Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea găsi și în gama Ferma din deal de la Profi, gata de a fi puși pe tigaie sau pe grătar, însă dacă dorești să-ți alegi propriile combinații de mirodenii, cu siguranță, trebuie să le dai o șansă cârnaților de casă după rețeta tradițională.

Și dacă tot ai învățat să gătești rețete tradiționale de sarmale, noi spunem că te vei descurca să prepari și cârnați de casă, perfecți pentru mesele de sărbători. Dacă ai impresia că întreg procesul de gătire al cârnaților de porc este unul complicat, în continuare, îți propunem un ghid cu etapele de preparare a rețetei tradiționale de cârnați de casă.


Ingrediente pentru cârnați de casă

Pentru a obține cei mai buni cârnați de casă după rețeta tradițională nu vei avea nevoie de prea multe ingrediente, însă cu siguranță va trebui să alegi cea mai bună carne de porc, dar și condimente care să-i transforme într-un preparat plin de savoare. Vestea bună este că știm locul ideal de unde poți cumpăra toate aceste ingrediente: magazinul Profi!

Așa că dacă dorești să prepari una dintre cele mai bune rețete de cârnați de casă tradiționali, iată ce ingrediente trebuie să alegi din gama de produse de la Profi:

  • 1 kg de pulpă de porc;
  • 1 kg de fleică de porc cu grăsime;
  • 1 căpățână de usturoi din gama Proaspete de la noi;
  • 20 g de sare;
  • 6 g de piper;
  • 6 g de cimbru uscat;
  • 1 lingură de boia dulce;
  • 400 ml de vin alb sec din gama Raftul vinarului;
  • intestine de porc;

Mod de preparare pentru cârnați de casă tradiționali

Ai achiziționat deja toate ingredientele de care ai nevoie din noul Profi? Descoperă în continuare cum prepari rețeta tradițională de cârnați de casă, pas cu pas!


Marinarea cărnii de purcel cu toate condimentele

Secretele marinării cărnii de porc ți le-am dezvăluit deja într-un articol anterior, așa că acum ar trebui să știi deja care sunt etapele esențiale pentru un gust desăvârșit. Desigur, marinada va diferi puțin, însă principiile sunt aceleași. Taie pulpa și fleica de porc în cubulețe mici și adaugă-le într-un vas. Pune apoi peste carnea de porc vinul, usturoiul pisat, sarea și piperul. Amestecă bine totul, apoi acoperă vasul cu o folie și dă-l la frigider până ziua următoare. Carnea trebuie să stea circa 12-24 de ore în această marinadă.


Pregătirea cărnii pentru cârnați de casă

Ziua următoare, scurge bine carnea și dă-o prin mașina de tocat. Pentru acest proces poți folosi și un satâr cu lamă din oțel, nu doar mașina de tocat carne. Transferă carnea într-un vas și adaugă peste aceasta cimbrul uscat, alături de boiaua dulce. Amestecă bine compoziția pentru cârnați, până ce aceasta pare că „se leagă” și devine mai omogenă.

Cum se fac delicioșii cârnații de casă?

Dacă alegi să cumperi intestine de porc din comerț, tot ce ai de făcut este să le speli cu puțină apă. Dacă vorbim despre intestinele de la porcul tăiat de Ignat, atunci acestea trebuie bine spălate și curățate de mai multe ori și ulterior lăsate în apă rece în care ai pus felii de lămâie, portocală sau oțet. Abia apoi, se pot folosi.

Pentru umplerea cârnaților de casă îți recomandăm să folosești un aparat special. Pune câte o mână de carne în mașina de tocat, fără sită și cuțit, atașează pâlnia, leagă intestinul de porc la capăt și umple-l ușor. Procedează în același mod până compoziția este gata. Dacă nu dorești să afumi cârnații, lasă-i deoparte la rece, atârnați sau la congelator.

Pentru masa de Crăciun, poți alege să-i prăjești, să-i frigi la grătar sau să-i gătești la garniță, în untură. Vor fi de-a dreptul savuroși alături o mămăligă aburindă și de murături la borcan, pregătite pentru iarnă.

carnati de porc

Secretele cârnaților de casă tradiționali

Acum, la finalul rețetei, ți-am pregătit și câteva secrete de preparare pentru a ne asigura că vei servi celor dragi de Crăciun cârnați de casă gustoși și apetisanți. Iată recomandările noastre:

  • Carnea folosită pentru rețeta de cârnați de casă trebuie să fie 70% macră și 30% grăsime. Astfel, dacă vei folosi o carne mai slabă, precum pulpa sau spata animalului, trebuie să completezi cu slănină pentru obținerea acestui procent. În caz contrar, cârnații de porc vor ieși seci, deloc suculenți și nu vor avea un gust la fel de bun precum cei cu grăsime.
  • Condimentele sunt extrem de importante în rețeta de cârnați de casă, însă încearcă să păstrezi lucrurile simple. De bază pentru acest preparat sunt sarea grunjoasă, neiodată, piperul proaspăt măcinat și boiaua cu gust intens de ardei copți. Alte posibile adaosuri aromatice sunt cimbrul, ienibaharul sau semințele de coriandru măcinate fin.
  • Dacă optezi pentru intestine din comerț, conservate în sare, este nevoie să le desărezi și să le hidratezi bine. Pentru acest lucru, pregătește un vas cu apă călduță și lasă-le acolo până în momentul în care vei termina de pregătit carnea pentru cârnați. Apoi, devin perfecte pentru utilizare.
  • Frământă bine carnea manual sau cu ajutorul unui malaxor. Carnea se frământă începând de la un capăt spre celălalt, de-a lungul și de-a latul, până ce toată compoziția este perfect omogenă. În acest timp, carnea pentru cârnați de casă trebuie să-și schimbe puțin textura, devenind lipicioasă.
  • Cârnații trebuie umpluți întotdeauna cu șprițuri speciale pentru cârnați; există multe mașini de tocat care au în dotare și aceste accesorii pentru umplerea cârnaților așa că folosește-le cu încredere. Înainte de a umple intestinele, trebuie să te asiguri că acestea nu prezintă găuri; în acest scop, este ideal să lași apă călduță să curgă în fiecare bucată, pe rând.
  • Cârnații de casă se vor umple cu grijă, în așa fel încât să fie suficient de plini, însă nu atât de îndesați încât să explodeze. Pentru a elimina eventualele goluri de aer și pentru a preîntâmpina crăparea acestora, poți să-i împungi cu un ac din loc în loc.
  • Dacă vrei să afumi cârnații de porc, lasă-i la zvântat într-un loc rece și bine ventilat până se usucă membrana. Ulterior, îi poți duce la afumătoare.
tigaie cu carnati

Acum că ai descoperit toate secretele de preparare și ți-a fost dezvăluită pas cu pas rețeta tradițională de cârnați de casă, nu mai ai niciun motiv să nu prepari și tu aceste delicii pentru mesele de sărbătoare. Iar dacă-ți descarci și aplicația Profi, vei putea beneficia și de cele mai bune promoții la ingredientele pentru cârnați de casă. Petrece sărbătorile cu gust alături de Profi!

Articole care se regăsesc în categoria Aperitive

Rețete tradiționale cu jumări: Bucatele crocante din bucătăria românească

20 noiembrie 2023

Știm că venirea iernii nu este atât de aproape pe cât am crede, însă nu este niciodată prea devreme pentru a ne gândi la toate rețetele delicioase cu carne de porc cu care să umplem mesele de sărbători și la toate deliciile tradiționale care ne răsfață papilele gustative în sezonul rece. Pe lângă rețeta de piftie […]

Citește mai mult

Paste Bolognese: Descoperă rețeta tradițională italiană

16 noiembrie 2023

De fiecare dată când ducem lipsă de idei în pregătirea meniului zilnic, ne găsim inspirația în varietatea de rețete din bucătăria italiană. Și sunt întotdeauna rețete cu care nu vei avea cum să dai greș, fie că vorbim despre delicioasele paste carbonara, fie despre rețeta clasică de lasagna, preparată în stil italian. Și este atât de simplu […]

Citește mai mult

Rețete cu sfeclă roșie: beneficii și trucuri pentru gătit

02 martie 2023

Sfecla roșie este folosită în alimentație încă din cele mai vechi timpuri, însă e atunci erau consumate doar frunzele acestei legume. Abia în timpul Romei Antice sfecla a început să fie consumată pentru rădăcina sa. Mai mult, în secolul XIX, Napoleon a declarat sfecla roșie drept principala sursă de zahăr a Franței, înlocuind astfel în […]

Citește mai mult

Mâncare de mazăre de post: Gustoasă și ușor de preparat

28 noiembrie 2022

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, ai putea spune că am făcut o pasiune pentru rețetele de post. Însă pentru că se apropie postul Crăciunului, interesul pentru mâncarea de post va crește. De aceea, suntem siguri că deja îți cauți inspirația culinară pentru a prepara cele mai gustoase rețete în perioada postului creștin. […]

Citește mai mult

Ciorbă de lobodă: o rețetă tradițională pas cu pas

16 martie 2023

Noi, cei de la Profi, ne declarăm fani ai tuturor rețetelor de ciorbă. Așa că după ce am pregătit împreună ciorbă de văcuță, rețete simple și gustoase de ciorbă de pui, o ciorbă de perișoare tradițională și o ciorbă de porc ca la mama acasă, astăzi vom continua seria de rețete de ciorbă cu o delicioasă […]

Citește mai mult

Rețete de plăcintă pe bază de carne: Mod de preparare și ingrediente necesare

28 noiembrie 2022

Nici n-a venit bine frigul, că deja trecem la aprins cuptoarele și la pregătit rețete de plăcinte de tot felul. Orice pasionat de gătit ar trebui să fie familiarizat cu plăcintele coapte în cuptor, rumene și aurii, cu o umplutură generoasă și gustoase din cale-afară! Gătite la cuptor, cu aluat dospit, foi fine din comerț […]

Citește mai mult

Rețeta clasică de salată de icre cu ceapă pentru un aperitiv delicios

20 noiembrie 2023

Nu știm dacă printre cititori există iubitori ai preparatelor din pește, însă noi le îndrăgim și le gătim ori de câte ori avem ocazia. Mai mult decât atât, chiar ne-am răsfățat de curând cu o delicioasă saramură de pește, gătită ca în Dobrogea și avem de gând să pregătim pentru cină și pește la cuptor, aromat cu […]

Citește mai mult

Sufleu de cartofi: O alegere delicioasă pentru prânz sau cină

20 noiembrie 2023

Cartofii sunt aproape de nelipsit din rețetele de la Profi, fiind un ingredient atât de versatil și de delicios atunci când este gătit corespunzător. Și de asta te-am convins încercând rețetele de cartofi noi la cuptor, dar și preparate ceva mai tradiționale precum tocănița de cartofi după rețeta de post sau rețeta de musaca de cartofi cu carne. Și […]

Citește mai mult

Frigărui de pui: O rețetă simplă și delicioasă

26 octombrie 2022

Vrei să-ți răsfeți papilele gustative cu un preparat simplu și delicios? Atunci îți sugerăm să te joci delicios cu legumele și carnea de pui în bucătărie, preparând cele mai gustoase frigărui. Dacă nu ai mai preparat frigărui de pui până acum, nu trebuie să te împacientezi Ți-am pregătit o rețetă extrem de simplă care nu […]

Citește mai mult

Pateuri cu carne

25 februarie 2022

Sunt excepționale, extrem de simplu de făcut iar aluatul mi-a plăcut atât de mult (este foarte asemănător aluatului foietat) încât, de acum înainte, o să înlocuiesc aluatul foietat din comerț cu această minune de aluat. Preparare umplutură : Tocăm ceapă foarte mărunt sau cel mai bine o dăm prin răzătoare și o călim în 2-3 […]

Citește mai mult