Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ordinea cărnii la grătar: Ghid cu recomandări și sfaturi utile

O știm cu toții, orice român iubește un grătar bine făcut! Fie că facem noi grătarul, fie că ieșim la grătar cu familia și prietenii și altcineva pregătește carnea la grătar, iubim să servim preparate suculente la grătar. Carnea la grătar naște, însă, cele mai diverse întrebări în mintea acelor persoane „nu atât de pricepute” în a face grătar, întrebări precum „Ce merge la grătar?”, „De câte ori se întoarce carnea pe grătar?” sau „Care este cea mai bună carne pentru grătar?”.

Însă una dintre cele mai populare întrebări care stârnește contradicții în rândul iubitorilor de grătar este „Care este ordinea cărnii la grătar?”. Prin urmare, în articolul de astăzi, vom răspunde la această întrebare, făcând referire la cele mai comune preparate din carne pe care românii aleg să le gătească pe grătar. Dacă și pe tine te frământă această întrebare și vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu priceperea ta la grătar, descoperă în cele ce urmează care este ordinea corectă!

Trucuri esențiale pentru un grătar delicios

Cu siguranță, știi cum e să pregătești cu încântare un grătar, să salivezi cu gândul la preparate, însă acesta să nu-ți iasă exact cum ți-ai dorit. Pentru a obține preparate la grătar delicioase, de fiecare dată, este important să ții cont de câteva trucuri esențiale pentru un grătar delicios și apetisant. Iată care sunt:

– Curățarea grătarului

Dacă nu este prima dată când încingi grătarul, garantat acesta va prezenta resturi pe grilaj, rămase de la festinul anterior. Pe lângă faptul că aspectul cărnii gătite pe un grătar necurățat va lăsa de dorit, resturile arse vor afecta și gustul preparatelor. Prin urmare, curăță grătarul cum se cuvine înainte de a începe, folosind o perie dură din sârmă.

De asemenea, dacă grătarul nu este din oțel inoxidabil, indicat ar fi să-l cureți imediat după ce s-a răcit și să-l depozitezi într-un loc uscat. Nu ți-ai dori ca la următorul grătar să mănânci o friptură la grătar cu „topping” de rugină!

– Prevenirea lipirii fripturii

Indiferent că vorbim despre friptură, mici sau cârnați, nimic nu este mai deranjant decât carnea care se lipește și se desprinde fâșii de pe grătar. Așadar, este esențial să încingi bine grătarul înainte de a așeza carnea. Acest lucru va preveni lipirea cărnurilor pe gratiile grătarului.

Un alt truc la care poți apela pentru prevenirea lipirii cărnii are ca obiect principal un cartof. Mai exact, taie un cartof pe jumătate, înfige o frigăruie în el și unge bine grătarul încins cu partea tăiată a cartofului înainte de a pune carnea.

– Păstrarea ordinii cărnii la grătar

Puțini sunt cei care încing un grătar pentru un singur tip de carne, așa că probabil și tu vei avea pregătită o varietate de alimente pentru prepararea la foc. Așadar, este important să ții cont de următoarea regulă: primele alimente pe grătar vor fi întotdeauna cărnurile cel mai puțin procesate, căci acestea au fibra intactă și, ca atare, se pătrund mai greu, deci au nevoie de toată căldura unor cărbuni proaspăt încinși.

Următoarele la rând sunt produsele din carne procesată, așa cum sunt micii, cârnații sau frigăruile. Acestea se gătesc mai repede și nu necesită o cantitate mare de căldură. Dacă nu te vei opri la preparatele din carne și dorești să gătești și legume la grătar, acestea se vor pune ultimele. În final, dacă se întâmplă să prepari și pește la grătar, acesta va fi pus ultimul, dat fiind că nu are nevoie de multă căldură și nici nu dorești ca mirosul său să se transfere și celorlalte alimente.

persoana ia  frigarui de pe gratar

Cum stabilești ordinea cărnii la grătar: 5 criterii și recomandări

Așa cum menționam anterior, ordinea cărnii la grătar nu poate fi contestată dacă dorești să obții preparate apetisante și suculente. Pentru a stabili, însă, ordinea cărnii la grătar este important să ai în vedere câteva criterii importante. Iată care sunt acestea, alături de recomandările de rigoare!

1. Tipul de carne

Cel mai important criteriu pentru stabilirea ordinii pe grătar este tipul de carne pe care dorești să-l prepari. Iată care este ordinea în funcție de tipurile de carne:

  • După încingerea cărbunilor, când jarul este strălucitor se pun pe grătar micii. Aceștia se vor rumeni la exterior și vor rămâne suculenți în interior. Dacă micii se vor găti ultimii, ei se vor prepara foarte încet și se vor usca.
  • Locul doi este ocupat de carnea de porc sau de vită, precum ceafa, coastele sau antricotul. Aceste tipuri de carne sunt mai grase decât celelalte cărnuri, au fibre mai proeminente și au nevoie de un jar încins pentru gătirea perfectă.
  • În continuare, urmează carnea de pui, cu un timp de gătire mai mic decât carnea de vită sau cea de porc. Tocmai, de aceea, ea se lasă mai la urmă, pentru a nu se arde sau usca.
  • La final, se vor pune pe grătar cârnații – de porc, vită, oaie sau amestec. Aceștia sunt lăsați la urmă pentru că au nevoie de o temperatură foarte mică pentru gătirea corespunzătoare.

2. Grosimea cărnii

Un alt criteriu important pentru determinarea ordinii la grătar este reprezentat de grosimea cărnii. În funcție de cât de groasă este carnea rezultă și timpul de gătire, astfel:

  • Carnea mai groasă precum ceafa de porc, pulpele de miel sau antricotul de vită se vor pune la începutul grătarului pentru că au nevoie de un timp de gătire mai mare.
  • Carnea mai subțire sau în straturi mici precum puiul, cârnații sau peștele va fi lăsată la finalul grătarului.

Așadar, carnea mai densă și mai groasă se va găti la început, pe când cea mai subțire spre final.

3. Tipul de grătar

Tipul de grătar poate determina și el ordinea cărnii la grătar. În funcție de cum se gătesc anumite cărnuri și în funcție de tipul de grătar se va stabili exact timpul de gătire, implicit ordinea tipurilor de carne.

  • Dacă se folosește un grătar tradițional din oțel sau din tablă, ordinea cărnii la grătar va fi următoarea: mici, ceafă, vită, pui, cârnați – adică ordinea clasică menționată anterior.
  • Dacă se folosește un grătar de tip kamado sau un cuptor ceramic, se poate găti carnea în același timp, folosind un grilaj supraetajat: puiul se va pune pe grilajul de sus, iar în partea de jos se vor așeza ceafa, vita și micii.

4. Marinarea cărnii

Dacă pregătești din timp carnea pentru grătar, adică o marinezi cu 2-3 zile înainte, atunci timpul de coacere și ordinea nu va mai conta atât de mult, întrucât carnea va fi mult mai fragedă, iar timpul de coacere va fi mai redus. Și aici ne referim la carnea de pui, ceafă și vită, pentru că micii sunt deja pregătiți pentru a fi puși pe grătar. Cu toate acestea, îți recomandăm să păstrezi ordinea clasică a cărnii la grătar, menționată mai sus.

5. Tipul de coacere

În acest caz, există două tipuri principale de gătire: pe grătar tradițional sau gătirea lentă. Pe grătarul tradițional, ordinea cărnii la grătar este cea clasică: mici, porc (ceafa), vită, pui, cârnați și pește. Gătirea lentă se va face la o temperatură mică și va dura în jur de 2-4 ore, în funcție de cât de suculentă îți dorești să obții carnea la grătar. Gătirea lentă se aplică la carnea de porc și de vită, iar ordinea celor două pe grătar nu este importantă în această situație.

persoana ia carnea de pe gratar

Sfaturi utile pentru ordinea cărnii la grătar

Acum, că știi care este ordinea cărnii la grătar, ne dorim să-ți oferim și câteva sfaturi utile pentru a ne asigura că vei obține un grătar de nota 10. Iată ce-ți sugerăm!

– Ține cont de ordinea generală de gătire recomandată

Indiferent de grătarul pe care alegi să gătești carnea pentru grătar, fie că vorbim despre ceafă la grătar, friptură de porc la grătar, carne de vită la grătar, carne de pui la grătar, pulpă de vită la grătar, mici, frigărui sau pește, de gradul de marinare sau de grosimea cărnii, ordinea generală de gătire a preparatelor pe grătar este: mici gata preparați, carne de porc/vită, carne de pui, cârnați/pește, garnituri/legume.

– Lasă garniturile pe grătar la final

Dacă nu te oprești doar la preparatele din carne și vrei să gătești și legume la grătar, acestea ar trebui gătite ultimele. Legume precum ciupercile, ardeiul gras, vinetele, dovleceii, ceapa sau roșiile au nevoie de foarte puțină căldură și se pătrund ușor, așa că va trebui să respecți ordinea cărnii la grătar, urmând ca la final să adaugi și legumele.

– Alege cărnuri deja marinate pentru grătar

Așa cum menționam mai sus, ordinea cărnii la grătar poate fi influențată într-o mare măsură de marinarea acesteia. Dacă nu ai timp să te ocupi propriu-zis de marinada pentru carne, îți recomandăm produsele Profi pentru grătar, deja marinate. Dacă vei da o fugă în magazinele Profi vei descoperi pe rafturi de la pulpe de pui dezosate marinate și aripi de pui cu piele marinate, la piept de porc cu os marinat sau ceafă de porc cu os marinată. De pildă, gama Ferma din Deal îți aduce la Profi cele mai proaspete și gustoase cărnuri marinate pe care să le pregătești la grătar.

persoana puna carne pe gratar

Acum știi care este ordinea cărnii la grătar, dar și secretele celui mai apetisant grătar. Așa că nu mai rămâne decât să dai o fugă în cel mai apropiat supermarket Profi sau să-ți descarci aplicația Profi pentru a beneficia de cele mai bune promoții la carne pentru grătar. Cu Profi, în fiecare zi poate fi barbeque day!

Mai multe idei practice pentru tine

Pregătirea și organizarea cămării pentru toamnă: 10 sfaturi practice

21 august 2023

Pentru toate gospodinele, venirea toamnei înseamnă organizarea cămării, pentru a face loc tuturor bunătăților tradiționale pregătite cu roadele de sezon. Suntem siguri că mulți dintre voi deja ați pregătit murături la borcan sau ați dat deja startul rețetelor de dulceață de casă, cu cele mai gustoase fructe ale verii, așa că nici nu vedem un moment […]

Citește mai mult

Cum să prepari nuggets de pui acasă: sfaturi pentru cea mai delicioasă rețetă

08 aprilie 2024

Într-un top al celor mai îndrăgite preparate din bucătăria americană, rețeta de nuggets de pui cu siguranță se remarcă prin gustul său savuros. Crochetele de pui sunt unul dintre cele mai iubite și apreciate feluri de mâncare pentru copii și adulți deopotrivă. Gustul crocant și suculent al acestor bucăți de carne de pui învăluite în […]

Citește mai mult

Lista de cumpărături pentru grătar: Ghid util și recomandări

16 noiembrie 2022

Sezonul grătarelor pare că a ajuns la final odată cu sfârșitul verii, însă avem o veste bună pentru iubitorii preparatelor la grătar: vremea se anunță în continuare la fel de frumoasă! Și la așa zile însorite, cu siguranță, deja te gândești la un grătar apetisant în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Înainte de a […]

Citește mai mult

Idei de cadouri de Crăciun pentru cei dragi

22 decembrie 2022

Suntem în plin sezon de sărbători și știm cu toții ce înseamnă acest lucru: ore întregi petrecute în magazine în goana după cele mai frumoase cadouri de Crăciun, menite să aducă un zâmbet larg pe chipul celor dragi. Perioada sărbătorilor se numără printre cele mai potrivite momente pentru a le arăta oamenilor din jurul tău […]

Citește mai mult

Top 5 cocktailuri celebre cu whiskey pe care trebuie să le încerci

16 iunie 2023

Sunt cocktailuri pe care le-ai savurat până acum sau despre care ai aflat din filme de succes sau din cărți, deci nu întâmplător au devenit celebre. Și noi suntem de părere că pentru cele mai populare rețete de cocktailuri alcoolice merită să te joci de-a barmanul acasă. Și nu orice fel de cocktailuri, întrucât am dedicat […]

Citește mai mult

Cum să pregătești mămăliga cu brânză la cuptor: Sfaturi și ingrediente necesare

20 noiembrie 2023

\ Este de prisos să-ți spunem că bucătăria românească înglobează cele mai savuroase arome și preparate tradiționale, întrucât suntem siguri că ai „testat” până acum delicii românești cât cuprinde! Noi, cei de la Profi, mereu aducem vorba pe blog despre preparatele tradiționale românești, pe care ne place să le gătim ori de câte ori avem ocazia. […]

Citește mai mult

Cum să reciclezi în bucătărie? Sfaturi și recomandări utile

30 iunie 2023

Reciclarea este o practică esențială pentru protejarea mediului înconjurător și conservarea resurselor naturale. Bucătăria este un loc important în care este generată o cantitate semnificativă de deșeuri, însă la fel de bine se poate transforma și într-un spațiu în care poți implementa cu ușurință diverse practici de reciclare. Dacă și tu te întrebi cum să […]

Citește mai mult

Pregătirea mașinii pentru iarnă: 10 accesorii de care ai nevoie

22 decembrie 2022

Chiar dacă încă nu am avut parte de zăpadă până acum, sezonul rece și-a făcut deja simțită prezența, în timp ce temperaturile scăzute fac din ce în ce mai grea plecarea de dimineață cu mașina personală, din cauza parbrizului înghețat. Sezonul rece poate fi destul de dur pentru mașinile noastre, motiv pentru care iarna vehiculele […]

Citește mai mult

Cele mai bune vinuri albe: Sfaturi și recomandări utile

23 noiembrie 2022

Mulți necunoscători ai vinurilor ar putea face greșeala comună de a considera că doar cei care beau vin roșu se distrează. Însă vinul roșu pur și simplu nu poate concura cu „distracția” ce vine odată cu savurarea unui vin alb fabulos. În fond, ce crezi că beau oamenii pe acele iahturi luxoase sau lângă piscină, […]

Citește mai mult

Cum să gătești corect broccoli: 5 pași simpli pentru a-l face fraged si aromat

26 ianuarie 2024

Unele persoane iubesc această legumă, în timp ce alții nici măcar nu vor să audă de ea. Este vorba despre broccoli, această legumă cruciferă ce se înrudește cu varza, conopida, varza de Bruxelles sau bok choy. Înainte de a refuza o porție de broccoli însă, gândește-te că aceasta este una dintre legumele bogate în fibre. […]

Citește mai mult