Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cremșnit: O rețetă ușoară și plină de savoare

În lumea dulciurilor, există unele delicii care transcend timpul și poartă cu ele amintiri dulci și pline de nostalgie. Un astfel de desert este cremșnitul. Această prăjitură irezistibilă s-a bucurat de o popularitate constantă în bucătăria românească, reprezentând un adevărat simbol al savoarei. Cu o rețetă ușoară și cu un gust inconfundabil, cremșnitul încântă și răsfață în egală măsură.

Rețeta tradițională a cremșnitului include un strat de foi crocante de patiserie, umplute cu o cremă delicioasă și fină de vanilie, încununate cu un strat de glazură subțire de ciocolată neagră. Simplă în aparență, dar plină de savoare, această prăjitură își găsește cu ușurință locul în inimile gurmanzilor. Află din rândurile de mai jos cum o poți prepara și tu!

Ingredientele necesare pentru a prepara cremșnitul

Mai jos, vei găsi lista de ingrediente pentru o tavă de cremșnit de 33 x 26 cm. Dacă ești în drum spre supermarketul tău preferat, iată ce să adaugi în coș pentru un cremșnit savuros:

Pentru foi:

Poți folosi 550 g aluat de foitaj de la Profi sau să-l prepari acasă din următoarele ingrediente:

  • 250 grame făină;
  • 2 gălbenușuri;
  • 250 grame unt;
  • 2 linguri iaurt grecesc;
  • sare;
  • o lingură oțet;
  • 150 grame făină.

Pentru cremă:

  • un litru de lapte;
  • 7 ouă;
  • 180 de grame zahăr tos;
  • 200 de grame făină albă;
  • sare;
  • 10 grame gelatină;
  • esență de vanilie.

Mod de preparare a cremșnitului

Prepararea cremșnitului

Dacă alegi să pregătești foile de cremșnit în casă, urmează aceste etape:

  • într-un vas, amestecă gălbenușurile, un praf de sare, 100 de grame de unt moale, iaurtul și oțetul până la omogenizare.
  • cerne făina treptat peste compoziție și încorporeaz-o în aluat;
  • frământă aluatul în vas și apoi pe masa presărată cu făină până nu mai este lipicios, adăugând făină doar până când nu se mai lipește;
  • pentru uns, amestecă restul de unt moale cu 150 grame de făină într-un castron până obții un aluat moale.

Cum împachetezi foile pentru cremșnit:

  • presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o foaie subțire;
  • unge aluatul uniform cu 2/3 din compoziția de unt cu făină;
  • împăturește aluatul în trei straturi și între ele compoziția de unt cu făină;
  • adu partea dreaptă a aluatului peste 2/3 din aluat, apoi adu și partea stângă peste pachetul format;
  • presează aluatul astfel împăturit și unge-l din nou cu restul de compoziție;
  • repetă procesul de împăturire în trei și acoperă aluatul cu folie. Lasă-l la rece pentru aproximativ 30 de minute.

Coacerea foilor:

  • preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius;
  • taie aluatul în două părți și întinde prima parte pe dosul tăvii unsă cu unt sau ulei și presărată cu făină;
  • coace foaia de aluat la 180 de grade Celsius timp de 3-5 minute.
  • repetă procesul cu a doua foaie.

Urmează să prepari crema de vanilie. În rândurile de mai jos poți descoperi cum poți obține o cremă fină și delicioasă!

Pasul 1: Pregătirea cremei

  • într-un castron, amestecă gălbenușurile cu 6 linguri de zahăr și făina, adăugând treptat câte puțin lapte rece pentru a obține o compoziție omogenă;
  • într-un vas separat, încălzește restul de lapte la foc mediu.

Pasul 2: Gelatina și crema de gălbenușuri

  • hidratează gelatina în 100 ml de apă rece și las-o să se umfle;
  • când laptele începe să fiarbă, toarnă-l treptat peste compoziția de gălbenușuri, amestecând în mod continuu;
  • pune vasul cu compoziția de gălbenușuri pe foc și amestecă în continuu până obții o cremă consistentă. Adaugă esența de vanilie și dă-o deoparte;
  • adaugă gelatina hidratată în crema caldă și amestecă până se dizolvă complet.

Pasul 3: Bezeaua

  • într-un alt castron, presară albușurile cu puțină sare și bate-le până obții o spumă tare;
  • adaugă zahărul rămas și continuă să le bați pe bain-marie până obții o bezea fermă, cu un aspect lucios și care s-a încălzit bine.

Pasul 4: Incorporarea bezelei în crema de gălbenușuri

  • adaugă bezeaua treptat în crema de gălbenușuri fierbinte;
  • cu mișcări circulare, amestecă de jos în sus, pentru a încorpora bezeaua în cremă și a păstra cât mai mult aer în compoziție, obținând astfel o cremă spumoasă.

Pasul 5: Asamblarea prăjiturii

  • taie bucata de aluat în două și așază una dintre foi în tavă;
  • coace aluatul timp de 18 minute la 200 de grade Celsius. După ce este gata, procedează în același mod și cu cealaltă foaie;
  • toarnă întreaga cantitate de cremă caldă peste prima foaie, apoi pune peste aceasta cea de-a doua foaie;
  • pune tava în frigider timp de 3-4 ore;
  • pudrează prăjitura cu zahăr praf.

Sfaturi și trucuri pentru a obține un cremșnit perfect

Pentru a obține un cremșnit cu gust bogat și textură cremoasă, este important să alegi ingrediente proaspete și de calitate. Făina să fie de tip 000, ouăle trebuie să fie proaspete și la temperatura camerei, iar laptele trebuie să fie integral și nu degresat. 

De asemenea, este necesar să întinzi puțin foaia, astfel încât să atingă 2-4 mm, deoarece aceasta va crește prea mult în înălțime în cuptor. Este recomandat să înțepi ici-colo foaia cu o furculiță pentru a avea o suprafață cât mai dreaptă, fără denivelări foarte mari. 

Foitajul tinde să fie mai fraged atunci când este copt corespunzător. Dacă nu îl coci conform indicațiilor producătorului, textura va fi una gumoasă, iar straturile interioare vor rămâne crude.

Dacă și pe tine te-a încântat rețeta de cremșnit, nu rămâne decât să urmezi cu atenție pașii de preparare și sfaturile menționate mai sus. Rezultatul va fi o prăjitură delicioasă, plină de savoare, gata să îi surprindă pe cei dragi. Fii cu ochii pe cele mai bune promoții din revistele sau site-ul Profi înainte să achiziționezi ingredientele necesare!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult

Lapte de pasăre: Cum să prepari desertul copilăriei ca la bunica acasă

16 iunie 2023

Nu știm dacă se aplică și în cazul tău, însă pentru noi rețeta de lapte de pasăre se numără printre cele mai îndrăgite deserturi din copilărie. Aproape la fel de iubită precum cea de griș cu lapte și dulceață, preparată cu multă dragoste de bunica. Bunica ne pregătea adesea lapte de pasăre în vremea copilăriei, iar […]

Citește mai mult

Brioșe cu fulgi de ciocolată: Idei de rețete simple și delicioase

16 februarie 2023

Iubim ciocolata în toate formele ei, cu atât mai mult cu cât iubim să petrecem timp în bucătărie și să coacem cele mai delicioase deserturi în care ciocolata joacă un rol esențial. Și credem că te-ai convins deja de pasiunea noastră pentru rețetele de prăjituri cu multă ciocolată. Nu de alta, dar am preparat împreună […]

Citește mai mult

Înghețată de casă: 10 rețete delicioase pe care le poți face acasă

16 iunie 2023

Noi, cei de la Profi, suntem pasionați de rețete de desert, așa că nu vine deloc ca o surpriză că de îndată ce zilele însorite și-au făcut apariția, gândul ne zboară la delicioasa înghețată de casă. Înghețata, așa cum știm cu toții, este un desert absolut savuros, asociat, în general, cu zilele călduroase de vară, fiind […]

Citește mai mult

Sărățele cu brânză: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

28 noiembrie 2022

Ești în căutarea unei gustări numai bune de ronțăit la televizor sau a unor antreuri perfecte pentru mesele alături de familie și prieteni? Atunci, noi spunem că un platou de sărățele cu brânză este o idee minunată! O gustare ușor sărată, crocantă, cu gust de brânză va fi cu siguranță pe placul tuturor. Să nu […]

Citește mai mult

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 martie 2023

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată […]

Citește mai mult

Prăjitură cu caise proaspete: O delicatesă de vară într-un desert dulce și aromat

27 iulie 2023

Chiar de curând am preparat împreună pe blog o delicioasă prăjitură cu piersici. Și dacă tot am dat startul deserturilor cu fructe de sezon, nouă și caisele ne-au făcut cu ochiul. Cu atât mai mult cu cât poți include aceste fructe gustoase și zemoase într-o serie de prăjituri tip tartă, cheesecake sau pandișpan. Și exact […]

Citește mai mult

Chec cu banană sănătos și nutritiv: Un desert plin de beneficii

27 iulie 2023

În cele ce urmează, vei descoperi în detaliu toate beneficiile pe care le aduce consumul de chec cu banană pentru sănătatea ta. De asemenea, vei învăța cum să alegi cele mai bune ingrediente pentru a găti un chec cu banană sănătos și nutritiv. Te vom ghida pas cu pas prin procesul de preparare, pentru a […]

Citește mai mult

Rețetă de cornulețe fragede cu nucă

22 decembrie 2022

Știm că vin sărbătorile de iarnă atunci când în bucătărie miroase numai a cozonac cu nucă și din cuptor se ivesc arome de plăcintă cu dovleac, gătită cu dragoste pentru cei dragi. Și dacă tot am adus vorba de nuci, mai știm o rețetă care cu siguranță se număra printre preferatele tale în copilărie: rețeta […]

Citește mai mult

Orez cu lapte: Rețeta simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, probabil ai descoperit deja pasiunea pe care o avem pentru deserturile care ne amintesc de copilărie. Și suntem siguri că și orezul cu lapte se numără printre acele deserturi delicioase după care pofteam când eram copii și care încă ne răsfață papilele gustative și acum, ani mai […]

Citește mai mult