Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Alimentația de primăvară: 10 alimente pe care să le consumi în această perioadă

Primăvara începe să-și facă simțită prezența cu pași timizi, deși, calendaristic vorbind, ea este deja aici. Temperaturile cresc și simțim un suflu de energie în aer, iar adesea semnele noului sezon apar cel mai rapid în farfurie. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația noastră de zi cu zi, din motive ce țin de noile opțiuni alimentare pe care le avem, de starea de spirit și de nevoile pe care le are organismul nostru. 

Chiar dacă trecerea la un nou anotimp poate părea dificilă, este una de scurtă durată, iar mama natură ne oferă întotdeauna o mână de ajutor în acest sens. Una plină de culoare, proaspătă și încărcată cu vitamine și nutrienți necesari organismului. Legumele și fructele din acest sezon reprezintă un aliat important în lupta cu astenia de primăvară, motiv pentru care am adunat în articolul următor câteva alimente care trebuie să fie incluse în alimentația de primăvară. Iată ce trebuie să consumi!

Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă primăvara

Specialiștii în nutriție sunt de părere că, pentru a preveni astenia și stările de oboseală marcate de schimbările de anotimp, este important să includem în dieta zilnică alimente de sezon. Acestea vor contribui la creșterea sistemului imunitar, îmbunătățind considerabil starea fizică și psihică. Mai mult decât atât, alimentația în funcție de anotimp poate ajuta organismul să se adapteze mai bine temperaturilor fiecărei perioade. Iată câteva sfaturi care să te ajute să ai o alimentație de primăvară sănătoasă!

Consumă legume și verdețuri de primăvară

Legumele de primăvară, fie că ne referim la ridiche sau la salata verde, au rolul de a fortifica organismul, iar consumul acestora într-un meniu lipsit de grăsimi va reduce considerabil nivelul colesterolului și va ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Să fim sinceri, cu toții avem nevoie de perioadă de detoxifiere după alimentația din timpul iernii! Legumele și verdețurile de primăvară întăresc organismul și redau acestuia aportul de antioxidanți de care are nevoie. 

Bucură-te de fructele de sezon

Primăvara, fructele de pădure încep să capete un gust deosebit, motiv pentru care este important să profiți de acest aspect pentru a le introduce în alimentația de primăvară. Fructe de sezon delicioase pe care le poți include în meniul zilnic sunt și căpșunile sau cireșele, care încep să-și facă apariția la finalul primăverii. Asigură-te că aduci organismului tău doza zilnică de vitamine, minerale și antioxidanți consumând fructe de sezon! 

Elimină grăsimile din alimentație 

Dacă dorești să-ți recapeți energia pierdută în timpul sezonului rece, este important să ții cont și de alimentele pe care trebuie să le elimini din alimentație. Pentru o detoxifiere completă a organismului, recomandăm eliminarea grăsimilor din alimentație, ceea ce implică renunțarea la alimentele bogate în grăsimi, dar și la ulei sau preparate prăjite. Desigur, poți opta pentru cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit

Consumă minim doi litri de lichide pe zi 

Pentru o stare de sănătate optimă, organismul are nevoie de hidratare. Tocmai de aceea este important să consumi cel puțin doi litri de lichide pe zi, fie că vorbim despre apă, ceaiuri sau supe, evitând în același timp băuturile carbogazoase, lichidele îndulcite și alcoolul sau cafeaua în exces. 

Realizează un plan alimentar cu rețete sănătoase 

Alimentația de primăvară trebuie să aibă la bază un plan alimentar cu rețete sănătoase, în care trebuie să integrezi fructele și legumele de sezon. Mesele de primăvară trebuie să fie ușor de digerat, cu atât mai mult cu cât este posibil să fii mai activ acum când zilele sunt mai lungi. Asigură-te, așadar, că mănânci corect și în cantități adaptate greutății tale și evită excesele de orice fel!

Plan alimentar cu rețete sănătoase

Alimentația de primăvară: 10 alimente recomandate 

Așa cum am promis, îți vom menționa în rândurile următoare o serie de alimente pe care să le incluzi în alimentația de primăvară ori de câte ori ai ocazia. O alimentație bogată caloric, cu multe proteine, lipide și glucide poate deveni epuizantă pentru organism, motiv pentru care trebuie să existe un anumit echilibru între nutrienți, la care se adaugă vitaminele și mineralele. Iată ce poți include în alimentația de primăvară! 

1. Spanacul

Spanacul este o legumă bogată în antioxidanți precum betacaroten, vitamina C și acid folic. De asemenea, spanacul este bogat în calciu și acizi grași Omega-3, ceea ce-l face unul dintre cele mai bune alimente pentru meniul de primăvară. Îl vei găsi în supermarketul Profi dacă dorești să-l gătești în rețete sănătoase!

2. Ridichea 

Proprietățile antioxidante ale ridichei nu sunt singurele beneficii ale acestei leguminoase pe timp de primăvară. Gustul ridichei este mult mai intens în acest sezon, motiv pentru care îți sugerăm să le integrezi în cele mai diverse rețete de salate. Vei găsi ridichi în gama Proaspete de la noi

3. Salata verde 

Extrem de bogată în vitamina C și beta-caroten și cu un conținut bogat de fibre și antioxidanți, sala verde este un aliment care cu siguranță trebuie să se regăsească în meniul tău de sezon. Săracă în calorii și bogată în vitamine și minerale, această legumă aduce o mulțime de beneficii organismului. Și o vei găsi în gama de produse de la Profi

4. Ceapa verde

Primăvara este, în mod cert, sezonul cepei verzi. Gustul intens al acestei legume potențează aromele oricărui preparat, așa că nu ezita să o integrezi și tu în dieta alimentară din timpul primăverii, mai ales că este atât de bogată în vitamine și minerale!

5. Urzicile 

Banala urzică este o plantă care se găsește din abundență primăvara, fiind folosită de sute de ani ca plantă medicinală, datorită conținutului său bogat de vitamine și minerale. Urzicile sunt o sursă excelentă de proteine, fier, magneziu, siliciu și potasiu, conțin numeroși aminoacizi și ajută la întărirea sistemului imunitar. 

Urzici

6. Morcovii 

Bogați în beta-caroten, morcovii se numără printre cele mai sănătoase alimente pe care le poți consuma în perioada primăverii și nu numai. Îi vei găsi în noul Profi, așa că nu uita să-i adaugi în coșul de cumpărături pentru rețete delicioase!

7. Sfecla roșie 

Nu mai este niciun secret faptul că sfecla roșie este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, fiind bogată în vitamine și minerale. Și vestea bună este că acest aliment complex poate fi integrat în cele mai sănătoase rețete. Iată câteva rețete sănătoase cu sfeclă roșie pe care să le incluzi în alimentația de primăvară! 

8. Căpșunile

O altă sursă alimentară bogată în substanțe nutritive, vitamine, minerale și antioxidanți sunt și căpșunile, perfecte pentru a fi incluse în alimentația de primăvară. Remineralizante și tonice, aceste fructe ajută la o nutriție sănătoasă, fie că le servești ca atare, într-un smoothie delicios sau în rețete de mic dejun, alături de ovăz. 

9. Cireșele 

Ultima lună de primăvară marchează și apariția cireșelor, aceste fructe cu un conținut bogat de vitamine, minerale și oligoelemente care întăresc sistemul imunitar. Cireșele pot fi considerate unele dintre cele mai bune alimente pentru detoxifierea organismului, ceea ce ne îndeamnă să-ți recomandăm să le introduci în alimentația de primăvară. 

10. Fructele de pădure 

Un program de alimentație sănătoasă în timpul primăverii implică și consumul fructelor de pădure, unele dintre cele mai versatile alimente. Acestea pot fi consumate în stare proaspătă, congelate sau liofilizate, atât ca idei de gustări sănătoase în smoothie-uri și cu iaurturi, cât și ca topping pentru rețete de desert.

Fructele de pădure

Primăvara este momentul ideal pentru a începe o cură de detoxifiere a organismului, așa că îți recomandăm să te bucuri de tot ce are natura de oferit în acest sezon și să incluzi în alimentația de primăvară toate fructele și legumele menționate în acest articol. Îți poți descărca și aplicația Profi, pentru a beneficia de cele mai bune oferte la fructe și legume de sezon, provenite din surse autentice! 

Mai multe idei practice pentru tine

Alimente de origine vegetală: ce poți mânca oricând?

28 martie 2023

Alimentele de origine vegetală sau alimentația plant-based reprezintă o tendință alimentară relativ recentă. Pe fondul popularității dietei low-carb de la sfârșitul anului 2010, alimentația plant-based este o nouă filozofie alimentară, care câștigă din ce în ce mai multă apreciere în prezent și care este susținută de o mulțime de cercetări științifice.  Definiția unei diete bazate […]

Citește mai mult

Alimentația în perioada postului: Sfaturi și recomandări utile

22 noiembrie 2022

Ți se pare dificil să ții post? Ei bine, secretul este următorul: nu trebuie să te raportezi la această perioadă în care renunți la produsele de origine animală ca la una plină de restricții alimentare, ci ca la o alternativă sănătoasă la felul în care ai mâncat până acum. Gândește-te la faptul că vegetarienii au […]

Citește mai mult

Ordinea cărnii la grătar: Ghid cu recomandări și sfaturi utile

15 noiembrie 2022

O știm cu toții, orice român iubește un grătar bine făcut! Fie că facem noi grătarul, fie că ieșim la grătar cu familia și prietenii și altcineva pregătește carnea la grătar, iubim să servim preparate suculente la grătar. Carnea la grătar naște, însă, cele mai diverse întrebări în mintea acelor persoane „nu atât de pricepute” […]

Citește mai mult

Beneficiile vinului roșu: ce proprietăți deosebite are această băutură?

23 noiembrie 2022

Vinul roșu este mai mult decât băutura perfectă pentru o cină romantică. Această licoare are numeroase beneficii pentru sănătate și merită savurată în fiecare zi. Știm că, în general, specialiștii pun accentul pe efectele negative ale alcoolului pentru organism, însă în cazul vinului, consumul acestuia cu moderație poate avea beneficii incredibile pentru sănătate. Dintre toate […]

Citește mai mult

Cum se vopsesc ouăle de Paște? Metode și trucuri pentru o culoare strălucitoare

28 martie 2023

În Săptămâna Mare, fiecare zi are o semnificație specială pentru credincioși. În casă și în grădină gospodarii lucrează intens pentru a aduce la bun sfârșit toate treburile casnice, în timp ce principala activitate a gospodinelor în Joia Mare este reprezentată de vopsirea ouălor de Paște, ca o tradiție moștenită de generații. Așa cum știm cu […]

Citește mai mult

Tradiții, obiceiuri și superstiții românești de Paște

19 aprilie 2023

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine. Indiferent de regiunea, Învierea Domnului aduce cu sine tradiții și obiceiuri de Paște dintre cele mai diverse, transmise din generație în generație. Și aici nu vorbim doar despre vopsitul ouălor, despre pască și preparate din carne de miel, ci despre multe alte tradiții care sunt bine […]

Citește mai mult

Cum se prepară laptele cu fidea: sfaturi și secrete pentru a obține o compoziție cremoasă

08 aprilie 2024

Multe persoane adoră gustul nostalgic al deserturilor copilăriei. Și pentru că știm că există multe rețete pe care cu toții le îndrăgeam în vremea copilăriei, tare mult ne dorim să ne întoarcem în timp și să ne delectăm cu un desert aromat. Nu, nu este vorba despre lapte de pasăre sau despre rețeta de plăcintă cu mere […]

Citește mai mult

Piept de pui la grătar: 5 secrete pentru un pui fraged și aromat

15 noiembrie 2022

Nici nu mai încape vorbă că pieptul de pui este un ingredient preferat de multă lume, datorită conținutului său sărac de grăsimi și a numărului mic de calorii. Imaginează-ți că pieptul de pui are doar 3 grame de grăsime la 100 de grame de carne! În mod evident, cei preocupați de siluetă, dar și de […]

Citește mai mult

Ce este bine să mănânci vara? Află ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta ta

30 iunie 2023

În zilele călduroase de vară, organismul nostru este suprasolicitate la maximum, pentru a putea face față căldurii excesive, umidității sau, dimpotrivă, ambientului prea uscat, precum și diferențelor mari de temperatură din interior și exterior. Tocmai de aceea, este important să reconsiderăm anumite obiceiuri alimentare, în așa fel încât să putem susține organismul pentru a rămâne […]

Citește mai mult

Câte calorii are o bere? Tot ce trebuie să știi

16 iunie 2023

Crezi că mănânci sănătos, nu-i așa? Ai redus din volumul de preparate prăjite și nu te-ai mai răsfățat așa des cu tortul de ciocolată preferat. Deci de ce nu slăbești? Răspunsul s-ar putea afla în acel pahar de bere rece care se află în fața ta și caloriile acestei băuturi. Cu siguranță nu se simte ca […]

Citește mai mult