Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum să sculptezi un dovleac de Halloween: Tot ce trebuie să știi

Nu știm alții de ce iubesc Halloweenul, însă pentru noi totul este destul de clar. Acest Halloween american este ocazia perfectă de a coace niște plăcinte tradiționale românești la cuptor, în ton cu sezonul. Și în timp ce aromele de scorțișoară și dovleac bine copt perindă prin bucătărie, sculptăm dovleci în cele mai haioase forme și punem semințele de dovleac la cuptor, pentru a retrăi momentele din copilărie. Nu ai cum să nu iubești această combinație!

Așa că, dacă tocmai ai băgat plăcintele la cuptor, a venit momentul să-ți scoți arsenalul de ustensile de bucătărie, pentru că Halloweenul urmează să devină foarte…spooky! Sculpturile în dovleci, fie ele de dragul copiilor sau pur și simplu de dragul artei, nu vor face decât să genereze chicoteli și veselie, şi în rândul celor mici, şi printre adulți. Nu ai idee cum să sculptezi un dovleac? Ți-am pregătit în articolul următor tot ce trebuie să știi despre sculptarea și decorarea dovleacului de Halloween?

Tradiția felinarului sculptat din dovleac de Halloween

Înainte de a ne avânta spre sculptarea celor mai amuzante fețe de dovleac de Halloween, fă cunoștință cu această tradiție atât de populară în prezent. Halloweenul este o sărbătoare de origine celtică, dar însușită de americani în secolul al XIX-lea. Ea este celebrată în fiecare an, în noaptea de 31 octombrie, atunci când calendarul catolic marchează Ziua Tuturor Sfinților.

Specific pentru Halloween este și dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack și care are o poveste la fel de interesantă precum tradiția în sine. Conform tradiției, irlandezii au folosit mult timp napii în noaptea de Halloween, însă americanii au fost atrași de forma și culoarea dovleacului. Mai mult, au început să-și exerseze talentul și imaginația, sculptând chipuri care de care mai haioase sau hidoase.

Cu ocazia sărbătorii de Halloween, copiii se maschează în personaje malefice și colindă pe la case întrebând „Trick or treat?”. Și pentru că sfârșitul de octombrie se apropie, a venit momentul să învățăm cum să obținem această lanternă a lui Jack în scop decorativ, printr-un felinar din dovleac.

persoana sculpteaza un dovleac

De ce ai nevoie ca să decupezi un dovleac de Halloween?

Ești gata să sculptezi cel mai „înfiorător” dovleac de Halloween? Atunci, trebuie să te înarmezi cu toate ustensilele necesare pentru această operă de artă. În magazinul Profi, vei găsi cele mai diverse modele de bostani pentru Halloween, de diferite dimensiuni, așa că e musai să-i adaugi pe lista de „ingrediente”.

Tot în gama de produse Profi, vei găsi și alte ustensile de care ai nevoie pentru sculptarea dovleacului de Halloween; iată ce trebuie să treci pe lista de cumpărături, înainte de a te îndrepta spre noul Profi:

  • dovleci rotunzi, de culoare portocalie, care să nu aibă prea multe zgârieturi;
  • un cuțit zimțat de bucătărie, cu o lamă lungă, pentru a tăia coaja groasă a dovlecilor;
  • o lingură de masă sau o cupă pentru înghețată pentru a scobi miezul dovlecilor;
  • un cuțit cu vârf ascuțit și lamă mică pentru a sculpta detaliile dovlecilor;
  • o pilă de unghii, pentru a oferi un design frumos marginilor tăiate;
  • hârtii pe care să ai desenate fețele pe care dorești să le dai dovlecilor;
  • lumânări;
barbat curata un dovleac

Cum se face un dovleac de Halloween: 5 etape de sculptare

Ți-ai luat toate elementele de care ai nevoie de la supermarket? Dacă da, şi ai şi toate ustensilele, invită-i pe toți cei dragi în bucătărie sau pe terasă și începeți treaba. Înainte de a începe operațiunea „Brâncuși”, îți sugerăm să așezați pe masă câteva ziare, să spălați bine dovlecii și să-i uscați cu șervete. Iată cum se face un dovleac de Halloween, în câțiva pași simpli!

1. Folosește un cuțit zimțat pentru a tăia pălăria dovleacului

Primul pas al este tăierea pălăriei dovlecilor, cam pe la 5-6 centimetri distanță de tulpină, cu ajutorul unui cuțit cu zimți. Este esențial ca pentru această etapă să folosești un cuțit sold, stabil și bine ascuțit. Asigură-te că deschizătura va fi suficient de largă în așa fel încât să-ți încapă mâna pentru a scobi dovlecii şi a îndepărta pulpa și semințele.

2. Curăță pereții interiori ai dovleacului de Halloween

Acum, începe distracția! Înainte de a pune lingura sau cupa de înghețată la lucru, îți sugerăm să scoţi cu mâna părțile consistente din mijloc, atât cât se poate. Apoi poți interveni cu o cupă pentru înghețată, pentru a răzui toate marginile și a curăța dovlecii în întregime. Să nu cumva să arunci miezul dovleacului la gunoi, căci din el va ieși cea mai aromată plăcintă. Iar semințele de dovleac la cuptor sunt absolut delicioase!

3. Marchează conturul feței dovleacului cu un pix

Acum, începe etapa mai grea, dar și cea mai interesantă: creația! Poți folosi fie șabloane, fie poţi lucra după imaginația ta și a celor dragi. Indiferent de alegere, nu uita că trebuie să stabiliți de la început ce vă doriți: un dovleac care să sperie toți vecinii sau un dovleac drăgălaș, cu figură nostimă. Trasează cu un pix trăsăturile dovleacului, iar după ce ai terminat de conturat, folosește vârful unui cuțit, cu care să urmărești liniile de pix și să „zgârii” mici șanțuri.

4. Folosește un cuțit pentru decojit fructe ca să sculptezi dovleacul

Apoi, cu ajutorul unui cuțit mic, solid și compact, foarte bine ascuțit, de preferat unul folosit pentru decojirea fructelor și legumelor, poţi începe să sculptezi dovleacul, urmând șanțurile formate anterior. Acționează cu răbdare, fiindcă orice mișcare greșită va duce la mutilarea definitivă a dovleacului ce se poate transforma instant dintr-o figură malefică într-una „știrbă”!

5. Decorează dovleacul pentru Halloween

O altă etapă distractivă începe cu decorarea dovleacului de Halloween. Împodobește fiecare dovleac pe dinăuntru cu câte o lumânare mică, plasată într-un suport special, pentru ca flacăra să nu ia contact cu dovleacul. Desigur, poți alege să dai viață dovleacului și cu o ghirlandă cu leduri sau cu un beculeț în formă de lumânare. Orice idee este binevenită! Dacă îți dorești dovleci unici, poți opta pentru cele mai diverse „machiaje”, folosind acuarele sau poți decora dovlecii cu pălării de vrăjitoare sau lilieci. Imaginația în ceea ce privește decorațiunile pentru dovleci de Halloween nu are limite!

dovleac sculptat langa dovleci intregi, nuci si bomboane

Idei de dovleci de Halloween: 3 modele

Ți-am pregătit în continuare și câțiva dovleci de Halloween în modele care mai de care mai interesante. Inspiră-te și tu din aceste forme de dovleci de Halloween pentru următoarele creații în familie!

1. Dovleac sculptat de Halloween cu față veselă

Dacă vrei ca dovleacul tău să fie departe de o figură înfricoșătoare, optează pentru un dovleac vesel. Desenează pe o foaie figura nostimă, apoi aplic-o pe dovleac, fă un contur cu pixul și sculptează delicat ochii, nasul și gura acestui zâmbăreț!

baiat sculpteaza un dovlec

2. Model de bostan de Halloween cu față fioroasă

Vrei să dai sens expresiei de spooky season? Atunci, un dovleac urât cu față fioroasă este exact ceea ce ar trebui să-ți propui. Nu este deloc complicat să oferi dovleacului tău portocaliu o privire „de speriat”, așa cum este și cea din modelul de mai jos.

femeie sculpteaza un dovleac

3. Dovleac decorat de Halloween cu accesorii de pirat

Pune-ți creativitatea la încercare și creează dovleci decorați de Halloween în cele mai inventive forme. De pildă, poți urma exemplul de mai jos și poți picta pe fața dovleacului o privire înfricoșătoare și apoi pune-i o pălărie de pirat în toată regula.

familie langa dovleci pictati

Ești gata să urmezi tradiția de Halloween? Acum, nu mai rămâne decât să achiziționezi cei mai arătoși dovleci, să te echipezi cu ustensile, să ai la îndemână cele mai amuzante ornamente și să petreci timp de calitate alături de cei dragi. Trick or treat?

Mai multe idei practice pentru tine

Cum să pregătești mămăliga cu brânză la cuptor: Sfaturi și ingrediente necesare

20 noiembrie 2023

\ Este de prisos să-ți spunem că bucătăria românească înglobează cele mai savuroase arome și preparate tradiționale, întrucât suntem siguri că ai „testat” până acum delicii românești cât cuprinde! Noi, cei de la Profi, mereu aducem vorba pe blog despre preparatele tradiționale românești, pe care ne place să le gătim ori de câte ori avem ocazia. […]

Citește mai mult

Alimentația de primăvară: 10 alimente pe care să le consumi în această perioadă

16 martie 2023

Primăvara începe să-și facă simțită prezența cu pași timizi, deși, calendaristic vorbind, ea este deja aici. Temperaturile cresc și simțim un suflu de energie în aer, iar adesea semnele noului sezon apar cel mai rapid în farfurie. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația noastră de zi cu zi, din motive ce țin […]

Citește mai mult

Pregătirea mașinii pentru iarnă: 10 accesorii de care ai nevoie

22 decembrie 2022

Chiar dacă încă nu am avut parte de zăpadă până acum, sezonul rece și-a făcut deja simțită prezența, în timp ce temperaturile scăzute fac din ce în ce mai grea plecarea de dimineață cu mașina personală, din cauza parbrizului înghețat. Sezonul rece poate fi destul de dur pentru mașinile noastre, motiv pentru care iarna vehiculele […]

Citește mai mult

Cum se vopsesc ouăle de Paște? Metode și trucuri pentru o culoare strălucitoare

28 martie 2023

În Săptămâna Mare, fiecare zi are o semnificație specială pentru credincioși. În casă și în grădină gospodarii lucrează intens pentru a aduce la bun sfârșit toate treburile casnice, în timp ce principala activitate a gospodinelor în Joia Mare este reprezentată de vopsirea ouălor de Paște, ca o tradiție moștenită de generații. Așa cum știm cu […]

Citește mai mult

Stilouri copii: Tipuri, caracteristici și produse recomandate

12 iulie 2023

Într-o lume în care tehnologia se dezvoltă cu o viteză incredibilă, mai că-ți vine greu a crede că scrisul de mână mai poate fi o necesitate. Și totuși, studiile demonstrează importanța scrisului de mână pentru copii și cât de multă nevoie are un copil să învețe să folosească un instrument tradițional de scris, așa cum […]

Citește mai mult

Ce să faci cu mâncarea rămasă după Sărbători: Sfaturi și idei sustenabile

07 decembrie 2022

În perioada Sărbătorilor de iarnă, dincolo de goana după cadouri, aprovizionarea cu mâncare tinde să ocupe cel mai mult timp. Frigiderele sunt pline cu alimente din supermarketuri, petrecem ore în șir în bucătărie pregătind cele mai gustoase rețete, pentru ca, la finalul Sărbătorilor, să ne dăm seama că ne-a rămas o grămadă de mâncare pe […]

Citește mai mult

Cum să îți diversifici dieta zilnică cu alimente bogate în fibre: sfaturi și recomandări utile

08 aprilie 2024

Te pregătești să îți schimbi dieta? Vrei să îți îmbunătățești stilul de viață și să te simți mai bine? Ei bine, diversificarea dietei zilnice cu alimente bogate în fibre reprezintă un pas important către îmbunătățirea sănătății și bunăstării generale.  Fibrele alimentare sunt esențiale pentru menținerea sănătății digestive, controlul greutății și reducerea riscului de boli cronice. […]

Citește mai mult

Cum să prepari cei mai buni mici la gratar? Sfaturi și recomandări utile

22 mai 2023

Dacă ar fi să facem un top al celor mai iubite preparate din carne, cu siguranță clasicii mici la grătar ar ocupa un loc fruntaș în rândul preferințelor românilor. Atunci când vine vorba de carne pe grill, nu știm cum se face, dar parcă nu există acest concept fără mititei sfârâind pe grătar. Suculenți, apetisanți […]

Citește mai mult

Piept de pui la grătar: 5 secrete pentru un pui fraged și aromat

15 noiembrie 2022

Nici nu mai încape vorbă că pieptul de pui este un ingredient preferat de multă lume, datorită conținutului său sărac de grăsimi și a numărului mic de calorii. Imaginează-ți că pieptul de pui are doar 3 grame de grăsime la 100 de grame de carne! În mod evident, cei preocupați de siluetă, dar și de […]

Citește mai mult

Sosuri pentru paste făcute în casă pentru iarnă: conservă gustul verii!

28 august 2024

Te-ai gândit vreodată cât de plăcut ar fi să savurezi o farfurie de paste delicioase, acoperite cu un sos plin de arome, chiar și în mijlocul iernii? Vara, când grădina este plină de roșii, ardei, vinete și alte legume proaspete, este momentul perfect să începi pregătirile pentru iarnă. Sosurile pentru paste făcute în casă sunt […]

Citește mai mult