Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum să reduci costurile vieții de zi cu zi: sfaturi și metode eficiente

Te simți copleșit de creșterea costurilor și cauți modalități eficiente de a economisi bani? Nu trebuie să-ți faci griji, pentru că avem pentru tine cele mai bune sfaturi și metode de a reduce costurile de zi cu zi! 

Cheltuielile zilnice pot părea adesea copleșitoare și pot pune presiune asupra bugetului personal. Cu toate acestea, există numeroase strategii inteligente pe care le poți adopta pentru a reduce costurile vieții de zi cu zi, fără a sacrifica prea mult din confortul și calitatea vieții. Iată câteva sfaturi și metode eficiente pentru a gestiona mai bine bugetul personal!

Stabilirea și gestionarea bugetului personal

Stabilirea și gestionarea bugetului personal sunt două dintre cele mai importante aspecte ale unor finanțe personale sănătoase. Un buget personal bine definit și urmărit oferă o imagine clară a veniturilor și cheltuielilor. Prin urmare, crearea unui plan de buget personal este una dintre cele mai eficiente metode pentru a-ți gestiona veniturile.

Respectarea bugetului personal stabilit poate fi o provocare, dar există strategii care pot ajuta. Un mod eficient de a urmări cheltuielile este utilizarea unei aplicații de bugetare sau a unui registru de cheltuieli. Acestea pot ajuta la identificarea tendințelor de cheltuieli și la identificarea zonelor în care se pot face economii. În plus, evitarea cheltuielilor impulsive și stabilirea obiectivelor financiare pe termen lung pot contribui la respectarea bugetului personal.

Un buget personal bine gestionat poate contribui semnificativ la reducerea costurilor de zi cu zi. De exemplu, revizuirea periodică a bugetului poate ajuta la identificarea cheltuielilor care pot fi reduse sau eliminate. Economisirea banilor, fie prin reducerea cheltuielilor, fie prin creșterea veniturilor, poate ajuta la atingerea obiectivelor financiare mai mari.

Pentru a începe cu gestionarea bugetului personal, următorii pași pot fi utili:

 • identificarea tuturor surselor de venit;
 • înregistrarea tuturor cheltuielilor lunare, inclusiv cheltuielile fixe și variabile; 
 • analizarea cheltuielilor și identificarea zonelor în care se pot face economii; 
 • stabilirea obiectivelor de economisire și de cheltuieli; 
 • monitorizarea bugetului în mod regulat și ajustarea acestuia în funcție de nevoi.
Gestionarea bugetului personal

Economisirea banilor prin cumpărături inteligente

Un rol esențial în economisirea banilor îl joacă și cumpărăturile inteligente. Chiar ți-am vorbit într-un articol anterior despre cum poți face cumpărături în mod inteligent, așa că deja poate știi că este important să:

 • planifici din timp vizitele la supermarket; 
 • faci o listă de cumpărături pentru shopping inteligent; 
 • setezi un buget pentru a face cumpărături inteligente; 
 • verifici bucătăria înainte de a pleca de acasă; 
 • acorzi atenție calității alimentelor din comerț; 
 • nu te abați de la lista de cumpărături; 
 • compari întotdeauna prețurile înainte de achiziționare. 

De asemenea, poți reduce costurile vieții de zi cu zi și prin cumpărăturile vrac. Aceasta este o strategie excelentă pentru produsele neperisabile sau pentru cele pe care le folosești în mod regulat. 

În plus, trebuie să ții cont că a face cumpărături din impuls poate duce la cheltuieli inutile și poate fi un obstacol în calea economisirii banilor. O modalitate eficientă de a preveni acest lucru este să faci o listă de cumpărături înainte de a merge la magazin și să cumperi doar lucrurile de pe acea listă.

Cumparaturi inteligente

Reducerea costurilor prin optimizarea cheltuielilor pentru utilități

Optimizarea costurilor prin reducerea cheltuielilor pentru utilități este o metodă eficientă de economisire a banilor și de reducere a costurilor de zi cu zi. Printre cele mai eficiente metode se numără reducerea consumului de energie electrică. Prin utilizarea electrocasnicelor și becurilor eficiente din punct de vedere energetic, stingerea luminilor atunci când nu sunt necesare și utilizarea prizelor cu întrerupător pentru a preveni consumul de energie inutil, se pot realiza economii considerabile.

Un alt mod eficient de a reduce costurile cu utilitățile este economisirea apei. Prin repararea robinetelor care picură, utilizarea dușurilor cu debit redus, colectarea apei de ploaie pentru udarea grădinii și utilizarea mașinii de spălat rufe și a mașinii de spălat vase numai atunci când sunt pline, se poate reduce semnificativ consumul de apă.

Încălzirea și răcirea locuinței reprezintă, de asemenea, o parte semnificativă a costurilor cu utilitățile. Prin utilizarea termostatelor programabile, izolarea corespunzătoare a locuinței și utilizarea ventilatoarelor se pot reduce costurile cu încălzirea și răcirea casei.

Pentru cei care utilizează gazul natural pentru gătit sau încălzire, o utilizare eficientă a acestuia poate duce la economii semnificative. Prin gătitul la flacără mică, utilizarea unui cuptor cu gaz eficient din punct de vedere energetic și izolarea corespunzătoare a locuinței pentru a minimiza pierderea de căldură, se pot face economii importante.

Metode eficiente de economisire a banilor prin reducerea cheltuielilor neesențiale

Cheltuielile neesențiale sunt acele costuri care nu sunt necesare pentru traiul zilnic. Pot include abonamente la servicii neutilizate, mese costisitoare în restaurante, cumpărături impulsive sau achiziții de haine și gadgeturi care nu sunt esențiale. Primul pas în economisirea de bani prin reducerea cheltuielilor neesențiale este identificarea acestora, ceea ce necesită monitorizarea riguroasă a cheltuielilor.

Odată identificate, următorul pas este eliminarea acestor cheltuieli neesențiale. Acest lucru poate implica anularea abonamentelor neutilizate, limitarea numărului de mese în restaurante sau cumpărăturile neplanificate. Este important să iei în considerare o alternativă mai economică pentru fiecare cheltuială neesențială. De exemplu, în loc de a mânca în restaurante, poți opta pentru gătitul acasă, care este mult mai economic. Vei găsi pe blogul Profi cele mai delicioase idei de rețete pe care le poți încerca acasă!

Reducerea cheltuielilor neesențiale necesită, de asemenea, cultivarea unui comportament de economisire. Acest lucru poate include stabilirea unor obiective de economisire, crearea unui fond de urgență sau investirea într-un plan de economii pe termen lung.

Metode eficiente de economisire a banilor

Reducerea costurilor de zi cu zi prin planificarea meselor

Planificarea meselor este o strategie importantă pentru economisirea banilor. Prin anticiparea necesităților alimentare pentru întreaga săptămână, se poate evita risipa de alimente și achiziționarea de produse la prețuri de ultim moment. Gătirea propriilor mese poate aduce economii semnificative, deoarece mâncarea de la restaurant este, de obicei, mai costisitoare.

Gătitul acasă este o modalitate eficientă de a reduce costurile. În loc să cheltui sume mari de bani pe mâncare la restaurant sau pe mâncăruri gata preparate, se poate găti acasă, ceea ce duce la economii importante. În plus, gătitul acasă permite controlul ingredientelor din mâncărurile consumate, ceea ce poate fi benefic pentru sănătate.

Un alt aspect care poate contribui la reducerea costurilor de zi cu zi este utilizarea ingredientelor cu costuri reduse. În acest sens, legumele și fructele de sezon, cerealele integrale și proteinele vegetale pot fi opțiuni accesibile și sănătoase. În plus, poți descărca aplicațiile mobile ale supermarketurilor preferate, unde poți beneficia constant de cele mai bune reduceri. De pildă, îți poți descărca aplicația Profi și cu siguranță vei reuși să reduci semnificativ costurile vieții de zi cu zi, gătind acasă cu produse de cea mai bună calitate!

Reducerea risipei de alimente este esențială pentru economisirea banilor prin planificarea mesei. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea resturilor de mâncare în alte rețete, prin congelarea alimentelor în exces pentru utilizare ulterioară sau prin păstrarea unei evidențe a alimentelor pe care le deții în frigider și în cămară, pentru a te asigura că le folosești înainte de a expira.

Planificarea meselor

Reducerea costurilor vieții de zi cu zi necesită disciplină, planificare și uneori sacrificii minore. Cu toate acestea, adoptarea unor obiceiuri de economisire inteligente poate contribui la îmbunătățirea situației financiare pe termen lung și la creșterea stării tale de bine. Ține cont de recomandările noastre și explorează în continuare blogul Profi pentru mai multe resurse care te pot ajuta să economisești mai mult și să-ți planifici cumpărăturile într-un mod inteligent!

Mai multe idei practice pentru tine

Bagajul de vacanță: Cum îl organizezi și ce produse nu trebuie să-ți lipsească

16 iunie 2023

Suntem siguri că nu de puține ori ți s-a întâmplat să uiți ceva atunci când ai plecat într-o vacanță și că tot de atâtea ori ți-ai propus să nu mai faci greșeala de a pleca fără un anumit obiect. Și cu toate că ți-ai propus, ai uitat, din nou! Dacă te pregătești să evadezi din […]

Citește mai mult

Cum să reciclezi în bucătărie? Sfaturi și recomandări utile

30 iunie 2023

Reciclarea este o practică esențială pentru protejarea mediului înconjurător și conservarea resurselor naturale. Bucătăria este un loc important în care este generată o cantitate semnificativă de deșeuri, însă la fel de bine se poate transforma și într-un spațiu în care poți implementa cu ușurință diverse practici de reciclare. Dacă și tu te întrebi cum să […]

Citește mai mult

Idei de cadouri pentru 1 martie: cum faci alegerea potrivită?

16 februarie 2023

Prima zi de primăvară este cu adevărat una deosebită, căci luna martie debutează cu o săptămână de adevărat răsfăț pentru doamne și domnișoare, cu atât mai mult cu cât acestora li se oferă din plin tot felul de cadouri atractive și speciale. Ziua de 1 martie este un moment în care ne dorim să surprindem […]

Citește mai mult

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

15 noiembrie 2023

În cultura tradițională românească, Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este prăznuit în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Ziua de Sfântul Andrei este o zi specială pentru români, întrucât acesta este primul dintre apostolii care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei – Sfântul Apostol Andrei fiind considerat cel care a creștinat poporul român. […]

Citește mai mult

Băița bebelușului: Sfaturi utile și produse recomandate

28 noiembrie 2022

Băița bebelușului poate fi o experiență încărcată de temeri și tensiune dacă abia ai devenit mămică/tătic, pe motiv că nu știi cum să ții bebelușul, ce să faci dacă plânge, dacă folosești produsele potrivite sau dacă ai aplicat corect ceea ce ai învățat. Însă vei observa că după primele ture, foarte repede momentul băiței bebelușului […]

Citește mai mult

Cum să gătești corect broccoli: 5 pași simpli pentru a-l face fraged si aromat

26 ianuarie 2024

Unele persoane iubesc această legumă, în timp ce alții nici măcar nu vor să audă de ea. Este vorba despre broccoli, această legumă cruciferă ce se înrudește cu varza, conopida, varza de Bruxelles sau bok choy. Înainte de a refuza o porție de broccoli însă, gândește-te că aceasta este una dintre legumele bogate în fibre. […]

Citește mai mult

Cum se marinează carnea de porc: Sfaturi utile pentru un gust desăvârșit

15 noiembrie 2022

Alături de frăgezirea mecanică sau saramură, marinata este una dintre cele mai cunoscute metode prin care carnea de porc poate căpăta o textură mai fină și o aromă deosebită, în funcție de ingredientele pe care le folosești. Orice gospodină știe că o friptură de porc făcută ca la carte depinde de mulți factori, iar marinata […]

Citește mai mult

Aranjarea mesei de Crăciun: idei de decorațiuni din care să te inspiri

22 decembrie 2022

It’s Christmas time, acea perioadă din an care reunește toată familia, în care suntem într-o continuă goană după cadouri și în care ghirlandele luminoase și globulețele ne încântă privirile. Acea perioadă cu miros de scorțișoară și cozonac cu nucă, în care ne răsfățăm cu cel mai bun vin fiert lângă bradul împodobit, pe fundalul unor […]

Citește mai mult

Cocktailuri cu șampanie pentru o seară strălucitoare de Revelion

07 decembrie 2023

Noaptea dintre ani se apropie cu pași repezi și dacă dorești să-ți impresionezi oaspeții în noaptea de Revelion, cocktailurile spumoase și delicioase nu ar trebui să lipsească din meniul serii. Cu alte cuvinte, lista de cumpărături pentru petrecerea de Revelion ar trebui să includă o mulțime de ingrediente care să poată fi folosite pentru prepararea celor mai […]

Citește mai mult

Cele mai bune vinuri albe: Sfaturi și recomandări utile

23 noiembrie 2022

Mulți necunoscători ai vinurilor ar putea face greșeala comună de a considera că doar cei care beau vin roșu se distrează. Însă vinul roșu pur și simplu nu poate concura cu „distracția” ce vine odată cu savurarea unui vin alb fabulos. În fond, ce crezi că beau oamenii pe acele iahturi luxoase sau lângă piscină, […]

Citește mai mult