Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Tipuri de vinuri: Caracteristici, diferențe și sfaturi utile

Ne place vinul în toate formele sale, fie că este alb sau roșu, dulce sau sec, liniștit sau spumant. Fiecare dintre noi și-a ales deja un vin preferat, pe care îl consumă de fiecare dată când are ocazia sau pe care îl păstrează pentru momentele speciale din viață. Alegerea unui vin bun, de calitate, poate fi însă destul de dificilă dacă ești amator, căci există mii de soiuri de struguri și tipuri de băuturi, fiecare unic prin arome, buchet și conținut.

Capacitatea de a deosebi vinurile poate atinge nivele nebănuite, iar somelierii celebri au un simț gustativ și olfactiv antrenat de-a lungul a zeci de ani. Asta nu înseamnă că nu putem distinge câteva caracteristici de bază. Și cum cunoașterea tipurilor de vinuri implică o mulțime de informații, de la soiurile de struguri la regiunile geografice și profilurile aromatice, îți prezentăm în articolul următor principalele tipuri de vin, caracteristicile acestora și diferențele dintre ele, dar și sfaturi de alegere a celui mai bun vin.

Dacă vrei să te transformi într-un consumator de vinuri familiarizat cu nuanțele acestui subiect, te invităm să descoperi clasificarea vinurilor, care sunt cele mai renumite tipuri de vin din lume, ce soiuri de struguri sunt cultivate și cum poți alege vinul ideal pentru tine!

Clasificarea vinurilor: Caracteristici și diferențe

Criteriile care împart vinurile în anumite tipuri și categorii nu sunt deloc puține: de la culoare, gust și miros, până la vechimea vinului. O sticlă de vin poartă cu ea istoria locului din care provine și aroma soiurilor de struguri din care a fost realizată, însă criteriile de clasificare sunt mult mai ample, așa că îți recomandăm să citești în continuare pentru a le descoperi.

Tipuri de vin în funcție de culoare

O trăsătură distinctivă a vinurilor este culoarea, aceasta exprimând tipul de struguri utilizați în procesul de fabricare. Iată care sunt principalele tipuri de vin în funcție de culoarea acestora:

 • Vinurile roșii – acestea provin din soiuri de struguri precum Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec, Pinot Noir sau Shiraz. Culoarea vinurilor roșii este preluată din pielița bobului de strugure, în timp ce intensitatea culorii este dată de timpul în care mustul a intrat în contact cu pielița.
 • Vinurile albe – aceste tipuri de vinuri provin din soiuri de struguri precum Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel sau Riesling. Vinurile albe pot fi, la rândul lor, clasificate în patru nuanțe: alb limpede, alb apos, alb auriu și alb gălbui. Diferențierile fiecărui tip de vin alb sunt date de lemnul butoaielor în care sunt lăsate să se maturizeze.
 • Vinurile rosé – se produc din soiurile de struguri roșii. Aceste tipuri de vinuri sunt produse dintr-un must care rămâne pentru puțin timp în contact cu pielița bobului de strugure, ceea ce oferă culoarea oricărui vin rosé.
sticle de vin rosu si roz

Tipuri de vin în funcție de gradul de maturare a strugurilor

În funcție de gradul de maturare a strugurilor, vinurile pot fi de masă, de calitate superioară sau de origine controlată. Îți vom vorbi în rândurile următoare despre caracteristicile fiecărui tip de vin în parte, în așa fel încât, data viitoare când te vei afla în fața unei selecții de vinuri, să faci alegerea ideală!

 • vinurile de masă – sunt acele tipuri de vinuri cu o tărie alcoolică între 8,5 și 9,5%, destinate consumului curent;
 • vinurile de calitate superioară – sunt acele sortimente care au menționată pe etichetă notația VS, IG sau VSIG, indicație de proveniență geografică, alături de mențiunea soiului de struguri din care au fost produse; aceste vinuri au o tărie alcoolică de minim 9,5%.
 • vinuri de origine controlată – sunt tipurile de vinuri DOC; au o tărie de minimum 11% și un conținut de zaharuri de 190 grame la litru. Vinurile de origine controlată sunt întotdeauna alegerea cunoscătorilor și încununează ideal o masă specială. Când alegi un astfel de tip de vin, vei vedea că pe etichetă se găsesc informații privind podgoria, soiul de struguri și modul de cultură. Mai mult, aceste sortimente de vinuri pot purta mențiunea DOC, în urma aprobării și hologramei obținute de la Ministerul Agriculturii.
persoana tine in mana o sticla de vin alb

Tipuri de vin în funcție de cantitatea de zahăr conținută

Atunci când vorbim despre gustul vinului, facem referire, în primul rând, la cantitatea de zaharuri reziduale pe care o conține băutura. Cantitatea de zahăr conținută duce și ea la o clasificare a tipurilor de vin. Prin urmare, există următoarele tipuri de vin:

 • sec – are un conținut de zaharuri de până la 49 g/l;
 • demisec – are un conținut de zaharuri între 4 și 12 g/l;
 • demidulce – are un conținut de zaharuri între 12 și 50 g/l;
 • dulce – are un conținut de zaharuri de peste 50 g/l;

Desigur, aromele vor varia și în funcție de soiul de struguri, dar și de zona în care acesta a crescut.

Tipuri de vin în funcție de învechire sau timpul de maturare

Orice cunoscător de vinuri știe că maturarea vinurilor se face în recipiente mari, precum butoaiele, dar și prin învechirea în sticlă. Vinurile pot fi distinse și în funcție de tipul de maturare, în butoaie de stejar. Acest tip de maturare este folosit în mod special pentru vinurile roșii și este trecută pe eticheta sticlei.

În colecția oricărei crame, există vinuri vechi ale aceleiași podgorii, de calitate diferită, în funcție de caracteristicile recoltei fiecărui an. Acesta este și motivul pentru care doar vinurile produse în cei mai buni ani pentru struguri sunt considerate vinuri de colecție.

sticle si pahare de vin langa ciorchini de struguri

Cele mai renumite tipuri de vin din lume

Așa cum știm cu toții, vinul este una dintre cele mai apreciate băuturi la nivel mondial. Dintre toate tipurile de vin, există câteva recunoscute în întreaga lume și care și-au câștigat renumele datorită aromei deosebite. Exact despre acele vinuri ușor de recunoscut și pe care, cel mai probabil, deja le-ai gustat vom vorbi în cele ce urmează.

Vinuri populare

În țări precum Austria sau Statele Unite, se consumă mai degrabă vin alb, în timp ce vinul roșu este preferatul italienilor, francezilor și al spaniolilor. Potrivit ultimului clasament realizat de Organizația Internațională a Viei și a Vinului, cel mai mare producător de vin, la nivel global, este Italia, urmată de Franța, Spania, Australia și Statele Unite. Iată care sunt cele mai populare tipuri de vinuri din lume:

Vinurile albe

 • Chardonnay – unul dintre cele mai cunoscute tipuri de vin din lume. Acesta este de origine franceză, din regiunea Burgundiei, soiul de struguri care produce acest vin fiind cultivat și în România.
 • Sauvignon Blanc – un vin alb de origine franțuzească, obținut din strugurii cu același nume. Acest tip de vin are o aromă fructată și ierboasă și poate fi sec sau dulce.
 • Riesling – un vin aromat, fructat, care își are originea în Germania. În țara noastră, este cunoscut Rieslingul italian, fiind un vin sec și sobru.
 • Pinot Gris – un vin alb sau rosé ale cărui caracteristici diferă de la o regiune la alta.
 • Chenin Blanc – tot un tip de vin franțuzesc alb, din Valea Loarei. Acest sortiment de vin are un nivel ridicat de aciditate, ceea ce-l face ideal pentru desert sau pentru spumante.
sticla de vin alb langa chirchini de struguri albi

Vinurile roșii

 • Merlot – este, poate, cel mai cunoscut vin roșu, dar și unul dintre cele mai accesibile. Cu o aromă ușor fructată, o culoare intensă și o textură bogată, acest vin este potrivit alături de fripturi sau brânzeturi.
 • Pinot Noir – este un vin franțuzesc sec, asociat cu regiunea Burgundia, însă este produs într-o mulțime de țări. Acest tip de vin se distinge prin aroma plăcută, îmbogățită cu fructe de pădure.
 • Shiraz – este un celebru vin roșu australian, cu un conținut ridicat de alcool, produs la scară largă și în țări precum Africa de Sud, Spania, Italia și Statele Unite.
 • Jerez – un vin spaniol foarte apreciat, produs în regiunea viticolă Andaluzia. Acesta face parte din categoria vinurilor speciale, fortificate, fiind adesea întâlnit printre vinurile de colecție.
 • Taurasi – unul dintre cele mai cunoscute vinuri din Italia, dens, cu o aromă fructat-lemnoasă, obținut din soiuri de struguri cultivați în regiunea Campania din sudul Italiei.
sticla de vin rosu

Vinuri scumpe, de calitate excepțională

Cele mai scumpe și cele mai bune vinuri din lume sunt, desigur, cele de colecție, care provin din producții de struguri din ani considerați excepționali pentru recoltă, dar și vinurile specifice anumitor zone geografice, recunoscute pentru criteriile stricte în ceea ce privește selecția calității. Printre vinurile de excepție se numără:

 • Medoc – considerat cel mai bun vin roșu din Franța, produs din struguri Carmenere.
 • Chablis – un vin alb franțuzesc, produs în Burgundia. Acesta are o aromă citrică și o aciditate ridicată, iar soiurile de struguri pentru acest vin alb sunt Chardonnay.
 • Brunello di Montalcino – este unul dintre cele mai apreciate vinuri italienești. Este produs în Toscana, din soiuri de viță-de-vie pentru vin roșu alese precum Sangiovese. Are o aromă rubinie intensă și se consumă la aproximativ patru ani de la recoltare.
 • Pomerol – este un vin roșu din Bordeaux și este produs din struguri Merlot.
 • Amarone – cunoscut și sub denumirea de Amarone della Valpolicella, Amarone este un vin roșu sec, italienesc, produs din combinații de struguri pentru vin precum Corvina, Rondinella și alte soiuri aprobate de struguri.
sticle de vin langa un platou cu branza si mezeluri

Principalele soiuri de struguri cultivate în România și în lume

Multe dintre vinurile enumerate mai sus poartă aceeași denumire și preiau mult din elementele care stau la baza soiurilor de struguri și caracteristicilor lor, așa cum se întâmplă în cazul vinurilor Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Riesling sau Pinot Noir. Aceasta nu se aplică, însă, pentru toate tipurile de vin. Iată care sunt cele mai cunoscute soiuri de struguri cultivate în țara noastră și în lume!

Soiuri de struguri românești

Pe rafturile supermarketurilor din România, inclusiv în magazinele Profi, vei găsi cu siguranță o selecție variată de sticle de vin, produse din cele mai cunoscute soiuri de struguri românești. Dintre acestea menționăm:

 • Fetească Neagră – un soi românesc de struguri negri, din care se obțin atât vinuri roșii, cât și rosé. Aroma acestui tip de vin amintește de cel al murelor și prunelor.
 • Fetească Albă – printre cele mai populare soiuri de struguri albi. Feteasca Albă este un soi românesc vechi și valoros de struguri, din care se obțin atât vinuri seci, cât și demiseci și care au un conținut echilibrat de alcool.
 • Fetească Regală – este un soi românesc de struguri albi, larg răspândit în prezent. Acești struguri au pulpa zemoasă și o aromă discretă care poate fi regăsită și în soiurile de vin cu același nume.
 • Negru de Drăgășani – acești struguri pentru vin sunt negri, rezultați din amestecul soiurilor Negru vârtos cu Saperavi. Din această combinație de soiuri de struguri se obține un vin roșu cu o culoare intensă și note de fructe de pădure și cireșe.
 • Grasa de Cotnari – un alt soi de struguri tradițional, cultivat de câteva secole pe teritoriul țării noastre. Acest soi de struguri este recoltat, de regulă, târziu, obținându-se un vin dulce.
 • Tămâioasa Românească – unul dintre cele mai vechi și mai aromate soiuri de struguri cultivate pe teritoriul României, din care se obține un vin alb, dulce. Aceste soiuri de struguri tămâioși sunt întâlnite în podgorii precum Murfatlar, Cotnari, Huși sau Dealu Mare.
vin rosu si alv pe un butoi in gradina

Soiuri de struguri internaționale

În gama de produse Profi, vei găsi și câteva dintre cele mai populare vinuri din lume, obținute din soiuri de struguri internaționale. Printre cele mai cultivate soiuri se numără:

 • Sauvignon Blanc – cultivat în mod special în Franța, de unde este originar. Este un soi de struguri albi, cu aromă ierboasă, care se cultivă în prezent și în România.
 • Cabernet Sauvignon – soiul vine tot din Franța, mai precis din Bordeaux, iar vinurile obținute din acești struguri au o culoare rubinie și o vigoare deosebită.
 • Muscat Ottonel – este un soi de struguri albi, de origine franțuzească; a fost cultivat pentru prima dată în Angers, Franța. Acesta este rezultatul încrucișării soiurilor Muscat de Saumur și Chasselas Doré.
 • Riesling Italian – acest soi este cultivat în multe podgorii din România, în vederea obținerii unor vinuri de calitate superioară care pot fi seci, demiseci sau demidulci. Vinurile obținute din acești struguri au o aromă dulce și pot fi păstrate pentru învechire.
 • Chardonnay – un soi de struguri albi, de origine franțuzească, cultivat în întreaga lume. Din acest soi se obțin vinuri albe, cu un corp mediu și arome clare de fructe, combinate cu arome citrice și vanilie.
 • Merlot – un soi de struguri negri, cultivat pentru prima dată în Franța. Din strugurii Merlot se obțin vinuri seci și care au o tărie alcoolică între 12 și 12,5%.
 • Pinot Noir – provine din Burgundia, aflându-se în topul celor mai cultivate soiuri de struguri din lume.
sticla de vin rosu pe un butoi in gradina

Cum alegi vinul potrivit: sfaturi utile de selecție

Acum, că ai aflat care sunt principalele tipuri de vin, dar și care sunt cele mai cultivate soiuri de struguri pentru vin rosé, alb și roșu, nu mai rămâne decât să-ți oferim și câteva sfaturi utile pentru a ne asigura că alegi cele mai bune vinuri atât pentru a le degusta în tihnă, cât și pentru seratele speciale, alături de familie și prieteni.

Și cum suntem siguri că în revistele Profi întâlnești adesea cele mai ofertante prețuri la vinuri de calitate, ne dorim să-l alegi întotdeauna pe cel potrivit. Iată recomandările noastre privind selecția tipurilor de vinuri:

 • Dacă la o cină în familie există pe masă preparate din pui sau sosuri cremoase, indicat ar fi să te orientezi către o sticlă de Chardonnay.
 • Un Riesling italian se va potrivi excelent cu preparate din bucătăria asiatică sau mâncăruri apetisante pe bază de carne de porc.
 • Le pregătești invitaților fructe de mare? Atunci Pinot Gris este cea mai inspirată alegere, în special alături de crustacee. La fel de potrivit este și un Sauvignon Blanc!
 • Cauți pereche perfectă pentru o friptură suculentă din carne roșie? Atunci, un pahar de Cabernet Sauvignon i se va alătura perfect!
 • Carnea de vânat se va potrivi de minune cu o sticlă de Pinot Noir. Desigur, un astfel de vin roșu este ideal și pentru friptura de vițel sau carnea de iepure.
 • Gătești miel sau rață la cuptor? În acest caz, ar trebui să alegi cu siguranță o sticlă de Merlot, pentru deliciul invitaților.
 • Te răsfeți cu un platou delicios de brânzeturi și nuci? Un pahar de vin rosé este exact ceea ce căutai! Dacă există și prosciutto în toată această combinație, poți opta chiar și pentru un pahar de Prosecco!
vin rosu lana o friptura cu rosmarin

Vinul este, fără doar și poate, o băutură unică, iar recunoașterea unui vin de calitate este o adevărată artă, pe care puține persoane o stăpânesc în totalitate. Însă, amatori sau profesioniști, cu toții avem o pasiune față de licoarea lui Bachus, așa că ne-am bucura dacă ai reușit să-ți faci o idee despre cele mai importante tipuri de vin. Cunoscând caracteristicile fiecăruia, cu siguranță, vei reuși să alegi cel mai bun vin, în funcție de gusturile și preferințele tale. Dacă-ți descarci și aplicația Profi, vei avea un motiv în plus să te răsfeți cu un pahar de vin la fiecare cină!

Mai multe idei practice pentru tine

Ziua Copilului: Top 5 idei de activități în familie

22 mai 2023

Sărbătorirea Zilei Copilului este un moment deosebit în care ne putem petrece timpul cu cei mici și să le oferim experiențe memorabile. Pentru a vă ajuta să planificați o zi specială în familie, îți vom prezenta în continuare un top 5 cu idei de activități care să te inspire.  Cum să organizăm o zi de […]

Citește mai mult

Alimente de origine vegetală: ce poți mânca oricând?

28 martie 2023

Alimentele de origine vegetală sau alimentația plant-based reprezintă o tendință alimentară relativ recentă. Pe fondul popularității dietei low-carb de la sfârșitul anului 2010, alimentația plant-based este o nouă filozofie alimentară, care câștigă din ce în ce mai multă apreciere în prezent și care este susținută de o mulțime de cercetări științifice.  Definiția unei diete bazate […]

Citește mai mult

Asocierea vinului cu preparatele culinare: reguli de bază

18 ianuarie 2023

Atunci când vine vorba despre asocierea vinului cu preparatele culinare din meniu, există două categorii de persoane: cele care aleg sortimentele de vin la întâmplare, în funcție de intuiție și preferințele personale, și cele care iau în considerare toate aspectele pentru a alege acel tip de vin adecvat preparatului din farfurie. Nu este nicidecum un […]

Citește mai mult

Curățenia generală: Sfaturi utile, greșeli de evitat și produse recomandate

16 noiembrie 2022

Orice persoană își dorește o locuință curată și ordonată, învăluită într-o atmosferă caldă și primitoare. Curățenia nu este importantă doar din punct de vedere estetic, ci și al sănătății, deoarece acarienii, alergenii, microbii și germenii se înmulțesc rapid într-un mediu plin de praf și mizerie, ceea ce poate duce la afecțiuni grave de sănătate. Pentru […]

Citește mai mult

Idei de cadouri pentru 1 martie: cum faci alegerea potrivită?

16 februarie 2023

Prima zi de primăvară este cu adevărat una deosebită, căci luna martie debutează cu o săptămână de adevărat răsfăț pentru doamne și domnișoare, cu atât mai mult cu cât acestora li se oferă din plin tot felul de cadouri atractive și speciale. Ziua de 1 martie este un moment în care ne dorim să surprindem […]

Citește mai mult

Alimentația de primăvară: 10 alimente pe care să le consumi în această perioadă

16 martie 2023

Primăvara începe să-și facă simțită prezența cu pași timizi, deși, calendaristic vorbind, ea este deja aici. Temperaturile cresc și simțim un suflu de energie în aer, iar adesea semnele noului sezon apar cel mai rapid în farfurie. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația noastră de zi cu zi, din motive ce țin […]

Citește mai mult

Cum să organizezi un picnic reușit? Sfaturi și produse recomandate

12 iulie 2023

Vremea devine din ce în ce mai plăcută, parcurile sunt pline de flori, pădurile sunt înverzite, iar soarele parcă ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în natură și să ne bucurăm de el. Altfel spus, este sezonul picnicului și al distracției în aer liber! Și asta pentru că vara se apropie cu pași […]

Citește mai mult

Cum să reciclezi în bucătărie? Sfaturi și recomandări utile

30 iunie 2023

Reciclarea este o practică esențială pentru protejarea mediului înconjurător și conservarea resurselor naturale. Bucătăria este un loc important în care este generată o cantitate semnificativă de deșeuri, însă la fel de bine se poate transforma și într-un spațiu în care poți implementa cu ușurință diverse practici de reciclare. Dacă și tu te întrebi cum să […]

Citește mai mult

Lista de cumpărături pentru grătar: Ghid util și recomandări

16 noiembrie 2022

Sezonul grătarelor pare că a ajuns la final odată cu sfârșitul verii, însă avem o veste bună pentru iubitorii preparatelor la grătar: vremea se anunță în continuare la fel de frumoasă! Și la așa zile însorite, cu siguranță, deja te gândești la un grătar apetisant în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Înainte de a […]

Citește mai mult

Cele mai bune vinuri albe: Sfaturi și recomandări utile

23 noiembrie 2022

Mulți necunoscători ai vinurilor ar putea face greșeala comună de a considera că doar cei care beau vin roșu se distrează. Însă vinul roșu pur și simplu nu poate concura cu „distracția” ce vine odată cu savurarea unui vin alb fabulos. În fond, ce crezi că beau oamenii pe acele iahturi luxoase sau lângă piscină, […]

Citește mai mult