Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

 Griș cu lapte: rețeta pas cu pas

Nu puține sunt deserturile care ne amintesc de gustul dulce al copilăriei, însă suntem convinși că rețeta de griș cu lapte se numără printre cele mai delicioase deserturi care te poartă spre amintirile din copilărie. Este imposibil să nu-ți amintești de grișul cu lapte pe care-l savurai cu poftă atunci când erai copil, cu puțină dulceață de casă deasupra sau cu un praf de scorțișoară. Și dacă nu cu mult timp înainte ni s-a făcut brusc poftă de orez cu lapte, astăzi ne dorim să preparăm și un savuros griș cu lapte după rețeta bunicii.

În copilărie, bunicile ne găteau destul de frecvent acest desert minunat, iar dulceața de vișine părea să fie, la acea vreme, cel mai bun mod de servire al grișului cu lapte. Cu gândul la aceste amintiri, astăzi îți vom prezenta varianta noastră de griș cu lapte, o rețetă atât de bună și de ușor de preparat. Dacă și tu dorești să te răsfeți cu un astfel de desert tradițional, te invităm să descoperi în articolul următor rețeta pas cu pas pentru un griș cu lapte care să-ți îndulcească simțurile!

Ingrediente pentru rețeta de griș cu lapte

Din lista de ingrediente de mai jos vei obține circa 8 porții de griș cu lapte, ideale pentru a le potoli apetitul de dulce tuturor pofticioșilor din familie. În gama de produse de la Profi vei găsi toate ingredientele de care ai nevoie, așa că iată ce trebuie să adaugi pe lista de cumpărături atunci când mergi la supermarket:

  • 1 litru de lapte;
  • 100 g de griș din gama Proxi;
  • 4 linguri de zahăr;
  • semințele de la 2 păstăi de vanilie;
  • 1 praf de sare.
gris cu lapte

Cum se face griș cu lapte după rețeta simplă de la bunica?

Ți-ai făcut deja toate cumpărăturile din noul Profi? Descoperă în continuare cum poți prepara una dintre cele mai simple și gustoase rețete cu griș, cu aromele copilăriei!

  1. Pentru început, pune laptele la fiert într-o cratiță și adaugă apoi zahărul peste acesta, alături de semințele de la păstăile de vanilie. Lasă apoi laptele să se încălzească, exact până când ajunge la punctul de fierbere.
  2. Când laptele a ajuns la punctul de fierbere, adaugă grișul în ploaie, în timp ce amesteci constant cu un tel, pentru a împiedica astfel aglomerarea grișului.
  3. Din acest moment, amestecă în continuu și așteaptă ca grișul să se îngroașe, iar amestecul să devină ușor solid.
  4. Continuă să amesteci la foc mic, chiar și atunci când grișul a început să se îngroașe, pentru a evita lipirea acestuia de pereții cratiței.
  5. Când grișul s-a îngroșat suficient și are o textură cremoasă, înlocuiește telul cu o spatulă și mai amestecă puțin, până când obții grișul cu lapte ideal. Oprește focul, transferă grișul în boluri și servește-l cu poftă, în funcție de preferințe.
gris cu lapte si gem

Secrete de preparare pentru un desert savuros

Acum, la final de rețetă, îți vom menționa și câteva dintre cele mai importante secrete de preparare ale acestui desert delicios al copilăriei. Iată de ce trebuie să ții cont pentru a obține cel mai bun griș cu lapte!

  • Este important să păstrezi o proporție echilibrată între cantitatea de griș și cea de lapte, pentru a nu obține un griș cu lapte nici prea solid, dar nici lichid. Proporția testată în timp este cea de 100 de grame de griș la 1 litru de lapte, respectiv câte 10 grame de griș la fiecare 100 ml de lapte.
  • Este important ca laptele pe care îl folosești pentru rețeta de griș cu lapte să fie cu cel puțin 3,5% grăsime. Cu cât acesta este mai gras, cu atât desertul va fi unul mai cremos și mai gustos.
  • Poți alege să aromatizezi grișul cu lapte și cu coajă de lămâie sau coajă de portocală, pentru un gust desăvârșit. Sau poți folosi păstăi de vanilie, așa cum am folosit în rețeta noastră de astăzi.
  • Grișul folosit pentru rețetă trebuie să fie unul proaspăt și nu unul ținut cu lunile în dulapul din bucătărie. Îți sugerăm să-ți descarci aplicația Profi, pentru a putea beneficia de cele mai bune promoții la griș sau alte ingrediente necesare pentru rețeta de griș cu lapte.

Modalități delicioase de servire pentru griș cu lapte

Și acum că ți-am dezvăluit și secretele unui griș cu lapte delicios, suntem gata să-ți oferim și cele mai apetisante moduri în care poți servi griș cu lapte celor dragi din familie. Cea mai delicioasă variantă de servire a grișului cu lapte rămâne cea cu dulceață, de preferat una preparată în casă din vișine sau afine, pentru un gust ușor acrișor.

De asemenea, poți servi griș cu lapte și împreună cu siropuri de fructe preparate în casă. Un alt mod simplu și delicios poate fi servirea grișului cu pudră de scorțișoară sau cu un aromat piure de mere, căci aromele se vor potrivi perfect în farfurie. Fructele de pădure pot fi, de asemenea, o altă modalitate delicioasă de a servi griș cu lapte.

gris cu lapte si fructe de padure

Așa-i că deja te îndrepți spre cel mai apropiat magazin Profi pentru a cumpăra ingredientele și a prepara cel mai bun griș cu lapte după rețeta tradițională? Noi suntem convinși că ți-am făcut poftă, așa că nu mai rămâne decât să-ți surprinzi și tu familia astăzi cu o gustare absolut delicioasă, inspirată de amintirile din vremea copilăriei!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Rețetă din Bucovina de căpșuni cu smântână și mămăliguță

27 martie 2025

Bucovina este un tărâm al gusturilor autentice, unde tradiția culinară se păstrează vie din generație în generație. Printre preparatele sale inedite, care îmbină simplitatea ingredientelor cu savoarea autentică, se numără și căpșunile cu smântână și mămăliguță. Poate părea o combinație neobișnuită la prima vedere, însă bucovinenii știu că acest amestec de texturi și arome creează […]

Citește mai mult

Colțunași cu brânză: Rețeta tradițională și savuroasă

03 august 2023

Știi deja că noi, la Profi, suntem mari iubitori ai preparatelor tradiționale, cu atât mai mult atunci când vine vorba de desert. Și tocmai în ideea de a te face să descoperi gustul autentic al tradiției culinare românești, vom continua astăzi seria de rețete cu un preparat simplu și delicios: colțunași cu brânză dulce. Rețeta este […]

Citește mai mult

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 martie 2023

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată […]

Citește mai mult

Rețete de compot: Top 3 rețete simple și gustoase

15 noiembrie 2022

Încă din copilărie știm că „toamna vine cu mere și pere în panere”, așa că nu mai este un secret faptul că acesta este cel mai roditor anotimp și că fructele de sezon sunt absolut delicioase. Nu știm despre tine, însă noi suntem mari amatori ai fructelor de toamnă, de la pere și prune, la […]

Citește mai mult

Secretele biscuiților de Crăciun: cum să obții biscuiți crocanți și aromați

18 decembrie 2024

Crăciunul aduce cu el nu doar bucuria cadourilor și a timpului petrecut alături de cei dragi, ci și aroma îmbietoare a prăjiturilor de casă. Printre acestea, biscuiții de Crăciun ocupă un loc special. Acești biscuiți delicioși, fragezi și aromați, transformați în adevărate opere de artă cu forme tematice, sunt o încântare atât pentru copii, cât […]

Citește mai mult

Ciocolată de casă: rețeta copilăriei

16 februarie 2023

Deserturile copilăriei ne-au fascinat întotdeauna și ne-au umplut sufletele de bucurie de fiecare dată când le-am degustat. Acesta este și motivul pentru care vei regăsi pe blogul nostru culinar rețete cu deserturi precum cea de orez cu lapte sau de macaroane cu brânză, atât de iubite în copilăriei și atât de apreciate chiar și acum, […]

Citește mai mult

Salam de biscuiți făcut în casă: pas cu pas pentru a obține un desert aromat și delicios

27 martie 2024

Atunci când vine vorba despre deserturi clasice și îndrăgite de toată lumea, de copii și adulți deopotrivă, salamul de biscuiți cu siguranță ocupă un loc special în sufletele noastre. Am gustat cu toții cel puțin o dată acea combinație aromată de biscuiți sfărâmați, cacao, unt și rom, care ne încânta simțurile în copilărie.  În afară […]

Citește mai mult

Rețetă de turtă dulce de casă: pași simpli pentru un desert tradițional

19 noiembrie 2024

„It’s the most wonderful time of the year” – spune unul dintre cele mai populare cântece americane de Crăciun. Și chiar este o perioadă minunată a anului, în care suntem înconjurați de cele mai iubite deserturi tradiționale, ale căror arome învăluiesc întreaga casă. Unul dintre aceste deserturi este și turta dulce și suntem de părere […]

Citește mai mult

Rețete delicioase de negresă: găsește varianta ideală pentru gustul tău

24 februarie 2025

Puține prăjituri au reușit să cucerească inimile iubitorilor de deserturi la fel de repede precum negresa. Această prăjitură simplă, dar extrem de gustoasă, se regăsește în diverse variante, adaptate gusturilor și preferințelor fiecăruia.  Fie că îți dorești o rețetă clasică de negresă cu ciocolată, o variantă bogată cu nucă sau una de post, perfectă pentru […]

Citește mai mult

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult