Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Pregătirea și organizarea cămării pentru toamnă: 10 sfaturi practice

Pentru toate gospodinele, venirea toamnei înseamnă organizarea cămării, pentru a face loc tuturor bunătăților tradiționale pregătite cu roadele de sezon. Suntem siguri că mulți dintre voi deja ați pregătit murături la borcan sau ați dat deja startul rețetelor de dulceață de casă, cu cele mai gustoase fructe ale verii, așa că nici nu vedem un moment mai oportun pentru a aborda tema pregătirii și organizării cămării! 

Așa că, pe măsură ce toamna se apropie cu pași repezi, este important să-ți organizezi cămara și să o pregătești pentru zecile de borcane cu murături, comporturi, dulcețuri, zacuscă și alte tipuri de conserve pe care îți dorești să le savurezi cu poftă în sezonul rece, alături de familie. În acest sens, ți-am pregătit o serie de sfaturi practice pentru a-ți organiza eficient cămara și pentru a te asigura că alimentele vor fi păstrate în condiții optime. Iată în ce constă pregătirea și organizarea cămării pentru toamnă! 

Importanța pregătirii cămării pentru toamnă 

Cămara este locul care ar trebui să asigure o stocare adecvată a alimentelor în timpul sezonului rece și nu numai. O cămară bine organizată și curată nu numai că permite păstrarea alimentelor într-un mediu sigur, dar și economisește timp și bani în procesul de gătit și preparare a mesei. Prin urmare, este important să poți beneficia de o cămară pregătită până în cel mai mic detaliu. Și știm că nu ți-ai dori ca venirea toamnei să te găsească cu o cămară dezorganizată! 

Pentru a-ți face o idee despre ce implică pregătirea cămării, te poți inspira din modul în care sunt dispuse alimentele pe rafturile din raioanele magazinelor alimentare, de la alăturarea produselor pe grupe de alimente și până la plasarea la nivelul privirii a produselor pe care le folosești mai des. De asemenea, trebuie să ții cont că factori precum lumina, temperatura și nivelul de umiditate joacă un rol important în păstrarea în siguranță a alimentelor. 

Pregătirea cămării pentru toamnă

Pregătirea și organizarea cămării pentru toamă 

Așa cum am promis, avem pentru tine cele mai bune sfaturi pentru organizarea cămării, în așa fel încât începutul de toamnă să te găsească într-o ordine perfectă, iar pregătirea celor mai gustoase rețete să fie simplificată la maxim. Iată recomandările noastre pentru o cămară organizată și bine pusă la punct! 

1. Fă curățenie generală în cămară 

La fel ca și în cazul altor încăperi din locuință, ajută să începi procesul de organizare a cămării printr-o curățenie generală, pentru a elimina astfel toate obiectele nefolositoare care au fost depozitate până acum în cămară. Așadar, înainte de a începe să organizezi cămara pentru sezonul rece, este important să evaluezi și să cureți spațiul de depozitare.

Începe prin eliminarea alimentelor vechi sau deteriorate, precum și verificarea pentru eventuale probleme, cum ar fi prezența dăunătorilor sau problemele de umiditate. Curăță rafturile și spațiul de depozitare pentru a asigura un mediu igienic și sigur pentru alimente. Vei găsi în gama de produse de la Profi cele mai bune produse de curățenie, care să te ajute la curățarea eficientă a spațiului. 

2. Planifică spațiul de depozitare din cămară 

Planificarea spațiului de depozitare este, de asemenea, un aspect esențial în pregătirea și organizarea cămării pentru sezonul rece. Gruparea alimentelor similare împreună și alocarea unui spațiu adecvat pentru fiecare tip de produs este importantă pentru a menține ordinea și pentru a permite accesul ușor la alimente. De exemplu, poți aloca un raft pentru conserve, unul pentru legume și unul pentru produsele de panificație. Aceasta va facilita organizarea și identificarea rapidă a alimentelor.

De asemenea, poți așeza produsele pe care le folosești cel mai des în față, pe rafturile centrale, în așa fel încât să le ai întotdeauna la îndemână. De pildă, alimentele pentru rețete de mic dejun și altele pe care le folosești zilnic, le poți depozita la înălțimea umerilor, în timp ce restul alimentelor pe care le folosești mai rar pot fi așezate deasupra sau dedesubt. 

3. Găsește soluții ingenioase de depozitare pentru organizarea cămării 

Nu există nimic mai satisfăcător decât o cămară plină cu recipiente și cutii asortate, suntem siguri! Prin urmare, sfatul nostru este să investești în soluții de depozitare eficiente, în funcție de designul cămării, dar și de preferințele tale. De exemplu, pentru a maximiza spațiul disponibil în cămară, este recomandat să folosești coșuri sau rafturi. Coșurile pot fi utilizate pentru a stoca fructe și legume proaspete, iar rafturile pentru a pune conserve, produse uscate și alte alimente. Această metodă de organizare îți permite să ai o vedere de ansamblu asupra alimentelor și să le găsești mai ușor.

Soluții ingenioase de depozitare pentru organizarea cămării

4. Controlează umiditatea, temperatura și lumina din cămară 

Pregătirea cămării pentru toamnă implică și controlul anumitor factori care pot influența într-o mare măsură păstrarea alimentelor din cămară. Așadar, va trebui, în primul rând să eviți acumularea de umezeală prin ștergerea regulată a rafturilor și a soluțiilor de depozitare, întrucât umezeala poate duce la apariția mucegaiului și la fermentarea alimentelor. 

De asemenea, ai grijă ca temperatura din cămară să fie una optimă, iar acest spațiu să beneficieze de o bună aerisire, cu alte cuvinte de un sistem de ventilație eficient. Totodată, ține cont că o singură sursă de iluminat este suficientă într-o cămară. Deși lumina este necesară în acest spațiu, trebuie să ții cont că și aceasta este o sursă de căldură, așa că nu se recomandă mai mult de o singură sursă. 

5. Folosește recipiente transparente 

Un alt sfat mai mult decât practic pentru o cămară organizată este folosirea unor recipiente transparente, fie ele din plastic sau din sticlă. Acestea vor fi extrem de eficiente pentru depozitarea alimentelor neperisabile precum făina, orezul sau pastele. În acest fel îți va fi mult mai ușor să găsești alimentele și să știi exact care este cantitatea rămasă.

Într-un articol anterior în care îți vorbeam despre cum să faci cumpărături în mod inteligent, verificarea alimentelor din bucătărie sau cămară era un pas esențial în crearea unei liste de cumpărături. Și va fi mult mai simplu de întocmit atunci când verifici o cămară organizată! 

6. Etichetează produsele pentru organizarea eficientă a cămării

Etichetarea alimentelor este un pas important în organizarea cămării. Etichetele trebuie să fie mari și clare, conținând numele produsului, pentru a identifica rapid alimentele depozitate în cămară. Poate nu vei dori să confunzi zacusa de vinete cu alte tipuri de conserve similare preparate în casă! 

7. Prioritizează alimentele în funcție de data de expirare

Pentru a evita risipa alimentelor, este important să dispui alimentele pe care le-ai achiziționat din noul Profi, de pildă, în funcție de data de expirare. Cu alte cuvinte, conservele cu data de expirare cea mai apropiată trebuie așezate pe rafturile din cămară în fața celor care expiră mai târziu. Astfel, te vei asigura că vei consuma alimentele înainte ca acestea să nu mai fie sigure pentru consum și vei dobândi și obiceiul cumpărăturilor sustenabile

8. Menține ordinea în organizarea cămării pentru toamnă

Un aspect esențial al organizării cămării este menținerea ordinii. Odată ce ai grupat produsele și le-ai etichetat, este important să te asiguri că totul rămâne la locul său. O bună practică este să pui produsele mai vechi în față și pe cele mai noi în spate, pentru a te asigura că folosești întotdeauna produsele în ordinea corectă.

9. Pregătește corespunzător alimentele pentru depozitare 

Dacă vorbim despre conservele preparate în casă, pregătirea alimentelor pentru depozitare este un alt aspect esențial atunci când vrei să-ți pregătești cămara pentru toamnă. Există diferite metode de pregătire, cum ar fi uscarea, îmbutelierea sau conservarea, fiecare potrivită pentru diferite tipuri de alimente. Este important să urmezi instrucțiunile specifice pentru fiecare metodă și să te asiguri că alimentele sunt pregătite în mod corespunzător pentru a fi depozitate pe termen lung în cămară. 

Pregătește corespunzător alimentele pentru depozitare 

10. Reîmprospătează cămara după fiecare sezon 

În final, cămara trebuie curățată temeinic după fiecare sezon, pentru a elimina eventualele resturi de alimente și pentru a preveni proliferarea bacteriilor sau a dăunătorilor. Acest proces presupune golirea completă a cămării, curățarea rafturilor și a pereților cu soluții dezinfectante și uscarea bine a spațiului înainte de a pune alimentele înapoi sau de a organiza cămara cu alte alimente noi. 

În timpul procesului de curățenie, este esențial să verificați termenul de valabilitate al tuturor alimentelor stocate. Orice produs expirat trebuie eliminat pentru a preveni contaminarea altor alimente și pentru a elibera spațiu pentru produse noi. După curățenie, cămara trebuie reorganizată. Acest lucru poate însemna gruparea alimentelor similare împreună, etichetarea clară a produselor sau schimbarea aranjamentului rafturilor pentru a optimiza spațiul. Astfel, reîmprospătarea cămării după fiecare sezon este esențială pentru a menține un spațiu funcțional și eficient. 

Ești gata să implementezi toate aceste sfaturi practice pentru organizarea cămării? De la importanța unui spațiu curat și bine organizat, la metode de conservare a alimentelor și reguli de siguranță alimentară, am explorat diferite aspecte ce contribuie la menținerea cămării în condiții optime. Sperăm că sfaturile prezentate îți vor fi de folos și că toamna te va găsi cu o cămară pregătită, gată să depoziteze toate bunătățile pe care ai plănuit să le prepari pentru sezonul rece!