Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Iată ce trebuie să treci pe lista de cumpărături de la supermarket pentru o mâncărică de mazăre de post absolut delicioasă:

  1. 500 g de mazăre proaspătă sau congelată;
  2. 2 căței de usturoi;
  3. 1 ceapă medie;
  4. 2 cartofi medii;
  5. 2 morcovi de dimensiuni mici;
  6. 2 linguri de ulei de floarea soarelui;
  1. 75 ml de suc de roșii;
  2. 200 ml de apă;
  3. 1-2 lingurițe de mărar verde proaspăt tocat;
  4. 1 linguriță de amidon de porumb;
  5. sare și piper, după gust.

Mâncare de mazăre de post: Gustoasă și ușor de preparat

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, ai putea spune că am făcut o pasiune pentru rețetele de post. Însă pentru că se apropie postul Crăciunului, interesul pentru mâncarea de post va crește. De aceea, suntem siguri că deja îți cauți inspirația culinară pentru a prepara cele mai gustoase rețete în perioada postului creștin. Răsfoind cărțile de bucate, astăzi, ne-am oprit asupra rețetei de mâncare de mazăre de post, cu morcovi și cartofi, nelipsită din bucătăria mamei și a bunicii în copilărie.

Chiar dacă îți place la nebunie carnea, în această mâncare de post, nici nu-i vei simți lipsa. Rețeta este una gustoasă și foarte ușor de preparat, fiind perfectă pentru a obține o mâncare de post sau o garnitură pe cinste pentru friptură la grătar. Gustoasă și sățioasă, mâncarea de mazăre este tot ce ți-ai putea dori de la un preparat simplu făcut în casă. Ești gata? Parcurge articolul următor și încântă-i pe cei dragi cu o mâncare de post apetisantă!

Ingrediente pentru mâncare de mazăre de post

Îți vom spune din start că toate ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara mâncare de mazăre după rețeta de post pot fi găsite în magazinul Profi. Mai mult, în gama de produse Profi, vei găsi cele mai proaspete și autentice legume pentru mâncarea de mazăre de post. În lista de ingrediente de mai jos, vei regăsi cantitățile pentru 3-4 porții de mâncare de mazăre; le poți adapta în funcție de numărul de porții pe care vrei să le servești pofticioșilor din familie.

În gama Proaspete de la noi a magazinului Profi, vei putea găsi cele mai variate tipuri de legume proaspete, perfecte pentru rețeta de mazăre de post. Găseşti restul ingredientelor în gama Proxi care este pregătită să te ajute să prepari rețete savuroase de post la tine în bucătărie.

mazare si morcovi

Mod de preparare pentru rețeta de mazăre de post

Acum că ai toate ingredientele la îndemână pe blatul de bucătărie, hai să preparăm împreună cea mai gustoasă mâncare de mazăre după rețeta simplă de post! Vei găsi în rândurile de mai jos etapele de gătire ale unei tocănițe de mazăre de post cum n-ai mai gustat până acum. Iată cum se face mâncarea de mazăre!

Pregătirea ingredientelor pentru rețeta cu mazăre

Pentru început, curăță și spală bine ceapa și usturoiul, apoi toacă-le mărunt. Curăță apoi și morcovii și taie-i în felii subțiri. Ulterior, curăță și cartofii după care taie-i în cubulețe potrivite. Spală bine mărarul verde proaspăt, apoi toacă-l mărunt și lasă-l deoparte, alături de legume. Acum că ingredientele sunt pregătite, hai să vedem cum se face mazărea de post cu legume!

Cum se gătește mâncarea de mazăre?

Pune într-o cratiță largă uleiul, iar când acesta s-a încins, adaugă ceapa și usturoiul tocate mărunt alături de feliile de morcovi. Amestecă bine ingredientele și călește-le până când ceapa se înmoaie și devine translucidă. Ulterior, adaugă în cratiță și cubulețele de cartofi. Amestecă legumele la foc mic pentru încă 1-2 minute, apoi adaugă în cratiță și 100 ml de apă ușor călduță.

Când morcovii și cartofii sunt fierți pe jumătate, poți adăuga și mazărea alături de restul ingredientelor din cratiță. Noi am folosit pentru această rețetă mazăre congelată, pe care am adăugat-o congelată în mâncare. Desigur, poți folosi și mazăre proaspătă pe care să o speli bine în prealabil. Fierbe mâncarea de mazăre la foc mediu spre mic pentru încă 10-15 minute, apoi adaugă și apa rămasă amestecată cu sucul de roșii și cu amidonul. Amestecă bine ingredientele în cratiță.

Apoi, condimentează mâncarea de mazăre fără carne cu sare și piper și mai lasă totul să fiarbă încă 5-6 minute sau până când sosul capătă o consistență ușor cremoasă. La final, adaugă mărarul proaspăt tocat, amestecă bine, stinge focul și acoperă cratița cu mâncare de mazăre cu un capac.

Mâncarea de mazăre de post se va servi caldă, ca atare, alături de felii de pâine proaspătă făcută în casă sau ca garnitură pentru fripturi pe grătar sau șnițele. Noi vom alege să o servim ca atare în perioada postului, însă, cu siguranță, vom apela la această rețetă ca și garnitură odată ce vom ajunge la finalul zilelor de post.

bol cu mancare de mazare si morcov

Secrete de preparare pentru mâncarea de mazăre de post

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva recomandări sau, mai bine zis, secrete de preparare pentru o mâncare de mazăre de post absolut savuroasă. Iată care sunt secretele bucătarului:

  • Un prim truc la care poți apela este acela de a spăla bine ceapa tocată mărunt sub un jet de apă rece. Aşa, vei îndepărta multe dintre substanțele care pot face din ceapa călită o legumă “grea” pentru stomac.
  • Un alt secret de preparare este să călești legumele întotdeauna cu răbdare, la foc mic, până când ceapa se caramelizează puțin. În acest fel, amestecul de legume va deveni mai dulce și mai gustos.
  • Sucul de roșii se va adăuga întotdeauna abia după ce toate ingredientele au fiert. Motivul? Roșiile sunt un ingredient acid, iar dacă vei fierbe mazăre sau alte legume crude într-un mediu acid, acestea pot rămâne tari;
  • Pentru un plus de savoare, poți adăuga la finalul rețetei o linguriță de boia dulce.
bol cu mancare de mazare, morcov si patrunjel

Cine a spus că mâncarea de post nu poate fi delicioasă? Gătește și tu mâncare de mazăre fără carne și convinge-te de gustul și aromele incredibile ale acestui preparat de post. Acum, ai la îndemână chiar și secretele unei rețete de mâncare de mazăre de post absolut delicioase, așa că nu ai niciun motiv să nu încerci acest preparat pentru cei dragi. Descarcă-ți și aplicația Profi pentru a beneficia de promoții săptămânale la ingredientele preferate pentru mâncăruri gustoase în perioada postului!

Articole care se regăsesc în categoria Felul doi

Fasole cu cârnați

15 noiembrie 2023

Ingrediente: Într-o cratiță încăpătoare puneți la încins o lingură de ulei. Între timp, tăiați cârnații rondele și adăugați-i în cratiță pentru a se rumeni. Tocați cepele mărunt și adăugați-le peste cârnați alături de sare pentru a se căli. Între timp tocați și morcovii cubulețe mici și amestecați-i cu celelalte ingredient. După 5 minute, când legumele […]

Citește mai mult

Rețeta tradițională de tochitură de purcel cu mămăligă

07 decembrie 2022

Dacă ar fi să facem un top al celor mai gustoase și mai populare preparate tradiționale românești, atunci cu siguranță tochitura de purcel cu mămăligă s-ar regăsi printre ele. Fiecare regiune a țării are câte o variantă de preparare a rețetei tradiționale de tochitură de porc și toate sunt la fel de gustoase. Tochitura este […]

Citește mai mult

Risotto cu ciuperci: Un deliciu italienesc

03 iulie 2023

Risotto este un preparat din orez, gătit și amestecat cu supă de legume până când capătă o consistență cremoasă. Istoria și originea risotto-ului sunt strâns legate de cultura gastronomică italiană. Ciupercile joacă un rol important în această rețetă de risotto, aducând arome și texturi specifice. Există o varietate de ciuperci pe care le poți integra […]

Citește mai mult

Saramură de pește: Cum se face acest deliciu culinar

28 noiembrie 2022

Populară în multe zone ale țării, însă tradițională în Dobrogea, saramura de pește este unul dintre cele mai savuroase și ușor de preparat delicii culinare. Chiar dacă rețetele diferă de la o regiune la alta, la fel și ingredientele sau tipul de preparare termică a peștelui, saramura combină ideal gustul peștelui proaspăt și savoarea legumelor […]

Citește mai mult

Pulpe de pui la cuptor cu arome mediteraneene: Rețete și secrete

16 noiembrie 2023

Iubești bucătăria mediteraneană și ești mereu în căutarea unor noi rețete delicioase pe care să le încerci? Ce ai spune dacă ai combina textura și gustul cărnii de pui cu aromele mediteraneene, pentru obținerea unor preparate absolut delicioase, perfecte pentru acest sezon? Noi credem că este o idee excelentă, mai ales dacă vrei să pregătești […]

Citește mai mult

Cum să pregătești o friptură de vită suculentă și fragedă la cuptor

20 noiembrie 2023

Nu se poate numi că ești maestru în arta gătitului dacă nu ai preparat până acum o friptură de vită la cuptor. Poate că ai idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă și poate că știi cum să prepari o friptură de miel la cuptor fragedă și aromată. Însă pentru a obține o friptură de vită la […]

Citește mai mult

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

07 decembrie 2022

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea […]

Citește mai mult

Pui cu smântână: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

16 februarie 2023

Rețete cu pui, simple și delicioase, am tot preparat de-a lungul timpului. Am savurat împreună frigărui de pui, ne-am încălzit cu o ciorbă de pui tradițională, am servit aripioare de pui la cuptor, ne-am bucurat de aromele unor ficăței de pui la tigaie gustoși și am pregătit ostropel de pui după rețeta tradițională. În articolul […]

Citește mai mult

Porchetta: rețeta italiană de friptură din carne de porc umplută cu ierburi aromate

27 martie 2024

Te pasionează gastronomia italiană și ești dornic să-ți îmbogățești cunoștințele culinare? Ei bine, astăzi îți vom face cunoștință cu rețeta de porchetta, o delicioasă specialitate culinară italiană. Această friptură din carne de porc, aromată intens cu ierburi și condimente, este un festin pentru papilele gustative și o bucurie pentru orice iubitor al mâncărurilor cu carne […]

Citește mai mult

Paste cu sos roșu

06 ianuarie 2023

Când suntem pe fugă, însă vrem totuși o cină specială, pastele sunt întotdeauna răspunsul, iar dacă bugetul este unul limitat, ofertele PROFI ne vin în ajutor. Ingrediente: Mod de preparare: Începem prin a toca fin ceapa și cei doi căței de usturoi. Într-o tigaie cu pereții mai înalți punem uleiul de măsline și îl dăm […]

Citește mai mult