Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ciorbă de porc: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

Gospodarii știu că odată cu tăierea porcului de Ignat se dă startul unei serii de preparate pe bază de carne de porc, gustoase și apetisante, din care să se înfrupte toți pofticioșii de Sărbători. Caltaboș, lebăr, cârnați de casă, sarmale, carne de porc la borcan sau ceafă de porc la cuptor sunt delicii pe care cei dragi le așteaptă la masa de Crăciun și nu numai!

Și asta nu este tot! Carnea de porc stă și la baza uneia dintre cele mai populare rețete de ciorbă tradiționale românești – ciorba de purcel. Orice iubitor de preparate din carne de porc o va degusta cu plăcere, indiferent de rețeta specifică fiecărei zone. Gustoasă, sățioasă, colorată, acrită cu oțet, borș, suc de lămâie sau zeamă de varză, dreasă cu smântână sau cu ou, ciorba de porc își găsește locul atât la mesele obișnuite, cât și la cele festive.

Vrei să prepari și tu o gustoasă ciorbă de porc după rețeta țărănească? Parcurge articolul următor și descoperă pașii de preparare ai unei ciorbe de porc ardelenești, alături de câteva recomandări pentru un gust deosebit!


Ingrediente pentru ciorba ardelenească de porc


Magazinul Profi te așteaptă cu toate ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara cea mai bună ciorbă țărănească de porc din zona Ardealului. Iată ce trebuie să cumperi din gama de produse de la Profi pentru o ciorbă de porc făcută ca la mama acasă:

  • 600 g de carne de porc (pulpă sau spată de porc fără os) din gama Ferma din deal;
  • 80 g de orez din gama Proxi;
  • 2 morcovi;
  • 2 cepe;
  • 1 păstârnac;
  • 1 rădăcină de pătrunjel;
  • 200 g de țelină;
  • 2 ardei grași;
  • 250 ml de smântână;
  • 1 lingură rasă de amidon;
  • 1 legătură de tarhon proaspăt tocat;
  • oțet, după gust;
  • sare și piper.

Gama Proaspete de la noi te așteaptă în noul Profi cu cele mai gustoase legume românești de la fermieri care duc mai departe tradiția produselor naturale, crescute în România. Vor fi numai bune pentru o ciorbă de porc, gustoasă, apetisantă și plină de legume. Desigur, poți pune în ciorba de porc și cartofi, dacă vrei să îmbunătățești această rețetă ardelenească.

Strecurare zeama

Cum se prepară ciorba de porc după rețeta ardelenească


Acum, că toate ingredientele sunt pe blatul tău de bucătărie, nu mai rămâne decât să-ți pui șorțul și să te apuci de bucătărit.


Pregătirea ingredientelor pentru ciorbă


Pentru început, spală și taie carnea de porc în cuburi. Într-o oală largă, în care ai aproximativ 2,5 litri de apă rece, pune carnea de porc la fiert circa 45 de minute. Nu uita să îndepărtezi constant spuma care se formează la suprafață. Cât timp fierbe carnea, poți curăța, spăla și toca mărunt toate legumele și rădăcinoasele.

Încinge ulei într-o tigaie, adaugă ceapa tocată, ardeiul și rădăcinoasele. Călește legumele la foc mic timp de 15 minute, amestecând din când în când. Ingredientele sunt gata atunci când ceapa devine translucidă și restul legumelor și leguminoaselor se înmoaie.

Într-o oală mai mică, separat, fierbe și orezul. Odată ce s-a fiert, scurge-l și clătește-l cu apă călduță. Acum, că ai toate ingredientele pregătite pentru ciorba de porc, treci la următoarea etapă!


Cum se fierbe ciorba de porc?


Când carnea este pe jumătate fiartă, adaugă în oală și legumele călite. Asezonează totul cu sare și cu piper și lasă ciorba de porc pe foc până când toate ingredientele sunt fierte. Lasă ciorba să clocotească la foc mic, odată ce a dat în clocot din nou.

Amestecă separat smântâna cu o linguriță de amidon. Adaugă apoi treptat, cu un polonic, supă fierbinte peste smântână, amestecând continuu. Ulterior, toarnă delicat amestecul de smântână în ciorba de legume cu bucăți de porc, timp în care vei continua să amesteci.

Adaugă apoi tarhonul tocat, acrește ciorba cu oțet după gust, potrivește de sare și piper, apoi mai lasă ciorba țărănească de porc la foc mic pentru încă 5-10 minute. Dacă ai în bucătărie un pic de oțet în care ai conservat tarhon, îl poți folosi ca să acrești ciorba, pentru un gust mai aromat.

După cele 10 minute, ia oala de pe foc și adaugă orezul fiert în ciorbă. Amestecă și lasă oala acoperită cel puțin 10 minute, în așa fel încât să se întrepătrundă toate aromele. Servește apoi ciorba de porc ardelenească alături de felii proaspete de pâine de casă și ardei iute.

Recomandări pentru o apetisantă ciorbă țărănească de porc

Așa cum te-am obișnuit aici, pe blogul nostru de rețete delicioase, îți vom oferi și câteva sfaturi și recomandări pentru o ciorbă ca la carte. Iată sugestiile noastre pentru această rețetă de ciorbă de porc țărănească din Ardeal:

  • Folosește pe cât se poate carne de porc fără os, indiferent că este pulpă, spată sau cotlet. Le poți dezosa chiar tu, preparând ulterior o gustoasă ciorbă de oase de porc. Dacă folosești, în schimb, carne cu os, este ideal să strecori foarte bine supa de carne pentru a obține o ciorbă mai limpede.
  • Dacă dorești un gust apetisant al ciorbei, îți recomandăm să folosești și carne afumată de porc, indiferent că sunt bucăți de șuncă sau costițe afumate.
  • Dacă vrei să pui și cartofi în ciorba de porc, adaugă-i atunci când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
  • Călești legumele înainte de a le adăuga în ciorbă? Atunci, este indicat să le adaugi la final, căci ele sunt deja tratate termic și nu au nevoie de un timp mare de fierbere.
  • Poți înlocui oțetul cu borș, zeamă de varză, corcodușe sau prune verzi.
  • Dacă dorești un gust mai aromat al ciorbei de porc, o poți aromatiza cu leuștean, pătrunjel sau tarhon. Știi deja din rețeta de mai sus că tarhonul se potrivește de minune cu o ciorbă dreasă cu smântână.

Dacă ți-am făcut poftă de ciorbă de porc, acum, știi ce ai de făcut pentru a-i bucura pe cei dragi cu o „zamă“ fierbinte și aromată. Și mai poți face un lucru: poți descărca aplicația Profi, fiindcă așa vei prinde cele mai bune promoții la produsele de care ai nevoie pentru rețeta de ciorbă de porc! Și dacă tot veni vorba despre acest preparat, vei găsi pe blogul Profi și câteva rețete de ciorbă de văcuță, la fel de populare în rândul românilor și nu numai!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Ciorbă de fasole: O rețetă autentică din bucătăria românească

20 noiembrie 2023

Dacă până de curând am pregătit fasole verde cu usturoi, fiind în căutarea celor mai delicioase garnituri pentru perioada verii, în sezonul rece ne dorim să găsim alte modalități de preparare a fasolei, în așa fel încât să ne încălzească sufletul. Chiar în urmă cu puțin timp ți-am dezvăluit secretele iahniei de fasole, însă astăzi ne […]

Citește mai mult

Ficăței de pui cu ceapă la tigaie: rețeta pas cu pas

17 ianuarie 2023

Suntem siguri că dacă deja ai parcurs o parte din rețetele noastre de pe blog ai observat că ne plac la nebunie rețetele cu pui, de la frigărui de pui și până la aripioare de pui la cuptor. Ei bine, la fel de apetisante pentru noi sunt și organele de pui, în special ficățeii, așa […]

Citește mai mult

Rețeta tradițională de chiftele de dovlecei: Gust autentic și textură crocantă

21 august 2023

Rețetele tradiționale, care aduc aminte de casa bunicii, se numără printre preferatele noastre atunci când suntem în pană de idei în bucătărie și ne dorim să simțim din nou arome de mult uitate din copilărie. Chiar de curând ne gândeam că abia așteptăm să apară dovlecii de toamnă, pentru a prepara cea mai gustoasă plăcintă […]

Citește mai mult

Rețete de plăcintă pe bază de carne: Mod de preparare și ingrediente necesare

28 noiembrie 2022

Nici n-a venit bine frigul, că deja trecem la aprins cuptoarele și la pregătit rețete de plăcinte de tot felul. Orice pasionat de gătit ar trebui să fie familiarizat cu plăcintele coapte în cuptor, rumene și aurii, cu o umplutură generoasă și gustoase din cale-afară! Gătite la cuptor, cu aluat dospit, foi fine din comerț […]

Citește mai mult

Orez cu ciuperci: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Înainte de perioada sărbătorilor, în care ne vom bucura de mese îmbelșugate cu fripturi, piftie și cozonac, majoritatea dintre noi ținem post. Însă acest lucru nu înseamnă că mâncarea din postul Crăciunului trebuie să fie mai puțin gustoasă sau mai săracă în substanțe nutritive. Din contră, există o mulțime de rețete de post de-a dreptul […]

Citește mai mult

Cartofi noi la cuptor: 3 rețete simple și gustoase 

02 martie 2023

Atunci când vine vorba de garnituri delicioase, cartofii și-au câștigat popularitatea detașat. Să fim sinceri, cu toții iubim cartofii prăjiți în baie de ulei, cartofii la cuptor sau cartofii fierți în coajă! Iar despre cartofii noi nici nu mai încape vorbă, căci gustul lor deosebit, alături de textura fragedă te îndeamnă, parcă, să nici nu […]

Citește mai mult

Mușchiuleț de porc la cuptor: 5 secrete pentru a obține o friptură fragedă

16 februarie 2023

Nu știm care sunt preferințele tale în materie de carne, dar nouă ne place tare mult carnea de porc. Nu degeaba am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai diverse rețete pe bază de carne de porc: de la scăriță de porc și ceafă de porc, până la tochitură de purcel și ciorbă de porc […]

Citește mai mult

Rețete ciorbă de văcuță: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

31 octombrie 2022

Nu mai este niciun secret: ciorba de văcuță este una dintre preferatele românilor. Ea se prepară foarte simplu, cu bucăți fragede de carne de vită, legume și zarzavaturi de sezon și se acrește după gust, cu suc de roșii sau bulion. Nouă ne place mult ciorba de văcuță cu smântână și ardei iute, alături de […]

Citește mai mult

Tartă cu pere: Un desert elegant și parfumat, potrivit pentru sezonul rece

20 noiembrie 2023

Cine a spus că toamna are doar mere în panere? Este drept că tocmai am preparat zilele trecute un delicios tort de mere după rețeta tradițională, însă începutul de sezon aduce în prim plan și alte fructe aromate și parfumate precum perele. Și, când grădina îți dă pere sau lădițele de la supermarket sunt doldora de pere […]

Citește mai mult

Porchetta: rețeta italiană de friptură din carne de porc umplută cu ierburi aromate

27 martie 2024

Te pasionează gastronomia italiană și ești dornic să-ți îmbogățești cunoștințele culinare? Ei bine, astăzi îți vom face cunoștință cu rețeta de porchetta, o delicioasă specialitate culinară italiană. Această friptură din carne de porc, aromată intens cu ierburi și condimente, este un festin pentru papilele gustative și o bucurie pentru orice iubitor al mâncărurilor cu carne […]

Citește mai mult