Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețetă de piftie de porc tradițională

Iarna, așa cum o știm cu toții, este anotimpul preparatelor tradiționale din carne de porc. Și mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, în toate gospodăriile se poate simți miros de sarmale în foi de varză, alături de arome de caltaboș de casă și cârnați de casă tradiționali. Să nu mai vorbim despre delicioasele mezeluri de casă, precum lebărul și toba de porc, care încununează orice masă de Crăciun! Și mai știm ceva care nu trebuie să lipsească de pe masă cu ocazia sărbătorilor: piftia de porc tradițională.

Îndrăgită în toate zonele României, piftia de porc sau răcitura de porc, așa cum este denumită popular, cunoaște cele mai diverse metode de preparare, una mai gustoasă decât alta. În articolul de astăzi noi îți propunem rețeta de piftie de porc ardelenească, moștenită de la străbuni din zona Ardealului. Ești gata să prepari una dintre cele mai bune răcituri de porc după rețeta ardelenească? Te invităm să descoperi în continuare pașii de preparare, dar și secrete din cărțile vechi de bucate!

Ingrediente pentru rețeta de piftie de porc

Din lista de ingrediente pe care urmează să ți-o prezentăm mai jos vei obține aproximativ 2 tăvi mari de piftie de porc cu usturoi, însă dacă vrei să prepari mai multă răcitură de porc pentru sărbători, poți adapta cantitățile de ingrediente după bunul plac. Iată de ce vei avea nevoie pentru rețeta de răcitură de porc ardelenească:

  • 400-500 g de carne slabă de porc din gama Ferma din deal;
  • 3 bucăți de picioare de porc cu șorici;
  • 1 kg de ciolan de porc cu tot cu os;
  • 3 lingurițe de sare;
  • 1 linguriță de boabe de piper;
  • 3 căpățâni de usturoi din gama Proaspete de la noi.

În plus

  • sfeclă roșie murată;
  • castraveciori murați;
  • pâine proaspătă.
carne de porc

Cum se face piftia de porc după rețeta ardelenească?

Dacă ți-ai făcut cumpărăturile din magazinul Profi pentru rețeta de piftie de porc, atunci totul este pregătit și ne putem apuca de gătit. Descoperă în continuare etapele de preparare pentru cea mai bună rețetă de piftie, cu ingrediente din gama de produse de la Profi!

Pregătirea ingredientelor pentru răcitura de porc

Dacă ai tăiat porcul, va trebui să toaletezi bine picioarele de porc și ciolanul cu șorici. Poți alege să pui la piftie chiar și ciocănele de porc, urechi sau coadă, pe care trebuie să le pârlești bine și să răzuiești pielea arsă. Curăță și căpățânile de usturoi și acum toate ingredientele sunt pregătite pentru rețeta de piftie de porc.

Fierberea piftiei de porc

Adaugă picioarele de porc, ciolanul și carnea într-o oală largă, apoi toarnă apă rece peste acestea. Carnea trebuie să fie acoperită în totalitate cu apă. Adaugă apoi sarea și boabele de piper. Toacă jumătate din cantitatea de usturoi și adaugă-l și pe acesta în oală. Dacă fierbi răcitura de porc într-o oală clasică, atunci fierberea va dura aproximativ 4 ore, la foc mic, completând lichidul constant, căci acesta va scădea destul de mult.

Toacă apoi și restul de usturoi și adaugă-l în oala cu răcitură de porc. Amestecă cu grijă și lasă piftia la „infuzat” timp de jumătate de oră, în așa fel încât aroma usturoiului să se impregneze în carnea de porc.

Dezosarea cărnii pentru răcitura de porc

Extrage bucățile de carne din oală cu ajutorul unei palete și așează-le într-un castron. Dacă sunt destul de fierbinți, le mai poți lăsa la răcorit cât este necesar. Ai grijă, însă, că este important să le dezosezi când sunt calde, pentru a putea scoate toate cartilajele de pe oase!

Aranjarea cărnii pentru piftia de porc

Acum a venit momentul de a aranja bucățile de carne în recipientele pe care le-ai ales. Rupe sau taie bucățile mai mari de carne și alternează fâșiile de ciolan, carne și șorici cu cartilaje de pe picioarele de porc. Dă apoi recipientele într-un loc rece, pentru a se răcori mai rapid și lasă-le acolo până când zeama pentru răcitură este gata.

Limpezirea zemii pentru răcitura de porc

Pentru a obține o piftie de porc limpede, strecoară zeama rămasă în oală, cu ajutorul unei site dese, într-o oală curată. Boabele de piper, usturoiul și mici fragmente de carne au rămas astfel în sită. Urmează apoi degresarea lichidului de piftie de porc, culegând cu o lingură cât mai mult din stratul de grăsime de la suprafață. Acum zeama pentru răcitura de porc este limpede și poate fi adăugată peste carnea de porc.

Prin urmare, ia recipientele cu carne lăsate deoparte și toarnă pe deasupra zeama usturoiată de piftie. Dă apoi formele cu piftie de porc la frigider sau într-un spațiu rece. Răcitura de porc trebuie să stea pentru cel puțin 8 ore la rece, pentru a se solidifica.

castron cu piftie de porc

Servirea piftiei de porc ardelenești

Pentru ca piftia să arate într-un mod cât mai apetisant și estetic pe mesele de sărbătoare, îți sugerăm să răstorni răcitura de porc pe platouri. Pentru a putea face acest lucru, trece cu lama unui cuțit subțire pe marginile piftiei. Ulterior, pentru a se desprinde ușor, poți cufunda formele cu piftie timp de 30-40 de secunde în apă călduță.

Acoperă apoi recipientele cu platourile pe care urmează a fi servire și întoarce-le rapid cu susul în jos. În Ardeal, piftia se servește cu sfeclă roșie murată și cu murături la borcan, în special castraveți murați. Și n-ar strica și câteva felii de pâine de casă proaspătă, alături de răcitura de porc ardelenească!

piftie de porc pe tocator

Este imposibil să nu-ți dorești și tu să guști dintr-o astfel de răcitură de porc în preajma sărbătorilor de iarnă! Și doar ai văzut că nu este deloc dificil de preparat rețeta de piftie de porc, mai ales dacă ai la îndemână cele mai bune ingrediente. Și dacă tot veni vorba de ingrediente, îți sugerăm să-ți descarci și aplicația Profi, pentru a te bucura de promoții cât cuprinde la alimente cu ajutorul cărora poți prepara rețeta de piftie și alte bunătăți pentru cei dragi de sărbători!

Articole care se regăsesc în categoria Aperitive

Chiftele de pește

08 martie 2022

Astăzi am profitat de faptul că aveam pește proaspăt așa că am făcut repede aceste chifteluțe foarte bune pe care le-am servit alături de cartofi natur cu un strop de unt și pătrunjel și o salată de rucola cu lămâie 🙂 Preparare:

Citește mai mult

Canapé (minitartine) cu mousse de prosciutto cotto

08 martie 2022

Preparare: Mixăm la robot toate ingredientele din rețetă în afară de măsline. Cu ajutorul unui spritz decorăm câteva triunghiuri de pâine și le decorăm cu feliuțe de măsline verzi.

Citește mai mult

Bastonașe crocante de avocado

08 martie 2022

Aceste bastonașe crocante de avocado sunt pur și simplu o nebunie de gust!! Nu m-am înțeles bine cu acest fruct mult timp, deși știu că este extrem de sănătos. Însă, de la o vreme, am început să îl cumpăr și să îl mănânc foarte des, chiar de 2-3 pe săptămâna. De obicei în salate, guacamole, […]

Citește mai mult

Zacuscă de vinete: Rețeta pas cu pas

20 octombrie 2022

Pe lângă multitudinea de compoturi, dulcețuri și murături, orice gospodină știe că sezonul de toamnă este sinonim și cu rețetele de zacuscă tradiționale. Putem să spunem chiar că zacusca este cel mai îndrăgit preparat conservat pentru iarnă în bucătăria tradițională românească. Și cum începutul de toamnă are tendința de a aduna pe masa ta din […]

Citește mai mult

Cremvurști în aluat foietat

08 martie 2022

Sunt convinsă că cei mai mulți dintre voi cunosc acest aperitiv. Cu toate acestea, am hotărât să postez rețeta pentru cei care încă nu o cunosc. Preparare: Întindem aluatul foietat pe planul de lucru și dacă este prea gros îl întindem puțîn cu făcălețul. Tăiem cremvurstii în bucăți de 3-4 cm și aluatul foietat în […]

Citește mai mult

Salată de cartofi

08 martie 2022

E simpluță-foc și se face rapid. Preparare: Fierbem cartofii în coajă. Îi decojim și îi lăsăm să se răcească. Fierbem și ouăle vreo 15 minute (trebuie să fie tari), le băgăm sub jet rece de apă și le curățăm. Tăiem cartofii și ouăle împreună cu castraveții și gogosarii în cubulețe mici. Oprim un gălbenuș de […]

Citește mai mult

Murături la borcan: 3 rețete aromate și gustoase

24 octombrie 2022

Pentru orice gospodar, finalul verii și începutul toamnei marchează alimentarea cămării cu cele mai gustoase murături la borcan. Și nu-i de mirare, având în vedere multitudinea de legume proaspete și sănătoase care există din belșug în acest sezon. Cu siguranță, îți amintești cum bunica pregătea în copilărie butoaiele și borcanele de murături, bunătăți care aveau […]

Citește mai mult

Spicy crunchy mozzarella

01 martie 2022

Preparare: Cașcavalul se rade pe răzătoarea mare și se amestecă cu usturoiul și boiaua, eu am mai adăugat și jumătate de linguriță de pesmet fin ca să o pot întoarce ușor cu paleta. Adăugăm mixul obținut într-o tigaie teflonată încinsă și neunsa cu nimic. Îl zgalțaim puțin și apoi presăm bine bine cu paleta și […]

Citește mai mult

Cum să faci șorici în saramură: secretele unei rețete tradiționale reușite

13 decembrie 2024

Dacă ești pasionat de mâncărurile tradiționale românești și vrei să aduci la masă o gustare savuroasă, atunci trebuie să încerci să pregătești șorici în saramură. Acest preparat îmbină perfect textura crocantă și aroma intensă a usturoiului, fiind o adevărată delicatesă pentru iubitorii de mâncare cu carne de porc.  Procesul de pregătire este simplu, dar necesită […]

Citește mai mult

Zacuscă de ghebe: rețeta esențială pe care orice gospodină ar trebui să o cunoască

11 noiembrie 2024

Vrei să știi ce rețetă nu trebuie să lipsească din arhiva culinară a niciunei gospodine? Răspunsul este – zacusca de ghebe! Știm că am mai preparat aici, de-a lungul timpului, rețete de zacuscă precum zacusca de vinete sau cea de pește, însă acum, în plină toamnă, zacusca de ghebe este una dintre acele delicii tradiționale pe care […]

Citește mai mult