Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ciorbă de perișoare: Pași de preparare

Dintre toate rețetele lor tradiționale, românii apreciază cel mai mult ciorbele. Nu e de mirare, așadar, că există câteva rețete consacrate ale acestor preparate în țara noastră, rețete fără de care bucătăria românească este de neconceput; ciorba de burtă, ciorba de văcuță și ciorba de perișoare, alături de alte zemuri aromate se numără cu siguranță printre acestea. Adevărul este că nimic nu e mai bun decât o ciorbiță caldă și gustoasă atunci când ești înfrigurat și înfometat.

La fel ca majoritatea tipurilor de ciorbă din bucătăria românească, și rețeta de ciorbă de perișoare provine de pe meleagurile turcești. În prezent, ceea ce noi numim ciorbă de perișoare se gătește aproape identic în bucătăria turcească și poartă numele de Köfte Çorbası. Însă nu ne vom amesteca în ciorba altora, fiindcă rețeta pe care ți-o propunem astăzi este preparată în stil specific românesc. Descoperă în continuare pașii de preparare ai acestei ciorbe cu perișoare!

Ingrediente pentru ciorba de perișoare tradițională

Ești gata să prepari o oală cu ciorbă de perișoare care să încânte întreaga familie? Vei găsi mai jos lista cu toate ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă tradițională de ciorbă și le vei putea achiziționa pe toate din gama de produse de la Profi. Iată ce trebuie să iei de la supermarket când faci cumpărăturile pentru ciorbă de perișoare:

  • 600 g de carne tocată;
  • 2 cepe;
  • 2 ouă;
  • 6 linguri de orez;
  • 1 linguriță de boia dulce;
  • 3 morcovi;
  • 1 fir de păstârnac;
  • 1 ardei gras;
  • 1 țelină;
  • 1 rădăcină de pătrunjel;
  • 1 gulie sau 150 g de buchețele de conopidă (opțional);
  • 4 l de supă de pui sau de vită, sau, în lipsa acestora, apă;
  • 1 roșie mare;
  • 200 g de smântână (opțional);
  • sare și piper;
  • oțet, zeamă de lămâie sau borș pentru acrit (opțional).

Gama Ferma din deal din noul Profi îți oferă carne proaspătă și autentică pentru rețeta de perișoare, în timp ce în selecția Proaspete de la noi vei găsi cele mai bune legume și leguminoase. Mai mult, magazinul Profi îți pune la dispoziție și gama Proxi de unde poți achiziționa și restul ingredientelor necesare pentru ciorba de perișoare: ouă, orez sau condimente.

persoana face perisoare

Cum prepari ciorba de perișoare după rețeta tradițională

Ai profitat deja de toate promoțiile de la Profi și ai pe blatul de bucătărie toate ingredientele din lista de mai sus, necesare pentru o ciorbă de perișoare gustoasă și aromată? Dacă da, să începem:

Pregătirea ingredientelor pentru ciorbă

Curăță, spală bine și toacă în cubulețe potrivite morcovii, păstârnacul, țelina, ardeiul, pătrunjelul, gulia și ceapa. Pune apoi toate legumele într-o oală largă și toarnă peste ele supa rece, după care dă-le la fiert. Alternativ, poți înlocui supa degresată de pui sau vită cu apă. O altă variantă gustoasă este călirea legumelor în 2-3 linguri de ulei, adăugându-se ulterior supa sau apa.

Pune apoi separat, la fiert, 500 ml de apă într-o crăticioară. Când apa dă în clocot, adaugă trei linguri de orez și opărește pentru câteva minute. Scurge apoi orezul și clătește-l sub un jet de apă rece.

Prepararea și modelarea perișoarelor

Pune carnea tocată într-un bol larg și adaugă peste ea orezul opărit, cele două albușuri de ou (gălbenușurile se vor păstra separat), cea de-a doua ceapă tocată mărunt, o mână de pătrunjel verde tocat fin, o linguriță de boia dulce, sare și piper. Frământă bine cu mâinile toate ingredientele. Din această compoziție, formează perișoarele, de preferat cât mai mici pentru a putea fi luate în lingură.

Nouă ne place să le modelăm cu un diametru nu mai mare de 2 cm, pentru că ne place să avem în ciorbă perișoare în bucăți mici, însă este o chestiune de gust. Dacă te întrebi cum se fac perișoarele, îți sugerăm să porționezi amestecul din carne și să modelezi între palme compoziția până ce obții niște biluțe rotunde din carne tocată.

Fierberea perișoarelor în supa de legume

Atunci când apa și legumele fierb în clocot, adaugă și cele trei linguri de orez rămase, urmate de perișoare. Ulterior, potrivește și gustul ciorbei de sare. Lasă ciorba să mai fiarbă pentru 20 de minute, apoi adaugă în oală și roșia decojită și tăiată cuburi mici. Dă în clocot ciorba de perișoare pentru 2-3 minute, apoi oprește focul și adaugă verdeața tocată mărunt.

Nouă ne place să asezonăm ciorba de perișoare cu leuștean verde, proaspăt tocat, însă poți adăuga și mărar sau pătrunjel verde, având grijă să păstrezi 1-2 linguri de verdeață și pentru momentul servirii. Acoperă oala cu un capac pentru a lăsa toate aromele să se întrepătrundă.

Cum se drege ciorba de perișoare?

În multe zone alte țării, ciorba de perișoare, la fel ca și alte ciorbe, se consumă fără a fi drese. În Moldova, însă, există obiceiul de a acri aceste zeme cu borș, caz în care preparatul va purta denumirea de borș. În cazul nostru, borș de perișoare sau borș cu perișoare. Noi nu obișnuim să servim ciorba nedreasă, așa că până ce se răcorește puțin, poți proceda la fel ca noi: bate într-un castron smântâna cu gălbenușurile de ou și două linguri de apă rece, apoi diluează amestecul cu câte un polonic de ciorbă fierbinte.

Adaugă pe rând câte un polonic de zeamă fierbinte, până când amestecul din castron se înfierbântă bine. Când amestecul este fierbinte, toarnă-l în oala cu ciorbă de perișoare, omogenizând cu zeama rămasă. Potrivește apoi gustul de sare, piper și acru (ciorba se poate acri cu borș și în farfurie) și ciorba de perișoare este gata de servit, alături de pâine de casă și ardei iute.

oala cu ciorba de perisoare

Sfaturi pentru cea mai reușită rețetă de ciorbă de perișoare

Așa cum te-am obișnuit, avem pentru tine și câteva sfaturi de preparare, pentru a ne asigura că vei obține o ciorbă gustoasă și plină de arome. Iată recomandările noastre pentru prepararea ciorbei de perișoare:

  • Este bine întotdeauna să ai la îndemână supă degresată de pui sau de vită, pentru că aceasta va oferi un gust deosebit ciorbei de perișoare. Dacă alegi să prepari ciorba cu apă, este important să adaugi cât mai multe legume în această zeamă, căci supa concentrată de legume este baza ciorbei de perișoare.
  • Deși călirea legumelor poate aduce un gust deosebit ciorbei, trebuie să ții cont de faptul că acest proces va aduce multe calorii preparatului. Este drept că „steluțele“ de grăsime arată apetisant în ciorbă, însă acestea se vor forma oricum, întrucât carnea conține ea însăși suficientă grăsime. În plus, dacă alegi să dregi ciorba cu smântână, este un motiv în plus să te ferești de călirea legumelor pentru un preparat mai sănătos.
  • Dacă vrei să păstrezi ciorba mai mult timp în frigider, ar fi ideal să nu folosești orez pentru prepararea perișoarelor. În caz contrar, orezul va înflori cât timp perișoarele stau în zeamă, ceea ce ar duce la dezintegrarea perișoarelor în ciorbă. În schimb, dacă ciorba se consumă în scurt timp, adăugarea orezului prefiert în compoziția pentru perișoare este o idee excelentă.
  • Pentru un gust excelent, lasă oala acoperită cu un capac pentru ca legumele și perișoarele să-și lase aromele în zeama de ciorbă. Ulterior, drege ciorba după modul explicat anterior, în așa fel încât să poți savura alături de cei dragi una dintre cele mai gustoase ciorbe tradiționale.
bol cu ciorba de perisoare si busuioc

Suntem siguri că deja ți-am făcut poftă, așa că te sfătuim să prepari și tu ciorbă de perișoare după rețeta simplă și să-i surprinzi pe toți cei din familie cu o masă de prânz tradițională. Și dacă vrei să prepari și alte rețete savuroase, îți sugerăm să-ți descarci aplicația Profi pentru a te bucura de cele mai bune oferte la produsele alimentare preferate!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Drob de miel: o rețetă tradițională pe care să o pregătești pentru masa de Paște

28 martie 2023

Așa cum știm cu toții, Sărbătorile Pascale sunt de neconceput fără preparatele tradiționale din carne de miel, fără pască cu împletituri din aluat, ouă roșii și cozonac. Pe lângă friptura de miel la cuptor, drobul de miel este de departe vedeta mesei de Paște. Acest aperitiv tradițional face deliciul meselor de Paște ale românilor și […]

Citește mai mult

Conopidă la cuptor: 3 idei de rețete sănătoase și ușor de preparat

16 martie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place conopida! Această legumă gustoasă poate fi gătită într-o mulțime de moduri delicioase și este păcat să nu o introduci în meniul tău. Ce o face atât de fantastică este faptul că este săracă în carbohidrați și grăsimi, dar bogată în vitamine importante pentru organism. Mai […]

Citește mai mult

Risotto cu ciuperci: Un deliciu italienesc

03 iulie 2023

Risotto este un preparat din orez, gătit și amestecat cu supă de legume până când capătă o consistență cremoasă. Istoria și originea risotto-ului sunt strâns legate de cultura gastronomică italiană. Ciupercile joacă un rol important în această rețetă de risotto, aducând arome și texturi specifice. Există o varietate de ciuperci pe care le poți integra […]

Citește mai mult

Tocăniță de cartofi: Rețeta delicioasă de post

28 noiembrie 2022

Fie că ai în plan să măreşti lista rețetelor de post cu care deja te-am obișnuit, fie că dorești o garnitură gustoasă pentru chifteluțe, carne la grătar sau cârnați, rețeta de tocăniță de cartofi este una cu adevărat delicioasă. Această rețetă de mâncare de cartofi este una simplă și rapidă şi va intra în “repertoriul […]

Citește mai mult

Paste quatro formaggi: Rețetă delicioasă pentru toți iubitorii de brânzeturi

17 noiembrie 2023

Facem ce facem și mai dăm o fugă în bucătăria italiană pentru a ne găsi inspirația și a ne diversifica meniul. Doar te-am convins deja că suntem mari iubitori de paste și de tot felul de rețete italienești care ne încântă papilele gustative și ne fac să uităm de diete! Am preparat împreună de la paste […]

Citește mai mult

Top 5 rețete delicioase de supă cremă de legume

03 noiembrie 2022

O supă cremă de legume este întotdeauna o idee bună, mai ales în momentele în care nu ai prea mult timp la dispoziție de petrecut în bucătărie. Sățioasă și bogată în vitamine, minerale și alți nutrienți importanți pentru organism, supa cremă de legume este, pe deasupra, și un adevărat deliciu culinar, extrem de ușor de […]

Citește mai mult

Rețeta autentică de tocăniță de vită cu legume

20 noiembrie 2023

Tocănițele sunt de nelipsit de pe mesele românilor, cu atât mai mult cu cât există o infinitate de variante de tocăniță pe care le putem prepara. De la tradiționala tocăniță de cartofi și până la rețetele de tocăniță cu legume și carne, putem opta pentru o varietate de legume și sortimente de carne, al căror mod de […]

Citește mai mult

Tartă cu pere: Un desert elegant și parfumat, potrivit pentru sezonul rece

20 noiembrie 2023

Cine a spus că toamna are doar mere în panere? Este drept că tocmai am preparat zilele trecute un delicios tort de mere după rețeta tradițională, însă începutul de sezon aduce în prim plan și alte fructe aromate și parfumate precum perele. Și, când grădina îți dă pere sau lădițele de la supermarket sunt doldora de pere […]

Citește mai mult

Ghiveci de legume cu orez: O rețetă simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Fie că este anotimpul cald, fie că este vremea postului, ghiveciul de legume cu orez după rețeta sârbească este un adevărat deliciu culinar. Dacă te întrebi ce este ghiveciul de legume, află că acesta este, în fapt, o tocană de legume bogată în vitamine și nutrienți ce poate fi servită ca atare, sau drept garnitură […]

Citește mai mult

Păstrăv la cuptor: Rețeta pas cu pas pentru o cină ușoară

03 iulie 2023

Dacă ești în căutarea unei rețete delicioase și ușor de preparat pentru o cină sănătoasă, păstrăvul la cuptor este alegerea perfectă! Află din rândurile de mai jos câteva sfaturi practice pentru alegerea celor mai buni păstrăvi, precum și metode de pregătire și asezonare corecte pentru a obține un gust desăvârșit. Articolul nostru îți oferă și o […]

Citește mai mult