Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ordinea cărnii la grătar: Ghid cu recomandări și sfaturi utile

O știm cu toții, orice român iubește un grătar bine făcut! Fie că facem noi grătarul, fie că ieșim la grătar cu familia și prietenii și altcineva pregătește carnea la grătar, iubim să servim preparate suculente la grătar. Carnea la grătar naște, însă, cele mai diverse întrebări în mintea acelor persoane „nu atât de pricepute” în a face grătar, întrebări precum „Ce merge la grătar?”, „De câte ori se întoarce carnea pe grătar?” sau „Care este cea mai bună carne pentru grătar?”.

Însă una dintre cele mai populare întrebări care stârnește contradicții în rândul iubitorilor de grătar este „Care este ordinea cărnii la grătar?”. Prin urmare, în articolul de astăzi, vom răspunde la această întrebare, făcând referire la cele mai comune preparate din carne pe care românii aleg să le gătească pe grătar. Dacă și pe tine te frământă această întrebare și vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu priceperea ta la grătar, descoperă în cele ce urmează care este ordinea corectă!

Trucuri esențiale pentru un grătar delicios

Cu siguranță, știi cum e să pregătești cu încântare un grătar, să salivezi cu gândul la preparate, însă acesta să nu-ți iasă exact cum ți-ai dorit. Pentru a obține preparate la grătar delicioase, de fiecare dată, este important să ții cont de câteva trucuri esențiale pentru un grătar delicios și apetisant. Iată care sunt:

– Curățarea grătarului

Dacă nu este prima dată când încingi grătarul, garantat acesta va prezenta resturi pe grilaj, rămase de la festinul anterior. Pe lângă faptul că aspectul cărnii gătite pe un grătar necurățat va lăsa de dorit, resturile arse vor afecta și gustul preparatelor. Prin urmare, curăță grătarul cum se cuvine înainte de a începe, folosind o perie dură din sârmă.

De asemenea, dacă grătarul nu este din oțel inoxidabil, indicat ar fi să-l cureți imediat după ce s-a răcit și să-l depozitezi într-un loc uscat. Nu ți-ai dori ca la următorul grătar să mănânci o friptură la grătar cu „topping” de rugină!

– Prevenirea lipirii fripturii

Indiferent că vorbim despre friptură, mici sau cârnați, nimic nu este mai deranjant decât carnea care se lipește și se desprinde fâșii de pe grătar. Așadar, este esențial să încingi bine grătarul înainte de a așeza carnea. Acest lucru va preveni lipirea cărnurilor pe gratiile grătarului.

Un alt truc la care poți apela pentru prevenirea lipirii cărnii are ca obiect principal un cartof. Mai exact, taie un cartof pe jumătate, înfige o frigăruie în el și unge bine grătarul încins cu partea tăiată a cartofului înainte de a pune carnea.

– Păstrarea ordinii cărnii la grătar

Puțini sunt cei care încing un grătar pentru un singur tip de carne, așa că probabil și tu vei avea pregătită o varietate de alimente pentru prepararea la foc. Așadar, este important să ții cont de următoarea regulă: primele alimente pe grătar vor fi întotdeauna cărnurile cel mai puțin procesate, căci acestea au fibra intactă și, ca atare, se pătrund mai greu, deci au nevoie de toată căldura unor cărbuni proaspăt încinși.

Următoarele la rând sunt produsele din carne procesată, așa cum sunt micii, cârnații sau frigăruile. Acestea se gătesc mai repede și nu necesită o cantitate mare de căldură. Dacă nu te vei opri la preparatele din carne și dorești să gătești și legume la grătar, acestea se vor pune ultimele. În final, dacă se întâmplă să prepari și pește la grătar, acesta va fi pus ultimul, dat fiind că nu are nevoie de multă căldură și nici nu dorești ca mirosul său să se transfere și celorlalte alimente.

persoana ia  frigarui de pe gratar

Cum stabilești ordinea cărnii la grătar: 5 criterii și recomandări

Așa cum menționam anterior, ordinea cărnii la grătar nu poate fi contestată dacă dorești să obții preparate apetisante și suculente. Pentru a stabili, însă, ordinea cărnii la grătar este important să ai în vedere câteva criterii importante. Iată care sunt acestea, alături de recomandările de rigoare!

1. Tipul de carne

Cel mai important criteriu pentru stabilirea ordinii pe grătar este tipul de carne pe care dorești să-l prepari. Iată care este ordinea în funcție de tipurile de carne:

  • După încingerea cărbunilor, când jarul este strălucitor se pun pe grătar micii. Aceștia se vor rumeni la exterior și vor rămâne suculenți în interior. Dacă micii se vor găti ultimii, ei se vor prepara foarte încet și se vor usca.
  • Locul doi este ocupat de carnea de porc sau de vită, precum ceafa, coastele sau antricotul. Aceste tipuri de carne sunt mai grase decât celelalte cărnuri, au fibre mai proeminente și au nevoie de un jar încins pentru gătirea perfectă.
  • În continuare, urmează carnea de pui, cu un timp de gătire mai mic decât carnea de vită sau cea de porc. Tocmai, de aceea, ea se lasă mai la urmă, pentru a nu se arde sau usca.
  • La final, se vor pune pe grătar cârnații – de porc, vită, oaie sau amestec. Aceștia sunt lăsați la urmă pentru că au nevoie de o temperatură foarte mică pentru gătirea corespunzătoare.

2. Grosimea cărnii

Un alt criteriu important pentru determinarea ordinii la grătar este reprezentat de grosimea cărnii. În funcție de cât de groasă este carnea rezultă și timpul de gătire, astfel:

  • Carnea mai groasă precum ceafa de porc, pulpele de miel sau antricotul de vită se vor pune la începutul grătarului pentru că au nevoie de un timp de gătire mai mare.
  • Carnea mai subțire sau în straturi mici precum puiul, cârnații sau peștele va fi lăsată la finalul grătarului.

Așadar, carnea mai densă și mai groasă se va găti la început, pe când cea mai subțire spre final.

3. Tipul de grătar

Tipul de grătar poate determina și el ordinea cărnii la grătar. În funcție de cum se gătesc anumite cărnuri și în funcție de tipul de grătar se va stabili exact timpul de gătire, implicit ordinea tipurilor de carne.

  • Dacă se folosește un grătar tradițional din oțel sau din tablă, ordinea cărnii la grătar va fi următoarea: mici, ceafă, vită, pui, cârnați – adică ordinea clasică menționată anterior.
  • Dacă se folosește un grătar de tip kamado sau un cuptor ceramic, se poate găti carnea în același timp, folosind un grilaj supraetajat: puiul se va pune pe grilajul de sus, iar în partea de jos se vor așeza ceafa, vita și micii.

4. Marinarea cărnii

Dacă pregătești din timp carnea pentru grătar, adică o marinezi cu 2-3 zile înainte, atunci timpul de coacere și ordinea nu va mai conta atât de mult, întrucât carnea va fi mult mai fragedă, iar timpul de coacere va fi mai redus. Și aici ne referim la carnea de pui, ceafă și vită, pentru că micii sunt deja pregătiți pentru a fi puși pe grătar. Cu toate acestea, îți recomandăm să păstrezi ordinea clasică a cărnii la grătar, menționată mai sus.

5. Tipul de coacere

În acest caz, există două tipuri principale de gătire: pe grătar tradițional sau gătirea lentă. Pe grătarul tradițional, ordinea cărnii la grătar este cea clasică: mici, porc (ceafa), vită, pui, cârnați și pește. Gătirea lentă se va face la o temperatură mică și va dura în jur de 2-4 ore, în funcție de cât de suculentă îți dorești să obții carnea la grătar. Gătirea lentă se aplică la carnea de porc și de vită, iar ordinea celor două pe grătar nu este importantă în această situație.

persoana ia carnea de pe gratar

Sfaturi utile pentru ordinea cărnii la grătar

Acum, că știi care este ordinea cărnii la grătar, ne dorim să-ți oferim și câteva sfaturi utile pentru a ne asigura că vei obține un grătar de nota 10. Iată ce-ți sugerăm!

– Ține cont de ordinea generală de gătire recomandată

Indiferent de grătarul pe care alegi să gătești carnea pentru grătar, fie că vorbim despre ceafă la grătar, friptură de porc la grătar, carne de vită la grătar, carne de pui la grătar, pulpă de vită la grătar, mici, frigărui sau pește, de gradul de marinare sau de grosimea cărnii, ordinea generală de gătire a preparatelor pe grătar este: mici gata preparați, carne de porc/vită, carne de pui, cârnați/pește, garnituri/legume.

– Lasă garniturile pe grătar la final

Dacă nu te oprești doar la preparatele din carne și vrei să gătești și legume la grătar, acestea ar trebui gătite ultimele. Legume precum ciupercile, ardeiul gras, vinetele, dovleceii, ceapa sau roșiile au nevoie de foarte puțină căldură și se pătrund ușor, așa că va trebui să respecți ordinea cărnii la grătar, urmând ca la final să adaugi și legumele.

– Alege cărnuri deja marinate pentru grătar

Așa cum menționam mai sus, ordinea cărnii la grătar poate fi influențată într-o mare măsură de marinarea acesteia. Dacă nu ai timp să te ocupi propriu-zis de marinada pentru carne, îți recomandăm produsele Profi pentru grătar, deja marinate. Dacă vei da o fugă în magazinele Profi vei descoperi pe rafturi de la pulpe de pui dezosate marinate și aripi de pui cu piele marinate, la piept de porc cu os marinat sau ceafă de porc cu os marinată. De pildă, gama Ferma din Deal îți aduce la Profi cele mai proaspete și gustoase cărnuri marinate pe care să le pregătești la grătar.

persoana puna carne pe gratar

Acum știi care este ordinea cărnii la grătar, dar și secretele celui mai apetisant grătar. Așa că nu mai rămâne decât să dai o fugă în cel mai apropiat supermarket Profi sau să-ți descarci aplicația Profi pentru a beneficia de cele mai bune promoții la carne pentru grătar. Cu Profi, în fiecare zi poate fi barbeque day!

Mai multe idei practice pentru tine

Idei pentru pachetul de prânz la birou

30 iunie 2023

Te-ai săturat să îți cumperi prânzul de la fast-food-uri sau să mănânci aceleași sandvișuri zi de zi la birou? Ei bine, Profi este aici să te ajute să-ți diversifici meniul, să înveți despre importanța unui pachet de prânz variat și echilibrat și să descoperi idei de prânz sănătoase și rapide, în funcție de preferințele tale […]

Citește mai mult

Lista de cumpărături pentru grătar: Ghid util și recomandări

16 noiembrie 2022

Sezonul grătarelor pare că a ajuns la final odată cu sfârșitul verii, însă avem o veste bună pentru iubitorii preparatelor la grătar: vremea se anunță în continuare la fel de frumoasă! Și la așa zile însorite, cu siguranță, deja te gândești la un grătar apetisant în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Înainte de a […]

Citește mai mult

Câte calorii are o bere? Tot ce trebuie să știi

16 iunie 2023

Crezi că mănânci sănătos, nu-i așa? Ai redus din volumul de preparate prăjite și nu te-ai mai răsfățat așa des cu tortul de ciocolată preferat. Deci de ce nu slăbești? Răspunsul s-ar putea afla în acel pahar de bere rece care se află în fața ta și caloriile acestei băuturi. Cu siguranță nu se simte ca […]

Citește mai mult

Băița bebelușului: Sfaturi utile și produse recomandate

28 noiembrie 2022

Băița bebelușului poate fi o experiență încărcată de temeri și tensiune dacă abia ai devenit mămică/tătic, pe motiv că nu știi cum să ții bebelușul, ce să faci dacă plânge, dacă folosești produsele potrivite sau dacă ai aplicat corect ceea ce ai învățat. Însă vei observa că după primele ture, foarte repede momentul băiței bebelușului […]

Citește mai mult

Tipuri de bere: Caracteristici, diferențe și recomandări

15 noiembrie 2022

Știai că berea este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume? Cu o istorie care datează încă din vremea Mesopotamiei Antice, berea a reușit să treacă testul timpului și să se păstreze în topul băuturilor preferate ale consumatorilor, indiferent că vorbim despre bărbați sau femei. Tocmai datorită acestei popularități de care se bucură […]

Citește mai mult

Ce este bine să mănânci vara? Află ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta ta

30 iunie 2023

În zilele călduroase de vară, organismul nostru este suprasolicitate la maximum, pentru a putea face față căldurii excesive, umidității sau, dimpotrivă, ambientului prea uscat, precum și diferențelor mari de temperatură din interior și exterior. Tocmai de aceea, este important să reconsiderăm anumite obiceiuri alimentare, în așa fel încât să putem susține organismul pentru a rămâne […]

Citește mai mult

Stilouri copii: Tipuri, caracteristici și produse recomandate

12 iulie 2023

Într-o lume în care tehnologia se dezvoltă cu o viteză incredibilă, mai că-ți vine greu a crede că scrisul de mână mai poate fi o necesitate. Și totuși, studiile demonstrează importanța scrisului de mână pentru copii și cât de multă nevoie are un copil să învețe să folosească un instrument tradițional de scris, așa cum […]

Citește mai mult

Organizarea unei mese perfecte în aer liber: Sfaturi și recomandări utile

16 noiembrie 2023

Sezonul cald pare că vrea să se prelungească și să ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în natură, iar weekend-urile devin un prilej excelent pentru a organiza mese în aer liber alături de cei dragi. Și vestea bună este că ne putem bucura de timpul petrecut în natură chiar la noi acasă, în […]

Citește mai mult

Idei inedite pentru a decora bradul de Crăciun

22 decembrie 2022

Nimic nu aduce bucurie mai mare de sărbători într-un interior decât un brad de Crăciun împodobit, fie că optezi pentru clasicele combinații de culori roșii și verde, alături de lumini sclipitoare sau alegi o temă creativă pentru decorul bradului de Crăciun. Anul acesta îți sugerăm să încurajezi întreaga familie să îmbrățișeze această tradiție de sărbători […]

Citește mai mult

Cum alegi o șampanie bună pentru petrecerea de Revelion?

07 decembrie 2022

Șampania și Revelionul sunt un duo de excepție și nicio petrecere de Anul Nou nu este completă fără sunetele ciocnirilor de cupe de șampanie la miezul nopții. Noaptea de 31 decembrie este despre noi începuturi, iar sticla potrivită de șampanie poate face ca acest eveniment special să se simtă asemenea unui prag important în viața […]

Citește mai mult