Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea găsi și în gama Ferma din deal de la Profi, gata de a fi puși pe tigaie sau pe grătar, însă dacă dorești să-ți alegi propriile combinații de mirodenii, cu siguranță, trebuie să le dai o șansă cârnaților de casă după rețeta tradițională.

Și dacă tot ai învățat să gătești rețete tradiționale de sarmale, noi spunem că te vei descurca să prepari și cârnați de casă, perfecți pentru mesele de sărbători. Dacă ai impresia că întreg procesul de gătire al cârnaților de porc este unul complicat, în continuare, îți propunem un ghid cu etapele de preparare a rețetei tradiționale de cârnați de casă.


Ingrediente pentru cârnați de casă

Pentru a obține cei mai buni cârnați de casă după rețeta tradițională nu vei avea nevoie de prea multe ingrediente, însă cu siguranță va trebui să alegi cea mai bună carne de porc, dar și condimente care să-i transforme într-un preparat plin de savoare. Vestea bună este că știm locul ideal de unde poți cumpăra toate aceste ingrediente: magazinul Profi!

Așa că dacă dorești să prepari una dintre cele mai bune rețete de cârnați de casă tradiționali, iată ce ingrediente trebuie să alegi din gama de produse de la Profi:

  • 1 kg de pulpă de porc;
  • 1 kg de fleică de porc cu grăsime;
  • 1 căpățână de usturoi din gama Proaspete de la noi;
  • 20 g de sare;
  • 6 g de piper;
  • 6 g de cimbru uscat;
  • 1 lingură de boia dulce;
  • 400 ml de vin alb sec din gama Raftul vinarului;
  • intestine de porc;

Mod de preparare pentru cârnați de casă tradiționali

Ai achiziționat deja toate ingredientele de care ai nevoie din noul Profi? Descoperă în continuare cum prepari rețeta tradițională de cârnați de casă, pas cu pas!


Marinarea cărnii de purcel cu toate condimentele

Secretele marinării cărnii de porc ți le-am dezvăluit deja într-un articol anterior, așa că acum ar trebui să știi deja care sunt etapele esențiale pentru un gust desăvârșit. Desigur, marinada va diferi puțin, însă principiile sunt aceleași. Taie pulpa și fleica de porc în cubulețe mici și adaugă-le într-un vas. Pune apoi peste carnea de porc vinul, usturoiul pisat, sarea și piperul. Amestecă bine totul, apoi acoperă vasul cu o folie și dă-l la frigider până ziua următoare. Carnea trebuie să stea circa 12-24 de ore în această marinadă.


Pregătirea cărnii pentru cârnați de casă

Ziua următoare, scurge bine carnea și dă-o prin mașina de tocat. Pentru acest proces poți folosi și un satâr cu lamă din oțel, nu doar mașina de tocat carne. Transferă carnea într-un vas și adaugă peste aceasta cimbrul uscat, alături de boiaua dulce. Amestecă bine compoziția pentru cârnați, până ce aceasta pare că „se leagă” și devine mai omogenă.

Cum se fac delicioșii cârnații de casă?

Dacă alegi să cumperi intestine de porc din comerț, tot ce ai de făcut este să le speli cu puțină apă. Dacă vorbim despre intestinele de la porcul tăiat de Ignat, atunci acestea trebuie bine spălate și curățate de mai multe ori și ulterior lăsate în apă rece în care ai pus felii de lămâie, portocală sau oțet. Abia apoi, se pot folosi.

Pentru umplerea cârnaților de casă îți recomandăm să folosești un aparat special. Pune câte o mână de carne în mașina de tocat, fără sită și cuțit, atașează pâlnia, leagă intestinul de porc la capăt și umple-l ușor. Procedează în același mod până compoziția este gata. Dacă nu dorești să afumi cârnații, lasă-i deoparte la rece, atârnați sau la congelator.

Pentru masa de Crăciun, poți alege să-i prăjești, să-i frigi la grătar sau să-i gătești la garniță, în untură. Vor fi de-a dreptul savuroși alături o mămăligă aburindă și de murături la borcan, pregătite pentru iarnă.

carnati de porc

Secretele cârnaților de casă tradiționali

Acum, la finalul rețetei, ți-am pregătit și câteva secrete de preparare pentru a ne asigura că vei servi celor dragi de Crăciun cârnați de casă gustoși și apetisanți. Iată recomandările noastre:

  • Carnea folosită pentru rețeta de cârnați de casă trebuie să fie 70% macră și 30% grăsime. Astfel, dacă vei folosi o carne mai slabă, precum pulpa sau spata animalului, trebuie să completezi cu slănină pentru obținerea acestui procent. În caz contrar, cârnații de porc vor ieși seci, deloc suculenți și nu vor avea un gust la fel de bun precum cei cu grăsime.
  • Condimentele sunt extrem de importante în rețeta de cârnați de casă, însă încearcă să păstrezi lucrurile simple. De bază pentru acest preparat sunt sarea grunjoasă, neiodată, piperul proaspăt măcinat și boiaua cu gust intens de ardei copți. Alte posibile adaosuri aromatice sunt cimbrul, ienibaharul sau semințele de coriandru măcinate fin.
  • Dacă optezi pentru intestine din comerț, conservate în sare, este nevoie să le desărezi și să le hidratezi bine. Pentru acest lucru, pregătește un vas cu apă călduță și lasă-le acolo până în momentul în care vei termina de pregătit carnea pentru cârnați. Apoi, devin perfecte pentru utilizare.
  • Frământă bine carnea manual sau cu ajutorul unui malaxor. Carnea se frământă începând de la un capăt spre celălalt, de-a lungul și de-a latul, până ce toată compoziția este perfect omogenă. În acest timp, carnea pentru cârnați de casă trebuie să-și schimbe puțin textura, devenind lipicioasă.
  • Cârnații trebuie umpluți întotdeauna cu șprițuri speciale pentru cârnați; există multe mașini de tocat care au în dotare și aceste accesorii pentru umplerea cârnaților așa că folosește-le cu încredere. Înainte de a umple intestinele, trebuie să te asiguri că acestea nu prezintă găuri; în acest scop, este ideal să lași apă călduță să curgă în fiecare bucată, pe rând.
  • Cârnații de casă se vor umple cu grijă, în așa fel încât să fie suficient de plini, însă nu atât de îndesați încât să explodeze. Pentru a elimina eventualele goluri de aer și pentru a preîntâmpina crăparea acestora, poți să-i împungi cu un ac din loc în loc.
  • Dacă vrei să afumi cârnații de porc, lasă-i la zvântat într-un loc rece și bine ventilat până se usucă membrana. Ulterior, îi poți duce la afumătoare.
tigaie cu carnati

Acum că ai descoperit toate secretele de preparare și ți-a fost dezvăluită pas cu pas rețeta tradițională de cârnați de casă, nu mai ai niciun motiv să nu prepari și tu aceste delicii pentru mesele de sărbătoare. Iar dacă-ți descarci și aplicația Profi, vei putea beneficia și de cele mai bune promoții la ingredientele pentru cârnați de casă. Petrece sărbătorile cu gust alături de Profi!

Articole care se regăsesc în categoria Aperitive

Escalop de porc la tigaie: trucuri pentru o carne suculentă și o experiență culinară de neuitat

23 septembrie 2024

Îți place carnea de porc la fel de mult cum ne place și nouă? Atunci cu siguranță te vei bucura să afli că pe lângă clasica friptură de porc, mușchiulețul de porc la cuptor și alte rețete delicioase cu carne de porc postate pe blogul nostru, astăzi venim cu o nouă propunere culinară: escalop de porc la […]

Citește mai mult

Cum să prepari cea mai bună salată de conopidă cu maioneză: sfaturi și trucuri

11 iunie 2025

Bine ai venit în bucătăria Profi, plină de savoare, unde astăzi îți vom arăta cum să prepari cea mai bună salată de conopidă cu maioneză! Acest preparat clasic, iubit în bucătăria românească, este perfect pentru mesele festive, dar și pentru o gustare rapidă și delicioasă. Dacă ești în căutarea unei rețete simple, dar cu un […]

Citește mai mult

Rețeta perfectă de pachețele de primăvară: delicii crocante cu umpluturi variate

27 martie 2025

Dacă îți dorești o gustare crocantă și plină de savoare, n-ar strica să arunci o privire în cărțile de bucate asiatice. Pe lângă rețeta asiatică de noodles cu pui, s-ar putea să descoperi și pachețelele de primăvară. Aceste delicii asiatice sunt iubite în întreaga lume datorită crustei aurii și umpluturii savuroase, care poate varia în funcție […]

Citește mai mult

Pește la cuptor: idei de rețete simple și gustoase

16 martie 2023

Nu este deloc un secret faptul că peștele este un aliment sănătos, care aduce o mulțime de beneficii organismului. Consumul de pește de calitate, preparat într-un mod sănătos prezintă avantaje semnificative într-o dietă alimentară echilibrată, prin conținutul redus de grăsimi și cantitatea mare de acizi grași esențiali. Trebuie să recunoaștem că în afară de saramura de […]

Citește mai mult

Aripioare de pui la cuptor: 3 rețete ușor de preparat

28 noiembrie 2022

Aripioarele de pui înseamnă mai mult decât bazele pentru câteva preparate culinare. Aceste bucăți de carne de pui înseamnă posibilități dulci sau picante de gătire, dar și crocante sau suculente. Indiferent de modul de gătire, odată ce le vei scoate pe masă, toți cei dragi se vor îngrămădi să le guste, ghidați de aromele incredibile […]

Citește mai mult

Canapé (minitartine) cu mousse de prosciutto cotto

08 martie 2022

Preparare: Mixăm la robot toate ingredientele din rețetă în afară de măsline. Cu ajutorul unui spritz decorăm câteva triunghiuri de pâine și le decorăm cu feliuțe de măsline verzi.

Citește mai mult

Bastonașe crocante de avocado

08 martie 2022

Aceste bastonașe crocante de avocado sunt pur și simplu o nebunie de gust!! Nu m-am înțeles bine cu acest fruct mult timp, deși știu că este extrem de sănătos. Însă, de la o vreme, am început să îl cumpăr și să îl mănânc foarte des, chiar de 2-3 pe săptămâna. De obicei în salate, guacamole, […]

Citește mai mult

Tobă de casă: rețeta tradițională românească

22 decembrie 2022

Cu toții iubim sărbătorile de iarnă, mai ales că, odată cu tăierea porcului de Ignat, în gospodăriile românești se dă startul unui întreg amalgam de rețete tradiționale apetisante, transmise de generații. Nici nu se apropie bine Crăciunul că în bucătării deja miroase a cârnați de casă cu mirodenii, a sarmale în foi de varză și […]

Citește mai mult

Butter chicken: o rețetă indiană de pui în sos cremos cu unt

14 februarie 2024

Bucătăria indiană este cunoscută în întreaga lume pentru aromele sale bogate și combinațiile de condimente care încântă simțurile. Una dintre cele mai cunoscute și iubite rețete din gastronomia Indiei este butter chicken, un preparat savuros și plin de arome, care te cucerește cu textura sa cremoasă și gustul său bogat.  Așa cum ne știi, suntem […]

Citește mai mult

Cum să faci pui Kung Pao acasă: un deliciu asiatic picant și rapid

23 septembrie 2024

Ești gata să-ți duci papilele gustative într-o călătorie culinară prin Asia? Bucătăria asiatică este o sursă infinită de inspirație pentru cele mai autentice rețete, iar rețeta de noodles cu pui și legume este doar unul dintre aceste delicioase exemple de preparate asiatice. Nu despre noodles cu pui ne dorim să-ți vorbim în continuare, ci despre rețeta de […]

Citește mai mult