Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum se decongelează carnea în mod corect? Sfaturi utile și metode

Congelarea cărnii este cea mai bună metodă pentru a evita alterarea acesteia, cu atât mai mult dacă este probabil ca aceasta să depășească data de consum în stare proaspătă. Poate ai cumpărat o cantitatea mai mare de carne, poate ai profitat de cele mai bune oferte de la Profi sau poate bunicii ți-au trimis o găină de țară sau o pulpă de porc. În astfel de situații este firesc să gătești carnea de îndată și vei găsi pe blogul Profi unele dintre cele mai gustoase rețete cu carne. Însă restul de carne trebuie introdus la congelator, pentru a evita deteriorarea acesteia și implicit, risipa alimentară. 

Cu toate acestea, pentru a o putea consuma ulterior este necesară decongelarea cărnii, un proces care implică anumite reguli, astfel încât carnea să nu-și piardă calitățile sau să se contamineze cu bacterii. Dacă urmează să pregătești o masă îmbelșugată, cu multe preparate tradiționale pe bază de carne, trebuie să știi cum se decongelează carnea într-un mod corespunzător. Descoperă în articolul următor o serie de sfaturi utile și metode de decongelare a cărnii, pentru preparate sigure și savuroase! 

Cum se decongelează carnea? 3 metode de decongelare a cărnii 

Suntem conștienți că din punct de vedere al texturii și al gustului, carnea decongelată nu se poate compara cu cea proaspătă, atent selectată din gama Ferma din deal, însă, de cele mai multe ori, nu ai de ales. Pentru dezghetarea în siguranță a cărnii de orice tip, poți apela cu încredere la cele mai populare metode de decongelare a cărnii. Iată care sunt acestea! 

Decongelarea cărnii la frigider 

De departe cea mai sigură metodă pentru decongelarea cărnii și cea mai potrivită pentru bucăți fine de carne, așa cum este cea de pește sau de vită, este decongelarea la frigider. În frigider temperatura este una scăzută, motiv pentru care carnea nu va fi afectată de diferențele de temperatură față de congelator. Singurul inconvenient al acestei metode de este timpul îndelungat. Prin urmare va fi nevoie să scoți carnea din congelator și să o pui în frigider seara, dacă dorești să o prepari ziua următoare, mai ales dacă este vorba despre o bucată mare de carne. 

Chiar dacă trebuie să aștepți mai mult timp pentru decongelarea cărnii, riscul de contaminare cu bacterii este inexistent, iar carnea va rămâne fragedă și își va păstra proprietățile. Așadar, pune carnea ambalată într-un bol, pentru ca eventualele sucuri care se scurg din ea să nu ajungă pe rafturile din frigider. De asemenea, recomandăm depozitarea cărnii în compartimentul de jos, cel dedicat produselor din carne și lactatelor. Odată dezghețată, carnea poate fi preparată de îndată. 

Decongelarea cărnii în apă 

O altă metodă populară pentru decongelarea cărnii este cea în apă. Dacă te întrebi cum se decongelează carnea în acest mod, află că procesul se poate face atât în apă caldă, cât și în apă rece. În cazul în care optezi pentru varianta cu apă caldă, îți recomandăm să încălzești apa până când atinge circa 60 de grade Celsius. Pune apoi carnea într-o pungă și scufundă carnea în apa fierbinte. Metoda durează aproximativ 10 minute, în funcție de dimensiunile bucății de carne, însă ține cont că apa caldă are tendința de a întări ușor carnea. 

În acest sens, apa rece este mult mai eficientă, deși carnea se va decongela într-un timp mai lung. Pune bucata de carne într-o pungă alimentară și scufundă carnea într-o oală cu apă rece. În acest timp, suprafața cărnii este răcită constant, în timp ce interiorul cărnii se decongelează mai rapid decât în frigider. 

Decongelarea cărnii la cuptorul cu microunde

Dacă ești în căutarea unei metode pentru decongelare rapidă, dezghețarea cărnii la microunde poate fi o opțiune demnă de luat în calcul, mai ales dacă te grăbești sau nu ai suficientă răbdare să se dezghețe carnea. Cu toate acestea, metoda decongelării la cuptorul cu microunde poate fi greu de gestionat dacă nu vei alege temperatura și programul potrivite. 

Scoate carnea din ambalaj, pune-o pe o farfurie și apoi întoarce-o, din când în când, de pe o parte pe alta, pentru a te asigura că procesul decurge conform planului. Odată ce carnea este complet dezghețată, prepar-o de îndată, pentru a nu permite bacteriilor să se dezvolte. 

Decongelarea cărnii la cuptorul cu microunde

Sfaturi utile pentru decongelarea cărnii 

Acum că ai făcut cunoștință cu cele mai sigure metode de decongelare a cărnii, ți-am pregătit în rândurile următoare câteva sfaturi utile de care să ții cont în acest proces. Iată ce trebuie să ai în vedere atunci când dezgheți carnea congelată!

  • Nu folosi niciodată lichidul care se formează în timpul congelării! Acesta reprezinta un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor. 
  • Nu clăti carnea decongelată înainte de a o găti, căci apa poate contribui la răspândirea bacteriilor. Usucă totul cu un șervet din hârtie, mai degrabă. 
  • Evită dezghețarea cărnii la temperatura camerei sau expunând carnea la o sursă de căldură, pentru că nu vei face decât să stimulezi dezvoltarea bacteriilor, iar bacteriile care se pot dezvolta pe carne sunt principala cauză a toxiinfecțiilor alimentare. 
  • Nu este recomandată recongelarea cărnii care a fost dezghețată.
  • Orice bucată de carne dezghețată nu trebuie lăsată prea mult timp la temperatura camerei, așa că evită să o ții astfel pentru mai mult de două ore.

Sfaturi utile pentru decongelarea cărnii

În final, este recomandat să urmezi instrucțiunile fiecărei metodă de decongelare a cărnii prezentate mai sus și să ții cont de sfaturile oferite, pentru ca produsele finale să-și păstreze textura și aromele inițiale. Noi te așteptăm în magazinele Profi pentru a alege din gama de produse de la Profi cea mai bună carne pentru preparatele tale. Iar dacă-ți descarci aplicația Profi, vei putea cumpăra cele mai diverse tipuri de carne la prețuri avantajoase. Și nici nu trebuie să le gătești deodată pe toate, ci le vei putea depozita la congelator, căci acum știi cum se decongelează carnea în mod corect!

Mai multe idei practice pentru tine

Bagajul de vacanță: Cum îl organizezi și ce produse nu trebuie să-ți lipsească

16 iunie 2023

Suntem siguri că nu de puține ori ți s-a întâmplat să uiți ceva atunci când ai plecat într-o vacanță și că tot de atâtea ori ți-ai propus să nu mai faci greșeala de a pleca fără un anumit obiect. Și cu toate că ți-ai propus, ai uitat, din nou! Dacă te pregătești să evadezi din […]

Citește mai mult

Cum să sculptezi un dovleac de Halloween: Tot ce trebuie să știi

23 noiembrie 2022

Nu știm alții de ce iubesc Halloweenul, însă pentru noi totul este destul de clar. Acest Halloween american este ocazia perfectă de a coace niște plăcinte tradiționale românești la cuptor, în ton cu sezonul. Și în timp ce aromele de scorțișoară și dovleac bine copt perindă prin bucătărie, sculptăm dovleci în cele mai haioase forme […]

Citește mai mult

Idei de cadouri de Crăciun pentru cei dragi

22 decembrie 2022

Suntem în plin sezon de sărbători și știm cu toții ce înseamnă acest lucru: ore întregi petrecute în magazine în goana după cele mai frumoase cadouri de Crăciun, menite să aducă un zâmbet larg pe chipul celor dragi. Perioada sărbătorilor se numără printre cele mai potrivite momente pentru a le arăta oamenilor din jurul tău […]

Citește mai mult

Lista de cumpărături pentru grătar: Ghid util și recomandări

16 noiembrie 2022

Sezonul grătarelor pare că a ajuns la final odată cu sfârșitul verii, însă avem o veste bună pentru iubitorii preparatelor la grătar: vremea se anunță în continuare la fel de frumoasă! Și la așa zile însorite, cu siguranță, deja te gândești la un grătar apetisant în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Înainte de a […]

Citește mai mult

Cum să pregătești mămăliga cu brânză la cuptor: Sfaturi și ingrediente necesare

20 noiembrie 2023

\ Este de prisos să-ți spunem că bucătăria românească înglobează cele mai savuroase arome și preparate tradiționale, întrucât suntem siguri că ai „testat” până acum delicii românești cât cuprinde! Noi, cei de la Profi, mereu aducem vorba pe blog despre preparatele tradiționale românești, pe care ne place să le gătim ori de câte ori avem ocazia. […]

Citește mai mult

Tradiții, obiceiuri și superstiții românești de Paște

19 aprilie 2023

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine. Indiferent de regiunea, Învierea Domnului aduce cu sine tradiții și obiceiuri de Paște dintre cele mai diverse, transmise din generație în generație. Și aici nu vorbim doar despre vopsitul ouălor, despre pască și preparate din carne de miel, ci despre multe alte tradiții care sunt bine […]

Citește mai mult

Cei mai buni cărbuni de grătar: Tipuri, sfaturi și utilizări

15 noiembrie 2022

Aproape toată lumea iubește carnea la grătar. Desigur, dacă grătarul este bine făcut! Indiferent de anotimp, ne bucurăm de carne și de legume apetisante, făcute pe grill. Însă știi care sunt cele mai importante elemente care stau la baza unui grătar reușit? Ei bine, acestea sunt grătarul, desigur, carnea pentru grătar și cărbunele de grătar. […]

Citește mai mult

Masa perfectă de Valentine’s Day: Idei inedite pentru o cină romantică

14 februarie 2023

O cină romantică la lumina lumânărilor este una dintre cele mai simple, dar fără de cusur, modalități de a petrece timp de calitate în doi indiferent de ocazie. Prilejurile pot fi diverse: Valentine’s Day, Dragobete, o zi de naștere, aniversarea relației sau pur și simplu o seară obișnuită. Acum, că suntem în luna iubirii și […]

Citește mai mult

Sărbătoarea Mărțișorului: Origini, legende și obiceiuri

16 februarie 2023

Cu toții visăm deja la acele zile călduroase de primăvară în care să ne bucurăm din plin de o natură trezită la viață și de razele soarelui. Calendaristic vorbind, primăvara începe în ziua de 1 martie, însă pentru români această zi este strâns legată de tradiția oferirii de mărțișoare, un simbol străvechi prin care este […]

Citește mai mult

Idei de aranjamente pentru masa de Paște

28 martie 2023

Îți vine să crezi că parcă săptămâna trecută vorbeam despre aranjarea mesei de Crăciun și acum deja ne gândim la aranjamentele pentru masa de Paște? Este drept, ne mai desparte un timp de sărbătorile pascale, însă în magazinele de pretutindeni deja au început să apară cele mai diverse ornamente de Paște, care mai de care mai […]

Citește mai mult