Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cozonac cu nucă: O rețetă tradițională românească

Că tot se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă, cozonacul cu nucă este unul dintre preparatele care ne trezește întotdeauna sentimente deosebite. Cu toții ne amintim de aromele minunate ale cozonacilor cu nucă, aceste minunății pufoase gătite cu multă dragoste de bunica. De Sărbători, cozonacul este un deliciu nelipsit de pe masa în jurul căreia se adună toți membrii familiei, cu mic, cu mare.

Acesta este și motivul pentru care te invităm astăzi să descoperi rețeta tradițională de cozonac cu nucă pe care să o pregătești și tu în prag de sărbători pentru cei dragi. Nimic nu se va compara cu bucuria pură din ochii apropiaților atunci când mușcă dintr-o felie de cozonac pufos. Ești gata să descoperi cea mai bună rețetă de cozonac de casă cu nucă? Iată rețeta perfectă pentru Crăciun!

Ingrediente pentru cozonac cu nucă

Din lista de ingrediente de mai jos, vei obține doi cozonaci pufoși cu nucă, de aproximativ 700 g fiecare. Desigur, dacă dorești să obții mai multe astfel de delicii pufoase, îți sugerăm să dublezi cantitatea de ingrediente. Și vestea bună este că le vei găsi pe toate în magazinul Profi! Iată de ce ai nevoie de la supermarket pentru rețeta de cozonac cu nucă:

Ingrediente pentru maia

  • 100 g de lapte condensat neîndulcit;
  • 100 ml de lapte;
  • 200 g de făină din gama Proxi + 1 linguriță rasă de făină;
  • 50 g de drojdie proaspătă sau 14 g de drojdie uscată;

Dacă nu ai la îndemână lapte condensat, poți prepara maiaua din 200 ml de lapte gras de vacă, 200 g de făină ș 50 g de drojdie proaspătă sau 14 g de drojdie uscată.

Ingrediente pentru cozonaci

  • maia;
  • 1 kg de făină pentru cozonac;
  • 300 ml de lapte condensat neîndulcit sau 300 ml de lapte de vacă gras;
  • 180 g de zahăr tos fin;
  • 20 g de miere;
  • 4 ouă medii;
  • 200 g de unt topit;
  • coajă de lămâie și de portocală;
  • esență de vanilie.

În plus, vei mai avea nevoie de aproximativ 50 g de făină, în funcție de tipul făinii folosite, și de 4-6 linguri de ulei de floarea soarelui pentru frământarea aluatului.

Ingrediente pentru umplutură

  • 600 g de nucă măcinată;
  • 200 ml de lapte;
  • 2 linguri de cacao;
  • 2 linguri de miere;
  • 200 g de zahăr;
  • esență de rom;
fainaa, oua si zahar

Cum se prepară cozonacul cu nucă după rețeta tradițională

Deja ți-ai făcut cumpărăturile din noul Profi pentru a prepara reţeta de cozonac pufos cu nucă? Dacă întreaga gamă de produse Profi pentru cozonac se află pe blatul tău de bucătărie, atunci te invităm să descoperi în continuare cum se prepară cozonacul cu nucă după rețeta bunicii!

Cum se prepară maiaua pentru cozonac

Începem rețeta prin a prepara maiaua. Dizolvă drojdia proaspătă/uscată în laptele ușor călduț, apoi adaugă treptat făină și amestecă totul cu o lingură din lemn. Vei obține astfel un aluat de consistență cremoasă. Transferă aluatul într-un vas, pudrează maiaua (partea de sus) cu o lingură rasă de făină, apoi acoperă vasul cu un șervet de bucătărie; lasă maiaua să dospească într-un loc cald pentru 45 de minute.

Cum se prepară aluatul pentru cozonac cu nucă

Adaugă făina într-un vas larg și fă o gropiță în centru. Aici, vei adăuga maiaua dospită, ouăle ușor bătute cu o furculiță, laptele călduț și mierea. Frământă până ce aluatul de cozonac începe să prindă consistență. Adaugă zahărul, sarea și aromele, apoi frământă din nou pentru înglobarea ingredientelor.

Adaugă în vas și untul ușor călduț, în trei etape. După fiecare bucățică de unt adăugată, frământă aluatul până când untul este complet absorbit. Mută aluatul de cozonac pe blatul de lucru uns cu ulei și începe să-l frămânți, până vei obține un aluat elastic, dar cu o suprafață lucioasă.

Dă aluatului o formă rotundă și pune-l într-un vas. Acoperă vasul cu un prosop curat de bucătărie și lasă-l la dospit într-un loc cald până ce acesta își dublează volumul. Cel mai bun loc în care poți lăsa aluatul la dospit este cuptorul: încălzește-l la 100 de grade Celsius pentru 5-10 minute, apoi, stinge-l și introdu vasul în cuptor.

prsoana amaesteca aluat

Cum se prepară umplutura pentru cozonac cu nucă

Vei continua prepararea cozonacului după rețeta tradițională cu prepararea umpluturii. Topește mierea la foc mic, apoi adaugă peste aceasta nuca măcinată, cacaua și zahărul. Adaugă treptat și laptele amestecat cu esență de rom. Amestecă toate ingredientele la foc mic, până ce obții o cremă densă. Dacă mai este nevoie de lapte, mai poți adăuga câteva linguri. Important este ca umplutura pentru cozonac cu nucă să nu fie lichidă, ci cremoasă și bine legată. Stinge apoi focul și lasă umplutura să se răcească.

Răstoarnă apoi pe masa unsă cu ulei aluatul dospit și împarte-l în patru bucăți egale. Întinde fiecare bucată de aluat cu mâna, în foi groase de 2-3 cm, cu lungimea egală cu cea a formelor în care vei pune cozonacii. Pune câte un sfert din umplutură pe fiecare foaie, având grijă să lași câte 2 cm din extremități neunse și apoi rulează-le. Apoi răsucește rulourile, două câte două, și lipește-le bine capetele.

Cum se coace deliciosul cozonac

Tapetează formele de copt cu unt și hârtie prgament, apoi adaugă delicioșii cozonaci în acestea. Lasă-i să dospească pentru 60-90 de minute, sau până când aluatul depășește puțin marginile formelor de copt. Unge cozonacii pe deasupra cu două gălbenușuri de ou amestecate cu 4-6 linguri de lapte și pudrează-i cu zahăr tos. Coace cozonacii cu nucă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 45-50 de minute.

Ulterior, te sfătuim să lași cozonacii să se răcească înainte de a-i tăia pentru a obţine felii frumoase. Desigur, dacă vei rezista să aștepți să se răcească!

cozonac cu nuca in tava de lemn

Sfaturi pentru un cozonac pufos ca la bunica

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sfaturi pentru cel mai pufos cozonac cu nucă. Iată ce trebuie să ai în vedere pentru rețeta de cozonac pufos de casă cu nucă:

  • Folosește întotdeauna ingrediente de cea mai bună calitate. În magazinele Profi, vei putea beneficia de produse calitative. În plus, dacă-ți descarci aplicația Profi, vei putea beneficia de cele mai bune promoții la ingredientele tale preferate pentru cozonac cu nucă.
  • Ține cont ca toate ingredientele pe care le folosești să fie la temperatura camerei. Făina, zahărul, ouăle și aromele trebuie să fie ușor călduțe pentru a prepara un cozonac pufos ca la bunica. Asigură-te că scoți ouăle din frigider cu două ore înainte de a te apuca de cozonac. De asemenea, făina ar trebui cernută înainte de a începe rețeta.
  • Nu folosi lapte clocotit sau fierbinte atunci când dizolvi drojdia. Dacă vei folosi lapte fierbinte, maiaua nu mai crește.
  • Dacă aluatul pentru cozonac iese lipicios, nu adăuga făină în exces. Poți adăuga în plus 50-60 g de făină, maxim. Înmoaie mâinile în ulei și continuă să frămânți până ce aluatul devine mai elastic. În acest fel, cozonacul cu nucă va crește mai bine și va fi mai pufos.
  • Nu prelungi timpul de dospire a aluatului. Lasă aluatul să-și dubleze volumul, apoi formează cozonacii și mai lasă-i să dospească până când depășesc marginile formelor. Dacă vei lăsa aluatul să dospească excesiv, cozonacul se poate lăsa în timpul coacerii sau poate forma cameră de aer între coajă și miez.
cosonac copt pe un tocator  langa un cozonac necopt in tava

Dacă ți-am făcut poftă de cozonac cu nucă, nu mai rămâne decât să cumperi rapid ingredientele, să respecți etapele de preparare și să ții cont de recomandările de mai sus pentru cel mai pufos și mai aromat cozonac. Cu siguranță, acest desert tradițional se va transforma, ca de fiecare dată, în deliciul meselor de sărbătoare!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Rețetă de cornulețe fragede cu nucă

22 decembrie 2022

Știm că vin sărbătorile de iarnă atunci când în bucătărie miroase numai a cozonac cu nucă și din cuptor se ivesc arome de plăcintă cu dovleac, gătită cu dragoste pentru cei dragi. Și dacă tot am adus vorba de nuci, mai știm o rețetă care cu siguranță se număra printre preferatele tale în copilărie: rețeta […]

Citește mai mult

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult

 Griș cu lapte: rețeta pas cu pas

16 februarie 2023

Nu puține sunt deserturile care ne amintesc de gustul dulce al copilăriei, însă suntem convinși că rețeta de griș cu lapte se numără printre cele mai delicioase deserturi care te poartă spre amintirile din copilărie. Este imposibil să nu-ți amintești de grișul cu lapte pe care-l savurai cu poftă atunci când erai copil, cu puțină […]

Citește mai mult

Dulceață de cireșe tradițională: Rețeta clasică și secrete pentru o textură perfectă

16 noiembrie 2023

Dacă te-ar întreba cineva care sunt fructele tale preferate de sezon, tu ce ai răspunde? Noi nici măcar nu am sta pe gânduri și am răspunde: cireșele! Și, din fericire, chiar și acest final de vară ne oferă din belșug cireșe aromate, de gustul și savoarea cărora ne putem bucura și în sezonul rece, pregătind […]

Citește mai mult

Orez cu lapte: Rețeta simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, probabil ai descoperit deja pasiunea pe care o avem pentru deserturile care ne amintesc de copilărie. Și suntem siguri că și orezul cu lapte se numără printre acele deserturi delicioase după care pofteam când eram copii și care încă ne răsfață papilele gustative și acum, ani mai […]

Citește mai mult

Ciocolată de casă: rețeta copilăriei

16 februarie 2023

Deserturile copilăriei ne-au fascinat întotdeauna și ne-au umplut sufletele de bucurie de fiecare dată când le-am degustat. Acesta este și motivul pentru care vei regăsi pe blogul nostru culinar rețete cu deserturi precum cea de orez cu lapte sau de macaroane cu brânză, atât de iubite în copilăriei și atât de apreciate chiar și acum, […]

Citește mai mult

Înghețată de casă: 10 rețete delicioase pe care le poți face acasă

16 iunie 2023

Noi, cei de la Profi, suntem pasionați de rețete de desert, așa că nu vine deloc ca o surpriză că de îndată ce zilele însorite și-au făcut apariția, gândul ne zboară la delicioasa înghețată de casă. Înghețata, așa cum știm cu toții, este un desert absolut savuros, asociat, în general, cu zilele călduroase de vară, fiind […]

Citește mai mult

Macaroane cu brânză: mod de preparare și ingrediente necesare

17 ianuarie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place să ne aducem aminte de copilărie prin cele mai savuroase rețete de dulciuri care ne făceau fericiți când eram copii. Și am tot gătit de-a lungul timpului tot felul de delicii, de la plăcintă cu dovleac și prăjitură cu mălai, până la cornulețe cu nucă […]

Citește mai mult

Salam de biscuiți făcut în casă: pas cu pas pentru a obține un desert aromat și delicios

27 martie 2024

Atunci când vine vorba despre deserturi clasice și îndrăgite de toată lumea, de copii și adulți deopotrivă, salamul de biscuiți cu siguranță ocupă un loc special în sufletele noastre. Am gustat cu toții cel puțin o dată acea combinație aromată de biscuiți sfărâmați, cacao, unt și rom, care ne încânta simțurile în copilărie.  În afară […]

Citește mai mult

Cremșnit: O rețetă ușoară și plină de savoare

16 iunie 2023

În lumea dulciurilor, există unele delicii care transcend timpul și poartă cu ele amintiri dulci și pline de nostalgie. Un astfel de desert este cremșnitul. Această prăjitură irezistibilă s-a bucurat de o popularitate constantă în bucătăria românească, reprezentând un adevărat simbol al savoarei. Cu o rețetă ușoară și cu un gust inconfundabil, cremșnitul încântă și […]

Citește mai mult