Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețetă de piftie de porc tradițională

Iarna, așa cum o știm cu toții, este anotimpul preparatelor tradiționale din carne de porc. Și mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, în toate gospodăriile se poate simți miros de sarmale în foi de varză, alături de arome de caltaboș de casă și cârnați de casă tradiționali. Să nu mai vorbim despre delicioasele mezeluri de casă, precum lebărul și toba de porc, care încununează orice masă de Crăciun! Și mai știm ceva care nu trebuie să lipsească de pe masă cu ocazia sărbătorilor: piftia de porc tradițională.

Îndrăgită în toate zonele României, piftia de porc sau răcitura de porc, așa cum este denumită popular, cunoaște cele mai diverse metode de preparare, una mai gustoasă decât alta. În articolul de astăzi noi îți propunem rețeta de piftie de porc ardelenească, moștenită de la străbuni din zona Ardealului. Ești gata să prepari una dintre cele mai bune răcituri de porc după rețeta ardelenească? Te invităm să descoperi în continuare pașii de preparare, dar și secrete din cărțile vechi de bucate!

Ingrediente pentru rețeta de piftie de porc

Din lista de ingrediente pe care urmează să ți-o prezentăm mai jos vei obține aproximativ 2 tăvi mari de piftie de porc cu usturoi, însă dacă vrei să prepari mai multă răcitură de porc pentru sărbători, poți adapta cantitățile de ingrediente după bunul plac. Iată de ce vei avea nevoie pentru rețeta de răcitură de porc ardelenească:

  • 400-500 g de carne slabă de porc din gama Ferma din deal;
  • 3 bucăți de picioare de porc cu șorici;
  • 1 kg de ciolan de porc cu tot cu os;
  • 3 lingurițe de sare;
  • 1 linguriță de boabe de piper;
  • 3 căpățâni de usturoi din gama Proaspete de la noi.

În plus

  • sfeclă roșie murată;
  • castraveciori murați;
  • pâine proaspătă.
carne de porc

Cum se face piftia de porc după rețeta ardelenească?

Dacă ți-ai făcut cumpărăturile din magazinul Profi pentru rețeta de piftie de porc, atunci totul este pregătit și ne putem apuca de gătit. Descoperă în continuare etapele de preparare pentru cea mai bună rețetă de piftie, cu ingrediente din gama de produse de la Profi!

Pregătirea ingredientelor pentru răcitura de porc

Dacă ai tăiat porcul, va trebui să toaletezi bine picioarele de porc și ciolanul cu șorici. Poți alege să pui la piftie chiar și ciocănele de porc, urechi sau coadă, pe care trebuie să le pârlești bine și să răzuiești pielea arsă. Curăță și căpățânile de usturoi și acum toate ingredientele sunt pregătite pentru rețeta de piftie de porc.

Fierberea piftiei de porc

Adaugă picioarele de porc, ciolanul și carnea într-o oală largă, apoi toarnă apă rece peste acestea. Carnea trebuie să fie acoperită în totalitate cu apă. Adaugă apoi sarea și boabele de piper. Toacă jumătate din cantitatea de usturoi și adaugă-l și pe acesta în oală. Dacă fierbi răcitura de porc într-o oală clasică, atunci fierberea va dura aproximativ 4 ore, la foc mic, completând lichidul constant, căci acesta va scădea destul de mult.

Toacă apoi și restul de usturoi și adaugă-l în oala cu răcitură de porc. Amestecă cu grijă și lasă piftia la „infuzat” timp de jumătate de oră, în așa fel încât aroma usturoiului să se impregneze în carnea de porc.

Dezosarea cărnii pentru răcitura de porc

Extrage bucățile de carne din oală cu ajutorul unei palete și așează-le într-un castron. Dacă sunt destul de fierbinți, le mai poți lăsa la răcorit cât este necesar. Ai grijă, însă, că este important să le dezosezi când sunt calde, pentru a putea scoate toate cartilajele de pe oase!

Aranjarea cărnii pentru piftia de porc

Acum a venit momentul de a aranja bucățile de carne în recipientele pe care le-ai ales. Rupe sau taie bucățile mai mari de carne și alternează fâșiile de ciolan, carne și șorici cu cartilaje de pe picioarele de porc. Dă apoi recipientele într-un loc rece, pentru a se răcori mai rapid și lasă-le acolo până când zeama pentru răcitură este gata.

Limpezirea zemii pentru răcitura de porc

Pentru a obține o piftie de porc limpede, strecoară zeama rămasă în oală, cu ajutorul unei site dese, într-o oală curată. Boabele de piper, usturoiul și mici fragmente de carne au rămas astfel în sită. Urmează apoi degresarea lichidului de piftie de porc, culegând cu o lingură cât mai mult din stratul de grăsime de la suprafață. Acum zeama pentru răcitura de porc este limpede și poate fi adăugată peste carnea de porc.

Prin urmare, ia recipientele cu carne lăsate deoparte și toarnă pe deasupra zeama usturoiată de piftie. Dă apoi formele cu piftie de porc la frigider sau într-un spațiu rece. Răcitura de porc trebuie să stea pentru cel puțin 8 ore la rece, pentru a se solidifica.

castron cu piftie de porc

Servirea piftiei de porc ardelenești

Pentru ca piftia să arate într-un mod cât mai apetisant și estetic pe mesele de sărbătoare, îți sugerăm să răstorni răcitura de porc pe platouri. Pentru a putea face acest lucru, trece cu lama unui cuțit subțire pe marginile piftiei. Ulterior, pentru a se desprinde ușor, poți cufunda formele cu piftie timp de 30-40 de secunde în apă călduță.

Acoperă apoi recipientele cu platourile pe care urmează a fi servire și întoarce-le rapid cu susul în jos. În Ardeal, piftia se servește cu sfeclă roșie murată și cu murături la borcan, în special castraveți murați. Și n-ar strica și câteva felii de pâine de casă proaspătă, alături de răcitura de porc ardelenească!

piftie de porc pe tocator

Este imposibil să nu-ți dorești și tu să guști dintr-o astfel de răcitură de porc în preajma sărbătorilor de iarnă! Și doar ai văzut că nu este deloc dificil de preparat rețeta de piftie de porc, mai ales dacă ai la îndemână cele mai bune ingrediente. Și dacă tot veni vorba de ingrediente, îți sugerăm să-ți descarci și aplicația Profi, pentru a te bucura de promoții cât cuprinde la alimente cu ajutorul cărora poți prepara rețeta de piftie și alte bunătăți pentru cei dragi de sărbători!