Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă

Acum, în prag de Sărbători, aproape că am dezvoltat o pasiune pentru rețetele pe bază de carne de porc. Am gătit împreună ceafă de porc, am preparat rețete delicioase de scăriță de porc și în bucătărie deja se plănuiesc rețete de sarmale gustoase pentru Sărbători. Pe lângă toate aceste delicii din carne, unul dintre cele mai iubite preparate din bucătăria tradițională românească este friptura de porc, nelipsită de la mesele festive în familie sau de la orice grătar alături de prieteni.

Oricine ar trebui să știe să gătească o friptură de porc la cuptor, la tavă, la ceaun sau pe grătar. De aceea, în articolul de astăzi, vom trece în revistă toate tipurile de carne de porc și moduri de pregătire în așa fel încât să rezulte o friptură fragedă și aromată, dar și câteva idei pe care să le încerci. Dacă și tu speri să-ți încânți întreaga familie cu o friptură de purcel ca la carte, te invităm să descoperi în continuare secretele unui preparat perfect!


Cum alegi carnea de porc pentru o friptură perfectă?


Friptura de porc poate fi preparată atât din mușchi sau ceafă, cât și din cotlet sau orice parte a porcului o preferi. Fiecare tip de carne are propriile particularități și este important să le cunoști înainte de a te gândi cum le poți prepara. Iată principalele tipuri de carne de porc și caracteristicile sale de preparare:

– Mușchi de porc

Este cea mai slabă parte a porcului și se gătește rapid la cuptor sau pe grătar. Mușchiul de porc nu necesită neapărat marinare, însă are dezavantajul că, din lipsă de grăsime, friptura poate fi mai uscată, chiar dacă alegi să o gătești în sos.

– Ceafă de porc

Este de departe, cea mai populară opțiune pentru friptura de porc, mai ales datorită conținutului de grăsime. Din acest motiv, din ceafa de porc vei obține cea mai bună friptură, dar și cea mai suculentă. Aceasta se gătește la foc mediu pe grătar, la cuptor sau pe tigaie.

– Pieptul de porc

Asemenea cefei de porc, pieptul este gustos și suculent, având un conținut mare de grăsime. Friptura din piept de porc va ieși savuroasă dacă este preparată la cuptor, după ce pieptul a fost marinat câteva ore. Ți-am povestit deja cum se marinează carnea de porc, așa că te poți inspira din acest articol pentru rețeta de friptură de porc la cuptor.

– Cotletul de porc

Această parte a porcului, în special cea cu os, se gătește cel mai bine la grătar, pentru a obține o carne suculentă. Dacă nu dorești să-l marinezi, este suficient să ungi carnea cu puțin ulei înainte de a o pune pe grătar. Versiunea fără os este ceva mai fadă, însă friptura de porc va fi foarte bună dacă o gătești întreagă.

– Fleica de porc

Această carne este una dintre cele mai grase părți din porc și, de regulă, vine la pachet cu șoriciul. Fleica de porc poate fi gătită atât la grătar, cu șoriciul în jos, cât și la tigaie, datorită straturilor de grăsime cu carne. Poți prepara fleică de porc și la cuptor, va fi la fel de gustoasă!

– Pulpa de porc

Similară cu mușchiul, pulpa de porc poate conține puțină grăsime. Aceasta, însă, trebuie gătită cu grijă, ca să nu iasă uscată și greu de mestecat.

– Spată de porc

Acest tip de carne este cea care leagă picioarele din față de corp. De regulă, aceasta se folosește tăiată în cubulețe pentru tocănițe sau tocături. Însă poți găti și spata de porc la cuptor lent sau chiar și grătar, după ce a fost marinată câteva ore.

– Coaste de porc

Popularele coaste de porc pot fi gătite într-o mulțime de moduri, toate savuroase. Pentru a obține, însă, o friptură de porc fragedă, acestea trebuie ținute la marinat.

Vestea bună este că gama Ferma din deal a magazinului Profi te așteaptă cu cele mai diverse tipuri de carne de porc, de cea mai bună calitate, perfecte pentru rețetele de friptură. Mai mult, în gama pentru grătar de la Profi, vei găsi bucăți de carne de porc gata marinate, așa că le poți trece de acum pe lista de cumpărături pentru grătar.

Mușchi de porc


Cum se gătește ideal carnea de porc?


În funcție de câtă grăsime are sau de modul în care alegi să o prepari, fiecare tip de carne are timpi diferiți de gătire. Cu toate acestea, procedura de preparare a unei fripturi de porc perfecte este aceeași. Prin urmare, este important să respecți câțiva pași importanți pentru a obține cea mai bună friptură de porc:

  • Ține carnea de porc la marinat timp de câteva ore sau chiar și peste noapte;
  • Scoate carnea de porc din frigider cu 30-60 de minute înainte de gătire, pentru a ajunge la temperatura camerei. O friptură de porc perfectă nu înseamnă să o pui pe grătar sau în cuptor rece, direct de la frigider.
  • Gătește carnea de porc la foc mediu. Este important ca atunci când gătești friptură de porc la cuptor temperatura să oscileze între 150 și 170 de grade Celsius, iar atunci când prepari friptură de porc la grătar, să nu fie foc, ci doar jar.

Timpul de preparare depinde într-o mare măsură de tipul de carne ales, dar și de grosimea bucăților. În general, carnea de porc se gătește pentru 20-40 de minute, în funcție de rețetă. În timp ce mușchiul de porc, de pildă, este fraged și se gătește în maxim 8-10 minute pe grătar, coastele de porc au nevoie de mai multe ore, la foc mai mic.

Cotletul de porc


Idei de preparare pentru cea mai bună friptură de porc


Așa cum am promis la începutul articolului, îți vom oferi și câteva idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă. Iată cum poți prepara o friptură fragedă de porc într-un mod savuros!


Rețetă de friptură de porc la tavă, cu vin


Folosește pentru această rețetă 600-700 g de spată de porc întreagă din gama de produse de la Profi pentru o friptură la tavă suculentă și absolut gustoasă. De asemenea, în gama de vinuri Profi, vei găsi cel mai bun vin alb sec perfect pentru această rețetă.

Încinge cuptorul la 190 de grade Celsius, la foc mediu. Bate carnea de porc cu un ciocan pentru șnițele și asezoneaz-o cu rozmarin, oregano, sare și piper. Pune spata de porc într-o tavă încăpătoare, apoi adaugă două linguri de untură de porc, o foaie de dafin, 1 cană de vin alb și 4 căței de usturoi zdrobiți, necurățați.

Acoperă tava cu o folie din aluminiu și dă-o la cuptor. Lasă tava acoperită timp de 45 de minute, apoi dă folia la o parte, crește temperatura cuptorului la 210 grade C și mai lasă friptura la cuptor 10 minute, până când se rumenește. Vei obține astfel o carne de porc la cuptor fragedă și aromată.

Pulpa de porc


Rețetă de coaste de porc glazurate la cuptor


Noul Profi te așteaptă cu cele mai bune coaste de porc pentru o friptură apetisantă. Mai mult, în gama Proxi, vei găsi și toate condimentele de care ai nevoie pentru cel mai delicios sos barbeque, perfect pentru glazurarea fripturii de porc la cuptor.

Pentru început, pregătește mixul de condimente. Amestecă într-un vas 100 g de zahăr brun cu o linguriță de boia dulce, una de boia iute și câte o linguriță de piper negru măcinat, piper cayenne, coriandru măcinat, ienibahar și pudră de usturoi. Include în acest mix și 2-3 lingurițe de sare. Așază apoi bucata de coaste de porc pe o folie de aluminiu, unge-o cu ulei de măsline, presară mixul de condimente peste aceasta, apoi învelește totul cu folia de aluminiu și dă coastele la rece pentru 2-3 ore.

Când timpul a trecut, scoate coastele de la frigider și lasă carnea de porc să ajungă la temperatura camerei. Setează cuptorul la 160 de grade Celsius, toarnă câțiva stropi de ulei pe fiecare parte a coastelor și pune-le într-o tavă cu grătar, care se va introduce la cuptor. Lasă friptura de porc la cuptor timp de o oră.

Între timp, poți pregăti glazura pentru friptura de porc. Amestecă într-o cratiță pentru sos 150 g de ketchup dulce, 70 g de ketchup iute, o lingură de muștar, o lingură de sos de soia, o lingură de sos barbeque și 120 g de miere. Amestecă bine și gătește ingredientele la foc mic pentru 5 minute, după ce sosul a dat în clocot.

După o oră de gătire la cuptor, coastele de porc se vor scoate și se vor pensula cu jumătate din sosul pregătit, pe ambele părți. Introdu din nou friptura de porc la cuptor pentru încă 10 minute, la 200 de grade Celsius. Același procedeu se repetă încă o dată, iar la final va rezulta cea mai fragedă friptură de porc la cuptor, cu glazură lipicioasă și apetisantă.

Coaste de porc

Friptura de porc perfectă chiar există, atâta vreme cât vei ține cont de etapele de gătire, marinarea jucând un rol esențial în obținerea unui preparat fraged și aromat. Folosește trucurile din acest articol pentru o friptură de porc perfectă și urmărește-ne pe blog pentru o mulțime de astfel de sfaturi pentru preparate delicioase. Unul dintre cele mai bune sfaturi este să-ți descarci aplicația Profi, căci vei găsi cele mai bune promoții la ingredientele pentru friptură de porc!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Rețeta pas cu pas pentru un pui la ceaun delicios

19 august 2024

Îți plac rețetele cu pui? Adori aromele inconfundabile ale rețetelor cu carne de pui gătite la ceaun, pe foc de lemne? Ei bine, astăzi ne-am gândit să preparăm împreună pui la ceaun, o rețetă tradițională absolut savuroasă. Puiul la ceaun este una dintre acele rețete tradiționale care aduc aminte de gustul mâncărurilor gătite în gospodăriile […]

Citește mai mult

Rețeta clasică de chili con carne: gusturi autentice pentru o cină delicioasă

17 ianuarie 2025

Când vine vorba de preparate savuroase, pline de arome îndrăznețe și texturi bogate, chili con carne ocupă un loc fruntaș. Acest preparat clasic, originar din bucătăria mexicană, este perfect pentru o cină care să îți încânte papilele gustative și să îți aducă un strop de exotism în farfurie.  Deja ți-am prezentat anterior pe blog rețete […]

Citește mai mult

Risotto cu ciuperci: Un deliciu italienesc

03 iulie 2023

Risotto este un preparat din orez, gătit și amestecat cu supă de legume până când capătă o consistență cremoasă. Istoria și originea risotto-ului sunt strâns legate de cultura gastronomică italiană. Ciupercile joacă un rol important în această rețetă de risotto, aducând arome și texturi specifice. Există o varietate de ciuperci pe care le poți integra […]

Citește mai mult

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

07 decembrie 2022

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea […]

Citește mai mult

Rețeta de caltaboș de casă: Pas cu pas

28 noiembrie 2022

Principalul motiv pentru care fiecare dintre noi așteptăm cu nerăbdare Sărbătorile de iarnă? Mesele îmbelșugate! În mod tradițional, tăierea porcului înainte de Crăciun este urmată de cele mai variate preparate culinare, preparate care dau un iz aparte momentelor de sărbătoare petrecute alături de cei dragi. În fond, ce ar fi masa de Crăciun fără un […]

Citește mai mult

Aripioare de pui la cuptor: 3 rețete ușor de preparat

28 noiembrie 2022

Aripioarele de pui înseamnă mai mult decât bazele pentru câteva preparate culinare. Aceste bucăți de carne de pui înseamnă posibilități dulci sau picante de gătire, dar și crocante sau suculente. Indiferent de modul de gătire, odată ce le vei scoate pe masă, toți cei dragi se vor îngrămădi să le guste, ghidați de aromele incredibile […]

Citește mai mult

Ciorbă de porc: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

07 decembrie 2022

Gospodarii știu că odată cu tăierea porcului de Ignat se dă startul unei serii de preparate pe bază de carne de porc, gustoase și apetisante, din care să se înfrupte toți pofticioșii de Sărbători. Caltaboș, lebăr, cârnați de casă, sarmale, carne de porc la borcan sau ceafă de porc la cuptor sunt delicii pe care […]

Citește mai mult

BURGER DE PORC

22 mai 2023

Într-o tigaie încinsă punem o bucată de unt. Adăugam apoi ceapa tăiată rondele și, atunci când aceasta capătă o culoare frumoasă, arămie, asezonăm aceste rondele cu un pic de sare, iar apoi scoatem ceapa astfel caramelizată pe o farfurie. Curățăm tigaia și punem 10ml de ulei de măsline. În momentul in care uleiul este încins, […]

Citește mai mult

Rețeta detaliată pentru șnițele din piept de pui pane

20 noiembrie 2023

Carnea de pui a reprezentat întotdeauna pentru noi un ingredient preferat în ceea ce privește meniurile delicioase pentru masa de prânz. Și pentru că iubim pieptul de pui la nebunie, dat fiind numărul redus de calorii al puiului, dar și modalităților simple de preparare, am tot gătit de-a lungul timpului pieptul de pui în fel și […]

Citește mai mult

5 cele mai bune garnituri pentru un grătar

19 august 2024

Grătarul este o activitate de vară îndrăgită, ce aduce împreună familia și prietenii pentru a se bucura de mâncare delicioasă și companie bună. Prepararea cărnii la grătar este, desigur, vedeta spectacolului, dar garniturile care însoțesc aceste preparate sunt la fel de importante pentru a crea o masă echilibrată și savuroasă.  Dacă duci lipsă de inspirație […]

Citește mai mult