Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cumpărături sustenabile: 10 obiceiuri pe care le poți adopta ușor

Termenul de sustenabilitate nu îți este complet necunoscut, dat fiind că am abordat de-a lungul timpului pe blog subiectul cumpărăturilor sustenabile. Cu siguranță îți amintești că ți-am oferi o serie de recomandări utile despre cum poți avea un Crăciun sustenabil, dar și idei sustenabile privind mâncarea rămasă după Sărbători. Ei bine, în articolul de astăzi plănuim să dezvoltăm în continuare tematica sustenabilității și să îți prezentăm câteva obiceiuri pe care le poți adopta ușor pentru un stil de viață sustenabil.

Atunci când dorești să adopți un stil de viață sustenabil, prietenos cu mediul înconjurător, unul dintre cele mai bune locuri pentru a începe este chiar bucătăria ta, pentru că a face cumpărături sustenabile înseamnă a lua decizii considerând impactul asupra mediului. Prin urmare, dacă ești în căutarea unor idei sau sfaturi pentru o viață mai sustenabilă, trebuie să adopți câteva obiceiuri esențiale. Despre toate aceste obiceiuri îți vom vorbi în articolul următor!

Ce înseamnă cumpărături sustenabile?

Cumpărăturile sustenabile pot veni în foarte multe forme diferite. Odată cu introducerea producției în masă, consumatorii și producătorii deopotrivă se concentrează pe cerere și ofertă. Astfel, cei din urmă comercializează produse în masă, cât mai eficient din punct de vedere al costurilor, însă acordând puțină atenție la consecințele asupra mediului. Acest context duce la apariția proceselor nesustenabile, așa cum sunt agricultura industrială, degradarea solului, defrișarea pădurilor și multe altele.

Deși toate aceste practici nefavorabile pentru mediu pot părea imposibil de schimbat pentru consumatorul de rând, a face pași către sustenabilitate poate fi atât de simplu precum citirea etichetelor alimentelor pe care le cumpărăm din supermarket sau reducerea risipei alimentare. În rândurile următoare îți vom prezenta o serie de obiceiuri pe care le poți adopta pentru a putea deveni un cumpărător sustenabil.

femeie cu o sticla de suc in mana

Obiceiuri pe care le poți adopta pentru cumpărături sustenabile

Te numeri printre cei care doresc să schimbe starea actuală a mediului pornind de la obiceiurile de zi cu zi, însă nu știi de unde să începi? Din fericire, nu există nicio acțiune neînsemnată pentru a juca un rol în transformarea lumii în bine. Chiar și o sarcină atât de simplă precum cumpărăturile alimentare poate schimba balanța în ceea ce privește modul în care industria alimentară produce și vinde produse.

Așa că dacă îți dorești să faci o schimbare cu resursele pe care le ai la îndemână, cumpărăturile sustenabile sunt o modalitate excelentă de a o face. Iată ce obiceiuri poți deprinde pentru a cumpăra alimente într-un mod sustenabil!

1. Fă întotdeauna o listă de cumpărături

Probabil că și tu cunoști această regulă de bază: nu merge la cumpărături atunci când îți este foame, pentru că riști să cumperi prea multă mâncare, care va ajunge ulterior la coșul de gunoi. În plus, te sfătuim să adopți obiceiul de a nu pleca niciodată la supermarket fără o listă de cumpărături.

Astfel, înainte de a părăsi locuința, rezervă-ți câteva minute pentru a verifica frigiderul, rafturile și dulapurile, pentru a vedea exact care sunt produsele care-ți lipsesc. În acest fel, nu doar că vei ajunge să economisești semnificativ, însă vei face și cumpărături sustenabile, evitând risipa alimentară.

2. Cumpără alimente de la producători locali

A cumpăra în mod sustenabil înseamnă și a consuma alimente de la producători locali. Și spunem asta pentru că mâncarea din afara localității sau a țării trebuie să fie transportată cu vaporul, cu camionul sau cu avionul. Acest lucru înseamnă mai multe emisii de gaze cu efect de seră care pătrund în atmosferă cu fiecare expediere, mai ales când distanța este una mare.

Achiziționarea produselor locale ori de câte ori este posibil contribuie la scăderea transporturilor de alimente și sprijină business-urile locale. Mai mult, s-ar putea să constați că multe dintre aceste produse nu prezintă ambalaj, ceea ce va contribui la realizarea unor cumpărături sustenabile, adică la scăderea consumului de plastic. În magazinele Profi, de pildă, te așteaptă game de produse precum Proaspete de la noi, cu cele mai bune fructe și legume românești de la fermieri locali sau Grădina bunicii, cu produse obținute din roadele naturii.

femeie cu o punga de legume in mana

3. Ține cont de produsele de sezon pentru cumpărături sustenabile

Produsele sezoniere oferă aceleași beneficii precum cele regionale. Alimentele locale cultivate în plin sezon necesită mai puțin transport pentru a ajunge în rafturile de la supermarket. Mai mult decât atât, alimentele transportate de la distanțe mari, pot pierde chiar și unii nutrienți în timpul tranzitului, în timp ce produsele locale sunt de regulă vândute în câteva zile de la recoltare.

Astfel, în perioada primăverii poți opta pentru alimente precum țelină, varză sau morcovi, vara poți cumpăra roșii, castraveți sau pepene roșu, toamna poți opta pentru struguri, conopidă și cartofi dulci, în timp ce iarna napii și dovlecii sunt o alegere inspirată. Doar știi că sezonul de iarnă are miros de plăcintă cu dovleac!

4.mFolosește întotdeauna sacoșe reutilizabile pentru cumpărături

Un alt obicei pe care-l poți adopta pentru a face cumpărături sustenabile este să eviți pungile de plastic de unică folosință și să folosești sacoșe reutilizabile ecologice. Unele dintre cele mai populare alegeri în acest sens sunt sacoșele din bumbac sau din pânză, pe care le poți folosi ori de câte ori mergi la cumpărături.

5. Optează pentru alimente în stare proaspătă

Alimentele în stare proaspătă sunt întotdeauna o alegere excelentă atunci când vrei să faci cumpărături sustenabile. Pentru că nu trec prin aceleași metode de producție precum alimentele procesate, acestea își păstrează mare parte din nutrienți și produc o amprentă mai mică de carbon, utilizând de regulă mai puțin ambalaj sau deloc.

Alimentele proaspete sunt excelente atât pentru bunăstarea planetei, cât și pentru sănătatea ta, așa că este un motiv în plus să adopți acest obicei atunci când îți faci cumpărăturile.

femeie cu legume si fructe

6. Alege să consumi alimente vrac pentru a cumpăra sustenabil

Dacă magazinul tău preferat comercializează alimente vrac, aceasta este una între cele mai bune vești, căci vei putea economisi bani, evitând în același timp o mulțime de deșeuri și ambalaje, dat fiind că vei cumpăra doar cantitatea de care ai nevoie. Dacă vrei să te îndrepți spre calea zero-waste, atunci alimentele vrac sunt cu siguranță una dintre cele mai bune soluții pentru cumpărături sustenabile.

7. Cumpără alimente și produse organice

Multe persoane care cumpără alimente organice fac acest lucru pentru presupusele beneficii pe care acestea le au pentru sănătate, aceste beneficii fiind încă discutabile. Cu toate acestea, se pare că există beneficii pentru mediu prin agricultura ecologică. Agricultura sustenabilă înseamnă mai puține pesticide, mai puțină poluare a apei și mai puține pierderi de apă, în timp ce solul se menține sănătos. Astfel, cumpărăturile sustenabile pot înseamna achiziționarea unor alimente organice, un obicei simplu de adoptat.

8. Încearcă o dietă bazată pe alimente de origine vegetală

Nu trebuie să renunți la carne pentru a avea o alimentație sustenabilă, mai ales când noul Profi te așteaptă cu gama Ferma din deal, adusă direct de la sursă la tine. Cu toate acestea, este o idee bună să incluzi în alimentație cât mai multe fructe și legume. Deși majoritatea produselor alimentare produse în masă necesită un anumit nivel de procesare, carnea consumă mult mai multe resurse decât alimentele de origine vegetală.

Începe planul tău de cumpărături sustenabile, dobândind obiceiul de a înlocui câteva mese pe săptămână cu rețete pe bază de legume sau adăugând mai multe preparate din vegetale ca garnituri.

9. Citește etichetele produselor pe care le cumperi

Atunci când cumperi alimente ambalate, încearcă să optezi pentru ambalaje reciclabile, ceea ce ar trebui menționat pe eticheta produsului. Evitarea plasticului este, de asemenea, o idee excelentă pentru cumpărături sustenabile. Eticheta ar trebui să-ți spună și dacă produsul pe care-l alegi este organic sau ecologic, acesta fiind un alt mod de a evita produsele dăunătoare din punct de vedere al mediului, dar și al sănătății.

10. Creează-ți un plan alimentar pentru cumpărături sustenabile

Probabil nu doar o dată te-ai regăsit în situația de a cumpăra o mulțime de alimente pe care intenționezi să le consumi, doar pentru ca jumătate din ele să ajungă la gunoi. Uneori chiar le uiți pe rafturile din frigider sau nu ai ocazia să le consumi înainte de a expira. Din fericire, crearea unui plan alimentar este o modalitate la îndemână pentru a practica cumpărături sustenabile.

Planul alimentar îți poate oferi o imagine mai clară a ceea ce ai nevoie să cumperi, în așa fel încât să poți evita risipa alimentară. Dacă știi ce vei găti într-o săptămână anume, poți estima câte alimente trebuie să treci pe lista de cumpărături. Poți căuta, de asemenea, rețete care să te ajute să utilizezi și resturile de mâncare rămase.

cuplu prepara o salata

Știm că poate părea dificil să exiști în societatea modernă fără a lăsa o amprentă asupra mediului înconjurător. Dar acest lucru nu înseamnă cu nu poți adopta obiceiuri care să te ajute să faci cumpărături sustenabile și că nu te poți informa pentru a face cele mai responsabile alegeri. Ține cont de sfaturile prezentate în acest articol și cu siguranță vei observa că este destul de ușor să-ți formezi acest obiceiuri sustenabile!