Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Stufat de miel: rețeta tradițională pas cu pas

Într-un top al celor mai iubite feluri de mâncare de primăvară se află și stufatul de miel. Nici nu credem că există familie care să nu aibă pe masa de Paște și o tavă de stufat de miel, după rețeta tradițională. Această mâncare înăbușită, pregătită fie pe plită, fie la cuptor, în vase bine închise, se poate prepara atât cu carne de miel, cât și cu pui, iepure sau, de ce nu, chiar și vițel. 

De regulă, pentru stufat se aleg bucăți de carne mai slabă, care au parte de o gătire lentă, alături de legume din care nu lipsesc ceapa și usturoiul, poate și un pahar de vin și mirodenii alese, acestea conferind preparatului un specific românesc. Această minunăție este comună atât grecilor (stufáton), cât și italienilor (stufato) și francezilor (Estouffade à la provençale). Descoperă în articolul următor cum poți găti și tu stufat de miel, după rețeta tradițională românească! 

Ingrediente pentru rețeta de stufat de miel 

Din lista de ingrediente pe care urmează să ți-o prezentăm în rândurile următoare vei obține aproximativ 6-7 porții de stufat de miel la cuptor, însă poți adapta cantitățile de ingrediente în funcție de numărul membrilor familiei de la masa tradițională de Paște. Așa cum deja te-am obișnuit, vei găsi alimentele de care ai nevoie în gama de produse Profi, așa că îți vom menționa ingredientele de care vei avea nevoie pentru rețeta de stufat de miel: 

  • 1,5 kg de carne de miel cu os, în bucăți potrivite (de preferat bucăți de spată și gât); 
  • 4 legături de ceapă verde; 
  • 4 legături de usturoi verde; 
  • 3 linguri de ulei + 1 linguriță de ulei; 
  • 150-200 ml de vin roșu sec din gama de vinuri Profi
  • 350 ml de suc de roșii sau roșii bine coapte, opărite și decojite;
  • 200 ml de supă de pui; 
  • 1 legătură de pătrunjel verde; 
  • sare și piper, după gust. 
Igrediente pentru stufat de miel

Cum se prepară stufatul de miel după rețeta tradițională? 

Ai ales deja din magazinul Profi toate ingredientele necesare pentru rețeta de stufat de miel? Atunci considerăm că te-ai pregătit să trecem împreună prin etapele de preparare ale acestui deliciu pentru masa de Paște. Iată cum poți găti stufat de miel după rețeta tradițională! 

Pregătirea ingredientelor pentru stufat 

Pentru început, se va scoate carnea de miel de la frigider și se va porționa. Unge bine carnea cu o lingură de ulei și condimentează cu sare și cu piper, pe toate părțile. Lasă carnea să ajungă la temperatura camerei, pentru cel puțin 30 de minute sau o oră. Între timp se curăță, se spală, se zvântă și se toacă rondele partea albă și cea verde deschis a cepei și a usturoiului verde. Frunzele de ceapă verde se vor toca și se vor păstra separat, urmând a fi adăugate în stufatul de miel la un alt moment față de partea albă, în timp ce din frunzele verzi de usturoi poți împleti câteva coronițe.

Gătirea la tigaie a stufatului 

Se va porni cuptorul și se va seta la 170 de grade Celsius. Când carnea a ajuns la temperatura camerei, se încinge o tigaie largă pe foc mediu și se adaugă 1 lingură de ulei. Se pun în tigaie bucățile de carne de miel și se rumenesc rapid. Pe măsură ce carnea se rumenește, se va scoate într-o tavă adâncă pentru cuptor, de preferat cu capac. 

După ce carnea de miel este rumenită, se adaugă în aceeași tigaie restul uleiului și se va pune imediat toată ceapa și usturoiul tocate, presărând și puțină sare. Se reduce focul și se călesc legumele până când se înmoaie și rondelele încep să se desfacă și devin translucide. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă în tigaie vinul și se lasă să fiarbă rapid, până ce vinul se evaporă complet. 

Odată ce vinul s-a evaporat, se adaugă în tigaie sucul de roșii sau roșiile opărite, decojite și tocate mărunt. Lasă compoziția pentru stufat de miel să dea în clocot, apoi oprește focul. Se vor adăuga și frunzele de ceapă verzi păstrate deoparte și se asezonează totul cu sare și cu piper, după gust. 

Gătirea la cuptor a stufatului 

Sosul obținut se va turna peste bucățile de carne de miel rumenite din tava de copt. În cazul în care sosul nu este suficient pentru a acoperi carnea, se va completa cu puțină supă de pui fierbinte. Se acoperă tava cu un capac și se continuă gătirea stufatului de miel la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius, până când carnea de miel devine fragedă. În cazul nostru, gătirea stufatului de miel la cuptor a durat 2 ore, însă timpul de coacere va depinde de tipul de carne folosit pentru rețetă. 

Cât timp carnea se gătește la cuptor, poți rumeni coronițele din frunze de usturoi într-o tigaie în care vai adăuga 1 linguriță de ulei. Câte 20 de secunde pe fiecare parte sunt suficiente pentru ca frunzele de usturoi să se înmoaie. Când stufatul de miel s-a gătit suficient, se va descoperi vasul și se vor adăuga coronițele deasupra preparatului. Se ridică temperatura cuptorului la 190 de grade Celsius și se va ține tava la cuptor pentru încă 10 minute, cât să se rumenească totul deasupra. Stufatul de miel la cuptor este gata de a fi servit la masa de Paște! 

Gătirea la cuptor a stufatului

Sugestii de preparare pentru un stufat de miel gustos și apetisant

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sugestii de preparare, pentru a ne asigura că vei obține cel mai gustos stufat de miel pentru sărbătorile pascale. Iată care sunt recomandările noastre: 

  • înainte de a fi gătită, carnea de miel se va lăsa întotdeauna să ajungă la temperatura camerei; în caz contrar, aceasta va suferi un șoc termic atunci când va fi gătită la tigaie; 
  • ai în vedere să separi întotdeauna partea albă și cea verde deschis a cepei și usturoiului verde de frunzele verzi, întrucât acestea din urmă vor fi adăugate mai târziu în stufatul de miel (în cazul cepei) și se vor transforma în coronițe (în cazul usturoiului); 
  • nu înghesui bucățile de carne de miel în tigaie, căci temperatura ar scădea foarte mult, iar carnea ar începe să fiarbă în suc propriu, în loc să se rumenească; 
  • alege pentru etapa de gătire la cuptor fie un vas din ceramică, fie unul din sticlă termorezistentă, preferabil cu capac, pentru gătirea excelentă a stufatului de miel la cuptor; 
  • pentru rețeta de stufat de miel noi am folosit un vin roșu robust, însă dacă preferi vinurile albe, poți opta și pentru un vin alb sec, care se va potrivi ideal cu aromele cărnii de miel și a legumelor; 
  • optează întotdeauna pentru legume proaspete autentice, pe care le poți achiziționa din gama Proaspete de la noi a magazinului Profi; 
  • în cazul în care nu ai la îndemână supă de pui pentru a o adăuga alături de carnea de miel la cuptor, poți adăuga apă fierbinte; 
  • servește stufatul de miel la cuptor cu pătrunjel verde tocat presărat pe deasupra, după ce ai lăsat preparatul să se tempereze pentru 10-15 minute înainte de servire; de asemenea, poți servi stufatul de miel și cu mămăligă, orez sau piure de cartofi; 
  • descarcă-ți aplicația Profi pentru a beneficia de cele mai bune oferte la ingredientele pentru stufat de miel sau alte rețete gustoase cu carne de miel pentru masa de Paște. 
Stufat de miel gustos și apetisant

Așa-i că deja plănuiești să prepari și tu cel mai gustos stufat de miel la cuptor pentru a fi vedeta în centrul mesei de Paște? Adu aromele tradiționale pe mesele de sărbătoare și bucură-i pe toți cei dragi cu aromele unui stufat de miel după rețeta transmisă din generație în generație!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Paste cu pui si sos alb: o alegere perfectă pentru o cină rapidă

19 august 2024

Într-o lume în care ritmul alert al vieții ne lasă adesea puțin timp pentru a ne bucura de mâncăruri gătite acasă, rețetele rapide și gustoase sunt adevărate comori. Pastele cu pui și sos alb reprezintă una dintre aceste comori culinare, oferindu-ne o masă delicioasă și hrănitoare în doar câteva minute.  Această combinație clasică nu numai […]

Citește mai mult

Iahnie de fasole tradițională: Secretele unei rețete autentice pas cu pas

17 noiembrie 2023

Atunci când ne gândim la unele dintre cele mai populare mâncăruri la români, extrem de savuroase în simplitatea lor, iahnia de fasole tradițională ocupă un loc important în topul celor mai preparate rețete din bucătăria românească, cu atât mai mult în sezonul rece. Dacă în anotimpul cald ne delectam cu fasole verde cu usturoi, acum a […]

Citește mai mult

Pește la cuptor: idei de rețete simple și gustoase

16 martie 2023

Nu este deloc un secret faptul că peștele este un aliment sănătos, care aduce o mulțime de beneficii organismului. Consumul de pește de calitate, preparat într-un mod sănătos prezintă avantaje semnificative într-o dietă alimentară echilibrată, prin conținutul redus de grăsimi și cantitatea mare de acizi grași esențiali. Trebuie să recunoaștem că în afară de saramura de […]

Citește mai mult

Osso Buco în bucătăria ta: Cum să prepari rețeta acasă

17 noiembrie 2023

Nu ne săturăm să-ți tot spunem că bucătăria italiană este o sursă infinită de inspirație pentru cele mai bune preparate, apreciate la nivel internațional. Fie că vorbim despre rețete de pizza de inspirație italiană, fie despre savurosul risotto cu ciuperci sau despre celebrele paste carbonara din bucătăria Italiei, toate ne încântă papilele gustative și sunt preparate excelente care pot umple mesele […]

Citește mai mult

Mușchiuleț de porc la cuptor: 5 secrete pentru a obține o friptură fragedă

16 februarie 2023

Nu știm care sunt preferințele tale în materie de carne, dar nouă ne place tare mult carnea de porc. Nu degeaba am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai diverse rețete pe bază de carne de porc: de la scăriță de porc și ceafă de porc, până la tochitură de purcel și ciorbă de porc […]

Citește mai mult

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

07 decembrie 2022

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea […]

Citește mai mult

Rețeta de ciorbă de burtă: O delicioasă tradiție românească

03 august 2023

Este imposibil să fii pasionat de bucătăria tradițională românească și să nu fi încercat până acum cele mai gustoase și autentice rețete de ciorbă. Fie că vorbim despre tradiționala ciorbă de perișoare, ciorba de porc sau ciorba de văcuță, există ceva magic în aceste preparate, care-i adună pe toți cei dragi la mesele în familie. Exact […]

Citește mai mult

Mâncare de praz cu măsline: o rețetă sănătoasă și plină de nutrienți

09 aprilie 2024

În căutarea unor opțiuni culinare sănătoase și delicioase, de cele mai multe ori ne îndreptăm atenția către ingrediente mai puțin obișnuite, dar pline de potențial în ceea ce privește gustul și nutriția. Mâncarea de praz cu măsline este un exemplu perfect, îmbinând aroma dulceagă a prazului cu savoarea bogată a măslinelor pentru a crea o […]

Citește mai mult

Rețetă de musaca de cartofi cu carne: Pas cu pas către o delicioasă mâncare tradițională

12 iulie 2023

Ne plac la nebunie rețetele cu cartofi și aromele pe care acestea le răspândesc în bucătărie. Și te-ai convins de asta, căci am gătit împreună cele mai diverse rețete cu cartofi, de la tocăniță de cartofi și până la cartofi noi la cuptor. Însă ce ai spune dacă am combina aromele cartofilor cu gustul inconfundabil al […]

Citește mai mult

Pui Tikka Masala: rețeta originală și secrete pentru a reda aromele autentice

09 aprilie 2024

Gustul autentic al Indiei este apreciat de mulți gurmanzi din întreaga lume, iar bucătăria indiană este un izvor nesecat de arome, așa cum ne demonstrează de fiecare dată. Dacă și tu cochetezi cu bucătăria indiană, atunci trebuie să faci cunoștință cu puiul Tikka Masala, una dintre cele mai îndrăgite și recunoscute mâncăruri din bucătăria indiană. […]

Citește mai mult