Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum se marinează carnea de porc: Sfaturi utile pentru un gust desăvârșit

Alături de frăgezirea mecanică sau saramură, marinata este una dintre cele mai cunoscute metode prin care carnea de porc poate căpăta o textură mai fină și o aromă deosebită, în funcție de ingredientele pe care le folosești. Orice gospodină știe că o friptură de porc făcută ca la carte depinde de mulți factori, iar marinata pentru carnea de porc este cu siguranță un element-cheie pentru obținerea unei texturi fine și a unui gust irezistibil.

Marinarea cărnii poate dura câteva ore sau chiar și o noapte întreagă, așa că trebuie să te înarmezi cu un strop de răbdare pentru un gust desăvârșit al cărnii. Vestea bună este că poți pregăti astfel mușchiul, cotletele, coastele și chiar și pulpa de porc. Vestea și mai bună este că te așteaptă în rândurile următoare cele mai bine păstrate secrete ale marinatei perfecte pentru porc și câteva rețete delicioase de baiț pentru carnea de porc. Nu te vom mai ține în suspans, așa că iată cum se marinează carnea de porc!

Secretele marinatei perfecte pentru carnea de porc

Chiar dacă este mai suculentă și mai grasă decât vita sau curcanul, și la carnea de de porc marinarea nu are doar rolul de a o condimenta și frăgezi, ci și acela de a o hidrata. Procesul de marinare a cărnii de porc este foarte important pentru că în momentul în care este supusă tratării termice, ea se poate usca, mai ales dacă alegi să prepari mușchi la cuptor, care are mai puține grăsimi și este bogat în fibre.

În principiu, cea mai bună marinată pentru carnea de porc are nevoie de:

  • ulei – are rolul de a hidrata carnea; dacă pentru alte tipuri de carne este nevoie și de alte tipuri de grăsimi, în cazul cărnii de porc este suficient să folosești ulei pentru marinată, în așa fel încât să obții o friptură de porc suculentă;
  • acid – are scopul de a frăgezi carnea; cu alte cuvinte, este nevoie de un acid care să dizolve enzimele care leagă țesuturile cărnii și o fac mai moale;
  • condimente și ierburi aromatice – vei obține arome incredibile și un gust irezistibil; poți folosi fie condimente gata preparate, fie verdețuri și plante aromatice pe care să le usuci chiar tu.

De asemenea, trebuie să știi că există două tipuri de marinate pentru carnea de porc și pentru carne, în general:

  • marinata uscată – ceea ce presupune frecarea cărnii cu amestecuri uscate de condimente pentru carnea de porc;
  • marinata umedă – pregătită cu muștar, miere, iaurt, zeamă de lămâie, diverse sosuri barbeque și plante aromatice.

Indiferent de tipul de marinată pentru care optezi, carnea de porc se va ține la frigider cel puțin 2-3 ore, dacă nu chiar peste noapte. Carnea de porc care stă la marinat este bine să fie păstrată în recipiente închise etanș sau în vase de sticlă sau ceramică acoperite cu folie alimentară.

carne de porc taiata

Cel mai potrivit baiț pentru carnea de porc: 5 rețete

Există numeroase moduri prin care poți marina carnea de porc, oferindu-i o textură deosebită și o aromă specială, pe care fiecare pofticios de la masă o va aprecia. Descoperă în continuare cum se marinează carnea de porc cu diferite tipuri de marinadă și alege cel mai potrivit baiț pentru carnea de porc, în funcție de preferințele tale!

1. Marinată pentru carnea de purcel cu zeamă de lămâie și muștar

Vrei să oferi fripturii de porc arome mediteraneene desăvârșite? Avem pentru tine ingredientele perfecte de marinată de porc. Pentru această marinată, acidul care va frăgezi carnea este lămâia. Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie:

  • 250 ml de ulei de măsline;
  • zeama de la o lămâie;
  • 50 g de muștar iute sau dulce;
  • 6 căței de usturoi pe care să-i introduci în buzunarele făcute în carne;
  • boabe de piper;
  • foi de dafin;
  • rozmarin și cimbru, după gust.

Vei găsi toate aceste ingrediente pentru marinata de porc în cel mai apropiat magazin Profi, în cazul în care consideri că acesta este cel mai bun baiț pentru friptura ta. Să nu mai vorbim că gama Ferma din deal te așteaptă cu cea mai proaspătă și bună carne de porc, de la ceafă fără os, la cotlet feliat. Dacă-ți descarci aplicația Profi, vei beneficia și de cele mai avantajoase promoții la toate aceste ingrediente!

2. Marinată pentru carnea de porc cu vin roșu

O altă marinată pentru porc absolut delicioasă, care frăgezește carnea și îi oferă un aspect deosebit, este marinata cu vin roșu. Pentru această rețetă de baiț pentru porc vei avea nevoie de:

  • 60 ml de vin roșu;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • sare și piper, după gust;
  • 5 căței de usturoi;
  • condimente precum rozmarin, chimen, oregano și salvie.

Răsfoiește revistele Profi pentru a găsi ingredientele preferate pentru frăgezirea cărnii de porc cu vin roșu și te asigurăm că nu vei mai fi gustat niciodată o carne marinată de porc atât de gustoasă. Mai mult, în colecția de vinuri de la Profi, vei găsi și vinul roșu sec perfect pentru marinată!

3. Marinată pentru carnea de porc cu oțet și miere

Printre secretele privind marinarea cărnii de porc, am menționat importanța acizilor în compoziția marinatei. Ei bine, oțetul este și el unul dintre cei mai eficienți agenți de frăgezire a cărnii de porc, însă pentru că este prea puternic, vei avea nevoie și de miere și apă. Pentru marinarea cărnii de porc cu oțet vei avea nevoie de:

  • 500 ml de oteț;
  • 250 ml de apă;
  • 150 ml de miere;
  • 5 căței de usturoi;
  • sare și piper, după gust;
  • oregano;

Nu știi unde să găsești cele mai bune ingrediente pentru carnea de porc marinată cu oțet și miere? Supermarketul Profi este aici să-ți vină în ajutor atât cu produse de marcă proprie (și aici ne referim la carnea de porc), cât și cu cele mai bune ingrediente pentru rețeta de marinată pentru porc. În plus, în gama de produse pentru grătar de la Profi, vei găsi carne de porc marinată într-un mod delicios!

carne de porc marinata

Etapele marinării cărnii de porc

Chiar dacă la prima vedere marinarea cărnii de porc pare floare la ureche, pentru a obține arome și texturi unice este important să ții cont că marinarea este un proces ce are la bază câteva etape esențiale. Iată cum se marinează carnea de porc în mod tradițional:

  • creează buzunarele pentru usturoi;

Primul lucru pe care-l faci după ce ai ales bucata de carne de porc pe care vrei să o gătești este să o crestezi (în cazul în care ai ales mușchi sau pulpă de porc) și să îi faci buzunare pe care să le umpli cu usturoi tăiat mărunt. În cazul costițelor sau al cotletelor de porc, poți alege să pisezi usturoiul, însă îl vei adăuga după ce l-ai uns cu ulei.

  • Măsoară cantitatea de lichid

Lichidul, adică elementul acid din marinata pentru porc, trebuie să acopere carnea în recipientul în care o pui la marinat. Desigur, cantitatea de lichid va depinde de mărimea bucății de carne. De pildă, vei avea nevoie de aproximativ 80 ml de lichid pentru 4 cotlete de porc.

  • Unge carnea de purcel cu ulei

Înainte de a băga carnea în marinata pregătită, unge-o cu ulei. În acest mod, carnea de porc se va hidrata, iar friptura va căpăta ulterior o crustă aurie, apetisantă, în momentul gătirii.

  • Adaugă condimentele

Ține cont ca în lichidul în care vei scufunda carnea de porc să adaugi și condimentele care vor oferi arome preparatului tău. Rozmarinul, oregano, salvia, chimenul sau cimbrul sunt doar câteva dintre ele. Dacă dorești să folosești ierburi proaspete, cantitatea de condimente va trebui triplată, în așa fel încât carnea să păstreze aromele.

  • Lasă carnea la marinat

Este de departe cel mai important pas din tot acest proces despre cum se marinează carnea de porc. Astfel, toate ingredientele marinatei vor avea timp să acționeze. Carnea trebuie să stea la marinat cel puțin o oră, în cazul în care este ținută la temperatura camerei sau cel puțin 1 zi, dacă o ții la frigider.

lamaie peste carne cu rosmarin si ceapa

Cum se marinează carnea de porc: sfaturi utile

Indiferent de cum alegi să marinezi carnea de porc, este bine să ții cont de câteva sfaturi utile, dar și să eviți unele greșeli, în așa fel încât produsul final să fie unul suculent, aromat și să ți se topească în gură. Iată care sunt recomandările noastre pentru o friptură de porc reușită:

  • Ai grijă la cantitatea de baiț

Nu este recomandat să folosești lichid în exces pentru carnea de porc pentru că astfel vei obține o friptură mult prea moale. Dacă, însă, nu folosești o cantitate suficientă de baiț, atunci friptura va fi mai tare decât ți-ai dorit.

  • Evită întărirea cărnii

Dacă marinata pentru carne de porc este mult prea acidă, ideal ar fi să folosești iaurt, pentru a estompa efectul de întărire, în urma căruia carnea devine rigidă.

  • Nu folosi vase din aluminiu pentru marinarea cărnii de porc

Zeama de lămâie va interacționa cu aluminiul, iar rezultatul va fi un gust neplăcut al cărnii de porc. Folosește, în schimb, vase din sticlă, ceramică sau pungi speciale pentru marinat.

  • Alege condimentele ideale pentru marinarea cărnii

Cele mai bune combinații pe care le poți face pentru marinarea cărnii de porc sunt cele care conțin rozmarin, oregano, cimbru, salvie și usturoi.

  • Lasă carnea mult timp la marinat

Sigur că poți marina carnea de porc și în 2 ore, dar și în 30 de minute. Însă pentru a obține o friptură cu adevărat gustoasă, este recomandat să lași carnea la frăgezit în jur de 24 de ore sau peste noapte, adică 12 ore.

carne de porc cu piper si rosmarin

O friptură de porc delicioasă și apetisantă depinde foarte mult de modul în care pregătești carnea înainte de a o găti pe grătar sau la cuptor. Sperăm ca la finalul acestui ghid să știi exact cum se marinează carnea de porc și cum să alegi cel mai potrivit baiț pentru carnea de porc, astfel încât, la final, să obții un gust și o aromă desăvârșite, pe care toți cei de la masă le vor aprecia.

Mai multe idei practice pentru tine

Idei de cadouri pentru 1 martie: cum faci alegerea potrivită?

16 februarie 2023

Prima zi de primăvară este cu adevărat una deosebită, căci luna martie debutează cu o săptămână de adevărat răsfăț pentru doamne și domnișoare, cu atât mai mult cu cât acestora li se oferă din plin tot felul de cadouri atractive și speciale. Ziua de 1 martie este un moment în care ne dorim să surprindem […]

Citește mai mult

Cum să îți realizezi un plan de buget personal: Sfaturi și recomandări utile

18 ianuarie 2024

Suntem convinși că nu de puține ori te-ai întreba cum să-ți gestionezi veniturile într-un mod eficient și cum să-ți organizezi finanțele în așa fel încât să știi exact unde se duce fiecare ban în parte. Fiecare întrebare la care nu găsești răspuns pe plan financiar își are rezolvarea într-un plan de buget personal foarte bine […]

Citește mai mult

Idei pentru pachetul de prânz la birou

30 iunie 2023

Te-ai săturat să îți cumperi prânzul de la fast-food-uri sau să mănânci aceleași sandvișuri zi de zi la birou? Ei bine, Profi este aici să te ajute să-ți diversifici meniul, să înveți despre importanța unui pachet de prânz variat și echilibrat și să descoperi idei de prânz sănătoase și rapide, în funcție de preferințele tale […]

Citește mai mult

Masa perfectă de Valentine’s Day: Idei inedite pentru o cină romantică

14 februarie 2023

O cină romantică la lumina lumânărilor este una dintre cele mai simple, dar fără de cusur, modalități de a petrece timp de calitate în doi indiferent de ocazie. Prilejurile pot fi diverse: Valentine’s Day, Dragobete, o zi de naștere, aniversarea relației sau pur și simplu o seară obișnuită. Acum, că suntem în luna iubirii și […]

Citește mai mult

Cum se face baițul pentru carnea de miel? Sfaturi și recomandări utile

28 martie 2023

Pentru majoritatea românilor, atunci când spui masa de Paște, spui și friptură de miel. Este de prisos să spunem, așadar, că friptura de miel este vedeta mesei de Paște! Până și cei care nu se dau în vânt după acest tip de carne doresc să aibă pe masă cu ocazia Sărbătorilor Pascale bucate tradiționale precum […]

Citește mai mult

Cum să îți planifici mesele pentru o săptămână: Sfaturi și trucuri

09 august 2023

Îți vei îmbogăți cunoștințele despre beneficiile planificării meselor pe o săptămână și vei învăța cum să începi acest proces. Îți vom oferi sfaturi valoroase pentru crearea unui plan de masă sănătos și hrănitor. După ce vei citi acest articol, vei avea toate instrumentele necesare pentru a-ți îmbunătăți alimentația și stilul de viață! Beneficiile planificării meselor […]

Citește mai mult

Piept de pui la grătar: 5 secrete pentru un pui fraged și aromat

15 noiembrie 2022

Nici nu mai încape vorbă că pieptul de pui este un ingredient preferat de multă lume, datorită conținutului său sărac de grăsimi și a numărului mic de calorii. Imaginează-ți că pieptul de pui are doar 3 grame de grăsime la 100 de grame de carne! În mod evident, cei preocupați de siluetă, dar și de […]

Citește mai mult

Cum să prepari pas cu pas supă cremă de usturoi copt

11 iulie 2024

Dacă ai făcut de curând cunoștință cu blogul Profi, atunci trebuie să știi că suntem mari fani ai rețetelor de supă cremă. Acesta este și motivul pentru care astăzi ne dorim să-ți propunem o rețetă delicioasă de supă cremă de usturoi copt. Supă crema de usturoi copt este un deliciu culinar care combină aroma intensă a […]

Citește mai mult

Lista de rechizite școlare pentru clasa zero: Ghid complet

18 ianuarie 2023

Să cumperi rechizite pentru prichindelul tău care va începe în curând clasa pregătitoare sau clasa 0, așa cum mai este numită, cu siguranță este un moment plin de emoție, care este posibil să te și deruteze, în egală măsură. Clasa 0 deja reprezintă o nouă etapă în viața micuțului tău preșcolar, așa că poate nu […]

Citește mai mult

Ghidul condimentelor potrivite pentru diferite tipuri de carne

19 august 2024

Așa cum știm cu toții, condimentele sunt cheia oricărei bucătării savuroase. Chiar și basmul popular din folclorul românesc „Sarea în bucate” cules de Petre Ispirescu pune accentul pe modul în care chiar și cel mai simplu condiment precum sarea poate aduce gust preparatelor servite. Condimentele nu doar că adaugă savoare și aromă, dar pot transforma […]

Citește mai mult