Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ingrediente

  1. 2 kg de pește (crap, caras, păstrăv, roșioară, etc);
  2. sare și piper măcinat, după gust;
  1. puțin mălai (dacă prăjești peștele în tigaie);
  2. ulei pentru prăjit

Ingrediente pentru saramură

  1. 6 roșii mari și zemoase;
  2. 2 ardei grași;
  3. 4 ardei kapia;
  4. 4 ardei bulgărești;
  5. 1 ardei iute (opțional);
  6. 400 ml de suc de roșii sau 100 g de pastă concentrată de roșii;
  1. sare și piper boabe;
  2. 4 foi de dafin;
  3. 2 crenguțe de cimbru;
  4. 2 căpățâni de usturoi;
  5. mărar verde și ceapă verde (opțional).

Saramură de pește: Cum se face acest deliciu culinar

Populară în multe zone ale țării, însă tradițională în Dobrogea, saramura de pește este unul dintre cele mai savuroase și ușor de preparat delicii culinare. Chiar dacă rețetele diferă de la o regiune la alta, la fel și ingredientele sau tipul de preparare termică a peștelui, saramura combină ideal gustul peștelui proaspăt și savoarea legumelor și ierburilor aromatice.

Dacă nu ai avut prilejul să-ți răsfeți până acum papilele gustative cu o saramură de pește ca la carte sau dacă nu ai preparat niciodată această rețetă, am pregătit pentru tine în rândurile de mai jos toate ingredientele de care ai nevoie pentru acest preparat, dar și modul de preparare după rețeta tradițională dobrogeană. Iată, așadar, cum poți prepara saramura de pește perfectă, ca la malul Dunării!

Ingrediente pentru saramura de pește dobrogeană

Din lista de ingrediente de mai jos vor rezulta 6-8 porții delicioase de saramură de pește, gata să sature toți pofticioșii din familie. Iată ce trebuie să treci pe lista pentru supermarket dacă vrei să gătești o saramură de pește cu iz tradițional!

Aruncă o privire în revistele Profi și mergi la cel mai apropiat magazin Profi pentru a te asigura că vei cumpăra cele mai bune ingrediente pentru rețeta de saramură de pește. În gama de produse Profi, te așteaptă cele mai bune ingrediente, dar și cele mai proaspete, iar selecția Proaspete de la noi cu siguranță va reuși să ofere saramurii de pește gustul natural autentic românesc.

peste

Mod de preparare pentru saramura de pește după rețeta tradițională

Ai deja toate ingredientele la îndemână pentru cea mai bună saramură de pește? Dacă da, nu mai rămâne decât să treci la treabă! Dar, la început, descoperă în rândurile de mai jos rețeta de saramură de pește, pas cu pas!

Pregătirea legumelor pentru saramura de pește

Pentru început, spală bine roșiile și ardeii, zvântă-i și coace-i pe plita de la aragaz sau pe grătar. Apoi, decojește-i și lasă-i deoparte. Poți lăsa chiar și urme mici de arsură pe legume, căci acestea vor aduce o aromă specifică saramurii de pește.

Apoi, poți prepara sarmuzac, adică o pastă groasă de usturoi. Curăță căpățânile de usturoi și pune cățeii într-un mojar, cu puțină sare grunjoasă, ulei și puțină zeamă de lămâie. Desigur, pentru sarmuzac nu este obligatorie acreala, așa că poți renunța la zeama de lămâie. Păstrează deoparte patru căței de usturoi pe care îi vei tăia în felii subțiri.

Pregătirea peștelui pentru saramură

Dacă ai cumpărat pește proaspăt, curăță-l bine de solzi și eviscerează-l. Peștii mai mici se vor lăsa întregi, dar cei mari se porționează. Ideal ar fi ca aceștia să fie și filetați. Noi am ales pentru saramura de pește crap, însă poți prepara și saramură de păstrăv sau oricare alt pește îți este pe plac. Rețeta tradițională de saramură lipovenească se face, în general, cu crap, motiv pentru care am decis să alegem acest pește pentru rețeta noastră.

Cea mai bună saramură de pește se obține cu pește copt pe o placă încinsă presărată cu sare, la grătar. Însă dacă nu locuiești la curte, pentru a putea aprinde grătarul, poți alege să prăjești peștele la tigaie, în mod clasic. Așadar, porționează fileurile de pește, asezonează-le cu sare și piper pe ambele părți, tăvălește-le prin mălai sau pesmet, apoi prăjește-le în tigaie, în ulei încins. Scoate apoi bucățile de pește pe șervețele de bucătărie, pentru a absorbi excesul de ulei, și lasă-le deoparte.

peste cu cimbru si rosii

Cum se face saramura de pește

Pune la fiert într-o oală încăpătoare circa 2 litri de apă, alături de câteva boabe de piper, 2-4 lingurițe de sare, după gust, foile de dafin și crenguțele de cimbru. Când apa dă în clocot, adaugă în oală și sucul de roșii, alături de ardeii și roșiile coapte. Lasă totul la fiert 10 minute, apoi stinge focul. Adaugă în saramura pentru pește cei patru căței de usturoi tăiați felii subțiri.

Amestecă bine toate ingredientele, după care pune în oală și bucățile de pește prăjit sau copt, în funcție de caz. Pune capacul și lasă-le în oală pentru 10 minute, timp în care se vor întrepătrunde aromele. Între timp, poți prepara rapid și o mămăligă după rețeta tradițională!

Mod de servire al saramurii de pește după rețeta de la Dunăre

Acum, saramura de pește este gata și se servește fierbinte, alături de o mămăliguță aburindă. În fiecare farfurie, ar trebui să se regăsească bucăți de pește, dar și ardei copți, cu multă zeamă aromată. Presară deasupra mărar verde proaspăt tocat și ceapă verde tocată, iar porțiile de saramură de pește crap vor arăta fabulos și extrem de apetisant.

saramura de peste in tigaie

Așa-i că nu este deloc complicat să gătești o saramură de pește ca la malul Dunării? Dacă atât tu, cât și cei dragi, sunteți amatori ai preparatelor cu pește, nu ezita să-i încânți cu această saramură dobrogeană, plină de savoare și iz tradițional românesc. Vestea bună este că dacă-ți descarci aplicația Profi, vei putea beneficia și de cele mai avantajoase promoții la ingredientele cheie pentru saramura de pește. Mai mult, în gama de vinuri Profi, vei găsi vinul alb perfect pentru a fi servit alături de acest deliciu culinar!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă

07 decembrie 2022

Acum, în prag de Sărbători, aproape că am dezvoltat o pasiune pentru rețetele pe bază de carne de porc. Am gătit împreună ceafă de porc, am preparat rețete delicioase de scăriță de porc și în bucătărie deja se plănuiesc rețete de sarmale gustoase pentru Sărbători. Pe lângă toate aceste delicii din carne, unul dintre cele […]

Citește mai mult

Tobă de casă: rețeta tradițională românească

22 decembrie 2022

Cu toții iubim sărbătorile de iarnă, mai ales că, odată cu tăierea porcului de Ignat, în gospodăriile românești se dă startul unui întreg amalgam de rețete tradiționale apetisante, transmise de generații. Nici nu se apropie bine Crăciunul că în bucătării deja miroase a cârnați de casă cu mirodenii, a sarmale în foi de varză și […]

Citește mai mult

Mâncare de spanac cu usturoi: 3 rețete simple și gustoase

16 martie 2023

Oricând îți dorești o masă de prânz sau o cină simplă, bogată în vitamine și care se prepară extrem de simplu, mâncarea de spanac cu usturoi este răspunsul! Deși de cele mai multe ori mâncarea de spanac este de post, vei observa că va ieși incredibil de cremoasă și de gustoasă. Iar dacă nu ții […]

Citește mai mult

BURGER DE PORC

22 mai 2023

Într-o tigaie încinsă punem o bucată de unt. Adăugam apoi ceapa tăiată rondele și, atunci când aceasta capătă o culoare frumoasă, arămie, asezonăm aceste rondele cu un pic de sare, iar apoi scoatem ceapa astfel caramelizată pe o farfurie. Curățăm tigaia și punem 10ml de ulei de măsline. În momentul in care uleiul este încins, […]

Citește mai mult

Conopidă la cuptor: 3 idei de rețete sănătoase și ușor de preparat

16 martie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place conopida! Această legumă gustoasă poate fi gătită într-o mulțime de moduri delicioase și este păcat să nu o introduci în meniul tău. Ce o face atât de fantastică este faptul că este săracă în carbohidrați și grăsimi, dar bogată în vitamine importante pentru organism. Mai […]

Citește mai mult

Risotto cu ciuperci: Un deliciu italienesc

03 iulie 2023

Risotto este un preparat din orez, gătit și amestecat cu supă de legume până când capătă o consistență cremoasă. Istoria și originea risotto-ului sunt strâns legate de cultura gastronomică italiană. Ciupercile joacă un rol important în această rețetă de risotto, aducând arome și texturi specifice. Există o varietate de ciuperci pe care le poți integra […]

Citește mai mult

Cum prepari corect pieptul de rață și 3 cele mai apreciate rețete

11 iulie 2024

Pieptul de rață este considerat o delicatesă în multe bucătării din întreaga lume. Cu textura sa unică și gustul bogat, prepararea corectă a pieptului de rață poate transforma o masă obișnuită într-un adevărat festin culinar. Dacă îți dorești să prepari și tu acest deliciu pentru o cină deosebită, ți-am pregătit în continuare câteva din cele […]

Citește mai mult

Paste cu sos pesto: cum să pregătești rapid o rețetă delicioasă

27 martie 2024

Știm cu toții că pastele reprezintă una dintre cele mai rapide și delicioase opțiuni culinare pentru zilele în care vrei să gătești ceva gustos într-un timp scurt. Acesta este și motivul pentru care ți-am prezentat pe blog, de-a lungul timpului, tot soiul de rețete delicioase de paste, de la paste cu creveți până la paste quatro […]

Citește mai mult

Vinete umplute la cuptor: O opțiune sănătoasă și potrivită pentru întreaga familie

03 august 2023

Fie că ești în căutarea unei rețete noi pentru familia ta sau dorești să adaugi mai multe legume în dietă, acest articol te va ajuta să descoperi o opțiune delicioasă și sănătoasă. Vei afla despre beneficiile consumului de vinete umplute la cuptor și vei descoperi o selecție de ingrediente sănătoase pentru umplutura vinetelor. De asemenea, […]

Citește mai mult

Tocăniță de năut cu legume: O rețetă ușoară și delicioasă pentru o masă sănătoasă

26 ianuarie 2024

Într-o lume în care tendința este de a mânca sănătos și de a ne bucura de rețete gustoase și ușor de preparat, tocănița de năut cu legume se prezintă ca o opțiune ideală. Noi, cei de la Profi, știm că gătitul este o artă, iar descoperirea de rețete delicioase și sănătoase poate transforma simplul act al […]

Citește mai mult