Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cei mai buni cărbuni de grătar: Tipuri, sfaturi și utilizări

Aproape toată lumea iubește carnea la grătar. Desigur, dacă grătarul este bine făcut! Indiferent de anotimp, ne bucurăm de carne și de legume apetisante, făcute pe grill. Însă știi care sunt cele mai importante elemente care stau la baza unui grătar reușit? Ei bine, acestea sunt grătarul, desigur, carnea pentru grătar și cărbunele de grătar.

În articolul de astăzi, ne vom îndrepta atenția spre ultimul element de pe listă: cărbunii de grătar. Cu siguranță, nu te-ai întrebat doar o dată care sunt cei mai buni cărbuni pentru grătar. De regulă, cu toții cumpărăm cărbuni pe fugă atunci când facem un grătar, de la cea mai apropiată benzinărie, de la butic sau de la supermarket.

Dacă, însă dorești să pregătești cel mai bun grătar, alegerea cărbunilor potriviți va face o diferență majoră. Trebuie să reții că gustul cărnii pe grătar poate fi schimbat de cărbunele folosit. Vrei să știi care sunt variantele pe care le ai la dispoziție și care sunt criteriile pe baza cărora poți alege cei mai buni cărbuni pentru grătar? Atunci articolul următor este pentru tine!

De ce este important ce fel de cărbuni folosești pentru grătar?

Amatorii ar putea afirma: „cărbunele este doar un cărbune și atât”. Pe de altă parte, aceleași persoane aleg cu grijă producătorul de carne, considerând că doar sursa acesteia este importantă. Același lucru se aplică și în privința cărbunilor de grătar. Pentru un grătar excepțional, tipul de cărbune folosit este chiar vital pentru preparate delicioase, căci fumul generat influențează mult gustul mâncării, aspectul acesteia, dar și procesul de ardere.

Prin urmare, este important să alegi cărbuni de calitate, nu doar accesorii calitative pentru grătar și carne de la producători renumiți. Apoi, în funcție de calitatea cărbunilor, se poate observa cât de repede se consumă aceștia, după ce au fost aprinși. De pildă, cărbunii tip brichete ard mai repede, cu o temperatură constantă, însă pot degaja un miros și un fum neplăcut din cauza chimicalelor folosite pentru a le fabrica. În schimb, cărbunele natural oferă un fum de calitate, plăcut și aromat, dată fiind proveniența sa din lemn de esență tare.

frigarui de pui pe gratar

Tipuri de cărbuni pentru grătar și utilizări

Cei mai buni cărbuni pentru gătit se împart în două categorii principale: cărbune tip brichetă și cărbune din lemn. Există, însă, și alte tipuri de cărbuni pe care ar trebui să le cunoști. Iată care sunt acestea!

Cărbune tip brichetă

Cărbunii de tip brichete sau bricheții sunt formați din reziduuri de cărbune din lemn amestecate cu diverși compuși, care le leagă și care le dau formă. De regulă, bricheții au forme rotunjite, nu imperfecte precum cele ale cărbunilor din lemn natural. Brichetele nu are un miros natural, ci unul petrolier, chimic. Avantajul acestor cărbuni este că ard la o temperatură constantă, din cauza formei lor. Dezavantajul este că nu pot ridica foarte mult temperatura fiindcă nu au consistența cărbunelui din esență lemnoasă sau a lemnului.

De regulă, oamenii apelează la bricheți atunci când au nevoie de o sursă de căldură constantă, pe care să se bazeze pentru un timp îndelungat de gătit.

Cărbune din lemn natural

Cărbunele de grătar din lemn natural este realizat din lemn de esență tare, precum cel de fag, stejar sau nuc, acesta venind în diferite dimensiuni. Dimensiunea acestor cărbuni este cea care va oferi consistență grătarului, fiindcă nu se vor consuma repede și vor oferi preparatelor pe grătar o aromă naturală. Aceste tipuri de cărbune generează o temperatură mai mare și se păstrează pentru mai mult timp decât brichetele.

În funcție de tipurile de lemn din care sunt produși cărbunii, aceștia pot fi de mai multe tipuri. Poți alege cărbune din lemn de esență tare, cu o durată îndelungată de ardere și cu ajutorul căruia poți găti la temperaturi joase, pentru mai mult timp, sau poți alege cărbune din lemn cu ardere rapidă, care-ți va oferi posibilitatea să gătești carne la grătar, la temperaturi înalte.

Cărbune vegetal

Cărbunele vegetal este considerat cel mai bun cărbune pentru grătar, acesta fiind obținut prin arderea lemnului de stejar, la aproximativ 500 de grade Celsius, în absența aerului. Prin acest proces, este eliminată toată umiditatea din lemn și crescută valoarea calorică a cărbunelui. Procesul de obținere a acestui tip de cărbune este unul lent și durează până la 20 de zile.

Costul final al produsului este unul ridicat, însă beneficiile sale, randamentul combustiv și aroma pe care o oferă mâncării egalează orice costuri.

Cărbune mineral

Există, de asemenea, ceea ce este cunoscut sub numele de cărbune mineral. Acest tip de cărbune este cel extras direct din minele de cărbune, în trecut acesta fiind utilizat pentru trenuri. În prezent, cărbunele mineral este scos din uz din cauza gradului său ridicat de contaminare.

gratar cu carbuni

Cum stabilești calitatea cărbunilor de grătar: 6 factori

Desigur, atunci când îți dorești cărbuni de grătar calitativi, indicat ar fi să te orientezi către cărbunele din lemn de esență tare, produs artificial prin ardere cu oxigen puțin, și nicidecum către huilă sau mangal, care se găsesc în minele de cărbuni. Este de preferat să folosești cărbune din lemn și nu lemnul propriu-zis, pentru că primul va arde întotdeauna mai repede și mai uniform decât al doilea.

Însă pentru că ne dorim să alegi cărbuni de grătar de calitate, îți vom prezenta în rândurile de mai jos o serie de factori care pot determina calitatea cărbunelui pentru grătar.

1. Consistența cărbunelui de grătar

Consistența cărbunelui de grătar poate spune multe despre calitatea acestuia. De exemplu, dacă sacul de cărbuni conține mai mult praf decât cărbune în sine, atunci alegerea făcută nu este una prea reușită. Prin urmare, trebuie să urmărești producători care oferă mai mult cărbune întreg în sac.

2. Mărimea cărbunelui pentru grătar

În cazul în care cărbunii din sac sunt de dimensiunea unui pumn, atunci cărbunele are o calitate bună și va putea fi refolosit, căci nu se va consuma atât de repede. Așadar, cei mai buni cărbuni de grătar sunt cei de mărime medie spre mare.

3. Brandul cărbunelui de grătar

Și brandul este un factor care poate determina calitatea cărbunilor de grătar. Ideal ar fi să alegi un producător de cărbuni consacrat, care folosește materiale de calitate. Chiar dacă prețul nu va fi cel mai mic de pe piață, preparatele tale vor fi cu siguranță delicioase.

4. Gustul preparatelor la grătar

Un cărbune de grătar bun va ajuta carnea, peștele și legumele să aibă un gust excepțional. Aroma pe care cărbunele o oferă preparatelor tale la grătar devine, astfel, un factor important în determinarea calității cărbunelui pentru grătar.

5. Puterea calorică

Atunci când faci grătar, valoarea calorică este extrem de importantă. Cu cât este mai mare, cu atât grătarul va fi mai reușit. Un cărbune de calitate poate atinge chiar și o temperatură de 500 de grade Celsius, în timp ce unul de calitate inferioară nu poate atinge nici măcar 300 de grade C, ceea ce va provoca întârziere în prepararea cărnii la grătar.

6. Greutatea cărbunilor de grătar

Și prin greutatea sacului de cărbuni poți identifica un cărbune de calitate. O pungă de 3 kg de cărbuni de calitate premium va ocupa jumătate din spațiul unui sac de aceeași greutate în care se află cărbune de calitate îndoielnică.

gratar rotund cu carbuni aprinsi

Cei mai buni cărbuni de grătar: sfaturi și concluzii

Pe baza tipurilor de cărbuni menționate anterior și a factorilor care stabilesc calitatea cărbunilor pentru grătar, vom trece în revistă și câteva sfaturi și concluzii privind alegerea celor mai buni cărbuni de grătar:

  • cărbunele vegetal rămâne cel mai bun cărbune pentru grătar, datorită procesului de obținere și a valorii calorice oferite;
  • cei mai buni cărbuni de grătar nu sunt și cei mai ieftini, un lucru de la sine înțeles, având în vedere materialele folosite și procesul de prelucrare;
  • raportează cărbunele la tipul de grătar pe care îl utilizezi: dacă folosești un grătar clasic din fier, nu te sfătuim să investești în cărbuni de grătar cu preț piperat;
  • în funcție de preparatele pe care le gătești și de tipul de grătar, vei folosi mai mulți sau mai puțini cărbuni la fiecare sesiune culinară; de pildă, în cazul grătarelor de tip kamado, cărbunele nu va arde cu flacără necontrolată, ci va mocni încet, eficientizând consumul de cărbune;
  • focul care are la bază cărbuni nu trebuie aprins cu pastile sau lichide inflamabile, căci acestea vor aduce un miros de kerosen preparatelor tale; un aprinzător sau o brichetă electrică sunt mai mult decât indicate pentru aprinderea cărbunelui de grătar, la care se pot adăuga și pastile sau cuburi din lemn;
  • cel mai important ar fi să folosești întotdeauna cărbuni de grătar de calitate, precum cei din oferta Profi. Chiar dacă se spune că în magazinele nespecializate pentru grătar cărbunii disponibili pot fi de calitate slabă, în magazinele Profi vei găsi cu siguranță cărbuni de grătar calitativi, care ajută la savoarea preparatelor tale.
frigarui de porc pe  gratar

Acum, că știi cum să alegi cei mai buni cărbuni pentru grătar, nu mai rămâne decât să dai repede o fugă la Profi. Alege din gama variată de produse de acolo cele mai bune tipuri de carne și cărbuni de grătar calitativi, perfecți pentru o zi minunată cu prietenii!

Mai multe idei practice pentru tine

Cum să prepari cei mai buni mici la gratar? Sfaturi și recomandări utile

22 mai 2023

Dacă ar fi să facem un top al celor mai iubite preparate din carne, cu siguranță clasicii mici la grătar ar ocupa un loc fruntaș în rândul preferințelor românilor. Atunci când vine vorba de carne pe grill, nu știm cum se face, dar parcă nu există acest concept fără mititei sfârâind pe grătar. Suculenți, apetisanți […]

Citește mai mult

Idei de aranjamente pentru masa de Paște

28 martie 2023

Îți vine să crezi că parcă săptămâna trecută vorbeam despre aranjarea mesei de Crăciun și acum deja ne gândim la aranjamentele pentru masa de Paște? Este drept, ne mai desparte un timp de sărbătorile pascale, însă în magazinele de pretutindeni deja au început să apară cele mai diverse ornamente de Paște, care mai de care mai […]

Citește mai mult

Ce este bine să mănânci vara? Află ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta ta

30 iunie 2023

În zilele călduroase de vară, organismul nostru este suprasolicitate la maximum, pentru a putea face față căldurii excesive, umidității sau, dimpotrivă, ambientului prea uscat, precum și diferențelor mari de temperatură din interior și exterior. Tocmai de aceea, este important să reconsiderăm anumite obiceiuri alimentare, în așa fel încât să putem susține organismul pentru a rămâne […]

Citește mai mult

Cum să sculptezi un dovleac de Halloween: Tot ce trebuie să știi

23 noiembrie 2022

Nu știm alții de ce iubesc Halloweenul, însă pentru noi totul este destul de clar. Acest Halloween american este ocazia perfectă de a coace niște plăcinte tradiționale românești la cuptor, în ton cu sezonul. Și în timp ce aromele de scorțișoară și dovleac bine copt perindă prin bucătărie, sculptăm dovleci în cele mai haioase forme […]

Citește mai mult

Ce trebuie să conțină un coș de Paște? Sfaturi și recomandări utile

19 aprilie 2023

Paștele este de departe cea mai importantă sărbătoare a Bisericii Ortodoxe. Învierea Domnului este un prilej de bucurie și întâlnire cu toate persoanele dragi din familie, prieteni și cunoscuți. Însă, pe lângă aceste obiceiuri familiale, trebuie să ținem cont și de tradițiile populare ale sărbătorilor pascale, tocmai pentru a-i înțelege cu adevărat sensul.  Un element-cheie […]

Citește mai mult

Alimente de origine vegetală: ce poți mânca oricând?

28 martie 2023

Alimentele de origine vegetală sau alimentația plant-based reprezintă o tendință alimentară relativ recentă. Pe fondul popularității dietei low-carb de la sfârșitul anului 2010, alimentația plant-based este o nouă filozofie alimentară, care câștigă din ce în ce mai multă apreciere în prezent și care este susținută de o mulțime de cercetări științifice.  Definiția unei diete bazate […]

Citește mai mult

Cum se prepară laptele cu fidea: sfaturi și secrete pentru a obține o compoziție cremoasă

08 aprilie 2024

Multe persoane adoră gustul nostalgic al deserturilor copilăriei. Și pentru că știm că există multe rețete pe care cu toții le îndrăgeam în vremea copilăriei, tare mult ne dorim să ne întoarcem în timp și să ne delectăm cu un desert aromat. Nu, nu este vorba despre lapte de pasăre sau despre rețeta de plăcintă cu mere […]

Citește mai mult

Cum să reciclezi în bucătărie? Sfaturi și recomandări utile

30 iunie 2023

Reciclarea este o practică esențială pentru protejarea mediului înconjurător și conservarea resurselor naturale. Bucătăria este un loc important în care este generată o cantitate semnificativă de deșeuri, însă la fel de bine se poate transforma și într-un spațiu în care poți implementa cu ușurință diverse practici de reciclare. Dacă și tu te întrebi cum să […]

Citește mai mult

Cum să pregătești mămăliga cu brânză la cuptor: Sfaturi și ingrediente necesare

20 noiembrie 2023

\ Este de prisos să-ți spunem că bucătăria românească înglobează cele mai savuroase arome și preparate tradiționale, întrucât suntem siguri că ai „testat” până acum delicii românești cât cuprinde! Noi, cei de la Profi, mereu aducem vorba pe blog despre preparatele tradiționale românești, pe care ne place să le gătim ori de câte ori avem ocazia. […]

Citește mai mult

Cum să-ți refaci economiile după Sărbătorile de iarnă: Tips and tricks

02 martie 2023

Sezonul Sărbătorilor de iarnă este de regulă unul plin de bucurii și de urări călduroase. Însă toată această voie bună poate păcăli chiar și cele mai sârguincioase persoane să se simtă, poate, mult prea confortabil cu finanțele. Cheltuielile din timpul Sărbătorilor de iarnă pot scăpa destul de repede de sub control, mai ales că în […]

Citește mai mult