Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum să sculptezi un dovleac de Halloween: Tot ce trebuie să știi

Nu știm alții de ce iubesc Halloweenul, însă pentru noi totul este destul de clar. Acest Halloween american este ocazia perfectă de a coace niște plăcinte tradiționale românești la cuptor, în ton cu sezonul. Și în timp ce aromele de scorțișoară și dovleac bine copt perindă prin bucătărie, sculptăm dovleci în cele mai haioase forme și punem semințele de dovleac la cuptor, pentru a retrăi momentele din copilărie. Nu ai cum să nu iubești această combinație!

Așa că, dacă tocmai ai băgat plăcintele la cuptor, a venit momentul să-ți scoți arsenalul de ustensile de bucătărie, pentru că Halloweenul urmează să devină foarte…spooky! Sculpturile în dovleci, fie ele de dragul copiilor sau pur și simplu de dragul artei, nu vor face decât să genereze chicoteli și veselie, şi în rândul celor mici, şi printre adulți. Nu ai idee cum să sculptezi un dovleac? Ți-am pregătit în articolul următor tot ce trebuie să știi despre sculptarea și decorarea dovleacului de Halloween?

Tradiția felinarului sculptat din dovleac de Halloween

Înainte de a ne avânta spre sculptarea celor mai amuzante fețe de dovleac de Halloween, fă cunoștință cu această tradiție atât de populară în prezent. Halloweenul este o sărbătoare de origine celtică, dar însușită de americani în secolul al XIX-lea. Ea este celebrată în fiecare an, în noaptea de 31 octombrie, atunci când calendarul catolic marchează Ziua Tuturor Sfinților.

Specific pentru Halloween este și dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack și care are o poveste la fel de interesantă precum tradiția în sine. Conform tradiției, irlandezii au folosit mult timp napii în noaptea de Halloween, însă americanii au fost atrași de forma și culoarea dovleacului. Mai mult, au început să-și exerseze talentul și imaginația, sculptând chipuri care de care mai haioase sau hidoase.

Cu ocazia sărbătorii de Halloween, copiii se maschează în personaje malefice și colindă pe la case întrebând „Trick or treat?”. Și pentru că sfârșitul de octombrie se apropie, a venit momentul să învățăm cum să obținem această lanternă a lui Jack în scop decorativ, printr-un felinar din dovleac.

persoana sculpteaza un dovleac

De ce ai nevoie ca să decupezi un dovleac de Halloween?

Ești gata să sculptezi cel mai „înfiorător” dovleac de Halloween? Atunci, trebuie să te înarmezi cu toate ustensilele necesare pentru această operă de artă. În magazinul Profi, vei găsi cele mai diverse modele de bostani pentru Halloween, de diferite dimensiuni, așa că e musai să-i adaugi pe lista de „ingrediente”.

Tot în gama de produse Profi, vei găsi și alte ustensile de care ai nevoie pentru sculptarea dovleacului de Halloween; iată ce trebuie să treci pe lista de cumpărături, înainte de a te îndrepta spre noul Profi:

  • dovleci rotunzi, de culoare portocalie, care să nu aibă prea multe zgârieturi;
  • un cuțit zimțat de bucătărie, cu o lamă lungă, pentru a tăia coaja groasă a dovlecilor;
  • o lingură de masă sau o cupă pentru înghețată pentru a scobi miezul dovlecilor;
  • un cuțit cu vârf ascuțit și lamă mică pentru a sculpta detaliile dovlecilor;
  • o pilă de unghii, pentru a oferi un design frumos marginilor tăiate;
  • hârtii pe care să ai desenate fețele pe care dorești să le dai dovlecilor;
  • lumânări;
barbat curata un dovleac

Cum se face un dovleac de Halloween: 5 etape de sculptare

Ți-ai luat toate elementele de care ai nevoie de la supermarket? Dacă da, şi ai şi toate ustensilele, invită-i pe toți cei dragi în bucătărie sau pe terasă și începeți treaba. Înainte de a începe operațiunea „Brâncuși”, îți sugerăm să așezați pe masă câteva ziare, să spălați bine dovlecii și să-i uscați cu șervete. Iată cum se face un dovleac de Halloween, în câțiva pași simpli!

1. Folosește un cuțit zimțat pentru a tăia pălăria dovleacului

Primul pas al este tăierea pălăriei dovlecilor, cam pe la 5-6 centimetri distanță de tulpină, cu ajutorul unui cuțit cu zimți. Este esențial ca pentru această etapă să folosești un cuțit sold, stabil și bine ascuțit. Asigură-te că deschizătura va fi suficient de largă în așa fel încât să-ți încapă mâna pentru a scobi dovlecii şi a îndepărta pulpa și semințele.

2. Curăță pereții interiori ai dovleacului de Halloween

Acum, începe distracția! Înainte de a pune lingura sau cupa de înghețată la lucru, îți sugerăm să scoţi cu mâna părțile consistente din mijloc, atât cât se poate. Apoi poți interveni cu o cupă pentru înghețată, pentru a răzui toate marginile și a curăța dovlecii în întregime. Să nu cumva să arunci miezul dovleacului la gunoi, căci din el va ieși cea mai aromată plăcintă. Iar semințele de dovleac la cuptor sunt absolut delicioase!

3. Marchează conturul feței dovleacului cu un pix

Acum, începe etapa mai grea, dar și cea mai interesantă: creația! Poți folosi fie șabloane, fie poţi lucra după imaginația ta și a celor dragi. Indiferent de alegere, nu uita că trebuie să stabiliți de la început ce vă doriți: un dovleac care să sperie toți vecinii sau un dovleac drăgălaș, cu figură nostimă. Trasează cu un pix trăsăturile dovleacului, iar după ce ai terminat de conturat, folosește vârful unui cuțit, cu care să urmărești liniile de pix și să „zgârii” mici șanțuri.

4. Folosește un cuțit pentru decojit fructe ca să sculptezi dovleacul

Apoi, cu ajutorul unui cuțit mic, solid și compact, foarte bine ascuțit, de preferat unul folosit pentru decojirea fructelor și legumelor, poţi începe să sculptezi dovleacul, urmând șanțurile formate anterior. Acționează cu răbdare, fiindcă orice mișcare greșită va duce la mutilarea definitivă a dovleacului ce se poate transforma instant dintr-o figură malefică într-una „știrbă”!

5. Decorează dovleacul pentru Halloween

O altă etapă distractivă începe cu decorarea dovleacului de Halloween. Împodobește fiecare dovleac pe dinăuntru cu câte o lumânare mică, plasată într-un suport special, pentru ca flacăra să nu ia contact cu dovleacul. Desigur, poți alege să dai viață dovleacului și cu o ghirlandă cu leduri sau cu un beculeț în formă de lumânare. Orice idee este binevenită! Dacă îți dorești dovleci unici, poți opta pentru cele mai diverse „machiaje”, folosind acuarele sau poți decora dovlecii cu pălării de vrăjitoare sau lilieci. Imaginația în ceea ce privește decorațiunile pentru dovleci de Halloween nu are limite!

dovleac sculptat langa dovleci intregi, nuci si bomboane

Idei de dovleci de Halloween: 3 modele

Ți-am pregătit în continuare și câțiva dovleci de Halloween în modele care mai de care mai interesante. Inspiră-te și tu din aceste forme de dovleci de Halloween pentru următoarele creații în familie!

1. Dovleac sculptat de Halloween cu față veselă

Dacă vrei ca dovleacul tău să fie departe de o figură înfricoșătoare, optează pentru un dovleac vesel. Desenează pe o foaie figura nostimă, apoi aplic-o pe dovleac, fă un contur cu pixul și sculptează delicat ochii, nasul și gura acestui zâmbăreț!

baiat sculpteaza un dovlec

2. Model de bostan de Halloween cu față fioroasă

Vrei să dai sens expresiei de spooky season? Atunci, un dovleac urât cu față fioroasă este exact ceea ce ar trebui să-ți propui. Nu este deloc complicat să oferi dovleacului tău portocaliu o privire „de speriat”, așa cum este și cea din modelul de mai jos.

femeie sculpteaza un dovleac

3. Dovleac decorat de Halloween cu accesorii de pirat

Pune-ți creativitatea la încercare și creează dovleci decorați de Halloween în cele mai inventive forme. De pildă, poți urma exemplul de mai jos și poți picta pe fața dovleacului o privire înfricoșătoare și apoi pune-i o pălărie de pirat în toată regula.

familie langa dovleci pictati

Ești gata să urmezi tradiția de Halloween? Acum, nu mai rămâne decât să achiziționezi cei mai arătoși dovleci, să te echipezi cu ustensile, să ai la îndemână cele mai amuzante ornamente și să petreci timp de calitate alături de cei dragi. Trick or treat?