pot „răcori” magazinele Profi:

  • sortimente de bere germană, precum Beck’s sau Warsteiner;
  • sortimente de beri românești, precum Ciucaș sau Ursus;
  • sortimente de bere daneză, precum Tuborg;
  • sortimente de bere olandeză, precum Heineken;
  • sortimente de bere fără alcool (vezi oferta la bere fără alcool Tuborg din revista Profi).

Dacă pregătești un grătar alături de prieteni, nu putem vedea un „aliat” mai de nădejde decât o bere răcoritoare. Așa că îți sugerăm să-ți descarci numaidecât aplicația Profi și să PROFIți de cele mai tari promoții săptămânale la sortimentele de bere. Dintre toate tipurile de bere, cu siguranță vei găsi pe rafturile magazinelor Profi berea preferată!

Mai multe idei practice pentru tine

Piept de pui la grătar: 5 secrete pentru un pui fraged și aromat

15 noiembrie 2022

Nici nu mai încape vorbă că pieptul de pui este un ingredient preferat de multă lume, datorită conținutului său sărac de grăsimi și a numărului mic de calorii. Imaginează-ți că pieptul de pui are doar 3 grame de grăsime la 100 de grame de carne! În mod evident, cei preocupați de siluetă, dar și de […]

Citește mai mult

Cum să îți planifici mesele pentru o săptămână: Sfaturi și trucuri

09 august 2023

Îți vei îmbogăți cunoștințele despre beneficiile planificării meselor pe o săptămână și vei învăța cum să începi acest proces. Îți vom oferi sfaturi valoroase pentru crearea unui plan de masă sănătos și hrănitor. După ce vei citi acest articol, vei avea toate instrumentele necesare pentru a-ți îmbunătăți alimentația și stilul de viață! Beneficiile planificării meselor […]

Citește mai mult

Asocierea vinului cu preparatele culinare: reguli de bază

18 ianuarie 2023

Atunci când vine vorba despre asocierea vinului cu preparatele culinare din meniu, există două categorii de persoane: cele care aleg sortimentele de vin la întâmplare, în funcție de intuiție și preferințele personale, și cele care iau în considerare toate aspectele pentru a alege acel tip de vin adecvat preparatului din farfurie. Nu este nicidecum un […]

Citește mai mult

Sărbătoarea Mărțișorului: Origini, legende și obiceiuri

16 februarie 2023

Cu toții visăm deja la acele zile călduroase de primăvară în care să ne bucurăm din plin de o natură trezită la viață și de razele soarelui. Calendaristic vorbind, primăvara începe în ziua de 1 martie, însă pentru români această zi este strâns legată de tradiția oferirii de mărțișoare, un simbol străvechi prin care este […]

Citește mai mult

Cum se marinează carnea de porc: Sfaturi utile pentru un gust desăvârșit

15 noiembrie 2022

Alături de frăgezirea mecanică sau saramură, marinata este una dintre cele mai cunoscute metode prin care carnea de porc poate căpăta o textură mai fină și o aromă deosebită, în funcție de ingredientele pe care le folosești. Orice gospodină știe că o friptură de porc făcută ca la carte depinde de mulți factori, iar marinata […]

Citește mai mult

Aranjarea mesei de Crăciun: idei de decorațiuni din care să te inspiri

22 decembrie 2022

It’s Christmas time, acea perioadă din an care reunește toată familia, în care suntem într-o continuă goană după cadouri și în care ghirlandele luminoase și globulețele ne încântă privirile. Acea perioadă cu miros de scorțișoară și cozonac cu nucă, în care ne răsfățăm cu cel mai bun vin fiert lângă bradul împodobit, pe fundalul unor […]

Citește mai mult

Câte calorii are o bere? Tot ce trebuie să știi

16 iunie 2023

Crezi că mănânci sănătos, nu-i așa? Ai redus din volumul de preparate prăjite și nu te-ai mai răsfățat așa des cu tortul de ciocolată preferat. Deci de ce nu slăbești? Răspunsul s-ar putea afla în acel pahar de bere rece care se află în fața ta și caloriile acestei băuturi. Cu siguranță nu se simte ca […]

Citește mai mult

Cum se face un ou poșat perfect: sfaturi și trucuri de care să ții cont

09 aprilie 2024

În căutarea perfecțiunii culinare, oul poșat se situează adesea în topul provocărilor pentru mulți entuziaști ai gătitului. Aparent simplu, dar de fapt o adevărată artă, realizarea unui ou poșat perfect este o dovadă de măiestrie în bucătărie. De la albușul fin și mătăsos, până la gălbenușul cremos și lichid, oul poșat nu este doar un […]

Citește mai mult

Boboteaza în România: Tradiții și obiceiuri autentice de sărbătoare

07 decembrie 2023

Boboteaza sau Botezul Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine și este celebrată în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Biserica mai numește ziua de Bobotează și „Arătarea Domnului” sau „Epifania”, această sărbătoare fiind menită să amintească evenimentele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Mântuitorul să pășească în viața publică. În fapt, […]

Citește mai mult

Cum să prepari maioneză de casă în doar câțiva pași simpli

09 aprilie 2024

Dacă ar fi să numim câteva preparate gătite cu precădere în bucătăria internațională, cu siguranță unul dintre acestea ar fi maioneza. Această emulsie cremoasă și delicioasă este un ingredient de bază în bucătărie, fiind folosit pentru a îmbogăți gustul și textura celor mai diverse preparate, de la salată de boeuf până la sandvișuri. Chiar dacă rețeta de […]

Citește mai mult