Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Dezinfectarea corectă a casei: Ghid complet și produse recomandate

Grija pentru propria locuință nu se reflectă doar în designul interior al casei, ci și în ordine, modul de organizare, frecvența curățeniei sau a dezinfectării suprafețelor și obiectelor. O casă îngrijită și organizată înseamnă un spațiu mai aerisit, mai puțin de curățat, mai puține bacterii, mai puține griji, cu alte cuvinte un mediu sănătos pentru tine și cei dragi.

Pentru sănătatea fiecărei familii, curățenia din locuință este prioritară. În fond, cui nu-i place să aibă o casă curată și lipsită de microbi? Chiar dacă te numeri printre persoanele care pun foarte mare preț pe igienizarea periodică a locuinței, articolul următor te va ajuta și mai mult să conștientizezi importanța curățeniei și a dezinfecției.

Descoperă în cele ce urmează ce presupune dezinfectarea corectă a casei, alături de o serie de sfaturi utile și recomandări de soluții dezinfectante.

Diferența dintre curățenie și dezinfectarea locuinței

Înainte de toate, este esențial să înțelegi că a face o curățenie temeinică în casă nu este suficient pentru ca mediul din locuința ta să fie unul sigur și sănătos pentru tine și familia ta. Pentru un mediu lipsit de bacterii, germeni și virusuri este nevoie și de dezinfectarea casei. Prin urmare, există o reală diferență între curățenia și dezinfectarea locuinței.

Curățenia casei se referă la îndepărtarea murdăriei, a impurităților și a germenilor de pe suprafețele din locuință, însă procedura în sine nu omoară germenii, bacteriile sau virusurile, ci doar reduce numărul alergenilor și ajută la diminuarea răspândirii anumitor infecții. Dezinfectarea casei, în schimb, se referă la utilizarea unor produse speciale, pe bază de alcool sau clor, care ucid germenii, bacteriile și virusurile. Dezinfectarea nu are rolul de a lăsa suprafețele curate, ci de a elimina aceste microorganisme care pot duce la infecții sau afecțiuni grave de sănătate.

Prin urmare, este important să cureți mai întâi suprafețele și obiectele din fiecare încăpere, după care să continui cu dezinfectarea casei.

produse de curatat

Etapele curățeniei în casă

Așa cum menționam în rândurile anterioare, procesul de curățenie în locuință se rezumă la două etape: curățenia propriu-zisă și dezinfectarea. În timp ce la curățenie folosești produsele cu rol de a îndepărta murdăria, dezinfecția presupune utilizarea unor substanțe al căror rol este acela de a ucide germenii de pe suprafețe. Iată care sunt etapele esențiale pentru curățenia în locuință!

Curățarea geamurilor și a perdelelor

Ținând cont de faptul că geamurile sunt expuse tuturor condițiilor meteo, acestea se murdăresc foarte ușor, motiv pentru care trebuie să le acorzi o atenție sporită la curățenie. Dacă îți dorești să obții rezultate impecabile, folosește produse și ustensile profesionale de curățare, care ajută la eficientizarea procesului.

Odată ce ai trecut de această etapă, va fi nevoie și de curățarea perdelelor sau spălarea acestora. În acest sens, dezinfectarea mașinii de spălat după un astfel de proces este esențială, așa că îți sugerăm să folosești soluții profesionale de dezinfecție și să cureți cuva cu ajutorul unui burete.

Curățarea ușilor și a covoarelor

Curățarea ușilor presupune, în primul rând, îndepărtarea murdăriei și a microbilor, mai ales dacă vorbim despre ușa exterioară. Pentru dezinfectarea acestor tipuri de suprafețe, vei avea nevoie de produse chimice, fiindcă doar acestea pot ajuta la distrugerea bacteriilor. Sunt recomandate în acest sens produsele pe bază de clor, etanol sau înălbitor. Atenție, însă, la ușile din lemn! Pentru acestea vor trebui utilizate soluții speciale de curățare și dezinfectare. Nu uita și de clanțe, deoarece și ele trebuie dezinfectate cât mai bine.

Când vine vorba despre covoarele din interiorul locuinței sau de la intrare, acestea este bine să fie mai întâi aspirate temeinic, iar apoi spălate și dezinfectate cât mai bine, folosind soluții speciale. În acest fel, bacteriile și microbii vor dispărea.

Curățarea și dezinfectarea pardoselei și a mobilierului

Pentru curățarea perfectă a pieselor de mobilier, trebuie să ai în vedere materialele din care sunt realizate acestea. În cazul în care vorbim despre un mobilier din lemn, trebuie să știi că lemnul este unul dintre cele mai pretențioase materiale. Începe prin a șterge suprafețele cu o lavetă moale și o soluție specială pentru curățarea lemnului. Pe lângă aceasta, un spray special te poate ajuta să păstrezi luciul și aspectul inițial al lemnului.

Cât despre pardoseală, știm cu toții că este locul în care se adună cei mai mulți microbi, mai ales dacă ai obiceiul de a intra încălțat în casă. Începe prin a mătura sau aspira întreaga încăpere, iar în acest fel vei îndepărta murdăria. Odată ce ai trecut de acest pas, utilizează o soluție specială pentru pardoseli, în funcție de finisajul acestora, alături de o cârpă sau un mop. Pentru a evita zgârierea pardoselii, utilizează un material fin, din microfibre, acesta fiind mult mai blând cu suprafețele.

Curățarea și dezinfectarea grupurilor sanitare

Când vine vorba despre curățenia și dezinfecția grupurilor sanitare, baia este considerată unul dintre locurile preferate pentru dezvoltarea bacteriilor și germenilor. Din acest motiv, baia trebuie curățată și dezinfectată cât mai bine. Începe prin a curăța temeinic vasul de toaletă, cu ajutorul unor produse speciale de igienizare. Chiar și clorul poate fi util în această situație, căci va curăța în profunzime și te va ajuta să îndepărtezi urmele de calcar.

Nu uita și de restul obiectelor sanitare! În cazul acestora, este indicat să utilizezi soluții dezinfectante mai puțin puternice pentru a îndrepta toate urmele nedorite și pentru a igieniza eficient încăperea. Odată ce ai terminat această etapă, aspiră cât mai bine pardoseala și apoi dezinfecteaz-o cu ajutorul unui mop și a unui produs de curățenie destinat acestui proces.

persoana curata un geam

Sfaturi utile pentru dezinfectarea corectă a casei

Pe lângă informațiile deja prezentate în rândurile anterioare, ne dorim să-ți oferim și câteva sfaturi utile care vizează dezinfectarea corectă a casei. Iată cum poți dezinfecta eficient suprafețele din locuință, pentru a te putea bucura de un mediu lipsit de prezența virusurilor și a bacteriilor:

 • Folosește întotdeauna produse dezinfectante pentru locuință

Dacă îți dorești ca tu și familia ta să vă protejați împotriva germenilor, este important să folosești întotdeauna soluții dezinfectante pentru curățare. Germenii pot trăi pe toate suprafețele din casă, aceștia putând cauza răceli, gripă sau alte boli infecțioase. Folosind produse de curățare dezinfectante, poți opri înmulțirea acestora și îți poți proteja locuința și familia.

 • Aplică produsele dezinfectante în condiții de siguranță

Există o mulțime de moduri în care îți poți dezinfecta suprafețele din locuință în siguranță. Folosirea produselor de curățarea dezinfectante potrivite pentru mai multe tipuri de suprafețe este o opțiune la îndemână. Ține cont că atunci când folosești astfel de soluții pe suprafețele care intră în contact cu alimentele, este esențial să le clătești cu apă. De asemenea, înainte de a igieniza locuința, este indicat să-ți pui mănuși din latex, pentru a-ți proteja pielea.

 • Dezinfectează frecvent zonele atinse cel mai des

Fă din acest obicei unul permanent, nu doar temporar. Suprafețele atinse cel mai des au nevoie de o dezinfectare frecventă; aici, facem referire la mese, clanțe, mânere, uși, dulapuri, întrerupătoare, prize, robinete, chiuvete, căzi, colacul de la wc, telecomanda, telefonul, biroul și multe altele.

 • Nu folosi orice tipuri de soluții dezinfectante

Degeaba faci mereu curățenie în casă, dacă nu folosești produsele dezinfectante corespunzătoare. Pentru o bună dezinfectare a casei, mai ales a băii și a bucătăriei, este important să utilizezi soluții care au un conținut de alcool de peste 60% și clor. De asemenea, îți recomandăm să folosești dezinfectanți avizați de Ministerul Sănătății. Astfel, vei avea certitudinea și siguranța că produsul chiar acționează conform informațiilor de pe etichetă și prezintă teste de eficacitate realizate.

 • Curăță covoarele în mod regulat

Este important să cureți covoarele din locuință cel puțin o dată pe lună cu o soluție specială pentru igienizare. Acestea au tendința de a aduna cele mai multe bacterii și astfel poți preveni răspândirea germenilor în întreaga locuință.

 • Igienizează perdelele și schimbă des elementele textile

Aspiră săptămânal perdelele și spală-le de cel puțin două ori pe an, pentru a le igieniza și dezinfecta. De asemenea, este recomandat să schimbi așternuturile de pat o dată pe săptămână și să le speli la temperaturi ridicate, pentru a îndepărta bacteriile. Totodată, prosoapele folosite în baie și bucătărie trebuie schimbate o dată la două zile, spălate și dezinfectate.

 • Aerisește bine locuința

Dincolo de măsurile de igienă pe care este bine să le iei pentru sănătatea ta, este esențial ca aerul din locuință să fie proaspăt. Un purificator cu filtre HEPA, de pildă, este binevenit, fiindcă filtrează și igienizează aerul din locuință. Mai mult, este indicat să ții geamurile deschise pe toată durata procesului de curățenie a locuinței, căci majoritatea dezinfectanților chimici pot afecta calitatea aerului din casă.

barbat cu galeata plina cu produse de curatat si mop in mama

Soluții dezinfectante pentru casă: 10 recomandări

Pe baza sfaturilor menționate, dar și a etapelor de curățenie pe care trebuie să le urmezi, îți vom oferi și câteva recomandări de produse din gama Profi, menite să te ajute să dezinfectezi eficient suprafețele din locuința ta. Iată ce soluții dezinfectante pentru casă vei găsi în magazinele Profi:

 • produse dezinfectante pentru baie;
 • produse dezinfectante pentru bucătărie;
 • soluție dezinfectantă pentru gresie și faianță;
 • soluție dezinfectantă pentru parchet;
 • produse dezinfectante pentru electrocasnice;
 • soluție de curățare dezinfectantă pentru aragaz;
 • dezinfectant pentru cadă și chiuvetă;
 • soluție dezinfectantă pentru covoare;
 • dezinfectant universal pentru toate tipurile de suprafețe;
 • dezinfectant pentru haine.
persoana curata o masuta de cafea

Dacă vrei să te bucuri de o locuință perfect curată, igienizată și dezinfectată, ține cont de sfaturile și recomandările noastre. Mai mult, îți recomandăm să-ți descarci aplicația Profi și să profiți de cele mai bune promoții la produse de curățare pentru casă. În acest fel, vei diminua considerabil riscul de contaminare cu virusuri și bacterii și de a dezvolta diverse alergii. În plus, casa ta va străluci de curățenie și vei iubi să locuiești într-un mediu curat și igienizat!