Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Tocăniță de cartofi: Rețeta delicioasă de post

Fie că ai în plan să măreşti lista rețetelor de post cu care deja te-am obișnuit, fie că dorești o garnitură gustoasă pentru chifteluțe, carne la grătar sau cârnați, rețeta de tocăniță de cartofi este una cu adevărat delicioasă. Această rețetă de mâncare de cartofi este una simplă și rapidă şi va intra în “repertoriul tău culinar” mai ales dacă îți dorești să respecți perioada posturilor religioase de peste an.

Acestea fiind spuse, dacă vrei să gătești o tocăniță de cartofi consistentă și foarte gustoasă pentru cei dragi, vei găsi în articolul de astăzi lista de ingrediente necesare, cum se face mâncarea de cartofi de post, dar și câteva sugestii pentru a găti cea mai bună tocană de cartofi pentru zilele de post. Știm că deja ți-am făcut poftă, mai ales că este unul dintre preparatele pe care le serveai adesea în copilărie, după rețetele bunicii, așa că te invităm să parcurgi articolul următor pentru a găti și tu o mâncărică de cartofi delicioasă!

Ingrediente pentru tocăniță de cartofi

Din lista de ingrediente prezentată mai jos, vei obține circa 4 porții de mâncărică de cartofi de post dacă o vei servi ca atare și aproximativ 6 porții dacă o vei servi pe post de garnitură la rețetele tale preferate de carne la grătar. Și vestea bună este că poți găsi toate aceste ingrediente într-un singur loc: în magazinul Profi!

Iată ce trebuie să conțină lista ta de cumpărături pentru supermarket în așa fel încât să obții porții savuroase de tocăniță de cartofi după rețeta de post:

  • 1 kg de cartofi (cântăriți după ce au fost curățați de coajă și tăiați cubulețe);
  • 100 g de ceapă tocată mărunt;
  • 2 linguri de ulei;
  • 1 cățel de usturoi pisat;
  • 1 legătură de pătrunjel verde, tocat mărunt;
  • 1 linguriță de boia dulce;
  • sare și piper, după gust;
  • 1-2 frunze de dafin (opțional);
  • 1 ardei gras (opțional);
  • ½ lingură de pastă de roșii (opțional).

Gama Proaspete de la noi din noul Profi te așteaptă cu legume proaspete, autentice românești, numai bune pentru rețeta de tocăniță de cartofi de post. Mai mult, în selecția de produse din gama Proxi, vei putea găsi și restul ingredientelor la prețuri promoționale.

cartofi, ceapa si patrunjel

Mod de preparare pentru tocană de cartofi după rețeta de post

Ai selectat deja toate ingredientele din gama de produse de la Profi? Atunci putem spune că deții deja toate „armele secrete” pentru cea mai bună mâncare de cartofi. Descoperă în rândurile de mai jos etapele de preparare pentru o tocană de cartofi de post așa cum o pregătea bunica în copilărie!

Pregătirea ingredientelor pentru tocană de cartofi

Pentru început, curăță cartofii, spală-i bine și taie-i în cuburi egale, cu latura de 3-4 cm. Curăță apoi și ceapa și toac-o fin. Curăță și cățelul de usturoi, apoi, pisează-l mărunt. Spală bine și pătrunjelul apoi toacă-l mărunt și lasă-l deoparte. Dacă alegi să folosești și ardei gras pentru tocănița de cartofi, spală-l și pe acesta, curăță-l de semințe și cotor şi toacă-l mărunt. Acum, ai toate ingredientele pregătite pentru această mâncare de cartofi țărănească. Să începem rețeta!

Cum se face tocana de cartofi?

Încinge o cratiță largă pe foc mediu, apoi adaugă uleiul și ceapa tocată mărunt, alături de usturoiul zdrobit și ardeiul gras tocat în cubulețe mici. Dacă nu-ți place gustul pronunțat de ardei, poți renunța la el în această combinație. Presară peste legume un praf de sare și călește-le la foc mediu spre mic, până când se înmoaie.

Când ceapa s-a înmuiat, adaugă în cratiță boiaua dulce. Amestecă rapid boiaua cu ceapa călită și adaugă peste legume jumătate de litru de apă fierbinte. Pune în cratiță și cuburile de cartofi, apoi adaugă și frunzele de dafin (dacă folosești), alături de sare, după gust. În mod normal, cuburile de cartofi ar trebui să fiarbă bine la foc mediu pentru 20 de minute. După acest interval, scoate două linguri de cartofi fierți din zeamă, zdrobește-i cu o furculiță și adaugă pasta de roșii, dacă alegi să o folosești.

Diluează apoi amestecul de cartofi și pastă de roșii cu puțină zeamă fierbinte, apoi toarnă amestecul în cratița cu tocăniță de cartofi, amestecând bine. Mai dă preparatul în 2-3 clocote, iar mâncarea deja se va îngroșa frumos, fără să fie nevoie să adaugi făină sau alt amidon în afară de cel conținut în mod natural de cartofi. Potrivește apoi gustul tocanei de cartofi cu sare și cu piper, iar în final oprește focul și presară pe deasupra pătrunjel verde tocat mărunt.

Servește mâncărica de cartofi caldă, alături de o salată verde. Și nu neapărat în zilele de post, dar și atunci când organismul parcă cere o pauză de la atâta carne și o alimentație mai ușoară.

tocanita de cartofi cu marar

Secrete de preparare pentru o tocană de cartofi ca la carte

Acum, că ai învățat să prepari mâncare de cartofi după rețeta de post, ne dorim să-ți oferim și câteva trucuri de preparare pentru a ne asigura că vei obține o tocăniță de cartofi gustoasă. Iată ce trucuri de preparare ți-am pregătit:

  • Ceapa și ardeiul gras nu se vor rumeni sau prăji, ci doar se vor „trage” puțin în tigaie cât să se înmoaie;
  • Imediat după ce adaugi boiaua, pune repede şi apa fierbinte, căci boiaua se caramelizează extrem de ușor și își schimbă atât culoarea, cât și aroma;
  • Cuburile de cartofi trebuie să fie cât de cât egale pentru a se găti în același timp. Este de preferat să optezi pentru cartofii românești care au coajă rozalie fiindcă aceștia nu sunt atât de sfărâmicioși la gătire;
  • Îți recomandăm să folosești întotdeauna pastă de roșii pentru tocănița de cartofi fiindcă mâncarea de cartofi are nevoie de puțină aciditate;
  • Folosește întotdeauna legume proaspete, autentice românești, care să ofere o savoare aparte tocăniţei tale de cartofi. În gama de produse de la Profi, vei găsi întotdeauna astfel de legume așa că îți poți descărca aplicația Profi pentru a beneficia de oferte exclusive săptămânale.
tocanita de cartofi

Ai văzut cât este de simplu să prepari tocăniță de cartofi după rețeta de post? Alături de câteva murături și o salată, poți avea o masă extrem de gustoasă în familie. Iar la finalul postului, câțiva cârnați se vor potrivi de minune lângă această mâncărică de cartofi tradițională!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Paste Bolognese: Descoperă rețeta tradițională italiană

16 noiembrie 2023

De fiecare dată când ducem lipsă de idei în pregătirea meniului zilnic, ne găsim inspirația în varietatea de rețete din bucătăria italiană. Și sunt întotdeauna rețete cu care nu vei avea cum să dai greș, fie că vorbim despre delicioasele paste carbonara, fie despre rețeta clasică de lasagna, preparată în stil italian. Și este atât de simplu […]

Citește mai mult

Mușchiuleț de porc la cuptor: 5 secrete pentru a obține o friptură fragedă

16 februarie 2023

Nu știm care sunt preferințele tale în materie de carne, dar nouă ne place tare mult carnea de porc. Nu degeaba am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai diverse rețete pe bază de carne de porc: de la scăriță de porc și ceafă de porc, până la tochitură de purcel și ciorbă de porc […]

Citește mai mult

Ciorbă de sfeclă roșie: o rețetă tradițională și plină de savoare

27 martie 2024

Suntem siguri că nu de puține ori simți nevoia unei ciorbe de post gustoasă și plină de nutrienți. Tocmai de aceea, ți-am oferit de-a lungul timpului pe blogul Profi cele mai delicioase rețete de ciorbă, pline de savoare și prospețime. Ciorba de lobodă, de pildă, este una dintre acele rețete reconfortante de ciorbă pe care le […]

Citește mai mult

Ciorbă de porc: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

07 decembrie 2022

Gospodarii știu că odată cu tăierea porcului de Ignat se dă startul unei serii de preparate pe bază de carne de porc, gustoase și apetisante, din care să se înfrupte toți pofticioșii de Sărbători. Caltaboș, lebăr, cârnați de casă, sarmale, carne de porc la borcan sau ceafă de porc la cuptor sunt delicii pe care […]

Citește mai mult

Fasole cu cârnați

15 noiembrie 2023

Ingrediente: Într-o cratiță încăpătoare puneți la încins o lingură de ulei. Între timp, tăiați cârnații rondele și adăugați-i în cratiță pentru a se rumeni. Tocați cepele mărunt și adăugați-le peste cârnați alături de sare pentru a se căli. Între timp tocați și morcovii cubulețe mici și amestecați-i cu celelalte ingredient. După 5 minute, când legumele […]

Citește mai mult

Rețete de pizza: Cum prepari aluatul și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 noiembrie 2022

Dacă te gândești la cele mai apreciate mâncăruri din lume, cu siguranță, lista ar fi incompletă fără faimoasa și populara pizza. Dacă vrei să le faci o surpriză culinară celor dragi, o pizza este întotdeauna o alegere inspirată. Dincolo de a fi un preparat gustos și apetisant, pregătirea ei este simplă și ai posibilitatea de […]

Citește mai mult

Gulaș de porc: O mâncare consistentă perfectă pentru zilele răcoroase

20 noiembrie 2023

Ne plac foarte mult preparatele din carne de porc și cu siguranță dacă ne urmărești blogul de rețete de ceva timp ai avut ocazia să descoperi până acum câteva dintre cele mai savuroase rețete, în care carnea de porc este ingredientul principal. Și aici vorbim despre preparate precum scăriță de porc la cuptor, rețeta tradițională de tochitură de […]

Citește mai mult

Porchetta: rețeta italiană de friptură din carne de porc umplută cu ierburi aromate

27 martie 2024

Te pasionează gastronomia italiană și ești dornic să-ți îmbogățești cunoștințele culinare? Ei bine, astăzi îți vom face cunoștință cu rețeta de porchetta, o delicioasă specialitate culinară italiană. Această friptură din carne de porc, aromată intens cu ierburi și condimente, este un festin pentru papilele gustative și o bucurie pentru orice iubitor al mâncărurilor cu carne […]

Citește mai mult

Vinete pane perfecte: Sfaturi și trucuri pentru o crustă crocantă și rumenă

27 iulie 2023

Dacă este un lucru care ne face o mare plăcere, acela este că legumele de sezon ne oferă baza perfectă pentru cele mai simple și delicioase rețete. Din această categorie de legume fac parte și vinetele, pe care tare mult ne mai place să le gătim și să le savurăm în cele mai gustoase rețete. […]

Citește mai mult

Rețeta tradițională de chiftele de dovlecei: Gust autentic și textură crocantă

21 august 2023

Rețetele tradiționale, care aduc aminte de casa bunicii, se numără printre preferatele noastre atunci când suntem în pană de idei în bucătărie și ne dorim să simțim din nou arome de mult uitate din copilărie. Chiar de curând ne gândeam că abia așteptăm să apară dovlecii de toamnă, pentru a prepara cea mai gustoasă plăcintă […]

Citește mai mult