Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cele mai bune vinuri albe: Sfaturi și recomandări utile

Mulți necunoscători ai vinurilor ar putea face greșeala comună de a considera că doar cei care beau vin roșu se distrează. Însă vinul roșu pur și simplu nu poate concura cu „distracția” ce vine odată cu savurarea unui vin alb fabulos. În fond, ce crezi că beau oamenii pe acele iahturi luxoase sau lângă piscină, în fiecare resort Relais&Châteaux? De la popularul chardonnay, până la sauvignon blanc, aromele vinurilor albe sunt excelente.

Vinurile albe sunt produse și servite la nivel mondial, însă pentru că ne dorim să-ți ușurăm sarcina de a alege cele mai bune licori, în articolul următor îți vom oferi o serie de sfaturi. De asemenea, vei afla informaţii despre cele mai populare soiuri de struguri din care sunt obținute aceste tipuri de vinuri. Mai mult, te vom încânta și cu câteva recomandări de vinuri albe dintre cele mai alese!

Cele mai populare soiuri de struguri pentru vinuri albe

Soiurile de struguri pentru vinuri albe sunt cultivate atât internațional, cât și în țara noastră. Prin urmare, nu putem sări la alegerea celor mai bune vinuri albe fără să trecem în revistă cele mai importante soiuri de struguri din lume și din România. Cu siguranță, ai auzit deja despre multe dintre acestea, așa că vom face o scurtă recapitulare.

Vinuri albe internaționale

  • Chardonnay

Originar din Burgundia, Franța, Chardonnay este un soi de struguri cu un buchet bogat, mai catifelat decât alte tipuri de vinuri albe seci, având note puternice de citrice. În plus, acesta este fermentat în butoaie de stejar, ceea ce-i imprimă note de vanilie sau de ciocolată.

  • Sauvignon Blanc

Soiurile de struguri Sauvignon Blanc amintesc de iarba proaspăt tunsă, însă gustul dulceag este dat de notele fructate de mere, pere sau pepene, fiind încununat cu o aciditate care se simte abia la final. Sauvignon Blanc își are originea în regiunea Bordeaux, Franța.

  • Muscat

Muscatul este unul dintre acele vinuri ce pot fi servite ca atare, însă aroma sa dulce îl face ideal și pentru deserturi. Are un gust fructat și o aromă puternică de grapefruit, fiind produs în regiuni cu climat blând, precum cele din Italia, din Germania (Valea Rinului) sau din Austria.

  • Pinot Grigio

Printre cele mai bune vinuri albe internaționale se numără și Pinot grigio, un vin alb sec, cu gust puternic și acid, cu arome fructate. Acesta este produs în special în Veneția sau în regiunea Alto Adige din Italia.

sticla de vin alb

Vinuri albe românești

  • Fetească Albă

Este un soi românesc tradițional, cu vechime, din care se fabrică îndeosebi vinuri albe seci sau demiseci. Acestea au un conținut moderat de alcool, fiind recunoscute pentru gustul fin.

  • Grasă de Cotnari

Acest soi de struguri se cultivă de mai bine de șapte secole în România, iar vinul alb obținut din acest soi este dulce sau demidulce, acid, cu o tărie alcoolică de 11,5-12,5% și aromă de stafide.

  • Riesling italian

Rieslingul italian este cultivat pe o suprafață de peste 20,000 de hectare în țara noastră și stă la baza unei game variate de vinuri albe seci, demiseci și demidulci. Este folosit, însă, și pentru producerea vinurilor albe spumante.

  • Sauvignon

Sauvignon Blanc este cultivat pe 6.000 de hectare din România și este unul dintre cele mai apreciate și mai bune vinuri albe de export. Vinul sec sau demisec obținut din acest soi de struguri este fin și are o aromă tare.

  • Muscat Ottonel

Este un soi de struguri originar din Franța, însă este cultivat și în țara noastră, pe suprafețe extinse. Vinurile albe din Muscat Ottonel sunt dulci, au o aromă specifică și se pretează pentru învechire.

sticla de vin alb, pahare si paine pe masa in livada cu vita de vie

Cum alegi cele mai bune vinuri albe: sfaturi de alegere și servire

Vinurile albe se numără printre cele mai apreciate băuturi din lume și sunt recunoscute pentru gustul lor îmbogățit de arome fructate sau lemnoase. Dacă ești amator în acest domeniu, alegerea celor mai bune vinuri albe poate fi destul de dificilă, mai ales că fiecare sortiment este unic prin aromă și buchet. Iată câteva sfaturi de selecție a celor mai bune vinuri albe, dar și cele mai bune asocieri culinare pentru aceste băuturi.

Ține cont de culoarea vinului

Un vin alb bun va impresiona, în primul rând, prin culoare. De regulă, vinurile albe prezintă diferite variații de nuanțe de galben. Aceste variații se datorează soiurilor de struguri, metodei de fermentare și chiar și vechimii vinului. De pildă, un vin alb ușor poate avea o culoare de galben pal sau chiar transparent, în timp ce vinurile albe cu corp mediu și o intensitate mai mare a aromelor vor avea o culoare de galben spre auriu. O culoare mai închisă a vinului arată o aciditate mai mică și maturarea în baricuri de stejar franțuzesc.

Ia în considerare mirosul vinului alb

În general, mirosul unui vin trebuie să reprezinte un preludiu al gustului pe care urmează să-l experimentezi. Cele mai bune vinuri albe au buchete diferite, în timp ce mirosul variază de la flori, la condimente și fructe. Mirosul este principalul indicator al unui vin bușonat. Prin urmare, este important să acorzi atenție mirosului vinului, pentru a-ți da seama dacă acesta a fost supus oxidării.

Ai în vedere ca gustul vinului să fie complex

Cel mai important aspect al unui vin este, desigur, gustul său. Este binecunoscut faptul că există patru gusturi de bază ale unui vin: dulce, acru, sărat și amar. Prin combinarea atentă a acestor gusturi, apar arome deosebite, specifice celor mai bune vinuri albe. Te sfătuim să îți oferi timp și să savurezi atent vinul până te vei bucura de un gust catifelat. Gustul vinului trebuie să exprime întotdeauna complexitate, aciditate și un postgust persistent.

Asociază vinurile albe cu preparate corespunzătoare

Pentru a te putea bucura din plin de gustul celor mai bune vinuri albe, acestea trebuie asociate cu preparate corespunzătoare. Dintre asocierile culinare care fac cinste vinurilor albe, fie că vorbim despre un vin alb sec bun sau un vin alb demisec, amintim:

  • Carnea de pasăre e potrivită pentru vinurile albe seci și demiseci. Aceasta poate fi asociată cu sosuri albe, cu legume sau orez. Aromele preparatelor și ale vinului se vor complimenta reciproc și vei avea parte de o masă savuroasă.
  • Brânzeturile, precum brânza brie, alături de legume și pâine cu semințe setează scena pentru vinuri albe precum Fetească Albă sau Chardonnay.
  • Peștele la grătar este potrivit pentru sortimente de vin precum Muscat Ottonel. Acest vin de calitate este un pairing minunat pentru o bucată de păstrăv la grătar.
pahare cu vin alb si ciorchini de struguri

Cele mai bune vinuri albe: 5 recomandări

Pe baza sfaturilor oferite anterior, am adunat pentru tine în rândurile de mai jos cele mai bune vinuri românești și de renume internațional, din categoria vinurilor albe. Iată, așadar, un top al vinurilor albe, atent selectate din colecția de vinuri de la Profi!

1. Domaine du Cheval Blanc, Sauvignon-Semillion-Muscadelle, sec

Domaine du Cheval Blanc este un vin alb sec, delicat și armonios, originar din zona Bordeaux. Compoziția sa de 40% Sauvignon Blanc, 40% Semillon și 20% Muscadell oferă note și arome de citrice, piersică, fructul pasiunii și miere, ceea ce-l transformă într-unul dintre cele mai bune vinuri albe. Poate fi asociat cu salate, legume la grătar, fructe de mare și pește. Alege-l și tu din gama de produse Profi!

2. Ernst Ludwig Riesling, sec

Ernst Ludwig Riesling reprezintă esența vinului german provenit din soiuri de struguri albi Riesling, soi predominant pe valea Rinului, cu arome deosebite de pământ, măr verde și lime. Cât despre asocierile culinare, acesta se pretează mâncărurilor asiatice, aromatizate, salatelor, brânzei cu mucegai și peștelui. Și vestea bună este că-l poți găsi în cel mai apropiat magazin Profi!

3. Rio Anejo Macabeo Chardonnay, sec

În topul celor mai bune vinuri albe se numără și Rio Anejo Macabeo Chardonnay, un vin alb sec spaniol, obținut din soiurile Macabeo și Chardonnay. Acesta are arome puternice de măr galben, citrice și ananas, fiind potrivit pentru mâncăruri cu fructe de mare, brânzeturi, pește, paste cu creveți sau bruschete. Dacă dorești să-l încerci, îl vei găsi disponibil pe rafturile din noul magazin Profi.

4. Panciu Riserva Muscat Ottonel, dulce

Un vin precum Panciu Riserva Muscat Ottonel poate reprezenta pentru mulți cel mai bun vin românesc din selecția vinurilor albe, mai ales dacă îți plac aromele fructate și gustul dulce. Acest vin alb are o culoare galben pai, arome intense de flori cu note predominante de petale de trandafir alb, piersică și flori de tei. Cu un gust fin, un echilibru ideal între zaharuri și aciditate, Panciu Riserva Muscat Ottonel poate fi considerat unul dintre cele mai bune vinuri albe. Îl vei găsi în supermarketul tău preferat, alături de alte vinuri albe demiseci și seci excelente!

5. Domeniile Vinarte Sauvignon Blanc & Fetească Albă, sec

Limpede și strălucitor, cu o culoare galben pai cu reflexii aurii, vinul Domeniile Vinarte Sauvignon Blanc&Fetească Albă se găsește și el în topul celor mai bune vinuri albe românești. Acest vin sec are arome florale complexe, cu note de miere, flori albe și boabe de struguri albi. Este bine echilibrat, are o aciditate medie și postgust lung, dominat de note de măr dulce și inflexiuni vegetale.

sticla cu vin alb, pahare si tirbuson

Sperăm că am reușit să te introducem în lumea vinurilor albe prin intermediul acestui articol și că vei ști să alegi de acum înainte cele mai bune băuturi pentru ocazii speciale și nu numai. Te sfătuim să-ți descarci și aplicația Profi, fiindcă suntem siguri că vei avea surpriza să găsești vinurile tale preferate la cele mai avantajoase promoții!

Mai multe idei practice pentru tine

Cum să îți planifici mesele pentru o săptămână: Sfaturi și trucuri

09 august 2023

Îți vei îmbogăți cunoștințele despre beneficiile planificării meselor pe o săptămână și vei învăța cum să începi acest proces. Îți vom oferi sfaturi valoroase pentru crearea unui plan de masă sănătos și hrănitor. După ce vei citi acest articol, vei avea toate instrumentele necesare pentru a-ți îmbunătăți alimentația și stilul de viață! Beneficiile planificării meselor […]

Citește mai mult

Cei mai buni cărbuni de grătar: Tipuri, sfaturi și utilizări

15 noiembrie 2022

Aproape toată lumea iubește carnea la grătar. Desigur, dacă grătarul este bine făcut! Indiferent de anotimp, ne bucurăm de carne și de legume apetisante, făcute pe grill. Însă știi care sunt cele mai importante elemente care stau la baza unui grătar reușit? Ei bine, acestea sunt grătarul, desigur, carnea pentru grătar și cărbunele de grătar. […]

Citește mai mult

Cum să folosești lămâile în bucătărie: sfaturi și recomandări utile

19 august 2024

Există un citat celebru pe rețelele de socializare: „Când viața îți dă lămâi, fă limonadă!”. Trebuie să știi însă că lămâile nu se rezumă doar la a fi transformate într-o băutură de vară răcoritoare, ci au multiple întrebuințări în bucătărie. Aceste fructe citrice nu numai că aduc o explozie de prospețime și aromă în orice […]

Citește mai mult

Cum să organizezi un picnic reușit? Sfaturi și produse recomandate

12 iulie 2023

Vremea devine din ce în ce mai plăcută, parcurile sunt pline de flori, pădurile sunt înverzite, iar soarele parcă ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în natură și să ne bucurăm de el. Altfel spus, este sezonul picnicului și al distracției în aer liber! Și asta pentru că vara se apropie cu pași […]

Citește mai mult

Beneficiile vinului roșu: ce proprietăți deosebite are această băutură?

23 noiembrie 2022

Vinul roșu este mai mult decât băutura perfectă pentru o cină romantică. Această licoare are numeroase beneficii pentru sănătate și merită savurată în fiecare zi. Știm că, în general, specialiștii pun accentul pe efectele negative ale alcoolului pentru organism, însă în cazul vinului, consumul acestuia cu moderație poate avea beneficii incredibile pentru sănătate. Dintre toate […]

Citește mai mult

5 cele mai bune verdețuri pe care trebuie să le încerci vara aceasta

19 august 2024

Vara este sezonul ideal pentru a introduce mai multe verdețuri proaspete în alimentația noastră. Pe lângă faptul că sunt răcoritoare și pline de vitamine, verdețurile pot fi utilizate într-o varietate de rețete aromate. Fie că le adaugi în salate, le folosești în smoothie-uri sau le gătești în diverse preparate, acestea îți vor îmbunătăți semnificativ dieta […]

Citește mai mult

Tipuri de bere: Caracteristici, diferențe și recomandări

15 noiembrie 2022

Știai că berea este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume? Cu o istorie care datează încă din vremea Mesopotamiei Antice, berea a reușit să treacă testul timpului și să se păstreze în topul băuturilor preferate ale consumatorilor, indiferent că vorbim despre bărbați sau femei. Tocmai datorită acestei popularități de care se bucură […]

Citește mai mult

Pregătirea și organizarea cămării pentru toamnă: 10 sfaturi practice

21 august 2023

Pentru toate gospodinele, venirea toamnei înseamnă organizarea cămării, pentru a face loc tuturor bunătăților tradiționale pregătite cu roadele de sezon. Suntem siguri că mulți dintre voi deja ați pregătit murături la borcan sau ați dat deja startul rețetelor de dulceață de casă, cu cele mai gustoase fructe ale verii, așa că nici nu vedem un moment […]

Citește mai mult

Curățenia generală: Sfaturi utile, greșeli de evitat și produse recomandate

16 noiembrie 2022

Orice persoană își dorește o locuință curată și ordonată, învăluită într-o atmosferă caldă și primitoare. Curățenia nu este importantă doar din punct de vedere estetic, ci și al sănătății, deoarece acarienii, alergenii, microbii și germenii se înmulțesc rapid într-un mediu plin de praf și mizerie, ceea ce poate duce la afecțiuni grave de sănătate. Pentru […]

Citește mai mult

Cum să sculptezi un dovleac de Halloween: Tot ce trebuie să știi

23 noiembrie 2022

Nu știm alții de ce iubesc Halloweenul, însă pentru noi totul este destul de clar. Acest Halloween american este ocazia perfectă de a coace niște plăcinte tradiționale românești la cuptor, în ton cu sezonul. Și în timp ce aromele de scorțișoară și dovleac bine copt perindă prin bucătărie, sculptăm dovleci în cele mai haioase forme […]

Citește mai mult