Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Sarmale în foi de varză: Rețeta pas cu pas

Sărbătorile de iarnă bat la ușă și știm cu toții că parcă nu este Crăciun până nu simțim miros de sarmale în bucătărie! Indiferent că sunt celebrele sarmale în foi de varză sau cele în foi de viță, aceste preparate tradiționale ne încântă papilele gustative și ne aduc o parte din magia mult așteptatelor Sărbători din an. Preparate în mod diferit, în funcție de zonă, sarmalele în foi de varză, căci acestea sunt vedeta farfuriei de astăzi, au un gust ce rar poate fi egalat de alte preparate de sărbătoare.

Pe teritoriul românesc, există o varietate de rețete de sarmale care mai de care mai gustoase și mai apetisante. De pildă, în Ardeal nu se pune deloc suc de roșii sau bulion, ci se asezonează cu cimbru uscat, iar printre sarmale se strecoară felii crude de piept de porc. În Banat, sarmalele sunt servite cu pâine de casă și smântână, fără mămăligă. În Moldova, ele sunt servite cu ardei iute și neapărat mămăligă. Deja, ți-am făcut poftă de sarmale din carne de porc? Hai să vedem cum poți obține și tu cele mai bune sarmale pentru masa de Crăciun!

Ingrediente pentru sarmale în foi de varză murată

Din lista de ingrediente de mai jos, vei obține aproximativ 80-100 de sărmăluțe în foi de varză, însă, desigur, poți adapta cantitățile în funcție de numărul de sarmale pe care dorești să le obții. Și vestea bună este că în gama de produse de la Profi, vei găsi cele mai bune ingrediente pentru prepararea unor sarmale absolut delicioase. Iată de ce vei avea nevoie pentru rețeta de sarmale în foi de varză murată:

  • 1 kg de carne tocată de porc cu grăsime din gama Ferma din deal;
  • 2 cepe medii din gama Proaspete de la noi, tocate mărunt;
  • 100 g de orez din gama Proxi;
  • două linguri de ulei;
  • sare și piper, după gust;
  • cimbru uscat și puțină boia dulce;
  • 3-4 verze murate medii.

Ingrediente pentru fierberea sarmalelor

  • 4 linguri de ulei;
  • 2 cepe tocate;
  • crenguțe de cimbru uscat;
  • 2 foi de dafin (opțional);
  • 500 g de piept crud de porc;
  • 500 g de afumătură (costițe sau ciolan de porc ori cârnați afumați);
  • 1 l de bulion de roșii;
  • 1 l de moare de varză.

Pentru servirea sarmalelor

  • smântână;
  • ardei iuți;
  • pâine sau mămăligă.
sarmale în foi de varză murată

Cum se fac sarmalele tradiționale românești

Deja ai dat o fugă la supermarket și blatul tău de bucătărie este acum încărcat cu cele mai bune ingrediente pentru rețeta de sarmale de porc în foi de varză? Și când spunem cele mai bune, cu siguranță, facem referire la produsele din magazinul Profi care abia așteaptă să dea gustul celor mai bune sarmale tradiționale. Descoperă în continuare rețeta de sarmale cu porc și varză murată, pas cu pas!

Pregătirea ingredientelor pentru sarmale cu varză acră

Pregătește, pentru început, foile de varză murată, pentru împăturirea sarmalelor. Pregătește apoi carnea tocată, alături de afumătură și pieptul crud de porc, care trebuie tăiate în felii și bucățele mici. Toacă mărunt ceapa și spală bine orezul pentru sarmale în câteva ape.

Prepararea compoziției pentru sarmale cu varză murată

Pune la călit într-o crăticioară ceapa tocată mărunt în două linguri de ulei și asezonează cu puțină sare. Nu lăsa ceapa până se rumenește, ci doar până devine translucidă. Pune apoi și orezul crud și zvântat peste ea și călește-l câteva minute la foc mic, amestecând constant pentru a nu se lipi. Stinge apoi focul și lasă crăticioara să se răcorească.

Transferă carnea tocată într-o bol larg și toarnă peste ea orezul și ceapa călite și răcorite. Asezonează cu sare, piper negru proaspăt măcinat și cimbru uscat. Poți adăuga și boia dulce pentru a oferi aromă și culoare compoziției de sarmale. Frământă bine compoziția cu mâinile pentru a obține un amestec omogen. Acum, compoziția este gata și ai ajuns la următoarea etapă: umplerea sarmalelor!

persoana impatureste sarmale

Înfășurarea sarmalelor în mod tradițional

Te întrebi cum se fac sarmalele? Ei bine, întinde pe rând, pe blatul de lucru, foile de varză murată; pune câte o lingură de umplutură pe fiecare foaie de varză, apoi rulează fiecare sarma. Ulterior, împinge cu degetul capetele foii de varză spre interior și sarmaua este gata. Procedează în același mod cu fiecare foaie de varză în parte până când termini compoziția.

Fierberea sarmalelor la cuptor

Pentru fierberea sarmalelor trebuie să ai la îndemână bulionul de roșii, cărnurile, varză murată tocată și condimentele. Pune pe fundul unei oale sau al unui alt vas de copt ceapa tocată mărunt, alături de ulei, crenguțe de cimbru și un strat de varză murată tocată. Așază apoi peste acestea și un strat de afumătură, alături de pieptul crud de porc, după care pune primul strat de sarmale. Spațiile dintre sarmale pot fi umplute cu afumătură și piept de porc. Continuă în acest mod până când sarmalele ajung la aproximativ trei cm distanță de buza tăvii ceramice.

Deasupra, adaugă un strat de varză tocată și crenguțe de cimbru. Dacă dorești, poți adăuga și foile de dafin. Toarnă apoi sucul gros de roșii și moarea de varză diluată cu puțină apă. Sarmalele trebuie să fie bine acoperite de lichid. Pune capacul și dă vasul la cuptor la 180 de grade Celsius pentru 30 de minute, după care le poți fierbe la 150 de grade Celsius în următoarele 2 ore – 2 ore și jumătate. La fiecare oră, completează sosul cu câte o ceașcă de apă caldă, după nevoie.

Dacă alegi să fierbi sarmalele pe aragaz, le poți pune similar într-o oală normală, după care poți adăuga lichidul și le poți găti la foc mediu spre mic timp de 2 ore, completând lichidul la nevoie. Stinge apoi focul și lasă sarmalele să se odihnească timp de 1 oră. Servește sarmalele în foi de varză alături de o mămăliguță aburindă și ardei iute, dispuse în mod apetisant pe un platou!

farfurie cu sarmale in foi de varza

Sfaturi utile pentru niște sarmale ca la mama acasă

Dacă ești mai la început într-ale gătitului, avem pentru tine câteva sfaturi utile care să te ajute să obții cele mai bune sarmale de porc. Iată sugestiile noastre de gătire pentru rețeta de sarmale cu varză murată:

  • Este recomandat ca varza murată pe care o folosești să fie pusă de tine, însă și în noul Profi vei găsi varză murată de sezon, de cea mai bună calitate. Dacă varza este prea acră sau prea sărată, atunci o poți limpezi rapid cu apă rece. Pregătește-ți 2-3 verze murate ca să ai de unde alege foile cele mai mari și mai frumoase. Frunzele mici se vor toca și se vor pune pe fundul și la suprafața oalei.
  • Carnea pentru compoziție de sarmale este bine să fie mai grasă deoarece așa preparatele vor fi mai fragede.
  • Orezul și ceapa din compoziție conferă și ele frăgezime sarmalelor. Nu exagera însă cu orezul, proporția recomandată fiind de 10% față de carne. În zona Moldovei, orezul și ceapa se călesc în puțin ulei înainte de fi puse în umplutură.
  • Condimentarea sarmalelor se face după gust. Adaugă sare, piper, cimbru uscat și boia dulce. Nu exagera cu sarea, pentru că varza este deja sărată.
  • Așezarea sarmalelor în oală nu se face după o anumită regulă. De obicei, pe fundul oalei se pun un strat de varză acră tocată, câteva rămurele de cimbru uscat și puțină ceapă tocată. Apoi, se aranjează sarmalele în straturi și se intercalează cu bucățele de afumătură.
trei sarmale pe un tocator

Să tot vină Crăciunul cu asemenea preparate pe masa de sărbătoare! Acum, știi cum poți găti cele mai bune sarmale în foi de varză și cum îi poți surprinde pe cei dragi într-un mod delicios de sărbători. Ține cont de informațiile prezentate și de secretele de preparare pe care ți le-am oferit și suntem siguri că vei obține sarmalele cum făcea mama ta în copilărie. Și îți mai spunem un secret: descarcă-ți aplicația Profi și bucură-te de cele mai bune promoții la ingredientele pentru sarmale în foi de varză murată!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Rețeta tradițională de chiftele de dovlecei: Gust autentic și textură crocantă

21 august 2023

Rețetele tradiționale, care aduc aminte de casa bunicii, se numără printre preferatele noastre atunci când suntem în pană de idei în bucătărie și ne dorim să simțim din nou arome de mult uitate din copilărie. Chiar de curând ne gândeam că abia așteptăm să apară dovlecii de toamnă, pentru a prepara cea mai gustoasă plăcintă […]

Citește mai mult

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

07 decembrie 2022

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea […]

Citește mai mult

Ciorbă de roșii cu orez: O rețetă ușoară și plină de prospețime

20 noiembrie 2023

Ești în căutarea unei rețete rapide, delicioase și pline de prospețime? Atunci o rețetă gustoasă de ciorbă tradițională sigur va reuși să-ți încânte simțurile. Doar ne știi, iubim rețetele de ciorbă! Tocmai din acest motiv te-am și încântat de-a lungul timpului cu ciorbe delicioase, care mai de care mai apetisante și mai nutritive. De la ciorbă […]

Citește mai mult

Ciorbă de varză pentru sezonul rece: Rețetă pentru a-ți încălzi sufletul

17 noiembrie 2023

Când temperaturile scad, nimic nu încălzește mai bine decât o mâncare caldă, preparată în propria bucătărie. Fie că vorbim despre o ciorbă de pui gustoasă sau o ciorbă de văcuță tradițională, fiecare în parte reprezintă un deliciu în zilele reci de sezon. Și mai știm o rețetă de ciorbă care te va încânta în această perioadă: ciorba de varză […]

Citește mai mult

Rețeta clasică de chili con carne: gusturi autentice pentru o cină delicioasă

17 ianuarie 2025

Când vine vorba de preparate savuroase, pline de arome îndrăznețe și texturi bogate, chili con carne ocupă un loc fruntaș. Acest preparat clasic, originar din bucătăria mexicană, este perfect pentru o cină care să îți încânte papilele gustative și să îți aducă un strop de exotism în farfurie.  Deja ți-am prezentat anterior pe blog rețete […]

Citește mai mult

Mâncare de urzici cu usturoi: rețeta care aduce gustul copilăriei în farfurie

11 iulie 2024

Cauți o modalitate de a aduce gustul copilăriei în farfurie? Atunci trebuie să te pregătești pentru un tur culinar în bucătăria tradițională românească, unde urzicile și usturoiul se îmbină armonios în preparate delicioase. Mâncarea de urzici cu usturoi, de pildă, este o rețetă tradițională românească, care evocă amintiri din copilărie și aduce pe masă un […]

Citește mai mult

5 rețete de tacos pentru iubitorii de mâncare mexicană

28 mai 2024

Mâncarea mexicană este cunoscută și apreciată în întreaga lume pentru savoarea și diversitatea ei. Printre preparatele sale iconice, tacos ocupă un loc special. Aceste mici delicii pot fi personalizate în nenumărate moduri, oferind o explozie de gusturi la fiecare mușcătură. Dacă ești un iubitor de mâncare mexicană, ți-am pregătit în articolul de astăzi cinci rețete de […]

Citește mai mult

Paste cu sos roșu

06 ianuarie 2023

Când suntem pe fugă, însă vrem totuși o cină specială, pastele sunt întotdeauna răspunsul, iar dacă bugetul este unul limitat, ofertele PROFI ne vin în ajutor. Ingrediente: Mod de preparare: Începem prin a toca fin ceapa și cei doi căței de usturoi. Într-o tigaie cu pereții mai înalți punem uleiul de măsline și îl dăm […]

Citește mai mult

Cum să pregătești o friptură de vită suculentă și fragedă la cuptor

20 noiembrie 2023

Nu se poate numi că ești maestru în arta gătitului dacă nu ai preparat până acum o friptură de vită la cuptor. Poate că ai idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă și poate că știi cum să prepari o friptură de miel la cuptor fragedă și aromată. Însă pentru a obține o friptură de vită la […]

Citește mai mult

Rețeta pas cu pas pentru un pui la ceaun delicios

19 august 2024

Îți plac rețetele cu pui? Adori aromele inconfundabile ale rețetelor cu carne de pui gătite la ceaun, pe foc de lemne? Ei bine, astăzi ne-am gândit să preparăm împreună pui la ceaun, o rețetă tradițională absolut savuroasă. Puiul la ceaun este una dintre acele rețete tradiționale care aduc aminte de gustul mâncărurilor gătite în gospodăriile […]

Citește mai mult