Cum să prepari maioneză de casă în doar câțiva pași simpli
Dacă ar fi să numim câteva preparate gătite cu precădere în bucătăria internațională, cu siguranță unul dintre acestea ar fi maioneza. Această emulsie cremoasă și delicioasă este un ingredient de bază în bucătărie, fiind folosit pentru a îmbogăți gustul și textura celor mai diverse preparate, de la salată de boeuf până la sandvișuri.
Chiar dacă rețeta de maioneză poate părea intimidantă la început pentru cei cu mai puțină experiență în bucătărie, prepararea acesteia este cât se poate de simplă. Cu doar câțiva pași simpli și câteva ingrediente de bază poți prepara o maioneză de casă delicioasă, fără aditivi sau conservanți. Iată cum te poți bucura de gustul autentic și prospețimea unei maioneze făcute în propria bucătărie!
Ingrediente necesare pentru prepararea maionezei de casă
Prepararea maionezei de casă după rețeta simplă necesită câteva ingrediente esențiale pe care le avem de obicei în bucătărie. Cu toate acestea, este important să cunoști anumite aspecte care să te ajute să obții cea mai bună maioneză acasă. Iată, așadar, care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru rețeta de maioneză:
- ulei – optează pentru ulei de calitate. Poți alege ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline extravirgin, situație în care vei obține o maioneză mai închisă la culoare.
- ouă – ouăle trebuie să fie proaspete și la temperatura camerei. În caz contrar, maioneza nu se va lega. Ține cont de faptul că pentru rețeta de maioneză vei folosi doar gălbenușurile, iar maioneza poate fi preparată fie numai din gălbenușuri crude, fie dintr-un gălbenuș crud și unul fiert. Ouă de calitate vei găsi în gama O&O de la Profi.
- muștar – alege un muștar clasic, fără miere, cu o consistență cremoasă.
Pentru rețeta clasică de maioneză vei avea nevoie de următoarele cantități de ingrediente pentru a obține aproximativ 250-300 de grame de maioneză:
- 1 gălbenuș crud și 1 gălbenuș fiert;
- 250 ml de ulei;
- 1 linguriță de muștar;
- 1 linguriță de zeamă de lămâie;
- sare, după gust.
Fiecare ingredient își aduce contribuția proprie la consistența și gustul maionezei de casă. Gălbenușurile de ou sunt baza maionezei, conferindu-i cremozitate. Uleiul este elementul care îi oferă consistența, în timp ce zeama de lămâie echilibrează gustul, adăugându-i o notă de aciditate. Muștarul adaugă un plus de savoare, iar sarea intensifică aromele.
Rețeta pas cu pas pentru prepararea maionezei de casă
Acum că ai la îndemână toate ingredientele din gama de produse de la Profi, iată care sunt etapele de preparare pentru rețeta de maioneză de casă la mixer sau la blender!
1. Pune un ou la fiert, apoi separă gălbenușul de albuș. Fărâmițează bine gălbenușul fiert, pentru a te asigura că nu rămân cocoloașe în maioneză.
2. Adaugă gălbenușul fărâmițat într-un bol, alături de gălbenușul crud, muștar și zeama de lămâie.
3. Picură treptat uleiul în timp ce mixezi maioneza și continuă să amesteci până când acesta este încorporat integral. Este bine să adaugi o altă lingură de ulei abia după ce lingura anterioară de ulei s-a încorporat.
4. Când maioneza începe să capete consistență, poți adăuga mai mult ulei.
5. Prepară maioneza la mixer până ce devine cremoasă și adaugă sare după gust.
În ceea ce privește păstrarea și servirea, maioneza de casă ar trebui să fie păstrată în frigider, într-un recipient închis. Ulterior, ea poate fi folosită într-o varietate de feluri de mâncare, de la salata de boeuf până la rețete de ouă umplute.
Cum se face maioneza de casă – sfaturi si trucuri
Prepararea maionezei de casă poate fi o experiență minunată atâta vreme cât înțelegi și aplici diferite tehnici și trucuri specifice. Descoperă în continuare sfaturi practice pentru prepararea maionezei de casă într-un mod delicios și cremos!
- Respectă ordinea adăugării ingredientelor – mai întâi adaugi gălbenușurile, apoi muștarul și uleiul vegetal.
- Adaugă sucul de lămâie de la început – ajută la mixarea gălbenușurilor și previne tăierea maionezei.
- Adaugă treptat uleiul – este bine să adaugi o cantitate mică de ulei la început, până când observi că maioneza devine consistentă.
- Adaugă treptat sarea – este indicat să guști maioneza pe parcurs, în așa fel încât să te asiguri că sosul nu este prea sărat.
- În situația în care maioneza se taie, poți adăuga încă o linguriță de muștar și apoi să mixezi maioneza la blender sau mixer până când începe să se lege.
Alte rețete de maioneză de casă pe care să le încerci
Dacă îți place la nebunie maioneza de casă, cu siguranță vei aprecia și variantele mai puțin clasice de maioneză, care îți pot aduce un plus de savoare și prospețime la masă. De pildă, poți încerca o maioneză de post, preparată din ingrediente vegetale sau poți opta pentru o maioneză dietetică, fără ulei, dat fiind numărul generos de calorii al acestui sos de casă. Iată ce alte rețete poți încerca și cum le poți prepara cu ingrediente din magazinele Profi!
Rețetă de maioneză de post, vegetală
Pentru această rețetă vei avea nevoie de:
- 400 ml de ulei;
- 200 ml de lapte de soia;
- sucul de la 1/2 lămâie;
- 1 lingură de muștar;
- sare și piper, după gust.
Mod de preparare
- Adaugă uleiul într-un recipient, alături de laptele de soia, muștar, sucul de lămâie, sare și piper.
- Prepară maioneza la mixer vertical, amestecând de la bază către suprafață. Această rețetă de maioneză rapidă este gata în doar câteva secunde.
- Dacă dorești, poți adăuga la maioneza de post și puțin usturoi, pentru arome desăvârșite.
Rețetă de maioneză light, fără ulei
Pentru această rețetă de maioneză vei avea nevoie de:
- 1 gălbenuș;
- 200 g de iaurt grecesc;
- 1 linguriță de muștar;
- 1 linguriță de suc de lămâie;
- sare.
Mod de preparare
- Adaugă în bol gălbenușul de ou, alături de sare și muștar.
- Prepară maioneza la blender.
- După ce amestecul este omogen, poți adăuga iaurtul grecesc.
- La final, adaugă și sucul de lămâie și maioneza rapidă este gata.
Rețetă de maioneză dietetică, fără ou
Pentru această rețetă de maioneză vei avea nevoie de:
- iaurt grecesc;
- 1 linguriță de muștar;
- sucul de la o lămâie;
- 2 linguri de ulei.
Mod de preparare
- Amestecă într-un bol iaurtul grecesc cu muștarul și sucul de lămâie.
- Treptat, încorporează uleiul vegetal și continuă să amesteci până când sosul de maioneză devine omogen.
- Rețeta de maioneză dietetică este gata să fie consumată. Mai poți adăuga sare sau zeamă de lămâie, pentru a-i echilibra aromele.
Prepararea maionezei de casă nu este doar o modalitate de a evita aditivii și conservanții din maioneza comercială, ci și o experiență culinară personalizată. Cu câțiva pași simpli și câteva ingrediente de bază, poți să obții o maioneză cremoasă și delicioasă care să-ți satisfacă orice poftă. Încearcă și tu diferite rețete de maioneză și dă gust preparatelor gătite în casă!