Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum se vopsesc ouăle de Paște? Metode și trucuri pentru o culoare strălucitoare

În Săptămâna Mare, fiecare zi are o semnificație specială pentru credincioși. În casă și în grădină gospodarii lucrează intens pentru a aduce la bun sfârșit toate treburile casnice, în timp ce principala activitate a gospodinelor în Joia Mare este reprezentată de vopsirea ouălor de Paște, ca o tradiție moștenită de generații. Așa cum știm cu toții, ouăle de Paște sunt un simbol al sărbătorilor pascale, motiv pentru care acestea nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare.

Fiind în centrul atenției, îți vei dori ca ouăle să fie vopsite în așa fel încât să aibă un aspect cât mai frumos și mai strălucitor. Deși, în mod tradițional, culoarea cu care se vopsesc ouăle de Paște este cea roșie, în prezent sunt utilizate și alte culori cu simbolisme religioase sau naționale. În ceea ce privește tehnica de vopsire a ouălor, există numeroase modalități prin care acestea pot fi colorate. Descoperă în articolul următor cum se vopsesc ouăle de Paște! 

Cele mai populare metode de vopsit ouă de Paște 

Înainte de a-ți oferi cele mai bune metode și trucuri pentru vopsirea ouălor de Paște, ne dorim să trecem în revistă principalele modalități de vopsire a ouălor. Așa cum deja ai putea deduce, cea mai populară metodă de vopsit ouă de Paște este cea folosind vopsea din comerț, ce promite culori strălucitoare. Pentru cei care doresc să afle cu ce se vopsesc ouăle în mod natural, există și modalitatea folosirii coloranților naturali. Să le luăm pe rând! 

Vopsirea ouălor folosind vopsea din comerț 

Dacă alegi să vopsești ouăle de Paște folosind vopsea din comerț, este nevoie să urmezi câțiva pași simpli. De regulă, fiecare vopsea de ouă pe care o vei găsi în magazinele Profi are instrucțiunile pe ambalaj. Ca sfaturi generale, trebuie să știi că va trebui să adaugi într-un vas îngust și înalt vopseaua, apă clocotită și oțet, acesta din urmă având rolul de a intensifica culoarea și de a o fixa pe ouă. 

Odată preparată vopseaua, se vor adăuga ouăle, pe rând și se vor lăsa aproximativ 3-4 minute în vopsea sau conform instrucțiunilor. Acestea se vor scoate cu atenție din lichidul colorat, se vor așeza pe o hârtie absorbantă. Pentru a obține acel luciu perfect al ouălor de Paște se vor unge ouăle cu puțin ulei (îl poți achiziționa din gama Proxi), odată ce s-au uscat. 

Vopsirea ouălor folosind vopsea din comerț

Vopsirea ouălor folosind coloranți naturali 

Cea de-a doua modalitate de vopsire a ouălor de Paște este cea folosind coloranți naturali, așa cum sunt ceapa roșie, sfecla roșie, ceaiul verde și multe altele. Iată câteva idei de vopsit ouă în mod natural! 

– Ouă roșii vopsite natural cu sfeclă roșie

Dacă te întrebi cu ce se vopsesc ouăle roșii natural, sfecla roșie este răspunsul! Chiar dacă nuanța obținută nu va fi la fel de intensă precum cea a ouălor vopsite cu carmin, vopsirea ouălor cu sfeclă roșie este o metodă populară. Pune sfecla roșie tăiată cubulețe într-o cratiță, adaugă ouăle fierte, apoi mai pune un strat de sfeclă peste ele, umple-o cu apă și adaugă două linguri de oțet pentru fixarea culorii, alături de o lingură de sare. Pune oala pe foc și când apa a dat în clocot, stinge flacăra și lasă ouăle în cratiță între 15 minute și o oră, în funcție de culoarea pe care dorești să o obții. 

– Ouă vopsite cu ceapă roșie 

Pe lângă ouăle vopsite cu sfeclă roșie, există și ouă roșii vopsite cu ceapă roșie. Pentru circa 10 ouă vei avea nevoie de cojile de la 4 cepe roșii mari, o lingură de oțet și una de sare. Alege din gama Proaspete de la noi 4 cepe roșii mari, apoi decojește-le. Pune apă la fiert într-o oală, adaugă sarea și oțetul, apoi cojile de ceapă. Introdu ouăle la fiert în oală, apoi când apa dă în clocot, lasă-le să fiarbă timp de 10 minute la foc mic, în așa fel încât să prindă culoare. Oprește apoi focul și scoate ouăle pe rând, cu o lingură din lemn, pe o farfurie întinsă. Lasă-le să se răcească, fără a le șterge. 

– Cum se vopsesc ouăle de Paște cu ceapă albă?

Te întrebi cum se vopsesc ouăle de Paște cu ceapă albă? Ei bine, poți obține ouă galbene cu ajutorul acestui colorant natural. Pentru 10 ouă alese din supermarketul Profi vei avea nevoie de 5 cepe mari, 2 linguri de oțet și o jumătate de linguriță de sare. Acestea se vor pune într-o cratiță alături de 2 litri de apă, împreună cu ouăle și se vor fierbe împreună timp de 15 minute, după ce apa a dat în clocot. Se vor scoate ouăle galbene cu o lingură din lemn și se vor lăsa să se răcească, fără a le șterge. 

– Ouă de Paște vopsite cu ceai verde 

O altă metodă naturală de vopsire a ouălor de Paște este și cea cu ceai verde. Se vor lua 7-8 pliculețe de ceai verde și se vor fierbe pentru 5 minute în aproximativ 600 de ml de apă, împreună cu o lingură de oțet. Se pun apoi și ouăle în cratiță și se vor fierbe la foc mic timp de 25 de minute. Se oprește apoi focul și se vor lăsa ouăle pentru câteva ore în vas, dacă îți dorești o nuanță mai intensă de verde a ouălor. 

– Cum se vopsesc ouăle cu varză roșie?

Știai că dacă vei vopsi ouăle de Paște cu varză roșie vei obține ouă de culoarea albastru? Dacă ți se pare o idee interesantă, alege o varză roșie și ouă din noul Profi, fierbe varza în 2 litri de apă, alături de 3 linguri de oțet pentru 30 de minute, după care poți scufunda ouăle fierte în zeama nici foarte fierbinte, nici călduță. Lasă ouăle în cratiță până ce vei obține culoarea dorită, chiar și peste noapte! 

Ouă vopsite cu ceapă roșie

Cum se vopsesc ouăle de Paște? 5 metode și trucuri pentru o culoare strălucitoare

Acum că ai făcut cunoștință cu cele mai populare metode de vopsire a ouălor de Paște, ne dorim să-ți oferim în rândurile următoare și câteva metode și trucuri de care te poți folosi pentru a obține o culoare strălucitoare și intensă a ouălor. Iată cum se vopsesc ouăle de Paște! 

1.Alegerea ouălor pentru fiert 

Culoarea strălucitoare a ouălor de Paște ține foarte mult de alegerea acestora. Este de preferat să folosești pentru vopsit ouă de țară albe, pentru o mai mare puritate a nuanțelor pe care dorești să le obții. Pentru a te asigura că sunt proaspete, le poți verifica punându-le într-un vas cu apă. Cele mai proaspete ouă vor sta la lipite de fund. De asemenea, este important să verifici și coaja ouălor, să nu fie crăpată. 

2.Degresarea ouălor de Paște înainte de fierbere 

Înainte de a fierbe ouăle, acestea vor necesita degresarea în prealabil. Și asta nu doar că vor trebui îndepărtate toate impuritățile de la suprafața acestora, însă vopseaua se va prinde mult mai bine pe suprafața unor ouă degresate. Așadar, spală ouăle cu grijă, folosind detergent lichid de vase, întrucât vopseaua naturală sau chimică să adere mai bine la coaja lor. 

3.Clătirea ouălor de detergent

Și clătirea ouălor de detergent este importantă, întrucât nu vei dori ca pe coaja acestora să fie prezente urme de detergent. Așadar, odată ce le-ai degresat bine cu detergent lichid, clătește-le sub jetul de apă și transferă-le ulterior, unul câte unul, în oala în care vor fierbe. 

4.Fierberea ouălor de Paște 

O alt truc (dacă se poate numi așa) de care trebuie să ții cont în ceea ce privește pregătirea ouălor pentru vopsire și obținerea unei culori strălucitoare este cunoașterea timpului ideal de fierbere a ouălor. Cu siguranță te întrebi „oare cât timp se fierb ouăle pentru vopsit?” sau „câte minute se fierb ouăle pentru vopsit?”. Ei bine, odată ce apa a dat în clocot, ouăle se vor fierbe timp de 10-12 minute la foc foarte mic, pentru a evita spargerea acestora.

5.Ștergerea ouălor cu șervețel îmbibat în ulei 

O metodă excelentă pentru obținerea unei culori strălucitoare este ștergerea ouălor vopsite și uscate cu o bucată de cârpă sau de vată înmuiată în ulei. Aceasta va face ouăle colorate de Paște să strălucească! 

Ștergerea ouălor cu șervețel îmbibat în ulei


Atâta vreme cât ouăle de Paște se vopsesc ținând cont de câteva reguli simple, acestea vor fi foarte apreciate pe masa de Paște. Chiar mai mult decât acel drob de miel apetisant sau decât acel cozonac cu nucă pufos, care îți face cu ochiul. Sperăm că acest articol ți-a fost de folos pentru a obține cele mai frumoase ouă de Paște și că, indiferent de modalitatea de vopsire folosită, vei avea pe masa de sărbătoare ouă colorate strălucitoare. Paște fericit!