Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Pregătirea mașinii pentru iarnă: 10 accesorii de care ai nevoie

Chiar dacă încă nu am avut parte de zăpadă până acum, sezonul rece și-a făcut deja simțită prezența, în timp ce temperaturile scăzute fac din ce în ce mai grea plecarea de dimineață cu mașina personală, din cauza parbrizului înghețat. Sezonul rece poate fi destul de dur pentru mașinile noastre, motiv pentru care iarna vehiculele necesită o pregătire specială pentru a putea funcționa la parametri optimi.

Procesul de pregătire a mașinii pentru iarnă nu este deloc unul dificil de realizat, atâta vreme cât respecți anumite etape esențiale pentru siguranță și confort, dar și cât timp ai la îndemână accesoriile potrivite cu care să-ți echipezi mașina pentru sezonul rece. Dacă și tu dorești să-ți echipezi corespunzător vehiculul în acest sezon, iată în ce constă pregătirea mașinii pentru iarnă și care sunt accesoriile de care ai nevoie!

Cum îți pregătești mașina pentru iarnă: etape esențiale

Indiferent că ești pasionat sau nu de mașini, știi că sezonul de iarnă aduce cu sine o serie de pregătiri speciale, pentru a te bucura de mașină pentru cât mai mult timp, pentru a o proteja și pentru a evita accidentele. Iată ce presupune pregătirea mașinii pentru iarnă!

Schimbă anvelopele de vară cu cele de iarnă

Schimbul cauciucurilor de vară cu cele de iarnă este primul lucru care ne vine în minte atunci când a venit sezonul rece. Anvelopele de iarnă sunt obligatorii în această perioadă a anului, așa că înainte de a face programarea la service, asigură-te că anvelopele de iarnă sunt într-o star bună și că adâncimea profilului poate asigura rezistența la frânare.

De asemenea, pentru a te asigura că anvelopele sunt perfect funcționale, poți cere verificarea aliniamentului roților, verificarea echilibrării anvelopelor, verificarea presiunii aerului din cauciuc și rotația anvelopelor pentru o uzură uniformă.

Verifică frânele

Pregătirea mașinii pentru iarnă implică și verificarea frânelor, acesta fiind un moment oportun de a opta și pentru ungerea plăcuțelor de frână, în așa fel încât să poți preveni blocarea acestora în timpul iernii. Du autovehiculul la un service autorizat pentru a verifica întregul sistem de frânare, dar și sistemul ABS, foarte solicitat în sezonul rece.

Verifică lichidul de răcire

Una dintre grijile șoferilor pe timpul iernii este și antigelul, motiv pentru care trebuie să te asiguri că nivelul actual de lichid de răcire din mașina ta este unul optim. În caz contrar, acesta va trebui completat, pentru a evita înghețarea apei din radiator.

Verifică bateria mașinii

Temperaturile reci sunt unul dintre cei mai mari inamici ai bateriei unei mașini. Mergi cu mașina la un service specializat pentru ca un mecanic să verifice starea bateriei și să spună dacă aceasta funcționează în parametri optimi. Nu uita nici de curele, căci acestea se deteriorează rapid în timpul iernii și nu vor da același randament, motiv pentru care trebuie verificate să fie într-o stare cât mai bună.

Verifică sistemul de climatizare

Pe lângă faptul că un sistem de climatizare funcțional oferă confortul de care ai nevoie atunci când conduci, acesta joacă și un rol important în buna funcționare a vehiculului și menținerea siguranței. Verifică mașina într-un atelier specializat și asigură-te că dezaburirea parbrizului și geamurilor, dar și cea a oglinzilor, funcționează perfect!

Inspectează nivelul de ulei

Pe timpul iernii este foarte important ca motorul să funcționeze corect. Prin urmare, cere verificarea uleiului și caută să nu existe nicio scurgere. Dacă are nevoie să fie schimbat, asigură-te că alegi un ulei potrivit pentru mașina ta!

Schimbă lichidul de parbriz și înlocuiește ștergătoarele

O altă situație pe care o poți întâmpina pe timpul iernii este înghețarea parbrizului și a lunetei. Așadar, este nevoie să-ți echipezi mașina cu lichid rezistent la îngheț. În plus, ia în considerare și înlocuirea ștergătoarelor de vară cu unele speciale pentru iarnă, mult mai eficiente în eliminarea zăpezii și a gheții de pe parbriz.

Inlocuirea lichidului de parbriz

Pregătirea mașinii pentru iarnă: accesorii necesare

Acum că ai luat la cunoștință care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi în ceea ce privește pregătirea mașinii pentru iarnă, vom trece în revistă și cele mai importante accesorii pentru mașină, menite să-ți fie de real ajutor în sezonul rece. Iată care sunt accesoriile auto de care ai nevoie iarna!

1. Lanțuri

Lanțurile auto pentru zăpadă și gheață sunt accesorii excelente în sezonul rece. Aceste dispozitive se montează pe roțile motrice ale mașinii în cazul în care se circulă pe un drum cu zăpadă și gheață, ținând cont ca viteza maximă să nu fie mai mare de 45 km/h.

2. Cablu de tractare

Un alt accesoriu esențial pentru echiparea mașinii pe timpul iernii și nu numai este cablul de tracțiune sau de remorcare. Un cablu de tracțiune este ideal atunci când mașina ta are nevoie de tractare de urgență sau pentru momentele în care rămâi în pană sau ai probleme cu autoturismul. Poți achiziționa și tu un astfel de accesoriu din magazinul Profi Standard, Super sau Loco!

3. Saculeț de nisip

Indiferent de numărul de bagaje pe care-l ai, este important să fac loc în portbagaj și pentru un săculeț cu nisip, cu pietriș sau cu sare. Dacă ai ghinionul de a rămâne blocat în zăpadă și nu mai poți urni mașina dintr-o zonă acoperită cu gheață sau polei, te poți folosi cu încredere de acesta pentru a recupera aderența.

4. Lopată mică

Acest accesoriu este unul dintre cele mai utile obiecte pe care le poți avea în mașină pe timp de iarnă. O lopată mică se va dovedi extrem de utilă în situația în care mașina rămâne blocată în zăpadă, căci astfel poți deszăpezi autoturismul mai ușor.

5. Racletă pentru gheață

Din mașina ta nu trebuie să lipsească iarna sub nicio formă racleta, căci aceasta te va ajuta să îndepărtezi mult mai ușor și mai eficient gheața de pe geamuri. Vei găsi raclete în gama de produse de la Profi, aliatul tău de încredere în pregătirea mașinii pentru iarnă.

6. Perie pentru zăpadă

Și peria de zăpadă este atât de necesară în timpul sezonului rece. Acest accesoriu te va ajuta să cureți autoturismul de zăpadă. La fel de util se va demonstra a fi și un spray antiîngheț pentru încuietoarea mașinii.

7. Trusă de prim ajutor

Deși trusa de prim ajutor este obligatorie prin lege, nu toți șoferii dețin în mașina personală un astfel de accesoriu. Trusa de prim ajutor este vitală, indiferent de sezon și poate face diferența în multe dintre situațiile care se pot ivi atunci când conduci. Din mașină nu trebuie să-ți lipsească nici extinctorul, extrem de util în caz de incendiu.

8. Lichid de parbriz

Pregătirea mașinii pentru iarnă presupune și echiparea acesteia cu lichid de parbriz, special pentru acest sezon. Prin urmare, asigură-te că lichidul de spălare a geamurilor este unul de iarnă, pentru că în caz contrar acesta poate îngheța în recipient. Vei găsi în noul Profi lichid de parbriz pentru iarnă, iar dacă-ți vei descărca și aplicația Profi, vei putea profita de cele mai bune promoții!

9. Spray aerosol pentru motor

Un alt accesoriu, dacă dorești să-l numești astfel este și spray-ul aerosol pentru motor. Acesta se pulverizează în filtrul de aer al admisiei, după care se pornește motorul. Dacă temperaturile sunt scăzute, după pornirea motorului se mai pulverizează câteva minute. Și un astfel de accesoriu poate fi achiziționat din supermarketul Profi.

10. Covorașe din cauciuc

De la primii fulgi de zăpadă, îți recomandăm să scoți preșurile din material textil din mașină și să optezi pentru covorașe din cauciuc. Motivul? Pe timp de iarnă, ne urcăm în mașină cu încălțămintea plină de zăpadă, de soluție de deszăpezire, de sare, nisip și noroi, iar dacă vei păstra preșurile textile, la venirea primăverii vei constata că nu le vei mai putea curăța astfel încât să aibă aspectul inițial.

Utilizarea racletei pentru curatarea parbrizului

Ține cont de sfaturile și recomandările noastre privind pregătirea mașinii pentru iarnă, căci toate sunt extrem de importante pentru a beneficia de experiența în siguranță și confort a șofatului. Tu cum îți pregătești mașina pentru iarnă? Ai și alte sfaturi sau trucuri pe care dorești să le împărtășești cu noi?

Mai multe idei practice pentru tine

Idei de aranjamente pentru masa de Paște

28 martie 2023

Îți vine să crezi că parcă săptămâna trecută vorbeam despre aranjarea mesei de Crăciun și acum deja ne gândim la aranjamentele pentru masa de Paște? Este drept, ne mai desparte un timp de sărbătorile pascale, însă în magazinele de pretutindeni deja au început să apară cele mai diverse ornamente de Paște, care mai de care mai […]

Citește mai mult

Alimente de origine vegetală: ce poți mânca oricând?

28 martie 2023

Alimentele de origine vegetală sau alimentația plant-based reprezintă o tendință alimentară relativ recentă. Pe fondul popularității dietei low-carb de la sfârșitul anului 2010, alimentația plant-based este o nouă filozofie alimentară, care câștigă din ce în ce mai multă apreciere în prezent și care este susținută de o mulțime de cercetări științifice.  Definiția unei diete bazate […]

Citește mai mult

Cum să îți planifici mesele pentru o săptămână: Sfaturi și trucuri

09 august 2023

Îți vei îmbogăți cunoștințele despre beneficiile planificării meselor pe o săptămână și vei învăța cum să începi acest proces. Îți vom oferi sfaturi valoroase pentru crearea unui plan de masă sănătos și hrănitor. După ce vei citi acest articol, vei avea toate instrumentele necesare pentru a-ți îmbunătăți alimentația și stilul de viață! Beneficiile planificării meselor […]

Citește mai mult

Cum să organizezi un picnic reușit? Sfaturi și produse recomandate

12 iulie 2023

Vremea devine din ce în ce mai plăcută, parcurile sunt pline de flori, pădurile sunt înverzite, iar soarele parcă ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în natură și să ne bucurăm de el. Altfel spus, este sezonul picnicului și al distracției în aer liber! Și asta pentru că vara se apropie cu pași […]

Citește mai mult

Tipuri de bere: Caracteristici, diferențe și recomandări

15 noiembrie 2022

Știai că berea este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume? Cu o istorie care datează încă din vremea Mesopotamiei Antice, berea a reușit să treacă testul timpului și să se păstreze în topul băuturilor preferate ale consumatorilor, indiferent că vorbim despre bărbați sau femei. Tocmai datorită acestei popularități de care se bucură […]

Citește mai mult

Cum revii la o alimentație echilibrată după perioada sărbătorilor? Sfaturi utile

16 februarie 2023

Au trecut și aceste sărbătorile de iarnă și, ca de fiecare dată, fiecare dintre noi am mâncat mai mult și mai nesănătos decât ne propusesem. Și nu este de condamnat, căci cine ar putea rezista rețetei de ceafă de porc la cuptor sau în fața unui platou de ouă umplute? Cine se poate abține să […]

Citește mai mult

Asocierea vinului cu preparatele culinare: reguli de bază

18 ianuarie 2023

Atunci când vine vorba despre asocierea vinului cu preparatele culinare din meniu, există două categorii de persoane: cele care aleg sortimentele de vin la întâmplare, în funcție de intuiție și preferințele personale, și cele care iau în considerare toate aspectele pentru a alege acel tip de vin adecvat preparatului din farfurie. Nu este nicidecum un […]

Citește mai mult

Cum să prepari găluște de griș pufoase: sfaturi și trucuri pentru o textură perfectă

27 martie 2024

Noi, cei de la Profi, suntem mari amatori de rețete de ciorbă și supă, motiv pentru care te-am încântat pe blog, de-a lungul timpului, cu cele mai variate astfel de preparate tradiționale. De la ciorbă de perișoare până la ciorbă de lobodă, am bifat o serie de rețete de ciorbă, fără a menționa delicioasa supă cu […]

Citește mai mult

Cum poți avea un Crăciun sustenabil: sfaturi și recomandări utile

22 decembrie 2022

Tis’ the season to be jolly, spun cântecele de Crăciun americane și nu le putem contrazice, căci odată cu venirea sărbătorilor de iarnă, totul pare încărcat de veselie și magie. Pentru toți, Crăciunul reprezintă cea mai mare sărbătoare din an, însă ea poate fi cea mai nefastă pentru mediul înconjurător. De la prea multă hârtie […]

Citește mai mult

Lista de rechizite școlare pentru clasa zero: Ghid complet

18 ianuarie 2023

Să cumperi rechizite pentru prichindelul tău care va începe în curând clasa pregătitoare sau clasa 0, așa cum mai este numită, cu siguranță este un moment plin de emoție, care este posibil să te și deruteze, în egală măsură. Clasa 0 deja reprezintă o nouă etapă în viața micuțului tău preșcolar, așa că poate nu […]

Citește mai mult