Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Găluște cu prune: O rețetă aromată pentru serile de toamnă

Știm că vine toamna când în bucătărie începe să miroasă a mere coapte, preparate în cele mai delicioase deserturi din cartea de bucate a bunicii. Însă toamna nu vine doar cu multe mere în panere, ci și cu dovleac pentru o plăcintă cu dovleac tradițională, cu gutui din care bunica prepară cea mai bună dulceață de sezon, dar și cu prune coapte, numai bune de savurat sub formă de găluște cu prune. Nu știm despre tine, dar odată cu venirea toamnei ne năpădesc toate amintirile din copilărie, când abia așteptam acest sezon pentru a mânca pe nerăsuflate găluște cu prune sau gomboți cu prune, așa cum erau acestea denumite tradițional. 

Și cum într-o seară răcoroasă de toamnă nimic nu te binedispune mai mult decât un desert tradițional plin de savoare, ne-am gândit să pregătim împreună delicioasele găluște cu prune după rețeta bunicii. Aceste găluște sunt un desert foarte simplu de preparat și au la bază un aluat de cartofi și făină, în care sunt îmbrăcate prunele coapte de sezon. Și neapărat să folosești pentru această rețetă prune românești, pe care încă le poți găsi în magazinele Profi, în cazul în care nu le ai deja în grădină. Iată cum poți prepara și tu găluște cu prune aromate! 

Tradiția găluștelor cu prune

Găluștele cu prune au o istorie bogată și sunt un preparat culinar tradițional în regiunile Europei Centrale și de Est, în special în țări precum Austria, Ungaria și România. Se crede că rețeta a fost adusă în aceste zone în timpul migrațiilor populației germane și slave, dat fiind că gomboții cu prune sau knedle sunt un desert clasic în bucătăria austroungară. Aceste minunății poartă denumirea originară maghiară de szilvas gombocz. De-a lungul timpului, găluștele cu prune au fost adaptate și integrate în bucătăria locală, devenind unul dintre cele mai apreciate deserturi tradiționale.

Rețeta de găluște cu prune a suferit modificări de-a lungul timpului, în funcție de regiuni și preferințele culinare locale. De exemplu, în unele zone, aluatul este făcut din cartofi sau cu brânză, în timp ce alții preferă să folosească făină și ouă. De asemenea, există variante în care prunele sunt înlocuite cu alte fructe, cum ar fi merele sau caisele. Modurile de preparare și aromele adăugate în aluat pot varia și ele, dând naștere unor găluște cu prune cu arome și texturi diferite.

Ingrediente necesare pentru rețeta de găluște cu prune 

Din ingredientele pe care urmează să ți le enumerăm în lista de mai jos vei obține aproximativ 10-20 de găluște cu prune, în funcție de dimensiunile prunelor. Vei găsi în noul Profi toate ingredientele de care ai nevoie, inclusiv prune românești din gama Proaspete de la noi. Iată ce ingrediente trebuie să treci pe lista de cumpărături: 

  • 10-20 de prune românești; 
  • 750 – 800 g de cartofi fierți în coajă; 
  • 250 – 300 g de făină, în funcție de soiul cartofilor; 
  • 2 ouă medii din gama O&O
  • o linguriță rasă de sare. 

Ingrediente pentru pesmet 

  • 250 g de pesmet din gama Proxi
  • 100 g de unt; 
  • 100 g de zahăr tos. 

Ingrediente pentru servit 

  • zahăr pudră vanilat amestecat cu pudră de scorțișoară. 
Aluat pentru galustele cu prune

Mod de preparare pentru găluște cu prune după rețeta tradițională

Ți-ai ales deja toate ingredientele din gama de produse Profi? Atunci trebuie să ne apucăm de îndată de această rețetă de găluște cu prune, căci suntem convinși că abia aștepți să guști aceste delicii. Iată cât este de simplu să prepari gomboți cu prune după rețeta tradițională! 

Pregătirea aluatului pentru găluște 

Vom începe această rețetă de toamnă cu prepararea aluatului. Pune la fiert cartofii în coajă, într-o oală largă, în apă cu sare. După ce i-ai testat cu furculița și s-au fiert suficient, scoate-i din apa fierbinte, scurge-i și lasă-i 10 minute la răcorit. Cât sunt calzi încă, decojește cartofii și zdrobește-i cu o presă pentru cartofi. Dacă nu deții o astfel de ustensilă, poți alege să dai cartofii fierți pe răzătoarea mică. 

În castronul cu cartofii fierți zdrobiți se vor adăuga ouăle, sarea și aproximativ 200 g de făină. Frământă compoziția cu mâna și, în cazul în carea acesata este încă moale și lipicioasă, poți adăuga și restul de făină. Amestecă până când obții un aluat moale și omogen. 

Modelarea găluștelor cu prune

Dat fiind că aluatul pentru găluște este unul lipicios, modelarea găluștelor se face cu mâna umezită. Ia bucăți din aluat, aplatizează-le în palmă, în formă de discuri și așează câte o prună în mijlocul acestora. Dimensiunile discurilor din aluat vor varia în funcție de dimensiunile prunelor. Ridică apoi marginile aluatului peste prună și închide fiecare fruct în interiorul aluatului. Continuă în același mod și cu restul prunelor, așezându-le apoi pe un tocător din lemn înfăinat. 

Fierberea gomboților cu prune 

Pune la fiert într-o oală încăpătoare circa 5 sau 6 litri de apă, în care trebuie să adaugi 2-3 lingurițe de sare. Când apa a dat în clocot, așează găluștele cu prune în ea. Deși inițial acestea se vor duce la fundul oalei, pe măsură ce fierb se ridică la suprafață. Găluștele cu prune se vor fierbe pentru aproximativ 10-15 minute, la foc mic, fără capac. Ai grijă să supraveghezi găluștele în timpul fierberii, pentru a te asigura că prunele nu vor „evada” din aluat. 

Pregătirea pesmetului pentru găluște 

În timp ce gomboții cu prune fierb, poți pregăti pesmetul rumen pentru învelirea găluștelor. Topește untul într-o tigaie largă, antiaderentă. Toarnă apoi rapid pesmetul și amestecă bine cu o spatulă. Prăjește încet pesmetul până ce acestea a absorbit tot untul topit și s-a rumenit frumos. La final, adaugă și zahărul tos, apoi trage tigaia de pe foc. 

Servirea găluștelor cu prune 

Odată ce găluștele s-au fiert, le poți aduna cu ajutorul unei spumiere din oala în care au fiert. Scurge-le bine de apă și așează-le direct în tigaia cu pesmetul rumen, apoi tăvălește-le bine prin acesta, în așa fel încât să fie îmbrăcate uniform. Pune apoi gomboții cu prune pe un platou și pudrează-le cu amestecul de zahăr pudră vanilat și scorțișoară măcinată. Găluștele cu prune sunt gata să fie servite!

Prepararea galustelor cu prune

Secrete și trucuri pentru găluște cu prune perfecte

Așa cum te-am obișnuit, la finalul oricărei rețete prezentate pe blog venim și cu câteva tips & tricks care să te ajute să obții cele mai delicioase preparate. Iată secretele care stau în spatele unei rețete aromate de găluște cu prune! 

  • Așa cum menționam la începutul articolului, este esențial să optezi pentru prune românești, coapte și aromate. Din fericire, acestea pot fi achiziționate din supermarketul Profi, în cazul în care nu ai acces la o grădină cu pomi fructiferi sau la prune de țară, în general. Calitatea prunelor folosite pentru rețetă va influența în mod direct gustul final al gomboților cu prune. 
  • Alege pentru rețeta de găluște cu prune cartofi albi și făinoși. Aceștia se vor fierbe întregi, în coajă. În caz contrar, cartofii se vor îmbiba cu apă, iar aluatul pentru găluște va avea nevoie de foarte multă făină. 
  • Ține cont de cantitatea de făină utilizată pentru aluat. În cazul în care aluatul obținut este unul prea lipicios, este recomandat să folosești o cantitate mai mare de făină decât cea menționată în rețetă. 
  • Ai grijă să închizi foarte bine prunele în aluat, pentru a evita riscul „evadării” fructelor din aluat în timpul fierberii găluștelor. 
  • Atunci când adaugi gomboții cu prune în apa clocotită și aceștia se duc pe fundul oalei, amestecă ușor cu o paletă pentru a împiedica lipirea acestora de fundul sau pereții oalei. 
  • Nu aglomera oala cu găluște. Dacă dorești să obții o cantitate mai mare de găluște cu prune este indicat să le fierbi în câteva tranșe, decât să le înghesui. În primul rând, acest lucru va scădea foarte mult temperatura apei și în al doilea rând găluștele se pot deforma sau turti dacă sunt înghesuite. Acestea trebuie să plutească liber în apa fierbinte. 
  • Supraveghează găluștele cu prune în timpul fierberii, întrucât acestea se pot umfla la fiert și pot deborda. Dacă o gălușcă se sparge și pruna iese din aceasta, se va forma la suprafața apei o spumă roșiatică și apare riscul de a da în foc. 
  • Îmbracă uniform gomboții cu prune în amestecul de pesmet, în așa fel încât acestea să aibă un aspect excelent în momentul servirii. 
  • Descarcă-ți aplicația Profi pentru a te putea bucura de cele mai bune promoții la ingrediente de calitate pentru rețeta de găluște cu prune. 
  • Servește găluștele cu prune alături de un ceai cu aromă de fructe sau de scorțișoară, pentru a adăuga o notă caldă și reconfortantă întregii experiențe culinare.
Reteta galuste cu prune

Nu-i așa că rețeta de găluște cu prune este un deliciu aromat, potrivit pentru serile răcoroase de toamnă? Acum că ai lista de ingrediente, modul de preparare, dar și secretele unor găluște cu prune delicioase, noi spunem că începutul de toamnă este ocazia perfectă pentru a-i surprinde pe cei dragi cu un desert aromat. Pentru mai multe rețete de desert apetisante, te așteptăm pe blogul Profi. Cu atâtea fructe de toamnă, cu siguranță vei descoperi și alte deserturi pe care vei dori să le încerci! 

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Nuci umplute cu cremă de ciocolată: o rețetă tradițională pas cu pas

27 martie 2024

Într-o lume unde deserturile tradiționale sunt adesea neglijate, îți propunem să redescoperi gustul autentic al copilăriei cu nucile umplute cu cremă de ciocolată. Această rețetă simplă, dar delicioasă, combină gustul bogat al cojilor din aluat fraged cu dulceața și aroma inconfundabilă a cremei de ciocolată, oferindu-ți o experiență gustativă de neuitat.  Și pentru că ne […]

Citește mai mult

Prăjitură cu mălai: O rețetă tradițională ca la bunica

22 decembrie 2022

Nu știm dacă amintirile tale din copilărie se învârt în jurul prăjiturii cu mălai, însă cu siguranță vei recunoaște gustul inconfundabil al desertului mălai dulce preparat cu dragoste de bunica. În cazul în care nu ai savurat niciodată faimoasa prăjitură cu mălai a bunicii, atunci trebuie să știi că nu are gust de mămăligă, așa […]

Citește mai mult

Chec cu banană sănătos și nutritiv: Un desert plin de beneficii

27 iulie 2023

În cele ce urmează, vei descoperi în detaliu toate beneficiile pe care le aduce consumul de chec cu banană pentru sănătatea ta. De asemenea, vei învăța cum să alegi cele mai bune ingrediente pentru a găti un chec cu banană sănătos și nutritiv. Te vom ghida pas cu pas prin procesul de preparare, pentru a […]

Citește mai mult

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 martie 2023

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată […]

Citește mai mult

Plăcintă cu mere: Deliciul toamnei în farfurie

20 noiembrie 2023

Toamna aduce cu ea o diversitate de fructe, iar merele sunt printre cele mai iubite. Și ce poate fi mai delicios decât un desert cald, aromat, creat din aceste minunate fructe? Nu știm dacă știai că nouă, celor de la Profi, tare mult ne mai plac plăcintele. Chiar ne gândeam să preparăm în perioada următoare și […]

Citește mai mult

Ganache de ciocolată: cum să pregătești cea mai simplă cremă pentru torturi și prăjituri

09 aprilie 2024

Ganache-ul de ciocolată, cu textura sa catifelată și gustul intens, reprezintă esența rafinamentului în lumea deserturilor. Această cremă luxuriantă, care se naște dintr-o combinație simplă, dar extraordinar de eficientă, de ciocolată și smântână pentru frișcă, transformă orice tort sau prăjitură într-o operă de artă culinară.  Învățarea pregătirii unui ganache de ciocolată perfect este o abilitate […]

Citește mai mult

Sărățele cu brânză: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

28 noiembrie 2022

Ești în căutarea unei gustări numai bune de ronțăit la televizor sau a unor antreuri perfecte pentru mesele alături de familie și prieteni? Atunci, noi spunem că un platou de sărățele cu brânză este o idee minunată! O gustare ușor sărată, crocantă, cu gust de brânză va fi cu siguranță pe placul tuturor. Să nu […]

Citește mai mult

Colțunași cu brânză: Rețeta tradițională și savuroasă

03 august 2023

Știi deja că noi, la Profi, suntem mari iubitori ai preparatelor tradiționale, cu atât mai mult atunci când vine vorba de desert. Și tocmai în ideea de a te face să descoperi gustul autentic al tradiției culinare românești, vom continua astăzi seria de rețete cu un preparat simplu și delicios: colțunași cu brânză dulce. Rețeta este […]

Citește mai mult

Salam de biscuiți făcut în casă: pas cu pas pentru a obține un desert aromat și delicios

27 martie 2024

Atunci când vine vorba despre deserturi clasice și îndrăgite de toată lumea, de copii și adulți deopotrivă, salamul de biscuiți cu siguranță ocupă un loc special în sufletele noastre. Am gustat cu toții cel puțin o dată acea combinație aromată de biscuiți sfărâmați, cacao, unt și rom, care ne încânta simțurile în copilărie.  În afară […]

Citește mai mult

Ciocolată de casă: rețeta copilăriei

16 februarie 2023

Deserturile copilăriei ne-au fascinat întotdeauna și ne-au umplut sufletele de bucurie de fiecare dată când le-am degustat. Acesta este și motivul pentru care vei regăsi pe blogul nostru culinar rețete cu deserturi precum cea de orez cu lapte sau de macaroane cu brânză, atât de iubite în copilăriei și atât de apreciate chiar și acum, […]

Citește mai mult