Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea găsi și în gama Ferma din deal de la Profi, gata de a fi puși pe tigaie sau pe grătar, însă dacă dorești să-ți alegi propriile combinații de mirodenii, cu siguranță, trebuie să le dai o șansă cârnaților de casă după rețeta tradițională.

Și dacă tot ai învățat să gătești rețete tradiționale de sarmale, noi spunem că te vei descurca să prepari și cârnați de casă, perfecți pentru mesele de sărbători. Dacă ai impresia că întreg procesul de gătire al cârnaților de porc este unul complicat, în continuare, îți propunem un ghid cu etapele de preparare a rețetei tradiționale de cârnați de casă.


Ingrediente pentru cârnați de casă

Pentru a obține cei mai buni cârnați de casă după rețeta tradițională nu vei avea nevoie de prea multe ingrediente, însă cu siguranță va trebui să alegi cea mai bună carne de porc, dar și condimente care să-i transforme într-un preparat plin de savoare. Vestea bună este că știm locul ideal de unde poți cumpăra toate aceste ingrediente: magazinul Profi!

Așa că dacă dorești să prepari una dintre cele mai bune rețete de cârnați de casă tradiționali, iată ce ingrediente trebuie să alegi din gama de produse de la Profi:

  • 1 kg de pulpă de porc;
  • 1 kg de fleică de porc cu grăsime;
  • 1 căpățână de usturoi din gama Proaspete de la noi;
  • 20 g de sare;
  • 6 g de piper;
  • 6 g de cimbru uscat;
  • 1 lingură de boia dulce;
  • 400 ml de vin alb sec din gama Raftul vinarului;
  • intestine de porc;

Mod de preparare pentru cârnați de casă tradiționali

Ai achiziționat deja toate ingredientele de care ai nevoie din noul Profi? Descoperă în continuare cum prepari rețeta tradițională de cârnați de casă, pas cu pas!


Marinarea cărnii de purcel cu toate condimentele

Secretele marinării cărnii de porc ți le-am dezvăluit deja într-un articol anterior, așa că acum ar trebui să știi deja care sunt etapele esențiale pentru un gust desăvârșit. Desigur, marinada va diferi puțin, însă principiile sunt aceleași. Taie pulpa și fleica de porc în cubulețe mici și adaugă-le într-un vas. Pune apoi peste carnea de porc vinul, usturoiul pisat, sarea și piperul. Amestecă bine totul, apoi acoperă vasul cu o folie și dă-l la frigider până ziua următoare. Carnea trebuie să stea circa 12-24 de ore în această marinadă.


Pregătirea cărnii pentru cârnați de casă

Ziua următoare, scurge bine carnea și dă-o prin mașina de tocat. Pentru acest proces poți folosi și un satâr cu lamă din oțel, nu doar mașina de tocat carne. Transferă carnea într-un vas și adaugă peste aceasta cimbrul uscat, alături de boiaua dulce. Amestecă bine compoziția pentru cârnați, până ce aceasta pare că „se leagă” și devine mai omogenă.

Cum se fac delicioșii cârnații de casă?

Dacă alegi să cumperi intestine de porc din comerț, tot ce ai de făcut este să le speli cu puțină apă. Dacă vorbim despre intestinele de la porcul tăiat de Ignat, atunci acestea trebuie bine spălate și curățate de mai multe ori și ulterior lăsate în apă rece în care ai pus felii de lămâie, portocală sau oțet. Abia apoi, se pot folosi.

Pentru umplerea cârnaților de casă îți recomandăm să folosești un aparat special. Pune câte o mână de carne în mașina de tocat, fără sită și cuțit, atașează pâlnia, leagă intestinul de porc la capăt și umple-l ușor. Procedează în același mod până compoziția este gata. Dacă nu dorești să afumi cârnații, lasă-i deoparte la rece, atârnați sau la congelator.

Pentru masa de Crăciun, poți alege să-i prăjești, să-i frigi la grătar sau să-i gătești la garniță, în untură. Vor fi de-a dreptul savuroși alături o mămăligă aburindă și de murături la borcan, pregătite pentru iarnă.

carnati de porc

Secretele cârnaților de casă tradiționali

Acum, la finalul rețetei, ți-am pregătit și câteva secrete de preparare pentru a ne asigura că vei servi celor dragi de Crăciun cârnați de casă gustoși și apetisanți. Iată recomandările noastre:

  • Carnea folosită pentru rețeta de cârnați de casă trebuie să fie 70% macră și 30% grăsime. Astfel, dacă vei folosi o carne mai slabă, precum pulpa sau spata animalului, trebuie să completezi cu slănină pentru obținerea acestui procent. În caz contrar, cârnații de porc vor ieși seci, deloc suculenți și nu vor avea un gust la fel de bun precum cei cu grăsime.
  • Condimentele sunt extrem de importante în rețeta de cârnați de casă, însă încearcă să păstrezi lucrurile simple. De bază pentru acest preparat sunt sarea grunjoasă, neiodată, piperul proaspăt măcinat și boiaua cu gust intens de ardei copți. Alte posibile adaosuri aromatice sunt cimbrul, ienibaharul sau semințele de coriandru măcinate fin.
  • Dacă optezi pentru intestine din comerț, conservate în sare, este nevoie să le desărezi și să le hidratezi bine. Pentru acest lucru, pregătește un vas cu apă călduță și lasă-le acolo până în momentul în care vei termina de pregătit carnea pentru cârnați. Apoi, devin perfecte pentru utilizare.
  • Frământă bine carnea manual sau cu ajutorul unui malaxor. Carnea se frământă începând de la un capăt spre celălalt, de-a lungul și de-a latul, până ce toată compoziția este perfect omogenă. În acest timp, carnea pentru cârnați de casă trebuie să-și schimbe puțin textura, devenind lipicioasă.
  • Cârnații trebuie umpluți întotdeauna cu șprițuri speciale pentru cârnați; există multe mașini de tocat care au în dotare și aceste accesorii pentru umplerea cârnaților așa că folosește-le cu încredere. Înainte de a umple intestinele, trebuie să te asiguri că acestea nu prezintă găuri; în acest scop, este ideal să lași apă călduță să curgă în fiecare bucată, pe rând.
  • Cârnații de casă se vor umple cu grijă, în așa fel încât să fie suficient de plini, însă nu atât de îndesați încât să explodeze. Pentru a elimina eventualele goluri de aer și pentru a preîntâmpina crăparea acestora, poți să-i împungi cu un ac din loc în loc.
  • Dacă vrei să afumi cârnații de porc, lasă-i la zvântat într-un loc rece și bine ventilat până se usucă membrana. Ulterior, îi poți duce la afumătoare.
tigaie cu carnati

Acum că ai descoperit toate secretele de preparare și ți-a fost dezvăluită pas cu pas rețeta tradițională de cârnați de casă, nu mai ai niciun motiv să nu prepari și tu aceste delicii pentru mesele de sărbătoare. Iar dacă-ți descarci și aplicația Profi, vei putea beneficia și de cele mai bune promoții la ingredientele pentru cârnați de casă. Petrece sărbătorile cu gust alături de Profi!

Articole care se regăsesc în categoria Aperitive

Pere false

08 martie 2022

Am zis să execut ceva simplut și gustos pentru masă de prânz când vine Cris de la servici. Așa că am executat următoarele pere false. Preparare: Spălăm rosșioarele și le lăsăm să se usuce. Carnea tocată o amestecăm cu o ceapă mică dată prin răzătoare, sare, piper și boia iute și o calim într-o lingură […]

Citește mai mult

Orez cu ciuperci: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Înainte de perioada sărbătorilor, în care ne vom bucura de mese îmbelșugate cu fripturi, piftie și cozonac, majoritatea dintre noi ținem post. Însă acest lucru nu înseamnă că mâncarea din postul Crăciunului trebuie să fie mai puțin gustoasă sau mai săracă în substanțe nutritive. Din contră, există o mulțime de rețete de post de-a dreptul […]

Citește mai mult

Rețeta tradițională de tocinei: pași simpli pentru un deliciu autentic

23 septembrie 2024

Dacă ești în căutarea unui preparat tradițional românesc, simplu de pregătit și extrem de gustos, atunci trebuie neapărat să încerci rețeta de tocinei. Aceste mici bucăți de răsfăț culinar, crocante la exterior și moi la interior, sunt o rețetă pe care bunicile noastre o preparau des, mai ales în sezonul rece.  Cu toate că sunt […]

Citește mai mult

Zacuscă de vinete: Rețeta pas cu pas

20 octombrie 2022

Pe lângă multitudinea de compoturi, dulcețuri și murături, orice gospodină știe că sezonul de toamnă este sinonim și cu rețetele de zacuscă tradiționale. Putem să spunem chiar că zacusca este cel mai îndrăgit preparat conservat pentru iarnă în bucătăria tradițională românească. Și cum începutul de toamnă are tendința de a aduna pe masa ta din […]

Citește mai mult

Rețetă de piftie de porc tradițională

22 decembrie 2022

Iarna, așa cum o știm cu toții, este anotimpul preparatelor tradiționale din carne de porc. Și mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, în toate gospodăriile se poate simți miros de sarmale în foi de varză, alături de arome de caltaboș de casă și cârnați de casă tradiționali. Să nu mai vorbim despre delicioasele mezeluri […]

Citește mai mult

Stufat de miel: rețeta tradițională pas cu pas

28 martie 2023

Într-un top al celor mai iubite feluri de mâncare de primăvară se află și stufatul de miel. Nici nu credem că există familie care să nu aibă pe masa de Paște și o tavă de stufat de miel, după rețeta tradițională. Această mâncare înăbușită, pregătită fie pe plită, fie la cuptor, în vase bine închise, […]

Citește mai mult

Idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă

07 decembrie 2022

Acum, în prag de Sărbători, aproape că am dezvoltat o pasiune pentru rețetele pe bază de carne de porc. Am gătit împreună ceafă de porc, am preparat rețete delicioase de scăriță de porc și în bucătărie deja se plănuiesc rețete de sarmale gustoase pentru Sărbători. Pe lângă toate aceste delicii din carne, unul dintre cele […]

Citește mai mult

Salată de cartofi

08 martie 2022

E simpluță-foc și se face rapid. Preparare: Fierbem cartofii în coajă. Îi decojim și îi lăsăm să se răcească. Fierbem și ouăle vreo 15 minute (trebuie să fie tari), le băgăm sub jet rece de apă și le curățăm. Tăiem cartofii și ouăle împreună cu castraveții și gogosarii în cubulețe mici. Oprim un gălbenuș de […]

Citește mai mult

Mâncare de praz cu măsline: o rețetă sănătoasă și plină de nutrienți

09 aprilie 2024

În căutarea unor opțiuni culinare sănătoase și delicioase, de cele mai multe ori ne îndreptăm atenția către ingrediente mai puțin obișnuite, dar pline de potențial în ceea ce privește gustul și nutriția. Mâncarea de praz cu măsline este un exemplu perfect, îmbinând aroma dulceagă a prazului cu savoarea bogată a măslinelor pentru a crea o […]

Citește mai mult

Paste cu ton: 3 rețete practice și gustoase

16 februarie 2023

Iubim pastele! Și cu siguranță te-am convins deja pentru iubirea pe care o avem față de aceste preparate ale bucătăriei italiene atunci când am gătit împreună cele mai delicioase rețete de paste carbonara. În egală măsură iubim și peștele, așa că astăzi ne-am propus să te impresionăm cu câteva rețete simple și gustoase de paste […]

Citește mai mult