Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum revii la o alimentație echilibrată după perioada sărbătorilor? Sfaturi utile

Au trecut și aceste sărbătorile de iarnă și, ca de fiecare dată, fiecare dintre noi am mâncat mai mult și mai nesănătos decât ne propusesem. Și nu este de condamnat, căci cine ar putea rezista rețetei de ceafă de porc la cuptor sau în fața unui platou de ouă umplute? Cine se poate abține să nu servească sarmale în foi de varză, caltaboș sau cârnați de casă după rețeta tradițională? Probabil nimeni! Și la fel cum se adună și deliciile din carne de porc pe mesele de sărbătoare, la fel se adună și kilogramele pe cântar, cu care nu ne vom simți prea bine și vom dori să revenim la forma inițială.

Vinovate pentru aceste schimbări ale organismului nu sunt doar preparatele tradiționale, ci și deserturile, alături de sedentarism. Să recunoaștem, devenim puțin mai leneși în perioada sărbătorilor! Prin urmare, e nevoie să revenim ușor, ușor, la o alimentație echilibrată după sărbători și la un stil de viață activ, dacă ne dorim să fim din nou în formă. Te întrebi cum poți echilibra alimentația după sărbători? Am adunat pentru tine în articolul următor o serie de sfaturi pentru o alimentație echilibrată în urma sărbătorilor. Parcurge-l și tu pentru a le descoperi!

Consumă suficient de multă apă pentru o alimentație echilibrată

Hidratarea corespunzătoare este un pas important într-o alimentație echilibrată, cu atât mai mult cu cât în perioada sărbătorilor avem tendința da a bea mai puțină apă, din cauza faptului că avem la dispoziție o mulțime de băuturi alcoolice și carbogazoase. Știm că a sunat tentant să te răsfeți cu cel mai bun vin fiert și se servești diverse cocktailuri pentru zilele reci de iarnă, însă este bine ca o perioadă să renunți la aceste băuturi și să consumi cei doi litri de apă recomandați pe zi.

Un consum optim de apă te va ajuta și la diminuarea senzației de foame, care poate ajunge la cote maxime după sărbători, căci stomacul nostru a început să se obișnuiască cu cantități ceva mai mari de mâncare. Te sfătuim să te îndrepți chiar acum spre cel mai apropiat magazin Profi pentru a-ți reface stocul de apă!

fata bea apa

Stabilește-ți obiective realiste după sărbători

Fiecare dintre noi ne încadrăm într-un anumit tipar somatic pe care nu-l putem schimba. Acesta este și motivul pentru care, după perioada sărbătorilor este esențial să-ți propui obiective realiste în ceea ce privește alimentația și stilul de viață. Nu are sens să îți propui să arăți după sărbători asemenea modelelor de pe coperțile revistelor de fitness, atâta vreme cât structura ta fizică nu-ți permite să ajungi acolo.

Tot ce poți face este să urmezi o alimentație echilibrată, variată, care să-i asigure organismului tău un aport optim de nutrienți. Căci hai să recunoaștem…mesele de sărbători numai echilibrate nu sunt!

Redu aportul caloric în alimentația după sărbători

O alimentație echilibrată după sărbători presupune și reducerea aportului caloric. Desigur, acest lucru nu înseamnă că trebuie să sari peste mese, ci că trebuie să reduci aportul caloric al acestora cu 100-300 kcal. În acest fel vei avea permanent energie pentru activitățile de zi cu zi. De asemenea, acordă o atenție deosebită la cantitatea de grăsimi și de carbohidrați, care poate crește aportul caloric, redu cantitatea de pâine și de paste făinoase.

Mai mult, te sfătuim să gătești cu mai puțin ulei și să eviți sucurile cu un conținut mare de zahăr. De pildă, în gama Oaie Not de la Profi vei găsi smoothie-uri preparate în întregime din fructe, fără zahăr sau conservanți adăugați, ceea ce poate fi o adiție pe cinste într-o alimentație echilibrată.

Pune accentul pe importanța unui mic dejun sănătos

În perioada după sărbători, micul dejun ar trebui să fie unul cât se poate de consistent și sănătos și ar trebui să includă alimente precum: fructe proaspete, iaurturi sau alte produse lactate degresate, cereale integrale sau pâine integrală. Pentru că mesele de sărbători abundă în deserturi, fructele au tendința de a fi uitate și rămân pe masă, de cele mai multe ori, doar de decor.

Așadar, îți recomandăm să le introduci din nou în alimentația după sărbători, iar cel mai potrivit moment este micul dejun. Desigur, și gustările dintre mese pot conține fructe proaspete, așa că tu alegi în ce moment le vei introduce în meniul zilnic. Gama Proaspete de la noi marca Profi te așteaptă cu cele mai bune și autentice fructe românești, gata să-ți aducă aportul ideal de vitamine și minerale.

barbat care mananca

Optează pentru o masă de prânz consistentă și nutritivă

O masă de prânz nutritivă, dar în același timp săracă în calorii, poate fi reprezentată de o supă de legume, o bucată de carne slabă de curcan sau un preparat din pește, alături de o garnitură de legume gătite ușor. Poți asocia acestor preparate și o felie de pâine integrală sau o salată de crudități.

Și o supă cremă de legume poate fi o alegere ideală pentru o masă de prânz bogată în nutrienți de calitate, iar vestea bună este că ți-am oferit pe blog câteva idei de rețete de supă cremă de legume pe care să le încerci la tine în bucătărie!

Alege rețete ușoare pentru cină

Salatele vor fi întotdeauna cele mai bune opțiuni pentru a te ajuta să scapi de kilogramele în plus acumulate după sărbători. Și ce moment mai bun decât cina, pentru a servi salate delicioase și sănătoase? Optează pentru salate simple, cu legumele preferate, în care să adaugi o sursă ușoară de proteine, precum câteva bucăți de carne slabă, brânză, boabe de năut sau fasole. Asezonează salata cu ulei de măsline și zeamă de lămâie și evită sosurile bogate în calorii.

Fă mișcare în fiecare zi pentru o alimentație echilibrată după sărbători

Știm că poate suna ca o recomandare clasică, însă este una extrem de eficientă. O alimentație echilibrată, fie ea sau nu în urma sărbătorilor, poate fi completată ideal de mișcarea fizică, un element de bază într-un stil de viață sănătos. De pildă, exercițiile de tip cardio te vor ajuta să mobilizezi într-un mod mai eficient masa grasă. Exerciții precum mersul pe jos într-un ritm alert, urcatul scărilor sau câteva minute de gimnastică pot fi eficiente și ușor de pus în practică, fără prea mult efort.

În mod ideal, poți completa acest tip de mișcare cu exerciții fitness, așa că nu ezita să-ți faci un abonament la sala după sărbători. Va merge de minune cu alimentația echilibrată pe care vrei să o adopți!

cuplu pregatesc salata de fructe

Începutul de an este un moment în care motivația noastră este la cote înalte și cu toții ne setăm obiective pentru anul care urmează. De cele mai multe ori, aceste obiective vizează și o alimentație echilibrată, alături de o formă fizică de invidiat. Ține cont de sfaturile noastre și revizuiește-ți și tu alimentația după sărbători. S-ar putea să mai ai nevoie de ele și după sărbătorile de Paște, după ce ai spus de atât de multe ori: „mai pot și cozonac!”.

Mai multe idei practice pentru tine

Tradiții, obiceiuri și superstiții românești de Paște

19 aprilie 2023

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine. Indiferent de regiunea, Învierea Domnului aduce cu sine tradiții și obiceiuri de Paște dintre cele mai diverse, transmise din generație în generație. Și aici nu vorbim doar despre vopsitul ouălor, despre pască și preparate din carne de miel, ci despre multe alte tradiții care sunt bine […]

Citește mai mult

Cei mai buni cărbuni de grătar: Tipuri, sfaturi și utilizări

15 noiembrie 2022

Aproape toată lumea iubește carnea la grătar. Desigur, dacă grătarul este bine făcut! Indiferent de anotimp, ne bucurăm de carne și de legume apetisante, făcute pe grill. Însă știi care sunt cele mai importante elemente care stau la baza unui grătar reușit? Ei bine, acestea sunt grătarul, desigur, carnea pentru grătar și cărbunele de grătar. […]

Citește mai mult

Cum să prepari găluște de griș pufoase: sfaturi și trucuri pentru o textură perfectă

27 martie 2024

Noi, cei de la Profi, suntem mari amatori de rețete de ciorbă și supă, motiv pentru care te-am încântat pe blog, de-a lungul timpului, cu cele mai variate astfel de preparate tradiționale. De la ciorbă de perișoare până la ciorbă de lobodă, am bifat o serie de rețete de ciorbă, fără a menționa delicioasa supă cu […]

Citește mai mult

Prosecco versus șampanie: care sunt diferențele și cum să alegi pentru evenimentele festive?

28 august 2024

Atunci când sărbătoarea bate la ușă, alegerea băuturii potrivite poate face diferența între un eveniment de succes și unul mai puțin reușit. Dacă urmează să organizezi un eveniment festiv, fie că este vorba despre o nuntă, o aniversare sau o petrecere de Revelion, băuturile pe care le servești joacă un rol esențial în crearea atmosferei […]

Citește mai mult

Cum să pregătești mămăliga cu brânză la cuptor: Sfaturi și ingrediente necesare

20 noiembrie 2023

\ Este de prisos să-ți spunem că bucătăria românească înglobează cele mai savuroase arome și preparate tradiționale, întrucât suntem siguri că ai „testat” până acum delicii românești cât cuprinde! Noi, cei de la Profi, mereu aducem vorba pe blog despre preparatele tradiționale românești, pe care ne place să le gătim ori de câte ori avem ocazia. […]

Citește mai mult

Cum să folosești lămâile în bucătărie: sfaturi și recomandări utile

19 august 2024

Există un citat celebru pe rețelele de socializare: „Când viața îți dă lămâi, fă limonadă!”. Trebuie să știi însă că lămâile nu se rezumă doar la a fi transformate într-o băutură de vară răcoritoare, ci au multiple întrebuințări în bucătărie. Aceste fructe citrice nu numai că aduc o explozie de prospețime și aromă în orice […]

Citește mai mult

Câte calorii are carnea de pui? Informații despre valorile nutriționale

15 noiembrie 2022

Carnea de pui este o opțiune populară atunci când vine vorba despre consumul de proteine slabe, întrucât conține o cantitate semnificativă într-o singură porție, fără prea multe grăsimi. În plus, carnea de pui poate fi pregătită ușor acasă și este disponibilă în majoritatea restaurantelor. Preparatele din pui pot fi găsite în aproape orice meniu, indiferent […]

Citește mai mult

Băița bebelușului: Sfaturi utile și produse recomandate

28 noiembrie 2022

Băița bebelușului poate fi o experiență încărcată de temeri și tensiune dacă abia ai devenit mămică/tătic, pe motiv că nu știi cum să ții bebelușul, ce să faci dacă plânge, dacă folosești produsele potrivite sau dacă ai aplicat corect ceea ce ai învățat. Însă vei observa că după primele ture, foarte repede momentul băiței bebelușului […]

Citește mai mult

Idei inedite pentru a decora bradul de Crăciun

22 decembrie 2022

Nimic nu aduce bucurie mai mare de sărbători într-un interior decât un brad de Crăciun împodobit, fie că optezi pentru clasicele combinații de culori roșii și verde, alături de lumini sclipitoare sau alegi o temă creativă pentru decorul bradului de Crăciun. Anul acesta îți sugerăm să încurajezi întreaga familie să îmbrățișeze această tradiție de sărbători […]

Citește mai mult

Economisirea la cumpărături: cum să găsești cele mai bune oferte și reduceri

09 aprilie 2024

Este adevărat, cumpărăturile sunt o parte inevitabilă a vieții noastre, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să depășim bugetul pentru a ne satisface nevoile sau dorințele. Cu puțină planificare și atenție la detalii, poți economisi bani considerabil și poți profita la maximum de fiecare bănuț cheltuit.  Dacă și tu dorești să pui accentul pe […]

Citește mai mult