Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Iată ce trebuie să treci pe lista de cumpărături de la supermarket pentru o mâncărică de mazăre de post absolut delicioasă:

  1. 500 g de mazăre proaspătă sau congelată;
  2. 2 căței de usturoi;
  3. 1 ceapă medie;
  4. 2 cartofi medii;
  5. 2 morcovi de dimensiuni mici;
  6. 2 linguri de ulei de floarea soarelui;
  1. 75 ml de suc de roșii;
  2. 200 ml de apă;
  3. 1-2 lingurițe de mărar verde proaspăt tocat;
  4. 1 linguriță de amidon de porumb;
  5. sare și piper, după gust.

Mâncare de mazăre de post: Gustoasă și ușor de preparat

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, ai putea spune că am făcut o pasiune pentru rețetele de post. Însă pentru că se apropie postul Crăciunului, interesul pentru mâncarea de post va crește. De aceea, suntem siguri că deja îți cauți inspirația culinară pentru a prepara cele mai gustoase rețete în perioada postului creștin. Răsfoind cărțile de bucate, astăzi, ne-am oprit asupra rețetei de mâncare de mazăre de post, cu morcovi și cartofi, nelipsită din bucătăria mamei și a bunicii în copilărie.

Chiar dacă îți place la nebunie carnea, în această mâncare de post, nici nu-i vei simți lipsa. Rețeta este una gustoasă și foarte ușor de preparat, fiind perfectă pentru a obține o mâncare de post sau o garnitură pe cinste pentru friptură la grătar. Gustoasă și sățioasă, mâncarea de mazăre este tot ce ți-ai putea dori de la un preparat simplu făcut în casă. Ești gata? Parcurge articolul următor și încântă-i pe cei dragi cu o mâncare de post apetisantă!

Ingrediente pentru mâncare de mazăre de post

Îți vom spune din start că toate ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara mâncare de mazăre după rețeta de post pot fi găsite în magazinul Profi. Mai mult, în gama de produse Profi, vei găsi cele mai proaspete și autentice legume pentru mâncarea de mazăre de post. În lista de ingrediente de mai jos, vei regăsi cantitățile pentru 3-4 porții de mâncare de mazăre; le poți adapta în funcție de numărul de porții pe care vrei să le servești pofticioșilor din familie.

În gama Proaspete de la noi a magazinului Profi, vei putea găsi cele mai variate tipuri de legume proaspete, perfecte pentru rețeta de mazăre de post. Găseşti restul ingredientelor în gama Proxi care este pregătită să te ajute să prepari rețete savuroase de post la tine în bucătărie.

mazare si morcovi

Mod de preparare pentru rețeta de mazăre de post

Acum că ai toate ingredientele la îndemână pe blatul de bucătărie, hai să preparăm împreună cea mai gustoasă mâncare de mazăre după rețeta simplă de post! Vei găsi în rândurile de mai jos etapele de gătire ale unei tocănițe de mazăre de post cum n-ai mai gustat până acum. Iată cum se face mâncarea de mazăre!

Pregătirea ingredientelor pentru rețeta cu mazăre

Pentru început, curăță și spală bine ceapa și usturoiul, apoi toacă-le mărunt. Curăță apoi și morcovii și taie-i în felii subțiri. Ulterior, curăță și cartofii după care taie-i în cubulețe potrivite. Spală bine mărarul verde proaspăt, apoi toacă-l mărunt și lasă-l deoparte, alături de legume. Acum că ingredientele sunt pregătite, hai să vedem cum se face mazărea de post cu legume!

Cum se gătește mâncarea de mazăre?

Pune într-o cratiță largă uleiul, iar când acesta s-a încins, adaugă ceapa și usturoiul tocate mărunt alături de feliile de morcovi. Amestecă bine ingredientele și călește-le până când ceapa se înmoaie și devine translucidă. Ulterior, adaugă în cratiță și cubulețele de cartofi. Amestecă legumele la foc mic pentru încă 1-2 minute, apoi adaugă în cratiță și 100 ml de apă ușor călduță.

Când morcovii și cartofii sunt fierți pe jumătate, poți adăuga și mazărea alături de restul ingredientelor din cratiță. Noi am folosit pentru această rețetă mazăre congelată, pe care am adăugat-o congelată în mâncare. Desigur, poți folosi și mazăre proaspătă pe care să o speli bine în prealabil. Fierbe mâncarea de mazăre la foc mediu spre mic pentru încă 10-15 minute, apoi adaugă și apa rămasă amestecată cu sucul de roșii și cu amidonul. Amestecă bine ingredientele în cratiță.

Apoi, condimentează mâncarea de mazăre fără carne cu sare și piper și mai lasă totul să fiarbă încă 5-6 minute sau până când sosul capătă o consistență ușor cremoasă. La final, adaugă mărarul proaspăt tocat, amestecă bine, stinge focul și acoperă cratița cu mâncare de mazăre cu un capac.

Mâncarea de mazăre de post se va servi caldă, ca atare, alături de felii de pâine proaspătă făcută în casă sau ca garnitură pentru fripturi pe grătar sau șnițele. Noi vom alege să o servim ca atare în perioada postului, însă, cu siguranță, vom apela la această rețetă ca și garnitură odată ce vom ajunge la finalul zilelor de post.

bol cu mancare de mazare si morcov

Secrete de preparare pentru mâncarea de mazăre de post

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva recomandări sau, mai bine zis, secrete de preparare pentru o mâncare de mazăre de post absolut savuroasă. Iată care sunt secretele bucătarului:

  • Un prim truc la care poți apela este acela de a spăla bine ceapa tocată mărunt sub un jet de apă rece. Aşa, vei îndepărta multe dintre substanțele care pot face din ceapa călită o legumă “grea” pentru stomac.
  • Un alt secret de preparare este să călești legumele întotdeauna cu răbdare, la foc mic, până când ceapa se caramelizează puțin. În acest fel, amestecul de legume va deveni mai dulce și mai gustos.
  • Sucul de roșii se va adăuga întotdeauna abia după ce toate ingredientele au fiert. Motivul? Roșiile sunt un ingredient acid, iar dacă vei fierbe mazăre sau alte legume crude într-un mediu acid, acestea pot rămâne tari;
  • Pentru un plus de savoare, poți adăuga la finalul rețetei o linguriță de boia dulce.
bol cu mancare de mazare, morcov si patrunjel

Cine a spus că mâncarea de post nu poate fi delicioasă? Gătește și tu mâncare de mazăre fără carne și convinge-te de gustul și aromele incredibile ale acestui preparat de post. Acum, ai la îndemână chiar și secretele unei rețete de mâncare de mazăre de post absolut delicioase, așa că nu ai niciun motiv să nu încerci acest preparat pentru cei dragi. Descarcă-ți și aplicația Profi pentru a beneficia de promoții săptămânale la ingredientele preferate pentru mâncăruri gustoase în perioada postului!

Articole care se regăsesc în categoria Felul doi

Chiftele marinate în sos de roșii: rețeta clasică pas cu pas

11 iulie 2024

Într-un top al celor mai gustoase preparate pe care le-am savurat în copilărie, chiftelele ocupă cu siguranță un loc special în sufletul oricărui gurmand. Și aici nu vorbim despre chifteluțele de dovlecei pe care le-am preparat nu demult, ci despre chiftelele marinate după rețeta clasică.  Chiftelele marinate în sos de roșii sunt un preparat clasic din bucătăria […]

Citește mai mult

Cum să pregătești o friptură de vită suculentă și fragedă la cuptor

20 noiembrie 2023

Nu se poate numi că ești maestru în arta gătitului dacă nu ai preparat până acum o friptură de vită la cuptor. Poate că ai idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă și poate că știi cum să prepari o friptură de miel la cuptor fragedă și aromată. Însă pentru a obține o friptură de vită la […]

Citește mai mult

Friptură de miel la cuptor: Secrete pentru a obține o carne fragedă și aromată

28 martie 2023

Pentru mulți dintre români, Sărbătorile Pascale vin cu arome de carne de miel pe lângă clasicele ouă roșii, pască sau drob. Și nu-i putem învinui, fiindcă oricine poate rezista cu greu unor delicatese din carne de miel, cu atât mai mult la mesele festive de sărbătoare. Fiind iubitori de carne de miel, și noi considerăm […]

Citește mai mult

Osso Buco în bucătăria ta: Cum să prepari rețeta acasă

17 noiembrie 2023

Nu ne săturăm să-ți tot spunem că bucătăria italiană este o sursă infinită de inspirație pentru cele mai bune preparate, apreciate la nivel internațional. Fie că vorbim despre rețete de pizza de inspirație italiană, fie despre savurosul risotto cu ciuperci sau despre celebrele paste carbonara din bucătăria Italiei, toate ne încântă papilele gustative și sunt preparate excelente care pot umple mesele […]

Citește mai mult

Ficăței de pui cu ceapă la tigaie: rețeta pas cu pas

17 ianuarie 2023

Suntem siguri că dacă deja ai parcurs o parte din rețetele noastre de pe blog ai observat că ne plac la nebunie rețetele cu pui, de la frigărui de pui și până la aripioare de pui la cuptor. Ei bine, la fel de apetisante pentru noi sunt și organele de pui, în special ficățeii, așa […]

Citește mai mult

Butter chicken: o rețetă indiană de pui în sos cremos cu unt

14 februarie 2024

Bucătăria indiană este cunoscută în întreaga lume pentru aromele sale bogate și combinațiile de condimente care încântă simțurile. Una dintre cele mai cunoscute și iubite rețete din gastronomia Indiei este butter chicken, un preparat savuros și plin de arome, care te cucerește cu textura sa cremoasă și gustul său bogat.  Așa cum ne știi, suntem […]

Citește mai mult

Varză călită: o rețetă tradițională și ușor de preparat

18 ianuarie 2023

Știm că au trecut de mult sărbătorile de iarnă și mai știm că încă ai rămas cu gândul la acele sarmale în foi de varză, apetisante și gustoase, care au făcut deliciul meselor în familie până nu demult. Ce ai spune, însă, dacă am renunța puțin la carnea de porc și am înlocui varza murată […]

Citește mai mult

Pui cu smântână: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

16 februarie 2023

Rețete cu pui, simple și delicioase, am tot preparat de-a lungul timpului. Am savurat împreună frigărui de pui, ne-am încălzit cu o ciorbă de pui tradițională, am servit aripioare de pui la cuptor, ne-am bucurat de aromele unor ficăței de pui la tigaie gustoși și am pregătit ostropel de pui după rețeta tradițională. În articolul […]

Citește mai mult

Iahnie de fasole tradițională: Secretele unei rețete autentice pas cu pas

17 noiembrie 2023

Atunci când ne gândim la unele dintre cele mai populare mâncăruri la români, extrem de savuroase în simplitatea lor, iahnia de fasole tradițională ocupă un loc important în topul celor mai preparate rețete din bucătăria românească, cu atât mai mult în sezonul rece. Dacă în anotimpul cald ne delectam cu fasole verde cu usturoi, acum a […]

Citește mai mult

Păstrăv la cuptor: Rețeta pas cu pas pentru o cină ușoară

03 iulie 2023

Dacă ești în căutarea unei rețete delicioase și ușor de preparat pentru o cină sănătoasă, păstrăvul la cuptor este alegerea perfectă! Află din rândurile de mai jos câteva sfaturi practice pentru alegerea celor mai buni păstrăvi, precum și metode de pregătire și asezonare corecte pentru a obține un gust desăvârșit. Articolul nostru îți oferă și o […]

Citește mai mult