Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Varză călită: o rețetă tradițională și ușor de preparat

Știm că au trecut de mult sărbătorile de iarnă și mai știm că încă ai rămas cu gândul la acele sarmale în foi de varză, apetisante și gustoase, care au făcut deliciul meselor în familie până nu demult. Ce ai spune, însă, dacă am renunța puțin la carnea de porc și am înlocui varza murată cu varză dulce, pentru a găti o rețetă tradițională mult îndrăgită la români? Ai ghicit, este vorba despre rețeta de varză călită, care poate fi una dintre garniturile tale preferate pentru rețetele cu carne, dar și un preparat gustos de post, extrem de simplu de gătit.

Este adevărat, este una dintre cele mai simple rețete tradiționale și probabil acesta este și motivul pentru care am ezitat să ți-o prezentăm până acum, considerând că este prea ușoară și că nu este de interes. Însă nu trebuie să subestimăm niciodată rețetele simple, așa că te invităm să descoperi în articolul următor cea mai ușoară și gustoasă rețetă de varză dulce călită, așa cum este ea preparată în mod tradițional!

Ingrediente pentru varză dulce călită

Din ingredientele pe care ți le vom menționa în lista de mai jos vei obține nici mai mult, nici mai puțin de 6 porții de varză călită, în așa fel încât fiecare dintre membrii familiei să se poată delecta cu acest preparat tradițional gustos. Toate aceste ingrediente pot fi achiziționate din gama de produse de la Profi, așa că dacă plănuiai să te îndrepți și tu spre cel mai apropiat magazin Profi iată ce trebuie să-ți notezi pe lista de cumpărături:

  • 1 varză albă de dimensiune medie din gama Proaspete de la noi;
  • 1 ceapă de mărime medie, din aceeași gamă;
  • 40 ml de ulei din gama Proxi;
  • sare și piper negru măcinat;
  • 1 lingură cu vârf de pastă de tomate din gama Grădina bunicii;
  • 1 lingură de mărar tocat sau cimbru mărunțit, după gust (opțional).

Ingrediente pentru varză dulce călită

Cum se face varza călită după rețeta tradițională?

Suntem siguri că noul Profi a reușit să te „aprovizioneze” cu toate produsele de care aveai nevoie pentru a obține o mâncare de varză dulce gustoasă și aromată. Considerând că acum te-ai înarmat cu toate ingredientele necesare și ești gata să dai startul rețetei cu varză dulce, te invităm să parcurgi în continuare etapele de preparare ale unei verze călite ca la carte. Iată ce ai de făcut!

Pregătirea verzei pentru rețeta de varză călită dulce

Ai ales acea varză perfectă, nici prea mare, nici prea mică? Atunci începe prin a curăța foile exterioare și a o spăla bine pentru a îndepărta impuritățile. Taie apoi varza în două și scobește bine cotorul cu ajutorul unui cuțit, înainte de a o toca. Toacă apoi varza în fâșii subțiri cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit. Pune varza tocată într-un castron larg, mai ales că este extrem de voluminoasă. Presară 1 linguriță rasă de sare, apoi frământă bine varza cu sarea, pentru câteva minute.

Vei vedea că după aceste minute de frământat, volumul verzei va scădea considerabil. Pentru rețeta de varză dulce călită, sărarea în prealabil este foarte importantă, căci sarea are rolul de a extrage apa din varză, frăgezind fibrele. Lasă apoi deoparte varza sărată, în castron, pentru aproximativ 30 de minute.

Călirea verzei dulci

Cât timp varza tocată stă în castron și se frăgezește, curăță ceapa și toac-o peștișori subțiri. Alege apoi o cratiță suficient de încăpătoare pentru întreaga cantitate de varză. Încinge uleiul în cratiță, la foc mediu, apoi adaugă ceapa și presară un praf de sare. Călește ceapa pentru 5-6 minute, amestecând constant, pentru a se înmuia fără a se rumeni. Când ceapa s-a înmuiat și a devenit ușor translucidă, se va adăuga în cratiță și varza, presată bine, în așa fel încât să elimine excesul de apă.

Chiar dacă la început cratița va fi plină cu vârf, vei vedea că în doar câteva minute de călire la foc mediu spre iute și amestecat continuu, varza va pierde mult din volum. Imediat ce varza scade, poți reduce focul la minimum și mai poți amesteca pentru 1-2 minute, cu o lingură din lemn.

Menține focul la mic și acoperă cratița cu un capac. După 5-6 minute verifică din nou varza călită și adaugă 2-3 linguri de apă fierbinte, pentru a preîntâmpina lipirea verzei de pereții cratiței. Călește varza sub capac pentru aproximativ 25 de minute, timp în care este indicat să mai amesteci de câteva ori, adăugând de fiecare dată câte puțină apă fierbinte.

Finalizarea rețetei de varză dulce de post

Odată ce varza s-a frăgezit, mai poți adăuga puțină sare, în funcție de preferințe. Apoi, neapărat, varza călită va trebui asezonată cu piper, pentru un gust excepțional. Chiar la final, adaugă peste varză o lingură de pastă de tomate concentrată. După adăugarea pastei de roșii amestecă bine, mai gătește varza pentru un minut, după care poți adăuga și ierburile aromatice tocate fin.

Varza călită dulce se servește caldă, ca un fel principal gustos în zilele de post, alături de mămăliguță, dar și ca garnitura perfectă pentru o pulpă de rață sau o porție apetisantă de cârnați de casă preparați după rețeta tradițională.

Varză dulce de post

Sfaturi pentru prepararea rețetei de varză nouă călită

Credeai că finalizăm acest articol până nu-ți vom oferi și câteva sfaturi utile de preparare? Dacă nu ai mai gătit până acum varză dulce călită, avem pentru tine o serie de recomandări, pentru a obține gustul acela tradițional după care tânjești.

  • Ai întotdeauna grijă să călești ceapa corespunzător, căci aceasta trebuie să se înmoaie și nu să se rumenească.
  • Dacă nu ții neapărat să prepari varză dulce călită de post, poți înlocui uleiul cu untură de porc, pentru a obține un preparat nemaipomenit de gustos. O altă abordare delicioasă poate fi topirea a 100 de grame de slănină afumată, cât să-și lase grăsimea. Cubulețele rumenite se vor scoate, iar ceapa se va putea căli în grăsimea rămasă.
  • Este necesar să amesteci varza călită constant și să completezi cu apă fierbinte, pentru ca varza să nu se prindă de cratiță. Atenție, însă: varza călită nu trebuie să fiarbă în prea mult lichid, iar preparatul final trebuie să conțină doar varza fragedă, înăbușită sub capac.
  • Important pentru varza călită este piperul, căci gustul acesteia nu va fi niciodată complet fără mult piper. Dacă îți plac mâncărurile condimentate, nu-ți fie teamă să adaugi chiar o linguriță de piper negru măcinat, pentru o aromă desăvârșită.
  • Lingura de pastă de tomate concentrată poate fi înlocuită de 1 ceașcă de suc de roșii făcut în casă, însă concentratul de tomate oferă un gust mult mai intens de roșii, fără să conțină prea multă apă.
  • Opțional, după oprirea focului de la aragaz, poți da cratița la cuptorul preîncălzit la 210 grade Celsius, cât să se rumenească puțin varza pe deasupra.

Varză nouă călită

Este atât de simplu să prepari varză călită dulce, încât nu vedem niciun motiv pentru care nu ai găti și tu această rețetă tradițională simplă pentru cei din familie. Ai lista de ingrediente, etapele de gătire și sfaturile de preparare, așa că nu mai rămâne decât să iei ingredientele și să te apuci de gătit. Dacă presari și puțină dragoste, cei dragi vor fi fascinați de această masă copioasă!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Mâncare de urzici cu usturoi: rețeta care aduce gustul copilăriei în farfurie

11 iulie 2024

Cauți o modalitate de a aduce gustul copilăriei în farfurie? Atunci trebuie să te pregătești pentru un tur culinar în bucătăria tradițională românească, unde urzicile și usturoiul se îmbină armonios în preparate delicioase. Mâncarea de urzici cu usturoi, de pildă, este o rețetă tradițională românească, care evocă amintiri din copilărie și aduce pe masă un […]

Citește mai mult

Sufleu de cartofi: O alegere delicioasă pentru prânz sau cină

20 noiembrie 2023

Cartofii sunt aproape de nelipsit din rețetele de la Profi, fiind un ingredient atât de versatil și de delicios atunci când este gătit corespunzător. Și de asta te-am convins încercând rețetele de cartofi noi la cuptor, dar și preparate ceva mai tradiționale precum tocănița de cartofi după rețeta de post sau rețeta de musaca de cartofi cu carne. Și […]

Citește mai mult

Paste carbonara: top 3 rețete simple și gustoase

18 ianuarie 2023

Nu știm cum se face că, deși iubim la nebunie bucătăria italiană, nu am reușit să te surprindem până acum decât cu câteva rețete de pizza, atât de iubite de italieni, dar și de către noi, românii. Așa că ne dorim să ne revanșăm astăzi cu unele dintre cele mai populare și mai îndrăgite rețete […]

Citește mai mult

Chiftele marinate în sos de roșii: rețeta clasică pas cu pas

11 iulie 2024

Într-un top al celor mai gustoase preparate pe care le-am savurat în copilărie, chiftelele ocupă cu siguranță un loc special în sufletul oricărui gurmand. Și aici nu vorbim despre chifteluțele de dovlecei pe care le-am preparat nu demult, ci despre chiftelele marinate după rețeta clasică.  Chiftelele marinate în sos de roșii sunt un preparat clasic din bucătăria […]

Citește mai mult

Pulpe de pui la cuptor cu arome mediteraneene: Rețete și secrete

16 noiembrie 2023

Iubești bucătăria mediteraneană și ești mereu în căutarea unor noi rețete delicioase pe care să le încerci? Ce ai spune dacă ai combina textura și gustul cărnii de pui cu aromele mediteraneene, pentru obținerea unor preparate absolut delicioase, perfecte pentru acest sezon? Noi credem că este o idee excelentă, mai ales dacă vrei să pregătești […]

Citește mai mult

Cum să prepari shaorma de casă ca un profesionist: Pas cu pas

16 noiembrie 2023

Atunci când vine vorba de preferințele românilor în materie de mâncare, există un preparat care se bucură de o popularitate impresionantă – shaorma. Este imposibil ca atunci când ți se face poftă de o shaorma ca la carte, să nu te așezi într-o coadă lungă de pofticioși, care abia așteaptă să savureze acest preparat cu […]

Citește mai mult

Porchetta: rețeta italiană de friptură din carne de porc umplută cu ierburi aromate

27 martie 2024

Te pasionează gastronomia italiană și ești dornic să-ți îmbogățești cunoștințele culinare? Ei bine, astăzi îți vom face cunoștință cu rețeta de porchetta, o delicioasă specialitate culinară italiană. Această friptură din carne de porc, aromată intens cu ierburi și condimente, este un festin pentru papilele gustative și o bucurie pentru orice iubitor al mâncărurilor cu carne […]

Citește mai mult

Rețeta autentică de tocăniță de vită cu legume

20 noiembrie 2023

Tocănițele sunt de nelipsit de pe mesele românilor, cu atât mai mult cu cât există o infinitate de variante de tocăniță pe care le putem prepara. De la tradiționala tocăniță de cartofi și până la rețetele de tocăniță cu legume și carne, putem opta pentru o varietate de legume și sortimente de carne, al căror mod de […]

Citește mai mult

Paste cu creveți: 3 rețete simple și gustoase

16 iunie 2023

Iubitorilor de paste și fructe de mare, acest articol vă va încânta simțurile culinare! În ultimii ani, pastele cu creveți au devenit o opțiune populară pentru mesele de zi cu zi sau pentru ocazii speciale. Această combinație delicioasă și ușor de preparat poate fi adaptată la preferințele culinare ale fiecăruia, oferind o mulțime de opțiuni […]

Citește mai mult

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

07 decembrie 2022

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea […]

Citește mai mult