Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețete tradiționale cu rasol de porc: cum să păstrezi tradiția în bucătăria ta

Rasolul de porc este unul dintre acele preparate care evocă nostalgia meselor în familie, a sărbătorilor tradiționale și a gustului autentic românesc. Pregătit în diverse moduri – la cuptor, fiert sau chiar în slow cooker – acest preparat simplu, dar savuros, merită să fie păstrat în bucătăria ta. 

Și cum știi foarte bine că suntem iubitori de care de porc și ți-am propus de-a lungul timpului numeroase rețete cu carne de porc, astăzi îți propunem după rețete tradiționale cu rasol de porc. Descoperă cum poți găti rasol de porc la cuptor, dar și varianta fiartă, cu sos de hrean! Vei învăța cum să obții un preparat fraged, aromat și cu adevărat autentic.

Tradiția rețetei de rasol de porc în bucătăria românească

Rasolul de porc este unul dintre cele mai consacrate preparate din bucătăria românească, cu o istorie bogată și o tradiție ce se pierde în negura timpului. Originile sale sunt strâns legate de viața rurală a României, unde creșterea porcilor era și este încă o practică comună. Rețeta de rasol de porc a început ca un fel de mâncare simplu, gătit în special în timpul iernii, când se sacrificau porcii. În timp, acesta a început să fie servit nu doar în gospodăriile țărănești, ci și în restaurantele de top din întreaga țară, devenind unul din simbolurile bucătăriei românești tradiționale.

Rasolul de porc nu este doar un fel de mâncare, ci și un simbol al ospitalității și bunăstării în cultura românească. În trecut, găzduirea unui musafir cu o masă copioasă, unde nu lipsea rasolul de porc, era considerată un semn de respect și prietenie. În plus, acesta este un preparat nelipsit de pe mesele festive, cum ar fi cele de Crăciunul sau Anul Nou.

Așadar, rețetele tradiționale cu rasol de porc sunt mai mult decât mâncare; ele sunt o conexiune cu trecutul, cu valorile familiei și cu cultura gastronomică românească. Prin prepararea unor astfel de rețete, nu doar că aduci pe masă un preparat delicios, dar transmiți mai departe o parte din istoria noastră culinară.

Rasol de porc la cuptor: cea mai suculentă carne

Dacă și tu vrei să păstrezi tradiția în bucătăria ta, îți vom prezenta, pentru început, o rețetă clasică, care transformă rasolul de porc într-un preparat suculent și plin de arome. Este vorba despre rasolul de porc la cuptor, perfect pentru o masă de sărbătoare alături de cei dragi. Iată care sunt ingredientele necesare din gama de produse Profi și cum poți prepara rasol de porc la cuptor după rețeta autentică românească!

Ingrediente 

  • 1 rasol de porc de aproximativ 1-1,2 kg; 
  • 600-700 ml de apă; 
  • 300 ml de bere blondă; 
  • 2-3 foi de dafin; 
  • 1 linguriță de piper boabe; 
  • 2-3 cuișoare; 
  • 3-4 linguri de zahăr brun; 
  • 4 linguri de sare; 
  • 3-4 căței de usturoi; 
  • 1 linguriță de boia iute; 
  • coriandru uscat; 
  • chimion uscat; 
  • 50 ml de ulei de măsline; 
  • câteva frunze de cimbru proaspăt. 

Cum se prepară rasolul de porc la cuptor? 

Pentru început, vom prepara marinada. Știi deja cum se marinează carnea de porc, așa că vom adapta rețeta de marinadă la ingredientele menționate. Amestecă apa cu boabele de piper, sarea, zahărul, foile de dafin, cățeii de usturoi și cuișoarele, apoi pune oala pe foc până când începe să fiarbă. 

Rasolul de porc bine toaletat se va pune într-un recipient și se va cresta în 2-3 locuri, pe ambele părți. Ulterior, dă oala deoparte, iar când s-a răcit, adaugă berea și toarnă tot amestecul în recipientul cu rasolul de porc. Dă totul la frigider până ziua următoare, în așa fel încât aromele să se întrepătrundă. 

Scoate ziua următoare carnea de porc marinată și usuc-o folosind o hârtie absorbantă. Pisează un cățel de usturoi și amestecă-l cu boiaua, coriandrul, chimionul, uleiul de măsline și frunzele de cimbru. Unge apoi rasolul de porc pe toate părțile cu acest amestec și dă din nou carnea la frigider pentru alte 2-3 ore.

Pune rasolul de porc la cuptorul preîncălzit la 220 de grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute, apoi acoperă tava termorezistentă cu o folie de aluminiu și scade temperatura cuptorului la 150 de grade Celsius. Lasă rasolul de porc la cuptor pentru încă 2 ore. După acest timp, îndepărtează folia de aluminiu și dă din nou cuptorul la 220 de grade Celsius pentru alte 30 de minute. Ocazional poți unge carnea cu uleiul din tavă, cu ajutorul unei pensule.

Acum rețeta de rasol de porc la cuptor este gata și poate fi servit alături de garniturile tale preferate, cum ar fi cartofi noi la cuptor. Un alt acompaniament perfect pentru rasolul de porc la cuptor ar putea fi și alte legumele rădăcinoase coapte, precum morcovii sau un sos clasic de hrean.

rasol de porc la cuptor

Rasol de porc cu hrean: un gust clasic românesc

O altă rețetă cu rasol de porc pe care ne dorim să ți-o propunem este cea cu hrean. Rasolul de porc fiert, servit cu un sos de hrean cremos și picant, este o rețetă care surprinde esența bucătăriei tradiționale. Acest preparat este apreciat pentru simplitatea și gustul său inconfundabil. Iată care sunt ingredientele pe care trebuie să le alegi din magazinul Profi și cum poți prepara și tu rasol de porc după rețeta tradițională cu hrean!

Ingrediente 

  • 1 rasol de porc (1,5-2 kg); 
  • piper negru boabe; 
  • foi de dafin; 
  • 4-5 rădăcini de hrean; 
  • oțet de mere; 
  • vin roșu;
  • sare. 

Cum prepari rasol de porc cu hrean? 

Alege din gama Ferma din deal un rasol de porc cu carne cu os și șorici. Înainte de toate, asigură-te că ciolanul de porc este bine pârlit, după care trebuie spălat bine. Adaugă într-o oală normală rasolul de porc, alături de apă cât să-l acopere bine și împreună cu boabele de piper, sare și câteva foi de dafin. Pune oala pe foc, la foc potrivit și fierbe rasolul de porc timp de 2-3 ore, până ce carnea se desprinde de pe os.

Între timp, poți prepara sosul de hrean cu vin roșu, care va însoți rasolul de porc. Curăță rădăcinile de hrean, spală-le bine și apoi usucă-le cu un prosop de hârtie. Folosește o răzătoare pentru a răzui hreanul. Amestecă apoi hreanul ras cu sare, oțet și vin roșu, după gust.

Când rasolul de porc este gata, acesta se scoate pe un platou și se servește alături de sosul de hrean, mămăligă caldă și se mănâncă fierbinte, cu mâna, în mod tradițional. Musai să pui lângă acest rasol de porc fiert și o carafă cu vin, în stil românesc și vei avea o masă autentică românească pe cinste.

Pentru a completa experiența culinară, rasolul de porc cu hrean poate fi servit cu o varietate de salate, cum ar fi sfecla roșie cu hrean sau salata de varză murată. De asemenea, acesta se potrivește foarte bine și cu țuica de prune, o băutură tradițională românească.

reteta rasol de porc

Sfaturi pentru un rasol de porc tradițional românesc

O rețetă tradițională de rasol de porc necesită o atenție deosebită pentru a obține gustul autentic românesc. Află în continuare câteva sfaturi pentru cele mai reușite rețete tradiționale cu rasol de porc!

  • Alege carne de porc de calitate

Un rasol cu suficientă grăsime va fi mult mai fraged și mai gustos. Prin urmare, dacă nu tai porcul de Crăciun, este ideal să te orientezi spre cărnuri de porc de la producători de încredere, așa cum sunt și cei care livrează produse din carne magazinelor Profi. 

  • Condimentează cu generozitate

Fie că vorbim despre rasolul de porc la cuptor sau despre varianta fiartă, cu sos de hrean, condimentele joacă un rol important în ceea ce privește obținerea unei fripturi perfecte de porc. Condimente precum boiaua, dafinul, usturoiul și cimbrul sunt sunt aliații perfecți pentru a evidenția aromele naturale ale cărnii de porc. 

  • Experimentează metodele de gătire

Pe lângă rețetele de rasol de porc la cuptor și fiert, încearcă să gătești rasol de porc la slow cooker. Timpul de gătire mai lung la temperatură redusă garantează o carne incredibil de fragedă și gustoasă. 

  • Servește rasolul de porc în stil autentic românesc

O servire autentică aduce la masă tradiția românească. Rasolul de porc este de obicei însoțit de murături, mămăligă și, desigur, un pahar de țuică de casă.   

rasol de porc reteta

Acum că ai descoperit două rețete cu rasol de porc, nu-ți rămâne decât să le încerci. Fie că alegi să-l gătești la cuptor sau să-l servești cu sos de hrean, rezultatul va fi cu siguranță pe placul întregii familii. Păstrează tradiția vie și bucură-te de gusturile autentice românești! Nu uita, tradiția și gustul se păstrează și se transmit mai departe prin rețetele pe care le împărtășim!   
 

Articole care se regăsesc în categoria Felul doi

Ghiveci de legume cu orez: O rețetă simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Fie că este anotimpul cald, fie că este vremea postului, ghiveciul de legume cu orez după rețeta sârbească este un adevărat deliciu culinar. Dacă te întrebi ce este ghiveciul de legume, află că acesta este, în fapt, o tocană de legume bogată în vitamine și nutrienți ce poate fi servită ca atare, sau drept garnitură […]

Citește mai mult

Porchetta: rețeta italiană de friptură din carne de porc umplută cu ierburi aromate

27 martie 2024

Te pasionează gastronomia italiană și ești dornic să-ți îmbogățești cunoștințele culinare? Ei bine, astăzi îți vom face cunoștință cu rețeta de porchetta, o delicioasă specialitate culinară italiană. Această friptură din carne de porc, aromată intens cu ierburi și condimente, este un festin pentru papilele gustative și o bucurie pentru orice iubitor al mâncărurilor cu carne […]

Citește mai mult

Friptură de miel la cuptor: Secrete pentru a obține o carne fragedă și aromată

28 martie 2023

Pentru mulți dintre români, Sărbătorile Pascale vin cu arome de carne de miel pe lângă clasicele ouă roșii, pască sau drob. Și nu-i putem învinui, fiindcă oricine poate rezista cu greu unor delicatese din carne de miel, cu atât mai mult la mesele festive de sărbătoare. Fiind iubitori de carne de miel, și noi considerăm […]

Citește mai mult

Rețeta detaliată pentru șnițele din piept de pui pane

20 noiembrie 2023

Carnea de pui a reprezentat întotdeauna pentru noi un ingredient preferat în ceea ce privește meniurile delicioase pentru masa de prânz. Și pentru că iubim pieptul de pui la nebunie, dat fiind numărul redus de calorii al puiului, dar și modalităților simple de preparare, am tot gătit de-a lungul timpului pieptul de pui în fel și […]

Citește mai mult

Sarmale în foi de varză: Rețeta pas cu pas

28 noiembrie 2022

Sărbătorile de iarnă bat la ușă și știm cu toții că parcă nu este Crăciun până nu simțim miros de sarmale în bucătărie! Indiferent că sunt celebrele sarmale în foi de varză sau cele în foi de viță, aceste preparate tradiționale ne încântă papilele gustative și ne aduc o parte din magia mult așteptatelor Sărbători […]

Citește mai mult

Cum să prepari un stufat de porc perfect: rețeta clasică cu mămăliguță

19 decembrie 2024

Ești în căutarea unei rețete tradiționale, savuroase și pline de arome românești? Atunci trebuie să încerci stufatul de porc! Dacă în perioada Paștelui ne-am delectat cu deliciosul stufat de miel, în timpul sărbătorilor de iarnă se potrivește de minune stufatul din carne de porc.  Această mâncare clasică, pe cât de simplă, pe atât de gustoasă, […]

Citește mai mult

Cum să prepari shaorma de casă ca un profesionist: Pas cu pas

16 noiembrie 2023

Atunci când vine vorba de preferințele românilor în materie de mâncare, există un preparat care se bucură de o popularitate impresionantă – shaorma. Este imposibil ca atunci când ți se face poftă de o shaorma ca la carte, să nu te așezi într-o coadă lungă de pofticioși, care abia așteaptă să savureze acest preparat cu […]

Citește mai mult

Mâncare de praz cu măsline: o rețetă sănătoasă și plină de nutrienți

09 aprilie 2024

În căutarea unor opțiuni culinare sănătoase și delicioase, de cele mai multe ori ne îndreptăm atenția către ingrediente mai puțin obișnuite, dar pline de potențial în ceea ce privește gustul și nutriția. Mâncarea de praz cu măsline este un exemplu perfect, îmbinând aroma dulceagă a prazului cu savoarea bogată a măslinelor pentru a crea o […]

Citește mai mult

Paste care-ți amintesc de Italia

12 iulie 2023

Trecem și printr-o vacanță în Italia cu ajutorul cinei și pregătim paste cu sos roșu. De ce ingrediente ai nevoie? Cum se prepara pastele? Într-o tigaie cu pereții mai înalți punem uleiul de măsline alături de usturoi. Când acesta devine auriu, adăugam carnea tocată pe care o sărăm și o piperăm, iar apoi o lăsăm […]

Citește mai mult

Coaste de miel la cuptor: 3 rețete delicioase pentru masa de Paște

28 martie 2023

Sărbătorile de Paște se apropie cu pași repezi, așa că nu este deloc de mirare că toate gospodinele se întrec, care mai de care, în prepararea celor mai gustoase rețete cu carne de miel, fie că vorbim despre ciorbă de miel, drob de miel, stufat de miel sau friptură de miel la cuptor. Acesta este […]

Citește mai mult