Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

În cultura tradițională românească, Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este prăznuit în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Ziua de Sfântul Andrei este o zi specială pentru români, întrucât acesta este primul dintre apostolii care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei – Sfântul Apostol Andrei fiind considerat cel care a creștinat poporul român. Nu întâmplător, sute de mii de români poartă numele Sfântului Andrei și celebrează an de an ziua de 30 noiembrie.

Noi, cei de la Profi, punem mare preț pe importanța tradițiilor și obiceiurilor românești. De-a lungul timpului, pe blogul nostru ți-am vorbit despre obiceiurile asociate cu sărbătoarea Mărțișorului, dar și despre cele mai populare tradiții românești de Paște. Acesta este și motivul pentru care, apropiindu-ne cu pași repezi de finalul lunii noiembrie, ne dorim să-ți vorbim despre sărbătoarea Sfântului Andrei și tradițiile asociate cu această zi importantă pentru creștini. Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri de Sf. Andrei!

Despre Sfântul Andrei


Sfântul Apostol Andrei, numit și „Cel dintâi chemat”, este un nume important în istoria și cultura românească. Născut în Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret, în jurul anului 5 î.Hr., a fost fratele lui Simon Petru și unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Sfântul Andrei este cel care l-a făcut cunoscut pe Hristos pentru prima dată, spunându-i fratelui său Petru că l-a aflat pe Mesia. De aceea Sfântului Andrei i se mai spune și Apostolul Cel dintâi chemat al Domnului.

Apostolul Andrei a fost martorul al tuturor patimilor Mântuitorului și s-a bucurat alături de Maica Domnului și ceilalți apostoli de Învierea lui Iisus. Misiunea de creștinare a neamurilor pe care a avut-o Sfântul Andrei a început după Înălțarea Domnului la cer și după Cincizecime. Potrivit tradiției Biserici, Sfântul Andrei a fost sortit să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia și Macedonia, cu ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciția (Dobrogea) şi până în Crimeea.

Rolul Sfântului Andrei în istoria și cultura românească este de o importanță covârșitoare. Este venerat ca fiind cel care a adus creștinismul în aceste teritorii, devenind astfel un simbol al spiritualității românești. Sărbătoarea Sfântului Andrei, pe 30 noiembrie, este profund înrădăcinată în tradițiile și obiceiurile locale, fiind considerată o zi de protecție împotriva spiritelor rele.

Un simbol puternic asociat cu Sfântul Andrei este crucea în formă de X, cunoscută și sub numele de crucea Sfântului Andrei. Aceasta a avut un sfârșit de mucenic, fiind răstignit, la Patras, lângă Corint, pe o cruce în formă de X, cu capul în jos. Aceasta a fost numită „Crucea Sfântului Andrei”.

Sf. Andrei

Tradițiile și obiceiurile de Sfântul Andrei


Tradițiile și obiceiurile de Sfântul Andrei sunt înrădăcinate adânc în cultura românească, reflectând credințele și superstițiile ancestrale ale poporului român. Iată care sunt cele mai populare tradiții și obiceiuri asociate cu ziua și noaptea Sfântului Andrei!

Ziua de Sfântul Andrei se numește și Ziua lupului


Ziua Sfântului Andrei se cheamă şi Ziua lupului. Se crede că în ziua de 30 noiembrie lupul devine mai sprinten și nimic nu scapă dinaintea lui. Tocmai de aceea, una dintre cele mai cunoscute tradiții este aceea a „nelucrului în casă”. În ziua de Sfântul Andrei, nu se face niciun fel de treabă în gospodărie, cu scopul de a nu supăra spiritele și astfel de a proteja casa și familia de rele. Această tradiție este respectată cu sfințenie, urmându-se cu strictețe în multe zone ale țării.

De Sfântul Andrei fetele împart usturoi între ele


Există tradiții de Sf. Andrei adânc înrădăcinate în cultura românească, iar una dintre acestea este împărțirea usturoiului. În noaptea Sfântului Andrei, pe 29 noiembrie spre 30 noiembrie, se adună la o casă mai multe fete și băieți și pun pe masă usturoi, împrejmuit cu smirnă, tămâie și lumânări de la Paște aprinse. Fetele își împart între ele usturoiul, pe care ziua următoare îl duc la biserică, pentru a fi sfințit de către preot. Acest usturoi se pune ulterior la icoane, spunându-se că aduce dragostea.

Aflarea ursitului – o tradiție populară de Sfântul Andrei


Una dintre cele mai populare tradiții de Sfântul Andrei este aflarea ursitului, cu atât mai mult în zone ale României precum Maramureș. În această regiune, fetele de măritat așteaptă venirea serii, pentru a parcurge ritualuri tradiționale înrădăcinate în folclorul românesc. Pentru a afla cine le va fi soț, fetele folosesc o turtă din aluat sărat, coaptă pe cărbuni încinși. Jumătate din această turtă este mâncată înainte de culcare, iar cealaltă jumătate este pusă într-un ștergar sub pernă, până dimineața. Dacă în visul fetei apare un tânăr care vine să-i aducă acesteia apă de băut, se spune că măritișul va avea loc în perioada ce urmează postului.

De Sfântul Andrei se pune grâu la încolțit


Printre cele mai populare obiceiuri de Sf. Andrei se numără și grâul pus la încolțit. Grâul este considerat în tradiția populară un simbol al belșugului și al prosperității. Adesea, în grâul se pune la încolțit în ziua de 30 noiembrie. Dacă ar fi, însă, să se respecte întru-totul tradiția, grâul se va pune la încolțit în prima oră a zilei, respectiv în noaptea Sfântului Andrei. Așadar, ar trebui ca pe data de 29 noiembrie să se aștepte miezul nopții și să se înceapă procesul de semănare a grâului. Se spune că punerea la încolțit a grâului va aduce prosperitate în casă.

Superstiții de Sfântul Andrei


Pornind de la credințele izvorâte din mitologia meleagurilor românești, ziua de Sfântul Andrei este una bogată în semnificații și superstiții de tot soiul. Iată care sunt cele mai populare superstiții de Sfântul Andrei!

Oamenii folosesc usturoi pentru a se feri de strigoi


Un obicei interesant este legat de „ieșirea strigoilor”. Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, strigoii ies din morminte și bântuie locurile pe care le iubesc. Pentru a se proteja, oamenii obișnuiesc să pună usturoi la ferestre, pe pragul ușilor și la poarta curților. Usturoiul este văzut ca un element de protecție împotriva acestor spirite rele, crezându-se că îi ține la distanță.

În ziua de Sfântul Andrei, usturoiul folosit pentru protejarea locuinței este dus la biserică, unde este sfințit de către preot. Ulterior este păstrat în casă lângă icoana Sfântului Andrei și este folosit ca leac pe parcursul anului următor.

Gospodinele întorc vasele cu capul în jos


Tot pentru protejarea gospodăriei de spiritele rele, una dintre cele mai populare superstiții de Sfântul Andrei este întoarcerea vaselor cu capul în jos. Gospodinele întorc vasele și cănile din casă cu capul în jos pentru a respinge spiritele malefice, cunoscute sub numele de strigoi.

Descântarea drobului de sare de Sfântul Andrei


O altă superstiție este descântarea drobului de sare. În anumite regiuni ale țării, există obiceiul de a rosti formule magice peste un drob de sare, cu scopul de a îndepărta spiritele rele și de a aduce noroc în casă. Ulterior droburile de sare se îngroapă sub grajduri, pentru a fi scoase de Sfântul Gheorghe, pe 23 aprilie și a fi folosite la hrana animalelor, cu scopul de a le proteja de spiritele rele.

Grau

Obiceiuri culinare de Sfântul Andrei


Celebrarea Sfântului Andrei nu ar fi completă fără bucatele tradiționale care însoțesc această sărbătoare. În bucătăria românească, două dintre cele mai cunoscute mâncăruri specifice acestei zile sunt turtuca și covașa. În noaptea Sfântului Andrei, pe lângă bucatele cu usturoi care alungă strigoii, se bea covașă și se prepară turtuca de Andrei. Conform tradițiilor românești de Sfântul Andrei, turtuca de Andrei se prepară de către fetele de măritat pentru a-și afla ursitul, iar covașa se împarte vecinilor de Sf. Andrei pentru ca vacile să aibă lapte, iar oamenii să fie feriți de strigoi.

Așa cum cozonacul cu nucă este elementul central al mesei de Crăciun și ouăle roșii sunt vedetele mesei de Paște, la fel și turtuca este în centrul mesei de Sfântul Andrei. Aceasta este o turtă tradițională preparată din făină de grâu, apă călduță, drojdie și sare, urmând să fie coaptă în cuptor sau pe plită. Covașa, pe de altă parte, este preparată din mălai, făină de grâu, borș și apă caldă, având un gust dulce-acrișor.

În plus față de turtuca și covasa, coliva este de asemenea pregătită pentru pomenirea morților, un obicei respectat în multe regiuni ale țării în ziua de Sfântul Andrei. Coliva este o mâncare dulce, preparată din grâu fiert, zahăr, nucă și cacao, simbolizând nemurirea sufletului. Obiceiurile culinare de Sfântul Andrei sunt o parte esențială a modului în care românii celebrează această sărbătoare. Acestea nu numai că aduc oamenii împreună la masă, dar și le reamintesc de semnificațiile profunde ale credinței lor.

Cocoace

Tu știai care sunt tradițiile și obiceiurile de Sfântul Andrei? Știai că această sărbătoare este asociată cu numeroase superstiții și mituri în anumite zone ale țării? Înțelegerea și respectarea acestor tradiții și obiceiuri ajuta la conservarea patrimoniului nostru cultural și spiritual. Sperăm că acest articol a reușit să te introducă în lumea tradițiilor și obiceiurilor din cultura poporului român și că de acum înainte vei cunoaște legenda Sfântului Andrei și tradițiile asociate acestei sărbători importante pentru creștini!

Mai multe idei practice pentru tine

Cum revii la o alimentație echilibrată după perioada sărbătorilor? Sfaturi utile

16 februarie 2023

Au trecut și aceste sărbătorile de iarnă și, ca de fiecare dată, fiecare dintre noi am mâncat mai mult și mai nesănătos decât ne propusesem. Și nu este de condamnat, căci cine ar putea rezista rețetei de ceafă de porc la cuptor sau în fața unui platou de ouă umplute? Cine se poate abține să […]

Citește mai mult

Cum să îți realizezi un plan de buget personal: Sfaturi și recomandări utile

18 ianuarie 2024

Suntem convinși că nu de puține ori te-ai întreba cum să-ți gestionezi veniturile într-un mod eficient și cum să-ți organizezi finanțele în așa fel încât să știi exact unde se duce fiecare ban în parte. Fiecare întrebare la care nu găsești răspuns pe plan financiar își are rezolvarea într-un plan de buget personal foarte bine […]

Citește mai mult

Dovleacul: Proprietățile nutritive și beneficiile sale pentru sănătate

26 iulie 2023

Descoperă în acest articol secretele dovleacului, un aliment mult prea subestimat, dar cu nenumărate beneficii pentru sănătate! Îți vom dezvălui de ce e important să incluzi acest fruct în dieta ta zilnică și ce minuni poate face datorită conținutului său bogat în vitamine, minerale și fibre. Vei afla cum te poate ajuta la îmbunătățirea sistemului […]

Citește mai mult

Pregătirea și organizarea cămării pentru toamnă: 10 sfaturi practice

21 august 2023

Pentru toate gospodinele, venirea toamnei înseamnă organizarea cămării, pentru a face loc tuturor bunătăților tradiționale pregătite cu roadele de sezon. Suntem siguri că mulți dintre voi deja ați pregătit murături la borcan sau ați dat deja startul rețetelor de dulceață de casă, cu cele mai gustoase fructe ale verii, așa că nici nu vedem un moment […]

Citește mai mult

5 sfaturi practice pentru pregătirea copilului pentru un nou an școlar

09 august 2023

Începutul unui nou an școlar poate fi plin de emoții atât pentru copii, cât și pentru părinți. Și nu este de mirare, întrucât pregătirea pentru școală nu este nicidecum o sarcină ușoară. Pregătirea copilului pentru școală nu înseamnă doar cumpărarea ghiozdanului și a hăinuțelor pe care le va purta în prima zi, ci și sprijinul […]

Citește mai mult

Câte calorii are carnea de pui? Informații despre valorile nutriționale

15 noiembrie 2022

Carnea de pui este o opțiune populară atunci când vine vorba despre consumul de proteine slabe, întrucât conține o cantitate semnificativă într-o singură porție, fără prea multe grăsimi. În plus, carnea de pui poate fi pregătită ușor acasă și este disponibilă în majoritatea restaurantelor. Preparatele din pui pot fi găsite în aproape orice meniu, indiferent […]

Citește mai mult

Ordinea cărnii la grătar: Ghid cu recomandări și sfaturi utile

15 noiembrie 2022

O știm cu toții, orice român iubește un grătar bine făcut! Fie că facem noi grătarul, fie că ieșim la grătar cu familia și prietenii și altcineva pregătește carnea la grătar, iubim să servim preparate suculente la grătar. Carnea la grătar naște, însă, cele mai diverse întrebări în mintea acelor persoane „nu atât de pricepute” […]

Citește mai mult

Idei creative pentru servirea guacamole-ului: Gustări și feluri de mâncare inedite

16 noiembrie 2023

Atunci când vine vorba de gustări și preparate inedite, gastronomia internațională este o sursă infinită de idei de rețete delicioase. O astfel de inspirație culinară ne oferă și bucătăria mexicană, ale cărei delicii sunt savurate în toate colțurile lumii și care încântă orice gurmand prin varietate și gusturi deosebite. Și pentru că ne place să […]

Citește mai mult

Lista de cumpărături pentru grătar: Ghid util și recomandări

16 noiembrie 2022

Sezonul grătarelor pare că a ajuns la final odată cu sfârșitul verii, însă avem o veste bună pentru iubitorii preparatelor la grătar: vremea se anunță în continuare la fel de frumoasă! Și la așa zile însorite, cu siguranță, deja te gândești la un grătar apetisant în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Înainte de a […]

Citește mai mult

Alimentația în perioada postului: Sfaturi și recomandări utile

22 noiembrie 2022

Ți se pare dificil să ții post? Ei bine, secretul este următorul: nu trebuie să te raportezi la această perioadă în care renunți la produsele de origine animală ca la una plină de restricții alimentare, ci ca la o alternativă sănătoasă la felul în care ai mâncat până acum. Gândește-te la faptul că vegetarienii au […]

Citește mai mult