Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Dezinfectarea corectă a casei: Ghid complet și produse recomandate

Grija pentru propria locuință nu se reflectă doar în designul interior al casei, ci și în ordine, modul de organizare, frecvența curățeniei sau a dezinfectării suprafețelor și obiectelor. O casă îngrijită și organizată înseamnă un spațiu mai aerisit, mai puțin de curățat, mai puține bacterii, mai puține griji, cu alte cuvinte un mediu sănătos pentru tine și cei dragi.

Pentru sănătatea fiecărei familii, curățenia din locuință este prioritară. În fond, cui nu-i place să aibă o casă curată și lipsită de microbi? Chiar dacă te numeri printre persoanele care pun foarte mare preț pe igienizarea periodică a locuinței, articolul următor te va ajuta și mai mult să conștientizezi importanța curățeniei și a dezinfecției.

Descoperă în cele ce urmează ce presupune dezinfectarea corectă a casei, alături de o serie de sfaturi utile și recomandări de soluții dezinfectante.

Diferența dintre curățenie și dezinfectarea locuinței

Înainte de toate, este esențial să înțelegi că a face o curățenie temeinică în casă nu este suficient pentru ca mediul din locuința ta să fie unul sigur și sănătos pentru tine și familia ta. Pentru un mediu lipsit de bacterii, germeni și virusuri este nevoie și de dezinfectarea casei. Prin urmare, există o reală diferență între curățenia și dezinfectarea locuinței.

Curățenia casei se referă la îndepărtarea murdăriei, a impurităților și a germenilor de pe suprafețele din locuință, însă procedura în sine nu omoară germenii, bacteriile sau virusurile, ci doar reduce numărul alergenilor și ajută la diminuarea răspândirii anumitor infecții. Dezinfectarea casei, în schimb, se referă la utilizarea unor produse speciale, pe bază de alcool sau clor, care ucid germenii, bacteriile și virusurile. Dezinfectarea nu are rolul de a lăsa suprafețele curate, ci de a elimina aceste microorganisme care pot duce la infecții sau afecțiuni grave de sănătate.

Prin urmare, este important să cureți mai întâi suprafețele și obiectele din fiecare încăpere, după care să continui cu dezinfectarea casei.

produse de curatat

Etapele curățeniei în casă

Așa cum menționam în rândurile anterioare, procesul de curățenie în locuință se rezumă la două etape: curățenia propriu-zisă și dezinfectarea. În timp ce la curățenie folosești produsele cu rol de a îndepărta murdăria, dezinfecția presupune utilizarea unor substanțe al căror rol este acela de a ucide germenii de pe suprafețe. Iată care sunt etapele esențiale pentru curățenia în locuință!

Curățarea geamurilor și a perdelelor

Ținând cont de faptul că geamurile sunt expuse tuturor condițiilor meteo, acestea se murdăresc foarte ușor, motiv pentru care trebuie să le acorzi o atenție sporită la curățenie. Dacă îți dorești să obții rezultate impecabile, folosește produse și ustensile profesionale de curățare, care ajută la eficientizarea procesului.

Odată ce ai trecut de această etapă, va fi nevoie și de curățarea perdelelor sau spălarea acestora. În acest sens, dezinfectarea mașinii de spălat după un astfel de proces este esențială, așa că îți sugerăm să folosești soluții profesionale de dezinfecție și să cureți cuva cu ajutorul unui burete.

Curățarea ușilor și a covoarelor

Curățarea ușilor presupune, în primul rând, îndepărtarea murdăriei și a microbilor, mai ales dacă vorbim despre ușa exterioară. Pentru dezinfectarea acestor tipuri de suprafețe, vei avea nevoie de produse chimice, fiindcă doar acestea pot ajuta la distrugerea bacteriilor. Sunt recomandate în acest sens produsele pe bază de clor, etanol sau înălbitor. Atenție, însă, la ușile din lemn! Pentru acestea vor trebui utilizate soluții speciale de curățare și dezinfectare. Nu uita și de clanțe, deoarece și ele trebuie dezinfectate cât mai bine.

Când vine vorba despre covoarele din interiorul locuinței sau de la intrare, acestea este bine să fie mai întâi aspirate temeinic, iar apoi spălate și dezinfectate cât mai bine, folosind soluții speciale. În acest fel, bacteriile și microbii vor dispărea.

Curățarea și dezinfectarea pardoselei și a mobilierului

Pentru curățarea perfectă a pieselor de mobilier, trebuie să ai în vedere materialele din care sunt realizate acestea. În cazul în care vorbim despre un mobilier din lemn, trebuie să știi că lemnul este unul dintre cele mai pretențioase materiale. Începe prin a șterge suprafețele cu o lavetă moale și o soluție specială pentru curățarea lemnului. Pe lângă aceasta, un spray special te poate ajuta să păstrezi luciul și aspectul inițial al lemnului.

Cât despre pardoseală, știm cu toții că este locul în care se adună cei mai mulți microbi, mai ales dacă ai obiceiul de a intra încălțat în casă. Începe prin a mătura sau aspira întreaga încăpere, iar în acest fel vei îndepărta murdăria. Odată ce ai trecut de acest pas, utilizează o soluție specială pentru pardoseli, în funcție de finisajul acestora, alături de o cârpă sau un mop. Pentru a evita zgârierea pardoselii, utilizează un material fin, din microfibre, acesta fiind mult mai blând cu suprafețele.

Curățarea și dezinfectarea grupurilor sanitare

Când vine vorba despre curățenia și dezinfecția grupurilor sanitare, baia este considerată unul dintre locurile preferate pentru dezvoltarea bacteriilor și germenilor. Din acest motiv, baia trebuie curățată și dezinfectată cât mai bine. Începe prin a curăța temeinic vasul de toaletă, cu ajutorul unor produse speciale de igienizare. Chiar și clorul poate fi util în această situație, căci va curăța în profunzime și te va ajuta să îndepărtezi urmele de calcar.

Nu uita și de restul obiectelor sanitare! În cazul acestora, este indicat să utilizezi soluții dezinfectante mai puțin puternice pentru a îndrepta toate urmele nedorite și pentru a igieniza eficient încăperea. Odată ce ai terminat această etapă, aspiră cât mai bine pardoseala și apoi dezinfecteaz-o cu ajutorul unui mop și a unui produs de curățenie destinat acestui proces.

persoana curata un geam

Sfaturi utile pentru dezinfectarea corectă a casei

Pe lângă informațiile deja prezentate în rândurile anterioare, ne dorim să-ți oferim și câteva sfaturi utile care vizează dezinfectarea corectă a casei. Iată cum poți dezinfecta eficient suprafețele din locuință, pentru a te putea bucura de un mediu lipsit de prezența virusurilor și a bacteriilor:

  • Folosește întotdeauna produse dezinfectante pentru locuință

Dacă îți dorești ca tu și familia ta să vă protejați împotriva germenilor, este important să folosești întotdeauna soluții dezinfectante pentru curățare. Germenii pot trăi pe toate suprafețele din casă, aceștia putând cauza răceli, gripă sau alte boli infecțioase. Folosind produse de curățare dezinfectante, poți opri înmulțirea acestora și îți poți proteja locuința și familia.

  • Aplică produsele dezinfectante în condiții de siguranță

Există o mulțime de moduri în care îți poți dezinfecta suprafețele din locuință în siguranță. Folosirea produselor de curățarea dezinfectante potrivite pentru mai multe tipuri de suprafețe este o opțiune la îndemână. Ține cont că atunci când folosești astfel de soluții pe suprafețele care intră în contact cu alimentele, este esențial să le clătești cu apă. De asemenea, înainte de a igieniza locuința, este indicat să-ți pui mănuși din latex, pentru a-ți proteja pielea.

  • Dezinfectează frecvent zonele atinse cel mai des

Fă din acest obicei unul permanent, nu doar temporar. Suprafețele atinse cel mai des au nevoie de o dezinfectare frecventă; aici, facem referire la mese, clanțe, mânere, uși, dulapuri, întrerupătoare, prize, robinete, chiuvete, căzi, colacul de la wc, telecomanda, telefonul, biroul și multe altele.

  • Nu folosi orice tipuri de soluții dezinfectante

Degeaba faci mereu curățenie în casă, dacă nu folosești produsele dezinfectante corespunzătoare. Pentru o bună dezinfectare a casei, mai ales a băii și a bucătăriei, este important să utilizezi soluții care au un conținut de alcool de peste 60% și clor. De asemenea, îți recomandăm să folosești dezinfectanți avizați de Ministerul Sănătății. Astfel, vei avea certitudinea și siguranța că produsul chiar acționează conform informațiilor de pe etichetă și prezintă teste de eficacitate realizate.

  • Curăță covoarele în mod regulat

Este important să cureți covoarele din locuință cel puțin o dată pe lună cu o soluție specială pentru igienizare. Acestea au tendința de a aduna cele mai multe bacterii și astfel poți preveni răspândirea germenilor în întreaga locuință.

  • Igienizează perdelele și schimbă des elementele textile

Aspiră săptămânal perdelele și spală-le de cel puțin două ori pe an, pentru a le igieniza și dezinfecta. De asemenea, este recomandat să schimbi așternuturile de pat o dată pe săptămână și să le speli la temperaturi ridicate, pentru a îndepărta bacteriile. Totodată, prosoapele folosite în baie și bucătărie trebuie schimbate o dată la două zile, spălate și dezinfectate.

  • Aerisește bine locuința

Dincolo de măsurile de igienă pe care este bine să le iei pentru sănătatea ta, este esențial ca aerul din locuință să fie proaspăt. Un purificator cu filtre HEPA, de pildă, este binevenit, fiindcă filtrează și igienizează aerul din locuință. Mai mult, este indicat să ții geamurile deschise pe toată durata procesului de curățenie a locuinței, căci majoritatea dezinfectanților chimici pot afecta calitatea aerului din casă.

barbat cu galeata plina cu produse de curatat si mop in mama

Soluții dezinfectante pentru casă: 10 recomandări

Pe baza sfaturilor menționate, dar și a etapelor de curățenie pe care trebuie să le urmezi, îți vom oferi și câteva recomandări de produse din gama Profi, menite să te ajute să dezinfectezi eficient suprafețele din locuința ta. Iată ce soluții dezinfectante pentru casă vei găsi în magazinele Profi:

  • produse dezinfectante pentru baie;
  • produse dezinfectante pentru bucătărie;
  • soluție dezinfectantă pentru gresie și faianță;
  • soluție dezinfectantă pentru parchet;
  • produse dezinfectante pentru electrocasnice;
  • soluție de curățare dezinfectantă pentru aragaz;
  • dezinfectant pentru cadă și chiuvetă;
  • soluție dezinfectantă pentru covoare;
  • dezinfectant universal pentru toate tipurile de suprafețe;
  • dezinfectant pentru haine.
persoana curata o masuta de cafea

Dacă vrei să te bucuri de o locuință perfect curată, igienizată și dezinfectată, ține cont de sfaturile și recomandările noastre. Mai mult, îți recomandăm să-ți descarci aplicația Profi și să profiți de cele mai bune promoții la produse de curățare pentru casă. În acest fel, vei diminua considerabil riscul de contaminare cu virusuri și bacterii și de a dezvolta diverse alergii. În plus, casa ta va străluci de curățenie și vei iubi să locuiești într-un mediu curat și igienizat!

Mai multe idei practice pentru tine

Lista de cumpărături pentru petrecerea de Revelion

22 decembrie 2022

Anul acesta sărbătorești Revelionul acasă sau într-o cabană în vârf de munte? Organizezi chiar tu petrecerea de Anul Nou? Ei bine, spre deosebire de Revelionul petrecut la restaurant sau în club, petrecerea de Revelion acasă implică multă presiune și spirit de organizare, așa că te înțelegem perfect dacă simți că va fi o reală provocare, […]

Citește mai mult

Cum te pregătești pentru masa de 1 Decembrie: Pas cu pas

28 noiembrie 2022

Toți românii patrioți știu ce se sărbătorește pe 1 Decembrie: Ziua Națională a României! Și mai știu că acest eveniment se sărbătorește românește, așa că, de pe masa de 1 Decembrie, nu vor lipsi niciodată preparatele tradiționale mioritice. Țara noastră se mândrește pretutindeni cu preparatele sale, preparate pe care turiștii străini le savurează cu poftă […]

Citește mai mult

Alimentația în perioada postului: Sfaturi și recomandări utile

22 noiembrie 2022

Ți se pare dificil să ții post? Ei bine, secretul este următorul: nu trebuie să te raportezi la această perioadă în care renunți la produsele de origine animală ca la una plină de restricții alimentare, ci ca la o alternativă sănătoasă la felul în care ai mâncat până acum. Gândește-te la faptul că vegetarienii au […]

Citește mai mult

Cum să reciclezi în bucătărie? Sfaturi și recomandări utile

30 iunie 2023

Reciclarea este o practică esențială pentru protejarea mediului înconjurător și conservarea resurselor naturale. Bucătăria este un loc important în care este generată o cantitate semnificativă de deșeuri, însă la fel de bine se poate transforma și într-un spațiu în care poți implementa cu ușurință diverse practici de reciclare. Dacă și tu te întrebi cum să […]

Citește mai mult

Cum să faci cumpărături în mod inteligent? Sfaturi și recomandări utile

16 februarie 2023

„Vizitele” la supermarket pentru a-ți face cumpărăturile, așa cum o știm cu toții, pot lua cele mai diverse forme. De pildă, există acel quick stop la magazin pentru că ai uitat să cumperi un aliment de bază care-ți lipsește în bucătărie. Există și mersul săptămânal la cumpărături, atunci când dorești să te asiguri că vei […]

Citește mai mult

Tipuri de băuturi alcoolice potrivite pentru masa de Crăciun

06 decembrie 2022

Nu mai este niciun secret faptul că, în mod tradițional, sărbătorile la români sunt marcate de mese îmbelșugate și sunt un prilej ideal de reuniune a familiei și a prietenilor apropiați. Și pentru că este vorba despre evenimente importante din an, organizarea meselor de Sărbători nu este chiar ușoară, necesitând o pregătire temeinică. Indiferent de […]

Citește mai mult

Detergent rufe: Tipuri, caracteristici și produse recomandate

16 noiembrie 2022

Curățenia este una dintre cele mai importante și absolut necesare activități în fiecare locuință. Cu cât mediul în care locuiești este unul mai curat și mai îngrijit, cu atât viața devine mai plăcută. Spălarea hainelor este parte integrantă a procesului de curățenie și, atunci când vine vorba despre curățarea și îngrijire articolelor textile, nu este […]

Citește mai mult

Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit: criterii de selecție, tipuri și diferențe

22 decembrie 2022

„Care este cel mai sănătos ulei pentru gătit?” este întrebarea pe care probabil ți-ai pus-o de zeci de ori până acum. Cu o mulțime de varietăți și tipuri de uleiuri pentru gătit disponibile pe rafturile din supermarket, poate deveni copleșitor atunci când trebuie să îl alegi pe cel potrivit pentru mâncarea de zi cu zi. […]

Citește mai mult

Cumpărături sustenabile: 10 obiceiuri pe care le poți adopta ușor

02 martie 2023

Termenul de sustenabilitate nu îți este complet necunoscut, dat fiind că am abordat de-a lungul timpului pe blog subiectul cumpărăturilor sustenabile. Cu siguranță îți amintești că ți-am oferi o serie de recomandări utile despre cum poți avea un Crăciun sustenabil, dar și idei sustenabile privind mâncarea rămasă după Sărbători. Ei bine, în articolul de astăzi […]

Citește mai mult

Decorarea casei de Crăciun: idei pentru un cadru ca-n povești

22 decembrie 2022

Sezonul sărbătorilor de iarnă este cel mai minunat moment al anului, însă știi ce ar putea să-l facă și mai minunat? Ai ghicit, decorațiunile de Crăciun! Decorarea casei de Crăciun va crea o atmosferă unică în interiorul locuinței, căci nu există nimic mai festiv și mai primitor decât o casă decorată cu panglici, instalații luminoase […]

Citește mai mult