Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Beneficiile vinului roșu: ce proprietăți deosebite are această băutură?

Vinul roșu este mai mult decât băutura perfectă pentru o cină romantică. Această licoare are numeroase beneficii pentru sănătate și merită savurată în fiecare zi. Știm că, în general, specialiștii pun accentul pe efectele negative ale alcoolului pentru organism, însă în cazul vinului, consumul acestuia cu moderație poate avea beneficii incredibile pentru sănătate.

Dintre toate tipurile de vin, cel roșu s-a dovedit a fi cel mai benefic pentru sănătatea consumatorilor. Tocmai din acest motiv, articolul de astăzi este dedicat vinului roșu și beneficiilor acestuia. Mai mult, în rândurile următoare, vei descoperi și proprietățile acestei licori alături de valorile nutriționale și semnificația unui consum moderat de vin. Iată ce beneficii îți poate aduce un pahar de vin pe zi!

Proprietățile și valorile nutriționale ale vinului roșu

Vinul, indiferent că vorbim despre vinul roșu, alb sau rosé este o băutură naturală, obținută din must de struguri. Vinului roșu i se transferă într-o proporție mare proprietățile strugurilor negri din care este obținut. Astfel, în 100 ml de vin roșu sunt prezente, în medie, următoarele valori nutriționale [1]:

  • calorii: 68;
  • proteine: 0,1;
  • carbohidrați: 2,5;
  • grăsimi și fibre: 0;
  • potasiu: 100 mg;
  • magneziu: 20 mg;
  • fosfor: 20 mg;
  • calciu: 7 mg;
  • fier: 0,9 mg;
  • vitamina B1: 0,01 mg;
  • vitamina B2: 0,02 mg.

Totodată, pe lângă vitamine și minerale care, deși prezente în cantități mici, sunt esențiale pentru organism, într-un pahar cu vin roșu vei regăsi și alte substanțe benefice pentru corp și minte, dintre care enumerăm:

  • Polifenoli – substanțe antioxidante care previn formarea radicalilor liberi și au acțiune regenerativă asupra organismului;
  • Resveratrol – cel mai puternic antioxidant și un polifenol cu proprietăți anti-aging care se găsește în cantități mari în coaja și în sâmburii strugurilor și care are beneficii uimitoare pentru organism [2];
  • Flavonoide – antioxidanți cu efect benefic asupra sistemului imunitar, dar și cu efecte antiinflamatoare;
  • Melatonina – un hormon natural implicat în regularea ritmului circadian, cu rol important în ceea ce privește calitatea somnului.
persoana toarna vin vosu doua pahare

Soiuri de vin roșu și proprietățile lor

În mare parte, toate vinurile roșii pe care le vei găsi pe rafturile din supermarket vor avea aceleași proprietăți, însă dacă vom analiza diferite soiuri în parte, vom descoperi că acestea se deosebesc într-o oarecare măsură și că putem alege vinul roșu bazându-ne pe proprietățile lui. Iată câteva dintre cele mai populare tipuri de vin roșu și proprietățile acestora:

  • Cabernet, Shiraz sau Merlot – au un conținut ridicat de procianide și flavonoide care contribuie la sănătatea vaselor de sânge și care reduc riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral;
  • Pinot Noir – are cea mai mare concentrație de resveratrol, prin urmare posedă proprietăți antiîmbătrânire și antitumorale excepționale;
  • Cabernet Sauvignon sau Sagrantino – au cel mai ridicat nivel de polifenoli [3].

Care sunt beneficiile vinului roșu?

Efectele vinului roșu consumat cu moderație sunt bine cunoscute. Antioxidanții din vinul roșu sunt principalii responsabili de beneficiile vinului roșu și, pe termen lung, vinul roșu ajută la prevenirea unor afecțiuni serioase. Desigur, dacă este susținut de o alimentație echilibrată și variată și de sport. Iată care sunt cele mai importante beneficii pe care vinul roșu le aduce organismului!

Vinul roșu poate preveni dezvoltarea unor tipuri de cancer

Resveratrolul, un antioxidant cu efect antitumoral pe care vinul roșu îl deține din plin, este una dintre cele mai cunoscute substanțe pentru efectele sale de prevenire a cancerului. În testele efectuate în laborator, resveratrolul și-a demonstrat eficiența în reducerea incidenței tumorilor, inhibând dezvoltarea celulelor canceroase.

Mai mult, resveratrolul are și efect antiinflamator, proprietate care contribuie la diminuarea riscului de îmbolnăvire de cancer, precum și la scăderea evoluției acestei boli [4].

Vinul roșu poate oferi un somn odihnitor

Somnul este unul dintre elementele de bază ale unui stil de viață sănătos, iar melatonina conținută de vinul roșu este un real ajutor în tratarea tulburărilor de somn. Ei bine, combinația de melatonină și alcool este una benefică în acest caz și transformă vinul roșu în băutura perfectă pentru masa de seară. Un pahar cu vin roșu înainte de culcare poate face minuni în ceea ce privește calitatea somnului, așa că îți poți selecta vinului preferat din colecția de vinuri de la Profi.

Vinul roșu are rol antiinflamator

Resveratrolul, așa cum menționam anterior, este substanța responsabilă pentru beneficiile antiinflamatoare ale vinului roșu [4]. Inflamația este un răspuns al organismului la factorii nocivi, așa cum sunt microorganismele patogene, factorii iritanți sau celulele bolnave, astfel încât orice substanță cu efect antiinflamator poate ajuta la ameliorarea efectelor neplăcute ale acestor afecțiuni.

Vinul roșu aduce beneficii în cazul aterosclerozei

Antioxidanții prezenți în vinul roșu stimulează producerea de oxid nitric, un agent vasodilatator care ajută la menținerea sănătății arterelor. Mai mult, oxidul nitric funcționează asemenea unui neurotransmițător care facilitează transmiterea mai rapidă a informațiilor, având o importanță deosebită pentru funcția cerebrală [4].

Vinul roșu are beneficii în cazul pietrelor la rinichi

Un studiu [5] a demonstrat că un pahar de vin roșu pe zi diminuează cu aproximativ 31% riscul apariției pietrelor la rinichi și a bolilor cronice. În plus, alcoolul este recunoscut pentru proprietățile sale diuretice, sporind formarea urinei și ajutând la o mai bună funcționare a aparatului renal. Astfel, consumat cu moderație, vinul roșu poate preveni apariția pietrelor la rinichi. Același efect îl pot avea cafeaua și ceaiul pe care le vei regăsi din plin în gama de produse Profi.

doua persoane chiocnesc doua pahare cu vin rosu

Alte beneficii ale vinului roșu

În afara principalelor beneficii ale vinului roșu, această băutură are și alte efecte benefice importante asupra organismului, precum:

Prevenirea răcelilor

Se pare că persoanele care consumă vin roșu au un risc mai mic de îmbolnăvire față de cei care nu beau vin roșu, mai ales atunci când este vorba despre răcelile sezoniere.

Prevenirea afecțiunilor cardiovasculare

Consumat în cantități moderate, vinul aduce beneficii și pentru sănătatea inimii și, în speță, în prevenirea bolilor cardiovasculare, mai cu seamă că licoarea are un efect dovedit în ceea ce privește fluidizarea sângelui [4]. De asemenea, vinul roșu poate scădea nivelul colesterolului rău din organism.

Prevenirea diabetului

Pentru că vinul roșu ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, acesta este considerat un aliat de nădejde în prevenirea diabetului [4].

Prevenirea obezității

Resveratrolul este un ingredient cu efect benefic în arderea grăsimilor și activarea metabolismului, în așa fel încât să ne menținem în formă și să putem evita acumularea kilogramelor în plus.

Efectul afrodisiac

Datorită stimulării sângelui, se spune despre vin că este un afrodisiac veritabil, mai ales că alcoolul are efect dezinhibant. Un studiu realizat recent a relevat faptul că femeile care consumă vin roșu în mod regulat au un apetit sexual mai mare față de cele care beau alte tipuri de alcool sau care nu consumă deloc alcool.

Alungarea stresului

Atât datorită alcoolului, cât și substanțelor precum polifenolii sau melatonina, vinul roșu este o băutură care elimină stresul și care promovează starea de relaxare. Tocmai de aceea, un pahar de vin roșu seara poate face minuni în ceea ce privește destresarea și relaxarea.

Ce înseamnă un consum moderat de vin roșu?

Vinul roșu are o mulțime de beneficii, însă, pentru a te putea bucura de ele, acesta trebuie consumat cu moderație. Un pahar de vin roșu pe zi, mai exact 250 de ml în cazul femeilor și 400 de ml în cazul bărbaților, este cantitatea care îți va aduce astfel de beneficii. Excesul, de cealaltă parte, va avea un efect exact opus.

Chiar dacă vinul roșu are numeroase substanțe benefice, acesta rămâne, în fapt, o băutură alcoolică, ceea ce atrage după sine un risc ridicat de dependență, dar și afecțiuni ale ficatului și nu numai. Totodată, persoanele hipertensive nu ar trebui să consume vin roșu decât ocazional și în cantități mici, fiindcă vinul roșu crește tensiunea arterială.

De asemenea, trebuie să știi că nu orice vin roșu prezintă beneficiile despre care ți-am vorbit anterior. Aceste proprietăți țin foarte mult de calitatea vinului. Prin urmare, fie optezi pentru un vin roșu de casă, preparat în condiții sigure și naturale, fie citești cu atenție eticheta produselor din magazin și alegi băuturi cât mai naturale, certificate ecologic.

barbat isi toarna un pahar de vin rosu

Dacă vrei să te bucuri cu adevărat de beneficiile vinului roșu și de savoarea acestuia, ține cont de recomandările noastre și alege cel mai bun vin roșu din magazinele Profi. Mai mult, îți sugerăm să-ți descarci aplicația Profi, pentru a profita de cele mai avantajoase promoții atunci când vrei să alegi un vin bun. În final, nu uita că vinul roșu își arată adevăratele arome alături de carnea roșie și servit la o temperatură de 18 grade Celsius!

Referințe:

  1. www.weightlossresources.co.uk. “How Many Calories in Red Wine.” Calories in Wine, Red – Weight Loss Resources, www.weightlossresources.co.uk/calories-in-food/alcoholic-drinks/wine-red.htm. Accessed 4 Oct. 2022.
  2. “The Truth about Red Wine and Heart Health.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281. Published 14 Jan. 2022. Accessed 4 Oct. 2022.
  3. staff, Wine Spectator. “Health Q&A: Which Wines Are Highest in Polyphenols?” Wine Spectator, Wine Spectator, www.winespectator.com/articles/which-wines-high-in-polyphenols-like-ellagic-acid-and-resveratrol-are-the-healthiest-57195. Published 10 Oct. 2018. Accessed 4 Oct. 2022.
  4. “What Are the Benefits of Drinking Red Wine?” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/265635. Updated 25 Sept. 2022. Accessed 4 Oct. 2022.
  5. “Study Suggests a Little Wine May Be Good for Your Kidneys.” National Kidney Foundation, www.kidney.org/news/newsroom/nr/study-wine. Published 13 Nov. 2014. Accessed 4 Oct. 2022.

Mai multe idei practice pentru tine

Ce este bine să mănânci vara? Află ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta ta

30 iunie 2023

În zilele călduroase de vară, organismul nostru este suprasolicitate la maximum, pentru a putea face față căldurii excesive, umidității sau, dimpotrivă, ambientului prea uscat, precum și diferențelor mari de temperatură din interior și exterior. Tocmai de aceea, este important să reconsiderăm anumite obiceiuri alimentare, în așa fel încât să putem susține organismul pentru a rămâne […]

Citește mai mult

Tradiții, obiceiuri și superstiții românești de Paște

19 aprilie 2023

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine. Indiferent de regiunea, Învierea Domnului aduce cu sine tradiții și obiceiuri de Paște dintre cele mai diverse, transmise din generație în generație. Și aici nu vorbim doar despre vopsitul ouălor, despre pască și preparate din carne de miel, ci despre multe alte tradiții care sunt bine […]

Citește mai mult

Cei mai buni cărbuni de grătar: Tipuri, sfaturi și utilizări

15 noiembrie 2022

Aproape toată lumea iubește carnea la grătar. Desigur, dacă grătarul este bine făcut! Indiferent de anotimp, ne bucurăm de carne și de legume apetisante, făcute pe grill. Însă știi care sunt cele mai importante elemente care stau la baza unui grătar reușit? Ei bine, acestea sunt grătarul, desigur, carnea pentru grătar și cărbunele de grătar. […]

Citește mai mult

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

15 noiembrie 2023

În cultura tradițională românească, Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este prăznuit în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Ziua de Sfântul Andrei este o zi specială pentru români, întrucât acesta este primul dintre apostolii care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei – Sfântul Apostol Andrei fiind considerat cel care a creștinat poporul român. […]

Citește mai mult

Cum să prepari prăjitura Cușma lui Guguță: rețeta pas cu pas

11 iulie 2024

Niciodată nu am zis „nu” vreunui desert și când vei vedea ce surpriză ți-am pregătit în acest articol, cu siguranță și ție îți va veni destul de greu să poți spune pas unui astfel de deliciu. Este vorba despre prăjitura Cușma lui Guguță, unul dintre cele mai iubite deserturi din bucătăria moldovenească.  Cu o istorie […]

Citește mai mult

Cum să pregătești mămăliga cu brânză la cuptor: Sfaturi și ingrediente necesare

20 noiembrie 2023

\ Este de prisos să-ți spunem că bucătăria românească înglobează cele mai savuroase arome și preparate tradiționale, întrucât suntem siguri că ai „testat” până acum delicii românești cât cuprinde! Noi, cei de la Profi, mereu aducem vorba pe blog despre preparatele tradiționale românești, pe care ne place să le gătim ori de câte ori avem ocazia. […]

Citește mai mult

Cum se marinează carnea de porc: Sfaturi utile pentru un gust desăvârșit

15 noiembrie 2022

Alături de frăgezirea mecanică sau saramură, marinata este una dintre cele mai cunoscute metode prin care carnea de porc poate căpăta o textură mai fină și o aromă deosebită, în funcție de ingredientele pe care le folosești. Orice gospodină știe că o friptură de porc făcută ca la carte depinde de mulți factori, iar marinata […]

Citește mai mult

Cum să prepari nuggets de pui acasă: sfaturi pentru cea mai delicioasă rețetă

08 aprilie 2024

Într-un top al celor mai îndrăgite preparate din bucătăria americană, rețeta de nuggets de pui cu siguranță se remarcă prin gustul său savuros. Crochetele de pui sunt unul dintre cele mai iubite și apreciate feluri de mâncare pentru copii și adulți deopotrivă. Gustul crocant și suculent al acestor bucăți de carne de pui învăluite în […]

Citește mai mult

Idei de cadouri pentru 1 martie: cum faci alegerea potrivită?

16 februarie 2023

Prima zi de primăvară este cu adevărat una deosebită, căci luna martie debutează cu o săptămână de adevărat răsfăț pentru doamne și domnișoare, cu atât mai mult cu cât acestora li se oferă din plin tot felul de cadouri atractive și speciale. Ziua de 1 martie este un moment în care ne dorim să surprindem […]

Citește mai mult

Economisirea la cumpărături: cum să găsești cele mai bune oferte și reduceri

09 aprilie 2024

Este adevărat, cumpărăturile sunt o parte inevitabilă a vieții noastre, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să depășim bugetul pentru a ne satisface nevoile sau dorințele. Cu puțină planificare și atenție la detalii, poți economisi bani considerabil și poți profita la maximum de fiecare bănuț cheltuit.  Dacă și tu dorești să pui accentul pe […]

Citește mai mult