Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Sarmale în foi de varză: Rețeta pas cu pas

Sărbătorile de iarnă bat la ușă și știm cu toții că parcă nu este Crăciun până nu simțim miros de sarmale în bucătărie! Indiferent că sunt celebrele sarmale în foi de varză sau cele în foi de viță, aceste preparate tradiționale ne încântă papilele gustative și ne aduc o parte din magia mult așteptatelor Sărbători din an. Preparate în mod diferit, în funcție de zonă, sarmalele în foi de varză, căci acestea sunt vedeta farfuriei de astăzi, au un gust ce rar poate fi egalat de alte preparate de sărbătoare.

Pe teritoriul românesc, există o varietate de rețete de sarmale care mai de care mai gustoase și mai apetisante. De pildă, în Ardeal nu se pune deloc suc de roșii sau bulion, ci se asezonează cu cimbru uscat, iar printre sarmale se strecoară felii crude de piept de porc. În Banat, sarmalele sunt servite cu pâine de casă și smântână, fără mămăligă. În Moldova, ele sunt servite cu ardei iute și neapărat mămăligă. Deja, ți-am făcut poftă de sarmale din carne de porc? Hai să vedem cum poți obține și tu cele mai bune sarmale pentru masa de Crăciun!

Ingrediente pentru sarmale în foi de varză murată

Din lista de ingrediente de mai jos, vei obține aproximativ 80-100 de sărmăluțe în foi de varză, însă, desigur, poți adapta cantitățile în funcție de numărul de sarmale pe care dorești să le obții. Și vestea bună este că în gama de produse de la Profi, vei găsi cele mai bune ingrediente pentru prepararea unor sarmale absolut delicioase. Iată de ce vei avea nevoie pentru rețeta de sarmale în foi de varză murată:

  • 1 kg de carne tocată de porc cu grăsime din gama Ferma din deal;
  • 2 cepe medii din gama Proaspete de la noi, tocate mărunt;
  • 100 g de orez din gama Proxi;
  • două linguri de ulei;
  • sare și piper, după gust;
  • cimbru uscat și puțină boia dulce;
  • 3-4 verze murate medii.

Ingrediente pentru fierberea sarmalelor

  • 4 linguri de ulei;
  • 2 cepe tocate;
  • crenguțe de cimbru uscat;
  • 2 foi de dafin (opțional);
  • 500 g de piept crud de porc;
  • 500 g de afumătură (costițe sau ciolan de porc ori cârnați afumați);
  • 1 l de bulion de roșii;
  • 1 l de moare de varză.

Pentru servirea sarmalelor

  • smântână;
  • ardei iuți;
  • pâine sau mămăligă.
sarmale în foi de varză murată

Cum se fac sarmalele tradiționale românești

Deja ai dat o fugă la supermarket și blatul tău de bucătărie este acum încărcat cu cele mai bune ingrediente pentru rețeta de sarmale de porc în foi de varză? Și când spunem cele mai bune, cu siguranță, facem referire la produsele din magazinul Profi care abia așteaptă să dea gustul celor mai bune sarmale tradiționale. Descoperă în continuare rețeta de sarmale cu porc și varză murată, pas cu pas!

Pregătirea ingredientelor pentru sarmale cu varză acră

Pregătește, pentru început, foile de varză murată, pentru împăturirea sarmalelor. Pregătește apoi carnea tocată, alături de afumătură și pieptul crud de porc, care trebuie tăiate în felii și bucățele mici. Toacă mărunt ceapa și spală bine orezul pentru sarmale în câteva ape.

Prepararea compoziției pentru sarmale cu varză murată

Pune la călit într-o crăticioară ceapa tocată mărunt în două linguri de ulei și asezonează cu puțină sare. Nu lăsa ceapa până se rumenește, ci doar până devine translucidă. Pune apoi și orezul crud și zvântat peste ea și călește-l câteva minute la foc mic, amestecând constant pentru a nu se lipi. Stinge apoi focul și lasă crăticioara să se răcorească.

Transferă carnea tocată într-o bol larg și toarnă peste ea orezul și ceapa călite și răcorite. Asezonează cu sare, piper negru proaspăt măcinat și cimbru uscat. Poți adăuga și boia dulce pentru a oferi aromă și culoare compoziției de sarmale. Frământă bine compoziția cu mâinile pentru a obține un amestec omogen. Acum, compoziția este gata și ai ajuns la următoarea etapă: umplerea sarmalelor!

persoana impatureste sarmale

Înfășurarea sarmalelor în mod tradițional

Te întrebi cum se fac sarmalele? Ei bine, întinde pe rând, pe blatul de lucru, foile de varză murată; pune câte o lingură de umplutură pe fiecare foaie de varză, apoi rulează fiecare sarma. Ulterior, împinge cu degetul capetele foii de varză spre interior și sarmaua este gata. Procedează în același mod cu fiecare foaie de varză în parte până când termini compoziția.

Fierberea sarmalelor la cuptor

Pentru fierberea sarmalelor trebuie să ai la îndemână bulionul de roșii, cărnurile, varză murată tocată și condimentele. Pune pe fundul unei oale sau al unui alt vas de copt ceapa tocată mărunt, alături de ulei, crenguțe de cimbru și un strat de varză murată tocată. Așază apoi peste acestea și un strat de afumătură, alături de pieptul crud de porc, după care pune primul strat de sarmale. Spațiile dintre sarmale pot fi umplute cu afumătură și piept de porc. Continuă în acest mod până când sarmalele ajung la aproximativ trei cm distanță de buza tăvii ceramice.

Deasupra, adaugă un strat de varză tocată și crenguțe de cimbru. Dacă dorești, poți adăuga și foile de dafin. Toarnă apoi sucul gros de roșii și moarea de varză diluată cu puțină apă. Sarmalele trebuie să fie bine acoperite de lichid. Pune capacul și dă vasul la cuptor la 180 de grade Celsius pentru 30 de minute, după care le poți fierbe la 150 de grade Celsius în următoarele 2 ore – 2 ore și jumătate. La fiecare oră, completează sosul cu câte o ceașcă de apă caldă, după nevoie.

Dacă alegi să fierbi sarmalele pe aragaz, le poți pune similar într-o oală normală, după care poți adăuga lichidul și le poți găti la foc mediu spre mic timp de 2 ore, completând lichidul la nevoie. Stinge apoi focul și lasă sarmalele să se odihnească timp de 1 oră. Servește sarmalele în foi de varză alături de o mămăliguță aburindă și ardei iute, dispuse în mod apetisant pe un platou!

farfurie cu sarmale in foi de varza

Sfaturi utile pentru niște sarmale ca la mama acasă

Dacă ești mai la început într-ale gătitului, avem pentru tine câteva sfaturi utile care să te ajute să obții cele mai bune sarmale de porc. Iată sugestiile noastre de gătire pentru rețeta de sarmale cu varză murată:

  • Este recomandat ca varza murată pe care o folosești să fie pusă de tine, însă și în noul Profi vei găsi varză murată de sezon, de cea mai bună calitate. Dacă varza este prea acră sau prea sărată, atunci o poți limpezi rapid cu apă rece. Pregătește-ți 2-3 verze murate ca să ai de unde alege foile cele mai mari și mai frumoase. Frunzele mici se vor toca și se vor pune pe fundul și la suprafața oalei.
  • Carnea pentru compoziție de sarmale este bine să fie mai grasă deoarece așa preparatele vor fi mai fragede.
  • Orezul și ceapa din compoziție conferă și ele frăgezime sarmalelor. Nu exagera însă cu orezul, proporția recomandată fiind de 10% față de carne. În zona Moldovei, orezul și ceapa se călesc în puțin ulei înainte de fi puse în umplutură.
  • Condimentarea sarmalelor se face după gust. Adaugă sare, piper, cimbru uscat și boia dulce. Nu exagera cu sarea, pentru că varza este deja sărată.
  • Așezarea sarmalelor în oală nu se face după o anumită regulă. De obicei, pe fundul oalei se pun un strat de varză acră tocată, câteva rămurele de cimbru uscat și puțină ceapă tocată. Apoi, se aranjează sarmalele în straturi și se intercalează cu bucățele de afumătură.
trei sarmale pe un tocator

Să tot vină Crăciunul cu asemenea preparate pe masa de sărbătoare! Acum, știi cum poți găti cele mai bune sarmale în foi de varză și cum îi poți surprinde pe cei dragi într-un mod delicios de sărbători. Ține cont de informațiile prezentate și de secretele de preparare pe care ți le-am oferit și suntem siguri că vei obține sarmalele cum făcea mama ta în copilărie. Și îți mai spunem un secret: descarcă-ți aplicația Profi și bucură-te de cele mai bune promoții la ingredientele pentru sarmale în foi de varză murată!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Delicii crocante: 3 rețete de cartofi dulci prăjiți

17 noiembrie 2023

Știm că preparatele prăjite nu sunt cel mai bun aliat al siluetei și nu sunt nici cele mai sănătoase opțiuni pe care le poți integra în meniul zilnic. Însă, din când în când, tuturor ni se face poftă de cartofi prăjiți, pe care să-i savurăm alături de cele mai bune preparate din carne, fie că […]

Citește mai mult

Orez cu ciuperci: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Înainte de perioada sărbătorilor, în care ne vom bucura de mese îmbelșugate cu fripturi, piftie și cozonac, majoritatea dintre noi ținem post. Însă acest lucru nu înseamnă că mâncarea din postul Crăciunului trebuie să fie mai puțin gustoasă sau mai săracă în substanțe nutritive. Din contră, există o mulțime de rețete de post de-a dreptul […]

Citește mai mult

Mâncare de praz cu măsline: o rețetă sănătoasă și plină de nutrienți

09 aprilie 2024

În căutarea unor opțiuni culinare sănătoase și delicioase, de cele mai multe ori ne îndreptăm atenția către ingrediente mai puțin obișnuite, dar pline de potențial în ceea ce privește gustul și nutriția. Mâncarea de praz cu măsline este un exemplu perfect, îmbinând aroma dulceagă a prazului cu savoarea bogată a măslinelor pentru a crea o […]

Citește mai mult

Paste cu creveți: 3 rețete simple și gustoase

16 iunie 2023

Iubitorilor de paste și fructe de mare, acest articol vă va încânta simțurile culinare! În ultimii ani, pastele cu creveți au devenit o opțiune populară pentru mesele de zi cu zi sau pentru ocazii speciale. Această combinație delicioasă și ușor de preparat poate fi adaptată la preferințele culinare ale fiecăruia, oferind o mulțime de opțiuni […]

Citește mai mult

Pui cu smântână: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

16 februarie 2023

Rețete cu pui, simple și delicioase, am tot preparat de-a lungul timpului. Am savurat împreună frigărui de pui, ne-am încălzit cu o ciorbă de pui tradițională, am servit aripioare de pui la cuptor, ne-am bucurat de aromele unor ficăței de pui la tigaie gustoși și am pregătit ostropel de pui după rețeta tradițională. În articolul […]

Citește mai mult

Paste cu sos roșu

06 ianuarie 2023

Când suntem pe fugă, însă vrem totuși o cină specială, pastele sunt întotdeauna răspunsul, iar dacă bugetul este unul limitat, ofertele PROFI ne vin în ajutor. Ingrediente: Mod de preparare: Începem prin a toca fin ceapa și cei doi căței de usturoi. Într-o tigaie cu pereții mai înalți punem uleiul de măsline și îl dăm […]

Citește mai mult

Paste Rapide

07 februarie 2023

Dacă vrei să-ți surprinzi sufletul pereche, însă nu ai timp și nici prea multă îndemânare, ofertele PROFI îți vin în ajutor cu o nouă rețetă. Ingrediente: Mod de preparare: Începem prin a pregăti pastele respectând instrucțiunile de pe ambalaj: punem apă la fiert alături de sare, iar atunci când ajunge în punctul de fierbere, adăugăm […]

Citește mai mult

Cum să prepari shaorma de casă ca un profesionist: Pas cu pas

16 noiembrie 2023

Atunci când vine vorba de preferințele românilor în materie de mâncare, există un preparat care se bucură de o popularitate impresionantă – shaorma. Este imposibil ca atunci când ți se face poftă de o shaorma ca la carte, să nu te așezi într-o coadă lungă de pofticioși, care abia așteaptă să savureze acest preparat cu […]

Citește mai mult

Saramură de pește: Cum se face acest deliciu culinar

28 noiembrie 2022

Populară în multe zone ale țării, însă tradițională în Dobrogea, saramura de pește este unul dintre cele mai savuroase și ușor de preparat delicii culinare. Chiar dacă rețetele diferă de la o regiune la alta, la fel și ingredientele sau tipul de preparare termică a peștelui, saramura combină ideal gustul peștelui proaspăt și savoarea legumelor […]

Citește mai mult

Mușchiuleț de porc la cuptor: 5 secrete pentru a obține o friptură fragedă

16 februarie 2023

Nu știm care sunt preferințele tale în materie de carne, dar nouă ne place tare mult carnea de porc. Nu degeaba am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai diverse rețete pe bază de carne de porc: de la scăriță de porc și ceafă de porc, până la tochitură de purcel și ciorbă de porc […]

Citește mai mult