Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cozonac cu nucă: O rețetă tradițională românească

Că tot se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă, cozonacul cu nucă este unul dintre preparatele care ne trezește întotdeauna sentimente deosebite. Cu toții ne amintim de aromele minunate ale cozonacilor cu nucă, aceste minunății pufoase gătite cu multă dragoste de bunica. De Sărbători, cozonacul este un deliciu nelipsit de pe masa în jurul căreia se adună toți membrii familiei, cu mic, cu mare.

Acesta este și motivul pentru care te invităm astăzi să descoperi rețeta tradițională de cozonac cu nucă pe care să o pregătești și tu în prag de sărbători pentru cei dragi. Nimic nu se va compara cu bucuria pură din ochii apropiaților atunci când mușcă dintr-o felie de cozonac pufos. Ești gata să descoperi cea mai bună rețetă de cozonac de casă cu nucă? Iată rețeta perfectă pentru Crăciun!

Ingrediente pentru cozonac cu nucă

Din lista de ingrediente de mai jos, vei obține doi cozonaci pufoși cu nucă, de aproximativ 700 g fiecare. Desigur, dacă dorești să obții mai multe astfel de delicii pufoase, îți sugerăm să dublezi cantitatea de ingrediente. Și vestea bună este că le vei găsi pe toate în magazinul Profi! Iată de ce ai nevoie de la supermarket pentru rețeta de cozonac cu nucă:

Ingrediente pentru maia

  • 100 g de lapte condensat neîndulcit;
  • 100 ml de lapte;
  • 200 g de făină din gama Proxi + 1 linguriță rasă de făină;
  • 50 g de drojdie proaspătă sau 14 g de drojdie uscată;

Dacă nu ai la îndemână lapte condensat, poți prepara maiaua din 200 ml de lapte gras de vacă, 200 g de făină ș 50 g de drojdie proaspătă sau 14 g de drojdie uscată.

Ingrediente pentru cozonaci

  • maia;
  • 1 kg de făină pentru cozonac;
  • 300 ml de lapte condensat neîndulcit sau 300 ml de lapte de vacă gras;
  • 180 g de zahăr tos fin;
  • 20 g de miere;
  • 4 ouă medii;
  • 200 g de unt topit;
  • coajă de lămâie și de portocală;
  • esență de vanilie.

În plus, vei mai avea nevoie de aproximativ 50 g de făină, în funcție de tipul făinii folosite, și de 4-6 linguri de ulei de floarea soarelui pentru frământarea aluatului.

Ingrediente pentru umplutură

  • 600 g de nucă măcinată;
  • 200 ml de lapte;
  • 2 linguri de cacao;
  • 2 linguri de miere;
  • 200 g de zahăr;
  • esență de rom;
fainaa, oua si zahar

Cum se prepară cozonacul cu nucă după rețeta tradițională

Deja ți-ai făcut cumpărăturile din noul Profi pentru a prepara reţeta de cozonac pufos cu nucă? Dacă întreaga gamă de produse Profi pentru cozonac se află pe blatul tău de bucătărie, atunci te invităm să descoperi în continuare cum se prepară cozonacul cu nucă după rețeta bunicii!

Cum se prepară maiaua pentru cozonac

Începem rețeta prin a prepara maiaua. Dizolvă drojdia proaspătă/uscată în laptele ușor călduț, apoi adaugă treptat făină și amestecă totul cu o lingură din lemn. Vei obține astfel un aluat de consistență cremoasă. Transferă aluatul într-un vas, pudrează maiaua (partea de sus) cu o lingură rasă de făină, apoi acoperă vasul cu un șervet de bucătărie; lasă maiaua să dospească într-un loc cald pentru 45 de minute.

Cum se prepară aluatul pentru cozonac cu nucă

Adaugă făina într-un vas larg și fă o gropiță în centru. Aici, vei adăuga maiaua dospită, ouăle ușor bătute cu o furculiță, laptele călduț și mierea. Frământă până ce aluatul de cozonac începe să prindă consistență. Adaugă zahărul, sarea și aromele, apoi frământă din nou pentru înglobarea ingredientelor.

Adaugă în vas și untul ușor călduț, în trei etape. După fiecare bucățică de unt adăugată, frământă aluatul până când untul este complet absorbit. Mută aluatul de cozonac pe blatul de lucru uns cu ulei și începe să-l frămânți, până vei obține un aluat elastic, dar cu o suprafață lucioasă.

Dă aluatului o formă rotundă și pune-l într-un vas. Acoperă vasul cu un prosop curat de bucătărie și lasă-l la dospit într-un loc cald până ce acesta își dublează volumul. Cel mai bun loc în care poți lăsa aluatul la dospit este cuptorul: încălzește-l la 100 de grade Celsius pentru 5-10 minute, apoi, stinge-l și introdu vasul în cuptor.

prsoana amaesteca aluat

Cum se prepară umplutura pentru cozonac cu nucă

Vei continua prepararea cozonacului după rețeta tradițională cu prepararea umpluturii. Topește mierea la foc mic, apoi adaugă peste aceasta nuca măcinată, cacaua și zahărul. Adaugă treptat și laptele amestecat cu esență de rom. Amestecă toate ingredientele la foc mic, până ce obții o cremă densă. Dacă mai este nevoie de lapte, mai poți adăuga câteva linguri. Important este ca umplutura pentru cozonac cu nucă să nu fie lichidă, ci cremoasă și bine legată. Stinge apoi focul și lasă umplutura să se răcească.

Răstoarnă apoi pe masa unsă cu ulei aluatul dospit și împarte-l în patru bucăți egale. Întinde fiecare bucată de aluat cu mâna, în foi groase de 2-3 cm, cu lungimea egală cu cea a formelor în care vei pune cozonacii. Pune câte un sfert din umplutură pe fiecare foaie, având grijă să lași câte 2 cm din extremități neunse și apoi rulează-le. Apoi răsucește rulourile, două câte două, și lipește-le bine capetele.

Cum se coace deliciosul cozonac

Tapetează formele de copt cu unt și hârtie prgament, apoi adaugă delicioșii cozonaci în acestea. Lasă-i să dospească pentru 60-90 de minute, sau până când aluatul depășește puțin marginile formelor de copt. Unge cozonacii pe deasupra cu două gălbenușuri de ou amestecate cu 4-6 linguri de lapte și pudrează-i cu zahăr tos. Coace cozonacii cu nucă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 45-50 de minute.

Ulterior, te sfătuim să lași cozonacii să se răcească înainte de a-i tăia pentru a obţine felii frumoase. Desigur, dacă vei rezista să aștepți să se răcească!

cozonac cu nuca in tava de lemn

Sfaturi pentru un cozonac pufos ca la bunica

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sfaturi pentru cel mai pufos cozonac cu nucă. Iată ce trebuie să ai în vedere pentru rețeta de cozonac pufos de casă cu nucă:

  • Folosește întotdeauna ingrediente de cea mai bună calitate. În magazinele Profi, vei putea beneficia de produse calitative. În plus, dacă-ți descarci aplicația Profi, vei putea beneficia de cele mai bune promoții la ingredientele tale preferate pentru cozonac cu nucă.
  • Ține cont ca toate ingredientele pe care le folosești să fie la temperatura camerei. Făina, zahărul, ouăle și aromele trebuie să fie ușor călduțe pentru a prepara un cozonac pufos ca la bunica. Asigură-te că scoți ouăle din frigider cu două ore înainte de a te apuca de cozonac. De asemenea, făina ar trebui cernută înainte de a începe rețeta.
  • Nu folosi lapte clocotit sau fierbinte atunci când dizolvi drojdia. Dacă vei folosi lapte fierbinte, maiaua nu mai crește.
  • Dacă aluatul pentru cozonac iese lipicios, nu adăuga făină în exces. Poți adăuga în plus 50-60 g de făină, maxim. Înmoaie mâinile în ulei și continuă să frămânți până ce aluatul devine mai elastic. În acest fel, cozonacul cu nucă va crește mai bine și va fi mai pufos.
  • Nu prelungi timpul de dospire a aluatului. Lasă aluatul să-și dubleze volumul, apoi formează cozonacii și mai lasă-i să dospească până când depășesc marginile formelor. Dacă vei lăsa aluatul să dospească excesiv, cozonacul se poate lăsa în timpul coacerii sau poate forma cameră de aer între coajă și miez.
cosonac copt pe un tocator  langa un cozonac necopt in tava

Dacă ți-am făcut poftă de cozonac cu nucă, nu mai rămâne decât să cumperi rapid ingredientele, să respecți etapele de preparare și să ții cont de recomandările de mai sus pentru cel mai pufos și mai aromat cozonac. Cu siguranță, acest desert tradițional se va transforma, ca de fiecare dată, în deliciul meselor de sărbătoare!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Rețeta de colivă din arpacaș: Pas cu pas către o mâncare încărcată de tradiție

20 noiembrie 2023

Există deserturi care-i celebrează pe cei vii, așa cum sunt torturile aniversare, dar și deserturi care-i comemorează pe cei adormiți, așa cum este coliva. Coliva tradițională românească are strânsă legătură cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea rețetei de colivă din arpacaș are o tradiție bine înfiripată în cultura poporului român. În prezent, coliva este […]

Citește mai mult

Prăjitură cu fructe: 5 idei de rețete rapide și gustoase

16 iunie 2023

Prăjiturile cu fructe sunt o alegere delicioasă și sănătoasă pentru oricine iubește dulciurile. Fructele adaugă o notă de prospețime și savoare prăjiturilor, îmbogățindu-le cu vitamine și nutrienți benefici pentru sănătate. În plus, utilizarea fructelor în prăjituri poate fi o modalitate excelentă de a reduce cantitatea de zahăr, fără a compromite gustul sau textura preparatului. Și, […]

Citește mai mult

Tartă cu fructe de vară: 3 rețete proaspete și răcoritoare

17 noiembrie 2023

Știi deja despre noi că suntem fani ai prăjiturilor cu fructe. Și atunci când avem poftă de ceva dulce, fructele de sezon sunt cu siguranță ingredientele care vor sta la baza deserturilor noastre preferate. Și cum aceeași poftă ne încearcă și în aceste zile, spre final de vară, ne dorim să-ți propunem câteva dintre cele mai […]

Citește mai mult

Tort de morcovi clasic și delicios: Rețeta pas cu pas pentru un desert îmbietor

17 noiembrie 2023

Orice moment fericit din viață merită sărbătorit cu un tort delicios. Și dacă nu ții neapărat să prepari un tort de ciocolată cu această ocazie sau nu ești un fan al tortului diplomat, trebuie să știi că există numeroase rețete de tort care pot transforma mesele festive într-o adevărată sărbătoare. Iar rețeta de tort de morcovi sau carrot […]

Citește mai mult

Mod de preparare și ingrediente necesare pentru o pască plină de ciocolată

28 martie 2023

Noi, cei de la Profi, ne declarăm mari iubitori ai rețetelor care au ciocolata printre ingrediente. Afirmația noastră nu e deloc surprinzătoare, întrucât am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai delicioase deserturi cu acest ingredient; de la tort de ciocolată și până la brioșe cu fulgi de ciocolată. Mai mult decât atât, chiar am […]

Citește mai mult

Rețeta de pască tradițională cu brânză

28 martie 2023

Nu există masă de Paște fără pască, acest preparat tradițional atât de îndrăgit de români și definit ca o tartă rituală preparată dintr-un aluat obișnuit de cozonac, cu diverse umpluturi dulci, pe bază de lactate. Și nu este deloc complicat să faci o pască tradițională: un aluat de cozonac și o umplutură simplă din brânză […]

Citește mai mult

Batoane cu fulgi de ovăz: Rețete sănătoase pentru gustări pe parcursul zilei

30 iunie 2023

Noi, cei de la Profi, nu ducem niciodată lipsă de inspirație atunci când vine vorba de idei de gustări sănătoase pentru acele momente din zi în care pofta ne îndeamnă să facem alegeri alimentare mai puțin nutritive. Și pentru a-ți demonstra că imaginația noastră în ceea ce privește gustările sănătoase nu are limite, în articolul de […]

Citește mai mult

Panna cotta: idei de rețete originale italiene

28 mai 2024

În peisajul vast al deliciilor italiene, panna cotta strălucește ca un adevărat simbol al eleganței și rafinamentului. Această delicioasă budincă de smântână, cu origini în nordul Italiei, a câștigat inimile gurmanzilor din întreaga lume datorită texturii sale fine și aromei subtile. Cu toate că rețeta clasică de panna cotta este adorată pentru simplitatea sa, există numeroase […]

Citește mai mult

Papanași cu brânză de vaci: idei de rețete

02 martie 2023

Este de prisos să spunem că rețeta de papanași cu brânză de vaci este una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert din țara noastră. Aceste delicii pufoase sunt foarte iubite de membrii oricărei familii, căci nimeni nu poate refuza o porție de papanași calzi, acoperiți cu smântână și dulceață dulce-acrișoară. Și se pot prepara […]

Citește mai mult

Plăcintă cu mere: Deliciul toamnei în farfurie

20 noiembrie 2023

Toamna aduce cu ea o diversitate de fructe, iar merele sunt printre cele mai iubite. Și ce poate fi mai delicios decât un desert cald, aromat, creat din aceste minunate fructe? Nu știm dacă știai că nouă, celor de la Profi, tare mult ne mai plac plăcintele. Chiar ne gândeam să preparăm în perioada următoare și […]

Citește mai mult