Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cei mai buni cărbuni de grătar: Tipuri, sfaturi și utilizări

Aproape toată lumea iubește carnea la grătar. Desigur, dacă grătarul este bine făcut! Indiferent de anotimp, ne bucurăm de carne și de legume apetisante, făcute pe grill. Însă știi care sunt cele mai importante elemente care stau la baza unui grătar reușit? Ei bine, acestea sunt grătarul, desigur, carnea pentru grătar și cărbunele de grătar.

În articolul de astăzi, ne vom îndrepta atenția spre ultimul element de pe listă: cărbunii de grătar. Cu siguranță, nu te-ai întrebat doar o dată care sunt cei mai buni cărbuni pentru grătar. De regulă, cu toții cumpărăm cărbuni pe fugă atunci când facem un grătar, de la cea mai apropiată benzinărie, de la butic sau de la supermarket.

Dacă, însă dorești să pregătești cel mai bun grătar, alegerea cărbunilor potriviți va face o diferență majoră. Trebuie să reții că gustul cărnii pe grătar poate fi schimbat de cărbunele folosit. Vrei să știi care sunt variantele pe care le ai la dispoziție și care sunt criteriile pe baza cărora poți alege cei mai buni cărbuni pentru grătar? Atunci articolul următor este pentru tine!

De ce este important ce fel de cărbuni folosești pentru grătar?

Amatorii ar putea afirma: „cărbunele este doar un cărbune și atât”. Pe de altă parte, aceleași persoane aleg cu grijă producătorul de carne, considerând că doar sursa acesteia este importantă. Același lucru se aplică și în privința cărbunilor de grătar. Pentru un grătar excepțional, tipul de cărbune folosit este chiar vital pentru preparate delicioase, căci fumul generat influențează mult gustul mâncării, aspectul acesteia, dar și procesul de ardere.

Prin urmare, este important să alegi cărbuni de calitate, nu doar accesorii calitative pentru grătar și carne de la producători renumiți. Apoi, în funcție de calitatea cărbunilor, se poate observa cât de repede se consumă aceștia, după ce au fost aprinși. De pildă, cărbunii tip brichete ard mai repede, cu o temperatură constantă, însă pot degaja un miros și un fum neplăcut din cauza chimicalelor folosite pentru a le fabrica. În schimb, cărbunele natural oferă un fum de calitate, plăcut și aromat, dată fiind proveniența sa din lemn de esență tare.

frigarui de pui pe gratar

Tipuri de cărbuni pentru grătar și utilizări

Cei mai buni cărbuni pentru gătit se împart în două categorii principale: cărbune tip brichetă și cărbune din lemn. Există, însă, și alte tipuri de cărbuni pe care ar trebui să le cunoști. Iată care sunt acestea!

Cărbune tip brichetă

Cărbunii de tip brichete sau bricheții sunt formați din reziduuri de cărbune din lemn amestecate cu diverși compuși, care le leagă și care le dau formă. De regulă, bricheții au forme rotunjite, nu imperfecte precum cele ale cărbunilor din lemn natural. Brichetele nu are un miros natural, ci unul petrolier, chimic. Avantajul acestor cărbuni este că ard la o temperatură constantă, din cauza formei lor. Dezavantajul este că nu pot ridica foarte mult temperatura fiindcă nu au consistența cărbunelui din esență lemnoasă sau a lemnului.

De regulă, oamenii apelează la bricheți atunci când au nevoie de o sursă de căldură constantă, pe care să se bazeze pentru un timp îndelungat de gătit.

Cărbune din lemn natural

Cărbunele de grătar din lemn natural este realizat din lemn de esență tare, precum cel de fag, stejar sau nuc, acesta venind în diferite dimensiuni. Dimensiunea acestor cărbuni este cea care va oferi consistență grătarului, fiindcă nu se vor consuma repede și vor oferi preparatelor pe grătar o aromă naturală. Aceste tipuri de cărbune generează o temperatură mai mare și se păstrează pentru mai mult timp decât brichetele.

În funcție de tipurile de lemn din care sunt produși cărbunii, aceștia pot fi de mai multe tipuri. Poți alege cărbune din lemn de esență tare, cu o durată îndelungată de ardere și cu ajutorul căruia poți găti la temperaturi joase, pentru mai mult timp, sau poți alege cărbune din lemn cu ardere rapidă, care-ți va oferi posibilitatea să gătești carne la grătar, la temperaturi înalte.

Cărbune vegetal

Cărbunele vegetal este considerat cel mai bun cărbune pentru grătar, acesta fiind obținut prin arderea lemnului de stejar, la aproximativ 500 de grade Celsius, în absența aerului. Prin acest proces, este eliminată toată umiditatea din lemn și crescută valoarea calorică a cărbunelui. Procesul de obținere a acestui tip de cărbune este unul lent și durează până la 20 de zile.

Costul final al produsului este unul ridicat, însă beneficiile sale, randamentul combustiv și aroma pe care o oferă mâncării egalează orice costuri.

Cărbune mineral

Există, de asemenea, ceea ce este cunoscut sub numele de cărbune mineral. Acest tip de cărbune este cel extras direct din minele de cărbune, în trecut acesta fiind utilizat pentru trenuri. În prezent, cărbunele mineral este scos din uz din cauza gradului său ridicat de contaminare.

gratar cu carbuni

Cum stabilești calitatea cărbunilor de grătar: 6 factori

Desigur, atunci când îți dorești cărbuni de grătar calitativi, indicat ar fi să te orientezi către cărbunele din lemn de esență tare, produs artificial prin ardere cu oxigen puțin, și nicidecum către huilă sau mangal, care se găsesc în minele de cărbuni. Este de preferat să folosești cărbune din lemn și nu lemnul propriu-zis, pentru că primul va arde întotdeauna mai repede și mai uniform decât al doilea.

Însă pentru că ne dorim să alegi cărbuni de grătar de calitate, îți vom prezenta în rândurile de mai jos o serie de factori care pot determina calitatea cărbunelui pentru grătar.

1. Consistența cărbunelui de grătar

Consistența cărbunelui de grătar poate spune multe despre calitatea acestuia. De exemplu, dacă sacul de cărbuni conține mai mult praf decât cărbune în sine, atunci alegerea făcută nu este una prea reușită. Prin urmare, trebuie să urmărești producători care oferă mai mult cărbune întreg în sac.

2. Mărimea cărbunelui pentru grătar

În cazul în care cărbunii din sac sunt de dimensiunea unui pumn, atunci cărbunele are o calitate bună și va putea fi refolosit, căci nu se va consuma atât de repede. Așadar, cei mai buni cărbuni de grătar sunt cei de mărime medie spre mare.

3. Brandul cărbunelui de grătar

Și brandul este un factor care poate determina calitatea cărbunilor de grătar. Ideal ar fi să alegi un producător de cărbuni consacrat, care folosește materiale de calitate. Chiar dacă prețul nu va fi cel mai mic de pe piață, preparatele tale vor fi cu siguranță delicioase.

4. Gustul preparatelor la grătar

Un cărbune de grătar bun va ajuta carnea, peștele și legumele să aibă un gust excepțional. Aroma pe care cărbunele o oferă preparatelor tale la grătar devine, astfel, un factor important în determinarea calității cărbunelui pentru grătar.

5. Puterea calorică

Atunci când faci grătar, valoarea calorică este extrem de importantă. Cu cât este mai mare, cu atât grătarul va fi mai reușit. Un cărbune de calitate poate atinge chiar și o temperatură de 500 de grade Celsius, în timp ce unul de calitate inferioară nu poate atinge nici măcar 300 de grade C, ceea ce va provoca întârziere în prepararea cărnii la grătar.

6. Greutatea cărbunilor de grătar

Și prin greutatea sacului de cărbuni poți identifica un cărbune de calitate. O pungă de 3 kg de cărbuni de calitate premium va ocupa jumătate din spațiul unui sac de aceeași greutate în care se află cărbune de calitate îndoielnică.

gratar rotund cu carbuni aprinsi

Cei mai buni cărbuni de grătar: sfaturi și concluzii

Pe baza tipurilor de cărbuni menționate anterior și a factorilor care stabilesc calitatea cărbunilor pentru grătar, vom trece în revistă și câteva sfaturi și concluzii privind alegerea celor mai buni cărbuni de grătar:

  • cărbunele vegetal rămâne cel mai bun cărbune pentru grătar, datorită procesului de obținere și a valorii calorice oferite;
  • cei mai buni cărbuni de grătar nu sunt și cei mai ieftini, un lucru de la sine înțeles, având în vedere materialele folosite și procesul de prelucrare;
  • raportează cărbunele la tipul de grătar pe care îl utilizezi: dacă folosești un grătar clasic din fier, nu te sfătuim să investești în cărbuni de grătar cu preț piperat;
  • în funcție de preparatele pe care le gătești și de tipul de grătar, vei folosi mai mulți sau mai puțini cărbuni la fiecare sesiune culinară; de pildă, în cazul grătarelor de tip kamado, cărbunele nu va arde cu flacără necontrolată, ci va mocni încet, eficientizând consumul de cărbune;
  • focul care are la bază cărbuni nu trebuie aprins cu pastile sau lichide inflamabile, căci acestea vor aduce un miros de kerosen preparatelor tale; un aprinzător sau o brichetă electrică sunt mai mult decât indicate pentru aprinderea cărbunelui de grătar, la care se pot adăuga și pastile sau cuburi din lemn;
  • cel mai important ar fi să folosești întotdeauna cărbuni de grătar de calitate, precum cei din oferta Profi. Chiar dacă se spune că în magazinele nespecializate pentru grătar cărbunii disponibili pot fi de calitate slabă, în magazinele Profi vei găsi cu siguranță cărbuni de grătar calitativi, care ajută la savoarea preparatelor tale.
frigarui de porc pe  gratar

Acum, că știi cum să alegi cei mai buni cărbuni pentru grătar, nu mai rămâne decât să dai repede o fugă la Profi. Alege din gama variată de produse de acolo cele mai bune tipuri de carne și cărbuni de grătar calitativi, perfecți pentru o zi minunată cu prietenii!

Mai multe idei practice pentru tine

Pregătirea și organizarea cămării pentru toamnă: 10 sfaturi practice

21 august 2023

Pentru toate gospodinele, venirea toamnei înseamnă organizarea cămării, pentru a face loc tuturor bunătăților tradiționale pregătite cu roadele de sezon. Suntem siguri că mulți dintre voi deja ați pregătit murături la borcan sau ați dat deja startul rețetelor de dulceață de casă, cu cele mai gustoase fructe ale verii, așa că nici nu vedem un moment […]

Citește mai mult

Prosecco versus șampanie: care sunt diferențele și cum să alegi pentru evenimentele festive?

28 august 2024

Atunci când sărbătoarea bate la ușă, alegerea băuturii potrivite poate face diferența între un eveniment de succes și unul mai puțin reușit. Dacă urmează să organizezi un eveniment festiv, fie că este vorba despre o nuntă, o aniversare sau o petrecere de Revelion, băuturile pe care le servești joacă un rol esențial în crearea atmosferei […]

Citește mai mult

Organizarea unei mese perfecte în aer liber: Sfaturi și recomandări utile

16 noiembrie 2023

Sezonul cald pare că vrea să se prelungească și să ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în natură, iar weekend-urile devin un prilej excelent pentru a organiza mese în aer liber alături de cei dragi. Și vestea bună este că ne putem bucura de timpul petrecut în natură chiar la noi acasă, în […]

Citește mai mult

Masa perfectă de Valentine’s Day: Idei inedite pentru o cină romantică

14 februarie 2023

O cină romantică la lumina lumânărilor este una dintre cele mai simple, dar fără de cusur, modalități de a petrece timp de calitate în doi indiferent de ocazie. Prilejurile pot fi diverse: Valentine’s Day, Dragobete, o zi de naștere, aniversarea relației sau pur și simplu o seară obișnuită. Acum, că suntem în luna iubirii și […]

Citește mai mult

Ordinea cărnii la grătar: Ghid cu recomandări și sfaturi utile

15 noiembrie 2022

O știm cu toții, orice român iubește un grătar bine făcut! Fie că facem noi grătarul, fie că ieșim la grătar cu familia și prietenii și altcineva pregătește carnea la grătar, iubim să servim preparate suculente la grătar. Carnea la grătar naște, însă, cele mai diverse întrebări în mintea acelor persoane „nu atât de pricepute” […]

Citește mai mult

Cum se face un ou poșat perfect: sfaturi și trucuri de care să ții cont

09 aprilie 2024

În căutarea perfecțiunii culinare, oul poșat se situează adesea în topul provocărilor pentru mulți entuziaști ai gătitului. Aparent simplu, dar de fapt o adevărată artă, realizarea unui ou poșat perfect este o dovadă de măiestrie în bucătărie. De la albușul fin și mătăsos, până la gălbenușul cremos și lichid, oul poșat nu este doar un […]

Citește mai mult

Bagajul de vacanță: Cum îl organizezi și ce produse nu trebuie să-ți lipsească

16 iunie 2023

Suntem siguri că nu de puține ori ți s-a întâmplat să uiți ceva atunci când ai plecat într-o vacanță și că tot de atâtea ori ți-ai propus să nu mai faci greșeala de a pleca fără un anumit obiect. Și cu toate că ți-ai propus, ai uitat, din nou! Dacă te pregătești să evadezi din […]

Citește mai mult

Cum se face un platou de brânzeturi: sfaturi și produse recomandate

11 iulie 2024

Vrei să te bucuri de o experiență franțuzească inedită? Noi credem că nu există un preparat care să te transporte în inima Parisului mai mult decât un platou de brânzeturi realizat ca la carte. Un platou de brânzeturi bine pregătit este o piesă centrală elegantă și savuroasă pentru orice ocazie, fie că este vorba de […]

Citește mai mult

Ziua Copilului: Top 5 idei de activități în familie

22 mai 2023

Sărbătorirea Zilei Copilului este un moment deosebit în care ne putem petrece timpul cu cei mici și să le oferim experiențe memorabile. Pentru a vă ajuta să planificați o zi specială în familie, îți vom prezenta în continuare un top 5 cu idei de activități care să te inspire.  Cum să organizăm o zi de […]

Citește mai mult

Cum poți avea un Crăciun sustenabil: sfaturi și recomandări utile

22 decembrie 2022

Tis’ the season to be jolly, spun cântecele de Crăciun americane și nu le putem contrazice, căci odată cu venirea sărbătorilor de iarnă, totul pare încărcat de veselie și magie. Pentru toți, Crăciunul reprezintă cea mai mare sărbătoare din an, însă ea poate fi cea mai nefastă pentru mediul înconjurător. De la prea multă hârtie […]

Citește mai mult