Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum se decongelează carnea în mod corect? Sfaturi utile și metode

Congelarea cărnii este cea mai bună metodă pentru a evita alterarea acesteia, cu atât mai mult dacă este probabil ca aceasta să depășească data de consum în stare proaspătă. Poate ai cumpărat o cantitatea mai mare de carne, poate ai profitat de cele mai bune oferte de la Profi sau poate bunicii ți-au trimis o găină de țară sau o pulpă de porc. În astfel de situații este firesc să gătești carnea de îndată și vei găsi pe blogul Profi unele dintre cele mai gustoase rețete cu carne. Însă restul de carne trebuie introdus la congelator, pentru a evita deteriorarea acesteia și implicit, risipa alimentară. 

Cu toate acestea, pentru a o putea consuma ulterior este necesară decongelarea cărnii, un proces care implică anumite reguli, astfel încât carnea să nu-și piardă calitățile sau să se contamineze cu bacterii. Dacă urmează să pregătești o masă îmbelșugată, cu multe preparate tradiționale pe bază de carne, trebuie să știi cum se decongelează carnea într-un mod corespunzător. Descoperă în articolul următor o serie de sfaturi utile și metode de decongelare a cărnii, pentru preparate sigure și savuroase! 

Cum se decongelează carnea? 3 metode de decongelare a cărnii 

Suntem conștienți că din punct de vedere al texturii și al gustului, carnea decongelată nu se poate compara cu cea proaspătă, atent selectată din gama Ferma din deal, însă, de cele mai multe ori, nu ai de ales. Pentru dezghetarea în siguranță a cărnii de orice tip, poți apela cu încredere la cele mai populare metode de decongelare a cărnii. Iată care sunt acestea! 

Decongelarea cărnii la frigider 

De departe cea mai sigură metodă pentru decongelarea cărnii și cea mai potrivită pentru bucăți fine de carne, așa cum este cea de pește sau de vită, este decongelarea la frigider. În frigider temperatura este una scăzută, motiv pentru care carnea nu va fi afectată de diferențele de temperatură față de congelator. Singurul inconvenient al acestei metode de este timpul îndelungat. Prin urmare va fi nevoie să scoți carnea din congelator și să o pui în frigider seara, dacă dorești să o prepari ziua următoare, mai ales dacă este vorba despre o bucată mare de carne. 

Chiar dacă trebuie să aștepți mai mult timp pentru decongelarea cărnii, riscul de contaminare cu bacterii este inexistent, iar carnea va rămâne fragedă și își va păstra proprietățile. Așadar, pune carnea ambalată într-un bol, pentru ca eventualele sucuri care se scurg din ea să nu ajungă pe rafturile din frigider. De asemenea, recomandăm depozitarea cărnii în compartimentul de jos, cel dedicat produselor din carne și lactatelor. Odată dezghețată, carnea poate fi preparată de îndată. 

Decongelarea cărnii în apă 

O altă metodă populară pentru decongelarea cărnii este cea în apă. Dacă te întrebi cum se decongelează carnea în acest mod, află că procesul se poate face atât în apă caldă, cât și în apă rece. În cazul în care optezi pentru varianta cu apă caldă, îți recomandăm să încălzești apa până când atinge circa 60 de grade Celsius. Pune apoi carnea într-o pungă și scufundă carnea în apa fierbinte. Metoda durează aproximativ 10 minute, în funcție de dimensiunile bucății de carne, însă ține cont că apa caldă are tendința de a întări ușor carnea. 

În acest sens, apa rece este mult mai eficientă, deși carnea se va decongela într-un timp mai lung. Pune bucata de carne într-o pungă alimentară și scufundă carnea într-o oală cu apă rece. În acest timp, suprafața cărnii este răcită constant, în timp ce interiorul cărnii se decongelează mai rapid decât în frigider. 

Decongelarea cărnii la cuptorul cu microunde

Dacă ești în căutarea unei metode pentru decongelare rapidă, dezghețarea cărnii la microunde poate fi o opțiune demnă de luat în calcul, mai ales dacă te grăbești sau nu ai suficientă răbdare să se dezghețe carnea. Cu toate acestea, metoda decongelării la cuptorul cu microunde poate fi greu de gestionat dacă nu vei alege temperatura și programul potrivite. 

Scoate carnea din ambalaj, pune-o pe o farfurie și apoi întoarce-o, din când în când, de pe o parte pe alta, pentru a te asigura că procesul decurge conform planului. Odată ce carnea este complet dezghețată, prepar-o de îndată, pentru a nu permite bacteriilor să se dezvolte. 

Decongelarea cărnii la cuptorul cu microunde

Sfaturi utile pentru decongelarea cărnii 

Acum că ai făcut cunoștință cu cele mai sigure metode de decongelare a cărnii, ți-am pregătit în rândurile următoare câteva sfaturi utile de care să ții cont în acest proces. Iată ce trebuie să ai în vedere atunci când dezgheți carnea congelată!

  • Nu folosi niciodată lichidul care se formează în timpul congelării! Acesta reprezinta un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor. 
  • Nu clăti carnea decongelată înainte de a o găti, căci apa poate contribui la răspândirea bacteriilor. Usucă totul cu un șervet din hârtie, mai degrabă. 
  • Evită dezghețarea cărnii la temperatura camerei sau expunând carnea la o sursă de căldură, pentru că nu vei face decât să stimulezi dezvoltarea bacteriilor, iar bacteriile care se pot dezvolta pe carne sunt principala cauză a toxiinfecțiilor alimentare. 
  • Nu este recomandată recongelarea cărnii care a fost dezghețată.
  • Orice bucată de carne dezghețată nu trebuie lăsată prea mult timp la temperatura camerei, așa că evită să o ții astfel pentru mai mult de două ore.

Sfaturi utile pentru decongelarea cărnii

În final, este recomandat să urmezi instrucțiunile fiecărei metodă de decongelare a cărnii prezentate mai sus și să ții cont de sfaturile oferite, pentru ca produsele finale să-și păstreze textura și aromele inițiale. Noi te așteptăm în magazinele Profi pentru a alege din gama de produse de la Profi cea mai bună carne pentru preparatele tale. Iar dacă-ți descarci aplicația Profi, vei putea cumpăra cele mai diverse tipuri de carne la prețuri avantajoase. Și nici nu trebuie să le gătești deodată pe toate, ci le vei putea depozita la congelator, căci acum știi cum se decongelează carnea în mod corect!

Mai multe idei practice pentru tine

Bagajul de vacanță: Cum îl organizezi și ce produse nu trebuie să-ți lipsească

16 iunie 2023

Suntem siguri că nu de puține ori ți s-a întâmplat să uiți ceva atunci când ai plecat într-o vacanță și că tot de atâtea ori ți-ai propus să nu mai faci greșeala de a pleca fără un anumit obiect. Și cu toate că ți-ai propus, ai uitat, din nou! Dacă te pregătești să evadezi din […]

Citește mai mult

Economisirea la cumpărături: cum să găsești cele mai bune oferte și reduceri

09 aprilie 2024

Este adevărat, cumpărăturile sunt o parte inevitabilă a vieții noastre, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să depășim bugetul pentru a ne satisface nevoile sau dorințele. Cu puțină planificare și atenție la detalii, poți economisi bani considerabil și poți profita la maximum de fiecare bănuț cheltuit.  Dacă și tu dorești să pui accentul pe […]

Citește mai mult

Cum să conservi sfecla roșie pentru iarnă: sfaturi și trucuri pentru o conservare perfectă

13 decembrie 2024

Vrei să te pregătești pentru iarnă? Atunci știm cu toții că o conservă în plus pe raftul din cămară nu poate decât să însemne un alt deliciu la mesele din sezonul rece. Un astfel de deliciu este și sfecla roșie la borcan și dacă ești fan salată de sfeclă roșie cu hrean, cu siguranță te va […]

Citește mai mult

Tipuri de vinuri: Caracteristici, diferențe și sfaturi utile

16 noiembrie 2022

Ne place vinul în toate formele sale, fie că este alb sau roșu, dulce sau sec, liniștit sau spumant. Fiecare dintre noi și-a ales deja un vin preferat, pe care îl consumă de fiecare dată când are ocazia sau pe care îl păstrează pentru momentele speciale din viață. Alegerea unui vin bun, de calitate, poate […]

Citește mai mult

Portokalopita: sfaturi și secrete pentru un desert autentic grecesc

01 iulie 2025

Portokalopita ocupă un loc aparte printre deserturile grecești și aduce mereu un aer proaspăt în orice repertoriu culinar. Dacă vrei să pregătești acest dulce acasă, te ajută să cunoști procesul pas cu pas pentru a obține o prăjitură cu gust autentic. Lista de mai jos include sfaturi clare, fiecare cu explicații practice și exemple concrete, […]

Citește mai mult

Idei de cadouri de Crăciun pentru cei dragi

22 decembrie 2022

Suntem în plin sezon de sărbători și știm cu toții ce înseamnă acest lucru: ore întregi petrecute în magazine în goana după cele mai frumoase cadouri de Crăciun, menite să aducă un zâmbet larg pe chipul celor dragi. Perioada sărbătorilor se numără printre cele mai potrivite momente pentru a le arăta oamenilor din jurul tău […]

Citește mai mult

Piept de pui la grătar: 5 secrete pentru un pui fraged și aromat

15 noiembrie 2022

Nici nu mai încape vorbă că pieptul de pui este un ingredient preferat de multă lume, datorită conținutului său sărac de grăsimi și a numărului mic de calorii. Imaginează-ți că pieptul de pui are doar 3 grame de grăsime la 100 de grame de carne! În mod evident, cei preocupați de siluetă, dar și de […]

Citește mai mult

Idei de aranjamente pentru masa de Paște

28 martie 2023

Îți vine să crezi că parcă săptămâna trecută vorbeam despre aranjarea mesei de Crăciun și acum deja ne gândim la aranjamentele pentru masa de Paște? Este drept, ne mai desparte un timp de sărbătorile pascale, însă în magazinele de pretutindeni deja au început să apară cele mai diverse ornamente de Paște, care mai de care mai […]

Citește mai mult

Boboteaza în România: Tradiții și obiceiuri autentice de sărbătoare

07 decembrie 2023

Boboteaza sau Botezul Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine și este celebrată în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Biserica mai numește ziua de Bobotează și „Arătarea Domnului” sau „Epifania”, această sărbătoare fiind menită să amintească evenimentele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Mântuitorul să pășească în viața publică. În fapt, […]

Citește mai mult

Ghidul dressingurilor: cum să alegi dressingul perfect pentru fiecare tip de salată

01 iulie 2025

Salatele atrag imediat atenția celor care doresc o alternativă rapidă, gustoasă și sănătoasă la mesele obișnuite. Totuși, gustul salatei depinde puternic de felul în care alegi dressingul. Un dressing potrivit nu doar că intensifică aromele ingredientelor, ci oferă și o experiență nouă la fiecare farfurie. De aceea, ne-am propus în continuare să te ajutăm să […]

Citește mai mult