Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Sărbătoarea Mărțișorului: Origini, legende și obiceiuri

Cu toții visăm deja la acele zile călduroase de primăvară în care să ne bucurăm din plin de o natură trezită la viață și de razele soarelui. Calendaristic vorbind, primăvara începe în ziua de 1 martie, însă pentru români această zi este strâns legată de tradiția oferirii de mărțișoare, un simbol străvechi prin care este sărbătorită schimbarea de anotimpuri și renașterea naturii. Sărbătoarea Mărțișorului, acest sol al începutului de primăvară, nu este lipsită de legende care să-i ateste originile și nici de obiceiuri care să o marcheze.

Dacă și tu vrei să privești dincolo de cele două fire colorate și răsucite, te invităm să descoperi în articolul următor ce presupune sărbătoarea Mărțișorului, care este originea Mărțișorului, ce legende sunt asociate cu ziua de 1 Martie, dar și care sunt tradițiile și obiceiurile de Mărțișor. Promitem că data următoare când vei purta un mărțișor, îți vei aminti de semnificația acestuia și de frumoasele legende din jurul sărbătorii Mărțișorului!

Originea Mărțișorului: De când datează sărbătoarea?

Potrivit cercetărilor arheologice de pe teritoriul țării noastre, au fost descoperite de-a lungul timpului amulete asemănătoare mărțișorului care datează de aproximativ 8,000 de ani. Aceste amulete erau reprezentate de pietricele perforate, în nuanțe de roșu și alb, purtate la gât sub formă de coliere. Se spune că au fost alese aceste culori din motive clare: roșul era asociat sângelui din ritualurile de sacrificiu practicate la începutul primăverii, iar albul simboliza puritatea gheții și a zăpezii. Laolaltă, aceste două culori exprimau dorința despărțirii de iarnă și cea de întâmpinare a primăverii, drept simbol de revenire la viață.

O altă interpretare a acestor culori este că roșul simbolizează atât sângele, cât și soarele, fapt care reprezintă viața (femeia), în timp ce albul reflecta limpezimea apelor, fiind specifică înțelepciunii bărbatului. Astfel, șnurul mărțișorului reprezintă împletirea armonioasă a acestor două semnificații. Cu toate că originea mărțișorului nu poate fi stabilită cu exactitate, este știut din vremuri străvechi că prima zi a primăverii își are originea în credințele și practicile agrare din vechime; sărbătoarea Mărțișorului este strâns legată de tradițiile de Anul Nou, celebrat în timpurile vechi la începutul lunii Martie.

ghiocei

Sărbătoarea Mărțișorului: Legende despre mărțișor

Există numeroase legende care roiesc în jurul sărbătorii Mărțișorului, acestea fiind și cele care au dat startul tradițiilor și obiceiurilor specifice. În rândurile următoare, îți vom prezenta cele mai interesante și frumoase legende despre Mărțișor pentru a putea înțelege ce reprezintă și care este semnificația acestuia în tradiția populară.

Legenda Babei Dochia

Conform tradiției populare, ziua de 1 Martie este și ziua Babei Dochia, străvechiul început de an agrar. Primele 9 sau 12 zile ale lunii martie îi sunt dedicate și sunt cunoscute în popor drept Zilele Babei. Acestea corespund zilelor în care Baba Dochia urca pe munte cu oile, un urcuș dedicat morții și renașterii zeiței agrare și a timpului caracteristic. Conform unor tradiții, șnurul Mărțișorului ar fi fost tors chiar de Baba Dochia în timp ce urca pe munte.

O veche legendă spune că Dochia a împletit o funie din ață albă și neagră pentru a putea ține socoteala zilelor și a nopților și pentru a ști când vine vremea să coboare cu oile la păscut. Albul reprezenta zilele, în timp ce negrul, nopțile. Pedepsind-o însă pe nora sa, Dochia a trimis-o la râul înghețat să spele un ghem de lână neagră, până ce acesta se va albi. Din cauza frigului, femeii i-au sângerat degetele, iar lâna s-a colorat în roșu. În prezent, șnurul mărțișorului este format dintr-un fir alb și unul roșu, acesta din urmă simbolizând sângele și sacrificiul.

Legenda Soarelui coborât pe Pământ

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Mărțișor la români este aceea că, demult, Soarele s-a transformat într-o fată de o frumusețe impresionantă și a coborât pe Pământ pentru a vedea cum este viața omenească. Aici, fata a fost răpită de un zmeu și, pentru că nu s-a mai putut întoarce pe Cer, întreaga natură a rămas amorțită în frig și beznă, făcându-se iarnă.

Pentru a salva lumea, un tânăr curajos s-a luptat cu zmeul, eliberând-o pe fată și redând Soarele Cerului. Picăturile de sânge vărsate de tânăr s-ar fi scurs pe zăpadă și au topit-o, scoțând la iveală ghioceii. Astfel, primăvara a sosit, în timp ce fapta glorioasă a tânărului s-a transmis până astăzi, când culoarea roșie a șnurului de mărțișor ar reprezenta sângele feciorului, iar albul, zăpada.

Legenda luptei primăverii cu iarna

O altă legendă de Mărțișor spune că în prima zi a lunii martie, doamna Primăvară a văzut la marginea unei păduri un ghiocel care se chinuia să iasă din zăpadă. Și pentru că-și dorea să-l ajute, a început să dea la o parte zăpada înghețată și crenguțele, pentru a-i oferi ghiocelului spațiu pentru a crește frumos. Ajutorul pe care Primăvara i l-a oferit ghiocelului a supărat Iarna care a trimis vântul și gerul pentru a-l distruge mica floricică.

Pentru a-l proteja, Primăvara a adăpostit ghiocelul sub mâinile sale, rănindu-se în mărăcini, însă nu l-a putut salva și acesta a înghețat. Picătura de sânge care s-a prelins pe petalele ghiocelului l-a trezit la viață. Primăvara a câștigat în acest fel lupta cu iarna, iar culorile firului de mărțișor simbolizează această luptă și culoarea sângelui Primăverii pe albul ghiocelului și al stratului de zăpadă.

ceasca cu ghiocei

Obiceiuri și tradiții de Mărțișor

Răspândită în toate zonele țării, sărbătoarea Mărțișorului este marcată de numeroase obiceiuri și tradiții, transmise din generație în generație. Descoperă-le pe cele mai importante dintre acestea!

  • În Moldova, Muntenia, Dobrogea și unele părți din Bucovina, există obiceiul ca părinții să lege, în ziua de 1 martie, copiilor lor o monedă din argint sau din aur la gât sau la mână. Moneda, legată cu un șnur roșu și alb se numește mărțișor, mărțiguș sau marț. Mărțișorul este pus la gâtul sau la mâna copiilor pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoși și curați ca argintul, odată cu venirea primăverii.
  • În unele zone ale țării, copiii purtau mărțișorul la gât 12 zile, apoi îl legau de ramura unui pom tânăr. Dacă în acel an pomul era roditor, însemna că și copilului îi va merge bine în viață. În prezent, există multe persoane care poartă mărțișorul toată luna martie, iar apoi îl prind de ramurile unui pom fructifer. Se spune că acesta va aduce belșug în casă și că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini.
  • În Transilvania, tradiția de Mărțișor este aceea de a atârna mărțișoarele de uși, ferestre și de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel vor fi îndepărtate duhurile rele.
  • Dacă te întrebi ce simbolizează 1 martie, află că aceasta este desemnată ca fiind ziua Mărțișorului, în timp ce această primă lună de primăvară este considerată luna femeilor; de altfel, mărțișoarele sunt cadouri nelipsite ale acestei perioade. În magazinele Profi, vei găsi o mulțime de modele de mărțișoare pe care să le oferi în această perioadă femeilor importante din viața ta, cu ocazia sosirii primăverii.
  • În copilărie, băieții dăruiesc mărțișoare fetelor, mămicilor, bunicelor și altor doamne, în timp ce fetele își pot oferi și ele mărțișoare între ele. Bucovina este singura zonă din România în care băieții sunt, în fapt, cei care primesc mărțișoare de la fete.
  • În mod tradițional, șnurul mărțișorului este împletit din materiale textile de culoare albă și roșie, roșul semnificând sângele, iar albul, zăpada. În ceea ce privește simbolul Mărțișorului, există numeroase opțiuni, cele mai populare, cu semnificații înrădăcinate în folclorul românesc, fiind potcoava, coșarul sau trifoiul cu patru foi. Le vei găsi pe toate în gama de produse de la Profi!
martisor

Mai este puțin pâna la Sărbătoarea Mărțișorului, așa că Profi te îndeamnă să surprinzi femeile importante pentru tine în luna martie și să le oferi cele mai frumoase și inspirate mărțișoare, alături de flori, alte vestitoare ale primăverii. Noul Profi te așteaptă cu modele deosebite de mărțișoare și diverse buchete de flori, menite să impresioneze orice femeie de ziua Mărțișorului!

Mai multe idei practice pentru tine

Dovleacul: Proprietățile nutritive și beneficiile sale pentru sănătate

26 iulie 2023

Descoperă în acest articol secretele dovleacului, un aliment mult prea subestimat, dar cu nenumărate beneficii pentru sănătate! Îți vom dezvălui de ce e important să incluzi acest fruct în dieta ta zilnică și ce minuni poate face datorită conținutului său bogat în vitamine, minerale și fibre. Vei afla cum te poate ajuta la îmbunătățirea sistemului […]

Citește mai mult

Lista de rechizite școlare pentru clasa zero: Ghid complet

18 ianuarie 2023

Să cumperi rechizite pentru prichindelul tău care va începe în curând clasa pregătitoare sau clasa 0, așa cum mai este numită, cu siguranță este un moment plin de emoție, care este posibil să te și deruteze, în egală măsură. Clasa 0 deja reprezintă o nouă etapă în viața micuțului tău preșcolar, așa că poate nu […]

Citește mai mult

Curățenia generală: Sfaturi utile, greșeli de evitat și produse recomandate

16 noiembrie 2022

Orice persoană își dorește o locuință curată și ordonată, învăluită într-o atmosferă caldă și primitoare. Curățenia nu este importantă doar din punct de vedere estetic, ci și al sănătății, deoarece acarienii, alergenii, microbii și germenii se înmulțesc rapid într-un mediu plin de praf și mizerie, ceea ce poate duce la afecțiuni grave de sănătate. Pentru […]

Citește mai mult

Cum se decongelează carnea în mod corect? Sfaturi utile și metode

16 martie 2023

Congelarea cărnii este cea mai bună metodă pentru a evita alterarea acesteia, cu atât mai mult dacă este probabil ca aceasta să depășească data de consum în stare proaspătă. Poate ai cumpărat o cantitatea mai mare de carne, poate ai profitat de cele mai bune oferte de la Profi sau poate bunicii ți-au trimis o găină […]

Citește mai mult

Organizarea unei mese perfecte în aer liber: Sfaturi și recomandări utile

16 noiembrie 2023

Sezonul cald pare că vrea să se prelungească și să ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în natură, iar weekend-urile devin un prilej excelent pentru a organiza mese în aer liber alături de cei dragi. Și vestea bună este că ne putem bucura de timpul petrecut în natură chiar la noi acasă, în […]

Citește mai mult

Pregătirea și organizarea cămării pentru toamnă: 10 sfaturi practice

21 august 2023

Pentru toate gospodinele, venirea toamnei înseamnă organizarea cămării, pentru a face loc tuturor bunătăților tradiționale pregătite cu roadele de sezon. Suntem siguri că mulți dintre voi deja ați pregătit murături la borcan sau ați dat deja startul rețetelor de dulceață de casă, cu cele mai gustoase fructe ale verii, așa că nici nu vedem un moment […]

Citește mai mult

Boboteaza în România: Tradiții și obiceiuri autentice de sărbătoare

07 decembrie 2023

Boboteaza sau Botezul Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine și este celebrată în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Biserica mai numește ziua de Bobotează și „Arătarea Domnului” sau „Epifania”, această sărbătoare fiind menită să amintească evenimentele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Mântuitorul să pășească în viața publică. În fapt, […]

Citește mai mult

Câte calorii are carnea de pui? Informații despre valorile nutriționale

15 noiembrie 2022

Carnea de pui este o opțiune populară atunci când vine vorba despre consumul de proteine slabe, întrucât conține o cantitate semnificativă într-o singură porție, fără prea multe grăsimi. În plus, carnea de pui poate fi pregătită ușor acasă și este disponibilă în majoritatea restaurantelor. Preparatele din pui pot fi găsite în aproape orice meniu, indiferent […]

Citește mai mult

Cum să prepari cei mai buni mici la gratar? Sfaturi și recomandări utile

22 mai 2023

Dacă ar fi să facem un top al celor mai iubite preparate din carne, cu siguranță clasicii mici la grătar ar ocupa un loc fruntaș în rândul preferințelor românilor. Atunci când vine vorba de carne pe grill, nu știm cum se face, dar parcă nu există acest concept fără mititei sfârâind pe grătar. Suculenți, apetisanți […]

Citește mai mult

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

15 noiembrie 2023

În cultura tradițională românească, Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este prăznuit în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Ziua de Sfântul Andrei este o zi specială pentru români, întrucât acesta este primul dintre apostolii care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei – Sfântul Apostol Andrei fiind considerat cel care a creștinat poporul român. […]

Citește mai mult